Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 17:21 8 008 56

Путин предупреди Лукашенко: Не закачай газа на Русия към ЕС!

  • русия-
  • беларус-
  • газ-
  • газпром-
  • владимир путин

Някои европейски политици обвиниха Москва, че не е направила повече от просто да изпрати договорни обеми на газ, за ​​да успокои цените

Путин предупреди Лукашенко: Не закачай газа на Русия към ЕС! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Беларус не се е консултирала с него, преди да повдигне възможността за спиране на потоците на руски природен газ към Европа, като добави, че подобен ход би рискувал да навреди на отношенията между Минск и неговия ключов съюзник Москва, информира "Ройтерс".

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши в четвъртък, че ще отмъсти на всякакви нови санкции на Европейския съюз срещу Минск заради струпването мигранти на границата между Беларус и ЕС, намеквайки, че може да спре транзита на газ и други стоки през Беларус.

Предупреждението му за кратко вдигна спот цените на газа в Европа, която получава около една трета от доставките на горивото от Русия, включително чрез газопровода Ямал-Европа, който минава през Беларус до Полша и Германия.

Беларуският участък от газопровода Ямал-Европа е собственост на руския държавен газов монополист "Газпром".

"Наскоро говорих с Лукашенко два пъти и той не ми спомена това нито веднъж, дори не намекна", отбеляза Путин в интервю за държавна телевизия, правейки първите си публични коментари за беларуската заплаха.

"Разбира се, на теория, Лукашенко като президент на транзитна страна може да нареди да бъдат прекратени доставките ни (на газ) за Европа. Но това би означавало нарушаване на договора ни за транзит на газ и се надявам това да не се случи", добави Путин.

Русия е най-близкият съюзник на Беларус от години, помагайки за всичко - от пари до евтини енергийни доставки и военна помощ, но коментарите на Лукашенко идват в чувствителен момент за износа на енергоносители на Русия за Европа.

Анализатори казват, че коментарите на Лукашенко за газа вероятно са изпитали търпението на Путин с доставките на руски газ, които вече са в центъра на разгорещен дебат в Европа.

Европейските цени на газа - и следователно сметките за енергия - се покачват тази година, тъй като възстановяването от пандемията предизвика скок в търсенето, принуждавайки клиентите от Европа до Азия да се борят за доставки.

Някои европейски политици обвиниха Москва, че не е направила повече от просто да изпрати договорни обеми на газ, за ​​да успокои цените.

Европейската комисия заяви в петък, че ако Лукашенко изпълни заплахите си, това ще навреди допълнително на доставчиците на газ.

По време на интервюто в събота Путин каза, че ако Беларус прекъсне доставките, това ще "нанесе големи щети" на европейския енергиен сектор "и няма да помогне за развитието на отношенията ни с Беларус като транзитна страна".

"Ще повдигна това с него (Лукашенко), в случай че това не беше нещо (той) каза в разгара на момента", каза Путин.

Русия, която тази седмица започна да увеличава доставките за презареждане на европейските си хранилища преди зимния отоплителен сезон, заяви, че може да има повече, след като новопостроеният ѝ газопровод "Северен поток 2" получи зелена светлина от Германия.

"Северен поток 2" е друг руски газопровод, предназначен да заобикаля транзитните страни, особено Украйна, която има история на противоречия с цените на газа с Москва.

Кремъл нарича газопровода "чисто комерсиален проект" и отрича политиката да стои зад него по някакъв начин.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 комисар Рекс

    138 20 Отговор
    Путин и Лукашенко играят "доброто и лошото ченге" а накрая е ясно,че ЕС ще го яде на два ката.

    Коментиран от #10, #11, #40

  • 2 Грульо

    77 18 Отговор
    Лукашенко да сприра крана и ЕС сороститутките да видат отде изгрява слънцето като им замръзнат задниците. :D Иначе на снимката е като некой медвед до Путин.
  • 3 Патето Яки

    27 33 Отговор
    Вова я му дръпни ушите на Лукашенко.

