Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 10:00 3 366 36

Безсърдечната Европа

  • бежанци-
  • мигранти-
  • беларус-
  • граница

От години европейски кораби отблъскват лодките на мигрантите обратно в либийски води, където ги събира местната бреговата охрана

Безсърдечната Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отношението към бежанците на полско-беларуската граница показва ясно до каква степен се е ожесточила политиката на ЕС. Европа се стреми само да се барикадира и изолира, пише Барбара Везел.

Бежанската политика беше част от програмата на последната среща на върха на Европейския съюз през октомври. И лидерите на 27-те отново се разделиха без да начертаят общ път: намаляването на натиска върху страните в Южна Европа, преразпределянето на мигрантите и изграждането и финансирането на съоръженията по външните граници продължават да са спорни теми. Колко високи трябва да бъдат крепостните стени на Европа, ако не иска напълно да се откаже от основополагащите си ценности? Политическата тенденция е към още по-сериозна изолация.

Над 1000 километра огради

12 държави, сред които Полша, балтийските републики и Австрия, поискаха през октомври европейски пари за изграждането на стени и бариери по външните си граници. Последните месеци показаха, че миграционният натиск не намалява, заяви новият канцлер във Виена Александър Шаленберг. По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Frontex, тази година 135 хиляди мигранти са достигнали територията на ЕС, т.е. 50 процента повече в сравнение с 2020-а година. Въпреки това стойностите са далеч по-ниски от пиковете на миграцията през 2015-а, когато над един милион души стигнаха до портите на Европа.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен първоначално попари надеждите за европейско финансиране: "Комисията и Европейският парламент отдавна поддържат мнението, че бодлива тел и стени няма да бъдат финансирани". Но когато председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отиде във Варшава, за да потвърди солидарността на ЕС пред полското правителство, той заяви обратното. "Води се дебат дали физическата инфраструктура може да бъде финансирана от Европейския съюз", каза Мишел. "Трябва да се изясни способността на ЕС да демонстрира своята солидарност към държавите, които са на първа линия и защитават своите национални граници, които са и външни граници на ЕС."

Иначе укрепването на границите отдавна е в ход. Унгария беше първата държава, която през 2015-а година започна да строи огради по своята граница и така отклони балканския маршрут. Примерът на Будапеща бе последван от Гърция, България и други държави и по този начин по външните граници на ЕС се появиха около 1000 километра гранични съоръжения.

Хиляди мигранти са ограбени и прогонени

От години европейски кораби отблъскват лодките на мигрантите обратно в либийски води, където ги събира местната бреговата охрана. Италия официално си партнира с Либия, като снабдява тамошната брегова охрана с обучение и техника, игнорирайки условията в либийските лагери, където мигрантите биват ограбвани и измъчвани.

От Гърция, Хърватия и България също идват съобщения за насилствено прогонване на мигрантите, на които по незаконен начин им се отнема шанса да кандидатстват за статут на европейска територия. Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди не спести критиките си при последното си посещение в Европейския парламент. "Настоящите практики на някои държави са тревожни: стените и бодливата тел, насилствените отблъсквания, при които мигрантите биват бити, събличани и хвърляни в реки или в морето", каза Гранди. "И опитът за заобикаляне на задълженията чрез плащания на трети страни, за да поемат те отговорността."

Неправителствената организация "Border Violence Monitoring Network" съобщава, че между началото на 2020-а и лятото на 2021-а година Гърция е отблъснала 6000 мигранти по суша и вода, в някои от случаите насилствено. Според Датския съвет за бежанците, в Хърватия случаите са над 18 хиляди. В същия период ООН е регистрирала 15 хиляди подобни случая в Либия.

Бежанците са предимно от Сирия, Афганистан, Венецуела и Колумбия

По време на дебата в Европейския парламент евродепутатът от Европейската народна партия Йерун Ленарс защити все по-враждебните настроения в много страни членки. "Виждате, че много хора, които в момента искат да стигнат до Европа, не са бежанци и, че с процедурите за предоставяне на убежище се злоупотребява от тези, които не се нуждаят от международна закрила за сметка на хората в нужда", заяви Ленарс. "Виждате как престъпни банди превръщат миграцията в бизнес за милиарди долари и виждате диктатори, които използват миграцията в хибридната си война срещу ЕС."

