Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 08:15 2 301 35

Пробив! Брюксел обмисля преговори с ООН и Беларус за репатрирането на мигрантите по границите

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • мигранти-
  • граница

ЕС ще разшири санкциите срещу режима на президента Лукашенко заради организираното от Минск напрежение с мигрантите по границата на Беларус и Полша

Пробив! Брюксел обмисля преговори с ООН и Беларус за репатрирането на мигрантите по границите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хибридната атака на беларуския режим с използване на беззащитни мигранти по границите на Европейския съюз има опасност да ескалира във военен сблъсък, предупредиха днес в общо изявление министерствата на отбраната на Литва, Латвия и Естония.

Кремъл пък изрази загриженост от струпването на военни от двете страни на беларуско-полската граница.

Европейският съюз ще разшири санкциите срещу режима на президента Александър Лукашенко заради организираното от Минск напрежение с мигрантите по границата на Беларус и Полша, обяви германският външен министър Хайко Маас.

Брюксел обмисля възможността за преговори с ООН и Беларус за репатрирането на струпалите се мигранти, съобщи Ройтерс, позовавайки се на дипломати от ЕС. Според тях е възможно Европейският съюз да окаже финансова помощ за операцията.

ЕС обвинява Минск в умишлено ескалация на кризата и призовава за налагане на санкции.

„Външните министри на Европейския съюз ще гласуват в понеделник по-строги санкции срещу режима на Лукашенко. Ще санкционираме всички - отделни лица и компании, които участват в предумишления трафик на мигранти“, обяви Хайко Маас в Бундестага.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши Европейския съюз, че ако Брюксел разшири санкциите срещу страната му, Минск може да прекъсне транзита на газ по газопровода "Ямал - Европа":

„Ние отопляваме Европа, а те на всичко отгоре ни заплашват, че ще затворят границата. А ако спрем природния газ натам? Нищо не им дължим", обърна се Лукашенко към ЕС.

И предупреди, че оръжия и боеприпаси могат да бъдат прехвърлени в бежанския лагер на границата с Полша:

„Има опасна тенденция, прехвърляйки оръжие и боеприпаси в лагера на мигрантите да се предизвика конфликт“.

Лукашенко обяви съвместно споразумение с Русия за наблюдение на границите с Полша, Балтийските държави и Украйна и припомни, че руски стратегически бомбардировачи бяха изпратени в Беларус.

Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс коментира в радиоинтервю, че изострянето на миграционната криза по границите на ЕС може да доведе до намеса на НАТО.

"Русия няма нищо общо с това, което става на границата между Полша и Беларус", категоричен беше говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той коментира и медийни информации, че руската авиокомпания "Аерофлот" може да бъде подложена на санкции на ЕС, след като вчера говорител на ЕК обяви разследване на участието на авиокомпании в превозването на мигранти до Беларус.

От "Аерофлот" категорично отрекоха участие в организирано масово транспортиране на мигранти до Беларус и предупредиха, че ще защитават интересите си, ако се наложи и в съда.

„Нека заложим на това, че подобни безумни идеи има само в медийни изхвърляния. Видяхме изявлението на компанията. Освен това, дори някои авиокомпании да транспортират мигранти, това по никакъв начин не нарушава международното право“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Същевременно за втори път от два дни руският президент Владимир Путин и германската канцлерка Ангела Меркел са обсъдили по телефона ситуацията по границите на Беларус с Европейския съюз.

"Канцлерката е била категорична, че кризата е причинена от беларуския режим, който използва беззащитни хора за хибридна атака срещу Европейския съюз", се казва в писмено съобщение от говорителя на Меркел Щефан Зайберт.

В съобщението се посочва също, че Меркел и Путин са разговаряли и за конфликта в Източна Украйна.

В съобщението за този разговор от Кремъл се казва, че двамата лидери са потвърдили, че е важно възникналата миграционна криза да бъде преодоляна скоро - в съответствие с международните хуманитарни норми.

Путин отново се е изказал за възстановяване на прекия контакт между страните от Евросъюза и Беларус.