    Коментиран от #4

  • 4 Вълчо звяра

    41 10 Отговор

    До коментар #3 от "Патето Яки":

    А, Лукашенковски то приятелството си е приятелство ама сиренето си е с пари шъ знаиш аха! Я развивай крана ведага,че ония със санкциите ще изпукат от студ зима иде няма лабаво!
  • 5 Преводите на Гугъл

    23 2 Отговор
    Заприличват на човешки.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП

    15 55 Отговор
    ГОРКИЯ ПУТИН....ПЛАЧЕ ЗА ЕВРАЦИ

    Коментиран от #24, #38

  • 9 Хаджи Генчо

    14 8 Отговор
    Путин ша гу пляска, докато Лукашенко стои с ръце в джобовете.
  • 10 Рудолф

    15 41 Отговор

    До коментар #1 от "комисар Рекс":

    Като гледам гладните мужици и охранините немци се чудя на ъкъла ти

    Коментиран от #23

  • 11 ТАКА Е.НО ДВАМАТА ЗНАЯТ ЧЕ

    28 6 Отговор

    До коментар #1 от "комисар Рекс":

    КАКТО ЕДИНИЯ Е ВАЖЕН ЗА ДРУГИЯ ТАКА Е И НА ОБРАТНО.ЛУКАШКА МОЖЕ ДА ВРЪТНЕ КРАНЧЕТО.КЪТИН ША МУ СА СКАРА НА УЖКИМ А ЦЕНИТЕ ША ФРЪКНАТ....В ТОЯ СЛУЧАЙ И ДВАМАТА ПЕЧЕЛЯТ..
  • 12 РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП

    7 24 Отговор
    ЕВРАЦИ ТРЯБВАТ НА ПУТИН, А НЕ МЕЧАТА ЛАПА НА ЛУКАШЕНКО
  • 13 123456

    7 22 Отговор
    Ами знае откъде му идва парата, да не е прост. А спрял газа, а ще ядат газ само 😀😀
  • 14 Като врътне крана

    5 23 Отговор
    И няма пари за Путин, а само рубли.
  • 15 барчо

    22 9 Отговор
    Лукашенко е хитрец, който работи единствено в интерес на народа си. Е, малко е импулсивен в действията си с необмислени прибързани изказвания, но това не е чак толкова голям проблем. Предполагам при следващото подписване на новите договори за транзит на газ, ще бъде вдигната тарифата му. Специално това му изказване е една огромна изцепка и ще му доведе единствено загуба и нищо друго. Самото му изказване само по себе си го избутва от световната политика като неадекватен и елементарен президент. Ако пък реши да го направи: Първо - ще се изсипят безброй санкции. Второ - той ще плаща рано или късно огромни глоби. Трето - ще има пропуснати ползи от транзитирането на газа. Четвърто - но не по важност, ще му се разклати стола от страна на руснаците. Пето....шесто....десето - все лоши последствия.

    Коментиран от #35

  • 16 ха ха хаааа

    8 24 Отговор
    Сега нашите ошанки се чудят какво да напишат ...🤭

    Коментиран от #20, #41, #46

  • 17 Добра вечер

    15 1 Отговор
    Измислици фейк!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АУУУУУ

    8 28 Отговор
    Чета коментарите и се смея.... Червените тролове се размечтаха..... Как Беларус спира газа, и Европа се влачи по корем да моли..... Пък то, пак Европа увеличава санкциите..... Лукашенко крещи ИСТЕРИЧНО от трибуната.... Ииии толкоз..... АБЕ ВИЕ ЗАЩО НЕ СИ ПИЕТЕ РЕДОВНО ХАПЧЕТАТА ⛑️⛑️💊💊💊😂😂😂😂😂
  • 20 Ако Петкане

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха хаааа":

    Тооо фантастиш нюз няма какво да го коментариш!
  • 21 Сивата чапла

    32 0 Отговор
    Слушах в оригинал Лукашенко и не става въпрос за отмъщение.
    Въпросът беше риторичен.
  • 22 Сивата чапла

    42 2 Отговор
    Още повече,

    че думите на Лукашенко са в отговор на заплаха от страна на Европа, за нови санкции.

    Значи, Еуропата може да си прави каквото иска,
    ама всичко каквото пожелае, а ние да стоим и да козируваме???

    Не е ли унизително господа, и като пишете заглавията имайте малко журналистически нюх, не просто да следвате нечии правила.
  • 23 Рудолф

    34 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рудолф":

    Верно ли немци си вифял в германия? Някои стар филм ли си гледал?
  • 24 Ха ха ха ха ха

    25 4 Отговор

    До коментар #8 от "РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП":

    И от къде евраци у европейчетата? Нема еврацита... хазната е празна, останаха само дългове :))) Аааа, и коронавирус:) сега пак са в локдаун. Щели да ги пуснат когато си боцнели 5-та доза. Иначе до тогава локдаун.