Това схващане произтича от факта, че в определени периоди в Италия пристигат големи групи мигранти от северноафрикански държави като Тунис, Мароко и Алжир, които по правило нямат право на бежански статут. В официалната статистика на ЕС през 2020-а година обаче най-често доминират мигрантите от Сирия, Афганистан, както и Венецуела и Колумбия, които търсят убежище предимно в Испания. Следват Иран, Пакистан и Турция. За тези мигранти не може да се твърди, че нямат нужда от защита.

В някои европейски държави, възприемани доскоро като либерални убежища за мигрантите, като например Дания, политическите настроения се промениха драстично: в противоречие с препоръките на международните организации, датското правителство иска да принуждава сирийските граждани да се връщат бързо в родните си места под претекста, че някои части на страната като столицата Дамаск например били сигурно място за тях.

Къде остана хуманността?

Нидерландската евродепутатка Софи инт Велд припомня, че когато преди 70 години е била подписана Женевската конвенция за бежанците, милиони европейци са търсили убежище извън родната си страна. "За щастие днес сме най-сигурният, богат и свободен континент на света. Забравили сме 1951-а година и вместо да помогнем на бежанците, сме на път да превърнем Европа в затворена общност", казва Софи инт Велд. "И когато чуя председателя на Европейския съвет да казва - да, разбира се, че ЕС може да плати за изграждането на стени по границите - сърцето ми изстива."

Предстои да се види каква ще е позицията на бъдещото правителство на Германия, но в европейските столици тези, които държат на защитата на бежанците, не са много. Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел беше един от малкото, които в дебата за кризата на полско-белоруската граница на срещата на върха през октомври акцентира върху хуманитарната страна: "Тези хора не се третират правилно от европейските държави", каза той. "Организираната миграция трябва да остане възможна. Трябва да намерим верния баланс", призова той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    82 0 Отговор
    човешки трагедии , но Европа не е разтеглива....... Този приток не спасява нито бежанците , нито европейците !

    Коментиран от #26

  • 2 Най-гнусната

    70 5 Отговор
    Медия ДВ. Няма толкова продажни и отвращаващи статии за повечето Българи, като тези на ДВ с гейските си пропагандни писаници.
  • 3 123

    66 3 Отговор
    Сатанисткото Дойче Веле иска да напълни Европа с отпадъци.
  • 4 pbdan

    90 1 Отговор
    Бежанци от война са жени, деца и мъже над 60г., а не мъже на 18-40г. каквито са 85% от тях. Тия са дезертьори за своите страни и бягат за да не воюват, а да си гледат кефа на социал в ЕС. Някои са пратени умишлено за "спящи клетки" от ДАЕШ. Там ще ти дадат жилище, пари, кола и бяла робиня - така ги агитират особено в Африка.
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    72 0 Отговор
    Това не са БЕЖАНЦИ ‼️‼️‼️ Това са новите търтеи тип марокански скакалци ‼️
  • 6 Въпрос

    78 0 Отговор
    Дойче ,да ви питам само нещо - защо съседните мюсюлмански държави,които уж са техни братя не искат да приемат бежанците и стрелят на месо по границите ,а ние сме били длъжни да го правим ? Все едно аз ако бягам от война ,да бягам не към християнски държави ,а към мюсюлмански. Освен ако не става въпрос не за спасяване на живота ми ,а за финансово подсигуряване и живеене на помощи без да хващам работа.
  • 7 един от многото

    64 2 Отговор
    Тези паразити , ако отворим границите ще се заселят тотално в Европа. При това положение европейците , отиват в техните държави , работят , развиват ги и след 100 години , тези мързеливци ще започнат обратна миграция. Така , че това са индивиди приличащи на хора , но нямащи нищо като човешките ценности на които малко или много сме свикнали. Да не говорим каква би била съдбата на всеки европеец попаднал неканен в техните държави. Така , че всяка хуманност няма да остане ненаказана!
  • 8 Гост

    58 1 Отговор
    Странно, танте меркел ги покани, сега обвиняват "диктатора" Лукашенко що им ги пуска през Полша, а не ги издържа и храни той, на негова територия!
  • 9 Ммм...да

    68 1 Отговор
    Бежанци грънци ! Тълпи от примати които не са научени на никакъв занаят.Знаят само да се въдят като плъхове.Ама и аз да съм на тяхно място, ще драпам за безплатно жилище,храна и бели бълдъри,след като има толкова прости хора в Западна Европа !