За Източна Украйна руският президент е обърнал внимание на германската канцлерка, че Киев води деструктивна политика в този вътрешноукраински конфликт, включително с използване на бойни безпилотни апарати.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    63 5 Отговор
    Мигрантите искат да са в ЕС, а не в Беларус какво не им е ясно на Брюкселските лентяи още повече, че Меркел ханъм ги покани.

    Коментиран от #8

  • 2 дедо Герчо

    50 2 Отговор
    МЕРКЕЛ,КАТО КАКВА ГОВОРИ С ПУТИН...ХЪХЪХЪ...ВЛАКЪТ ЗАМИНА...
  • 3 Бесен язовец

    7 42 Отговор
    Примката около врата на диктаторите се затяга.

    Коментиран от #4

  • 4 Джо и

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен язовец":

    Кемала ли имаш предвид!
  • 5 ДаЗдраПерМа

    30 3 Отговор
    Полша изплю камъчето, кой въоръжава мигрантите, този който иска военен конфликт със Беларус. Полша е струпала танкове и 7000 каски за какво и са. Започна и доставката на оръжие от Украйна в Беларус към границата с Полша, явно нещата са много добре планирани и ако се размине без бой ще е чудо.
  • 6 Mortal Kombat

    35 5 Отговор
    Отдавна ви чакат от РФ и Беларус да ви попилеят и Балтийските и Полша !
  • 7 Onq s konq

    28 5 Отговор
    Шанса на НАТО срещу Беларус е нулев, балтийския флот и от Калинниградска област ви почват соросоидни централно европейски лакейчета!
  • 8 дааа

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Много ясно,че искат ЕС да не са бавни като бугарите да се радват на мизерията.Проблема е ,че това не са мигранти.Тия талибани са докарани със самолети до Минск и от там пеша.На тебе какво не ти е ясно?
  • 9 АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ

    48 3 Отговор
    Диктатор, ама диктатора нито един ден не си е ограничил населението на страната заради соросоидните ковид измишльотини! Наричат го диктатор защото не им играе по свирката на имперялистите. Любимия етикет на сороснята е диктатор!
  • 10 долу ЕС

    22 2 Отговор
    да предложат същото като на Ердоган сиреч ПАРИ ГОДИШНО, РЕКЕТ! нали това са безценностите на Запада
  • 11 Огняр

    20 3 Отговор
    А да не станат бежанци прибалтийските и поляците, този вариант обмислили са го или се чувстват предварително победители?
  • 12 Makena

    24 1 Отговор
    Явно чичо Сорос преди да умре иска да види световна война!
  • 13 ЕДНО ПИТАНЕ

    21 2 Отговор
    А СЛУГИТЕ НА ИМПЕРЯЛИСТИТЕ ЗАЩО СА РЕШИЛИ, ЧЕ АКО ИМА ЕВЕНТУАЛЕН ВОЕНЕН СБЛЪСЪК ЩЕ БЪДЕ САМО НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И БЕЛАРУС? СОРОСИТЕ СЛУЧАЙНО ДА НЕ СА РЕШИЛИ, ЧЕ СМЕ 1941Г И РУСНАЦИТЕ СА ОЩЕ С ДЪРВЕНИТЕ ТАНКОВЕ???

    Коментиран от #34

  • 14 СССРБарета

    34 2 Отговор
    Когато Лукашенко преди две години се опъваше на Русия беше бурно аплодиран от запада и обявен за голяма личност на света! Когато обаче започна да се опъва на запада беше обявен за кръвожаден диктатор! ХАХАХАААА! Това е христоматиен пример за лицемерие!
  • 15 Путин

    20 2 Отговор
    Абе УБАУТО е, че сега Лукашенко като спре газта за Европа и цената ще тръгне отново главоломно нагоре! Хахахааахоооо!