    Коментиран от #11, #18

  • 10 винкела

    25 2 Отговор
    Чакаха месеци пред моята ограда опитвайки се да преминат към Европа , не можаха и затова сега са на границата с Полша. Мога да построя и в Полша такава велика ограда за 2 милиона на километър. Сега ако някой пита защо съм я построил в България за 1 милион, а от Полша искам 2 милиона, защото съм патриот, даже съм на загуба в България, но за България, за Родината
  • 11 Гената

    32 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ммм...да":

    Подозирам, че зад този материал стои белгаро ненавистния БХК. То бива да се конфронтираш с истината, но това тяхното няма граници, няма умора ! Те че нямат нищо общо с Финландия стана ясно отдавна. Но питам се, кой все пак налива яко пари в тая клоака, БХК. Засега се сещам за унгарският юдейь Дьорд Шорош.
  • 12 Стрелцов®

    22 1 Отговор
    Има една двойка, която се отличава от всички останали – премиерът на Люксембург Ксавие Бетел и съпругът му Готие Дестне. През 2015 г. двамата вдигнаха първата в Европейския съюз гей сватба на действащ министър-председател. Интересно кой е пасивния и кой активния от двамата!?!?... в кревата!!!
  • 13 Deutscher Kohl

    24 1 Отговор
    Цъкнах само за да видя дали случайно някое друго НПО е успяло да смукне грантове по тази линия, но не -- пак Дойче Зеле.
  • 14 толерастията е вредна

    27 2 Отговор
    "европейски кораби отблъскват лодките на мигрантите обратно в либийски води" Де да беше и наполовина вярно Европа нямаше да се циганизира и ислямизира така безобразно, но уви ! Истината е че кораби на НПО-та извършват "легален" трафик и регулярен внос на икономически имигранти! А DW да не се правят на такива хуманисти, защото точно те призовават и обработват населението за ваксинация на европейците, чрез която да освободят и разчистят място за прииждащите орди от третия свят, ако схващате, какво имам предвид?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 От Германия

    30 0 Отговор
    Всички тези състрадателни в кавички коментатори да дойдат да видят гетата в Дуисбург ,Дортмунд ,Дюселдорф ,Есен ,Вупертал, да не говорим за Кьолн и Берлин .Да видим каква друга песен ще запеят. Във всички тези градове които изброих ,а това далеч не са всичките има райони в които полицията открито отказва да патрулира.
  • 17 Абе

    4 20 Отговор
    Що никой не напира да мигрира към Русия?Даже Малинов,Сидеров и тема подобия си седят тука?

    Коментиран от #29

  • 18 хиху

    2 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ммм...да":

    Ама нали затова драпаха 2 милиона българи за Запад, никой не драпа към Русия. Аз даже си мислех, че Запада ни е освободила от турско робство, а не Русия... Навремето имаше приказка глада е по силен от тока, но сега глада е по силен от исторически факти
  • 19 мой

    11 2 Отговор
    1. Приемане на бежанци ДА, но не безлимитно.
    2. Ограда ДА, иначе няма контрол на потока.

    Коментиран от #21

  • 20 А бе ние

    25 1 Отговор
    себе си оправихме, за нашествениците орки да мислим! Тея лицемери от запада ги знам още от 90та година. Отношението към хората от бившите соц страни беше меко казано унизително. Самодоволни, цинични, егоистични, хайлази арогантни консуматори. Това мога да кажа за тях.
  • 21 Не никакви

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "мой":

    примати не ни трябват. Те не подлежат на интеграция. Винаги ще ни висят като дамоклиев меч.
  • 22 Някой

    23 0 Отговор
    Поредната доза безпочвени обвинения на вкиснатото зеле.
    И зящо Европа да бъде сърдечна към тези паразити? Щото утре ще й спретнат гражданска война на верска основа? Все пак, повечето европейци не са самоубийци.
    Тези млади мъже-бежанци, защо не си останаха в държавоте и да се борят с оръжие за по-добро бъдеще? Щото някойним обещава безплатно всичко в Европа. И господарско положение.
    Да не би на някой да му пука за бедните и умиращи пенсионери в България. За беднотията и мизерията, обхванала 70% (поне) от нашето население. Ама DW не пита зя тях, макарбда се водят граждани на ЕС. Тръгнала да плаче за милите мюсюлмански завоеватели.
  • 23 някой

    18 1 Отговор
    Барбара Везел да запоовяда в района на Гьорлицер парк,Гьорлицер банхоф и градинката с църквата на Луисенплатц Берлин и да види добреоблечени мъже ,от ,,поканените,,2015г,каква ,,дейност,,развиват,притеснявайки преминаващите-арогантно и агресивно предлагат дрога.Като контраст чисти,но с износени дрехи,немски пенсионери,работили около40години,събират от кофите пластмасови бутилки,за да спечелят някой евроцент когато ги върнат!Бежанец и хуманност не е този прием,масовостта е спекулативен опит за икономическа емиграция,с източване на социалната система,както и никакво желание за интеграция.На разположение са им езикови и професионални курсове,но интерес от нелегалните емигранти-нулев.Бежанец е човек с идентичност,който не избира държавата,обикновенно се опитва да достигне до съседна на Родината му.Друг е въпроса за отговорността на държавите,които десетилетие си позволяваха с агресия да нахлуват в други с мото-установяване на демокрация!
  • 24 Бетел

    17 1 Отговор
    Като иска мигранти, да си ги прибере в Люксембург.
  • 25 Ели

    4 18 Отговор
    Поляците, се изложиха като пратиха въоръжени военни части срещу тези нещастници. Нали уж са ревностни католици. Защо не нахранят гладните, стоплят измръзналите, утешат страдащите и приласкаят децата или всичко е фалш.
  • 26 Механик

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Много":

    Тези не са бежанци. Това са навлеци, подмамени от безплатен лек живот на социалка в Европа. Платени са от същите тия, дето ни ковидясват сега. Собственика на дойчевеле, Сорос, също участва в играта.
    Никой ли от вас не се е запитвал, от къде тия "бежанци" имат по 20000$ джобни, телефони и пр. Кой плаща телефонните им сметки,докато "пътуват" ? От къде взимат хиляди, за да плащат на трафиканти ?!
    Бежанци!
  • 27 хмм

    16 0 Отговор
    А как са стигнали тея бежанци в Беларус? Кой им дава пари за да минават хиляди километри?
  • 28 гост

    8 0 Отговор
    обратно от където са до6ли с ни6то европа не им е длъжна...............
  • 29 Юрий Дудински

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    И откъде знаеш, че никой не напира. В Русия е пълно с икономически мигранти от Средна Азия, Армения, Грузия и т.н. Основната част от строителните работници са узбеки. Разликата е, че там мигрантите бачкат, а не ги хрантутят, като в Западна Европа.

    Коментиран от #31

  • 30 Машала

    5 4 Отговор
    Добре е да се говори за хуманност, но всичко си има край. Само суджука има два! Не може едни да си правят войни и да си развяват коня, а други да прибират и изхранват целия свят. Байданчо и Путинчо да си приберат версиите, а не Европа!
  • 31 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Юрий Дудински":

    В Северна Европа също ги накараха да работят. А ако говорим за бежанците, Ирак и Сирия си бяха едни подредени и относително богати държави преди демократичните промени там.
  • 32 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Защо тези мигранти не поемат към Индия,Бангладеш и Китай ?? За Русия и САЩ няма да питам.......
    Искат в Европа.... Но нямат намерение да стават европейци.....
    На втората година от пребивавенето си в коя да е европейска страна/до тогава са на помощи, които често надхвърлят доходите на кореняците - например в България / изявяват претенции за религиозна свобода, после претендирает, че помощите им са малки, после идва ропотът им ,че не им се позволява да ходят със шалвари и фереджета, че задължават децата им да ходят на училище и накрая за благодарност, за постоените джамии и възможност за работа и сносен човешки живот- нищо,че някой от тях са дори трето поколение- грабват оръжие и избиват 10-15 човека...... Ей така - повод винаги ще се намери !!
    Защо ЕС не приеме политиката на Русия спрямо тези мигранти ? Нямали работна сила !? Създайте условия за своите хора, създавайте нормални семейства , а не еднополови1 раждайте деца и ще имате работна сила. Просто е, ама и там, кой да краде по-вече.....
  • 33 Абе,

    3 0 Отговор
    В християнска европа ,няма място за милиони скакалци !
  • 34 Барбаронке

    2 0 Отговор
    що не си ги поканиш у вас тия мургави хубостници, а?
  • 35 все не разбрал

    1 0 Отговор
    Освен т.н. европейски ценности съществуват и общочовешки за които забравяме. Да обичаш родината си, семейството и да ги защитаваш. Тия млади мъже такива ли са и защо европейците са длъжни да приемат всякаква измет Публикувано във факти.бг: на които по незаконен начин им се отнема шанса да кандидатстват за статут на европейска територия.
  • 36 Приемете ги

    0 0 Отговор
    С балони, шоколади, конфети и отворени обятия, дойчовци, нали сте либерасте и си падате по азиатци, всичките ги вземете, гейманци!