    Коментиран от #33

  • 16 ДЖОТО

    18 3 Отговор
    ЛУКИ,НЯМА КАКВО ДА ГИ ПЛАШИШ,НАПРАВО ИМ СПРИ ГАЗТА И ТАЗИ ЗИМА ТЕЗИ ОТ Е.С. ДА ПУКНАТ ОТ СТУД!КАКВО ПРАВЯТ В ЧУЖДИ СТРАНИ?ДА СЕ БОРЯТ ЗА СВОЯТА СВОБОДА И НЕРАВЕНСТВО,КАКТО НИЕ СЕ БОРИХМЕ ПРЕЗ 89-ГОДИНА,НО НИ ПРЕКАРАХА ЯКО ДРУГАРИТЕ ОТ БКП-Д.С.!!!
  • 17 СССРБарета

    15 2 Отговор
    Швабите скоро ще трябва да възстановяват Берлинската стена! Ама ми е притеснено че цените на строителните материали станаха доста високи!
  • 18 Лудашенко

    6 11 Отговор
    А талибаните как се озоваха в Беларус,като нямат нито сухоземна или морска граница с нея.Рекеъцор е Лудашенко и кръпел за него се

    Коментиран от #29

  • 19 Брюкселска диктатура

    15 1 Отговор
    Подготвяме и санкции за НПО тата дето докарват емигранти и ги еъбират от Сахара.
  • 20 TurkishAirlines

    12 1 Отговор
    Репатрирането на мигрантите е много добро решение. Нека всички мигранти от цяла Европа се върнат в Турция! Πосле, колкото от нашите братя искат, те могат да останат там, или да се върнат в родните си земи.
  • 21 Kcaniba

    16 4 Отговор
    Ойропа че клекне на Лукашенко.
    Тоз е мн хитър играч, и е политик от класа!!!
    Ще нагъне и паляците
  • 22 pbdan

    8 1 Отговор
    Това го писах още 2016г.:
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 23 Смех

    11 4 Отговор
    Лъсна ли им нацисткият зад ник на полските шляхтоци първи съюзници на Хитлер в уж окупирана Полша

    Коментиран от #24, #31

  • 24 буу ха ха

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Смех":

    На баба ти Путника
  • 25 как дела

    3 10 Отговор
    Днес болшевишката пропаганда е взела превес в защита на диктаторите.

    Коментиран от #35

  • 26 Лошо правило

    8 1 Отговор
    Хуманизмът в ЕС върви с парите. Само ако се плати на Полша ще приеме мигрантите. Очевидно не са направени изводи от отношенията с Турция. Сега на клона ще се покачи и Беларус.Ще плащаме на три държави заради скудоумна политика на ЕС, която се скрива зад рехави обвинения към Русия и санкции.
    ЕС продължава да губи позиции.
  • 27 Аве чугуни

    2 6 Отговор
    Що жужака не ги вземе в рая ами ги тикат към ЕС.

    Коментиран от #30

  • 28 pbdan

    3 2 Отговор
    Трябва първо да им се спрат социалните помощи и като огладнеят и почнат да крадат - както съм описал в 22. Държавите от които идват са със силно корумпирани правителства и могат да бъдат убедени, че ще получат помощи от ЕС за развитие на икономиките. Тогава тия държави ще си ги приемат с удоволствие, ако инвестициите са пропорционални на броя завърнали се в родината бежанци.
  • 29 898

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лудашенко":

    TurkishAirlines ОБАЧЕ ДУМА НЕ СЕ ОБЕЛВА ЗА САНКЦИИ НА АВИОКОМПАНИЯТА!
  • 30 Вашия

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Аве чугуни":

    приятел Ердо ги вози,щото много му дойдоха соросня! Много ги биете!
  • 31 Вярно

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Смех":

    Вярно!Деца и жени не ги пускат.Абе ,европейски ценности,хуманизъм видиш ли!
  • 32 истината е

    8 2 Отговор
    ЛУКАШЕНКО КАЗА СПИРАМ ГАЗТА И ЕВРОГЕЙТЕ КЛЕКНАХА БЪРЖЕ,БЪРЖЕ. ДОСТОЕН РЪКОВОДИТЕЛ Е ЛУКАШЕНКО, КАТО ОРБАН. А НИ Е ВСЕ СЛУЧВАМЕ НА РАЗБОЙНИЦИ ПРОДАЖНИЦИ КАТО БОЙКО БОРИСОВ.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Империалисти са росия

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЕДНО ПИТАНЕ":

    Единствената империя е Путинско-комунистическата кочина. Над 40% от гражданите на росия, не говорвт роски език, не са християни и не се самоопределят, като славяни. Това са поробени народи от Империслистичната росия.
  • 35 Не е

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "как дела":

    Не се бъркай, тук пишат 2-3 руски трола, които са национални предатели.