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СЕРИОЗНО

    8 10 Отговор
    Путин е антикомунист. Няма как, червеният елит стана десен до 1965г., и 1975 подписаха предателството. Путин казва - че СССР и социализмът прави само галоши. Путин въведе Солженицин в училищата. Сега не смее да направи фалшива комунистическа партия, или фалшив комунистически преврат, искащи национализация и възстановяване на СССР. Че да го заобичат от запад. Но западът го обича и той им е агент. Той е морфинът против болката която би събудила заспалата мечка, или болната и възпалена от тумори Русия но упоена от морфинът Путин, докато вече е късно. А след Путин ще е краят. Путин мълчи за катинското клане и другият фейк ЛУНното ходене на американците. И за двете имат доказателства в своя полза, но предатели са елитът на Русия.
  • 27 Верно ли

    11 1 Отговор
    Анатолка, чете ли кво си публикувал, или просто копи-пейст, а? Публикувано във факти.бг: Някои европейски политици обвиниха Москва, че не е направила повече от просто да изпрати договорни обеми на газ, за ​​да успокои цените.
    Публикувано във факти.бг: "Ще повдигна това с него (Лукашенко), в случай че това не беше нещо (той) каза в разгара на момента", каза Путин.
    Па тея европейците да не крякат много, щото Путин в момента им спасява за.ниците!
  • 28 Кики

    19 1 Отговор
    Лукашенко истински Лидер, Мъж с Топки; не като нашите кирчо меката китка
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ТАКА ДЕ

    1 11 Отговор

    До коментар #24 от "Ха ха ха ха ха":

    В ЕВРОПА НЕМАЛО ЕВРАЦИ.....СИГУРНО Е ПЪЛНО С....РУБЛИ !!!!?????

    Коментиран от #39

  • 31 Истината днес

    16 1 Отговор
    Ако е истина ..руснаците печелят пак...като спре газа и либералните г....ве ще пуснат северен поток и без сертификат ..
    А санкции само ще сближат още повече беларус и русия а европата ще се напълни с мигранти социални...
    От немските новини 50 нацисти на полско германската граница се опитаха да спрът бежанците...дефекто вход свободен и който не е съгласен е нацист който не е ваксиниран също ..
    Германия леко по леко бута пак цяла европа към пропаста ..за 3 път !
  • 32 другарят

    22 2 Отговор
    Другарю Лукашенко спри газта на джендърите, другарят Путин ще те разбере! Западните бандити налагат санкции на Русия и Беларус и после видиш ли ги лицемерите...Русия трябвало да им достави допълнителни количества за да свали цените в своя загуба!??? В същото време американските фашизоиди захвърлиха своите еврогейски чавки и прехвърлиха своя втечнен газ /който трябваше да продават и на нас отрязвайки руския/ към Китай!? След това разбира се за всичко е виновна Русия! Чак ми се повръща от лицемерието на тези изроди!
  • 33 КОНТРАТА

    11 0 Отговор
    Измислици от сугинажа на ЕС. Президета Владимир Путин каза, че използват санкции за да изнудват президента Лукашенко!!!
  • 34 Луд

    9 0 Отговор
    Те и Украйна 2000 И някоя година спряха газа и както бяха приятели па Русия после бял ден не видяха.
  • 35 Гришо

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "барчо":

    Без Путин да го е накарал да го каже ,той няма куража да го стори.Казва това и в Европа става паника.

    Коментиран от #43

  • 36 наблюдател

    15 0 Отговор
    "Някои европейски политици обвиниха Москва, че не е направила повече от просто да изпрати договорни обеми на газ, за ​​да успокои цените"

    чакайте, ве! нещо ми се губи нишката. нали "пазарът - регулатор", "това-онова", "бла-бла"!
    тия да не са правени в кафяв салон?

    Коментиран от #52

  • 37 АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪВЕТ

    10 0 Отговор
    А президента Джо Байдън се е извинил на президента Александър Лукашенко в телефонен разговор вчера!
  • 38 наблюдател

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "РУСИЯ..ОСМА В СВЕТА ПО БВП":

    ти това ли разбра от прочетеното? ясно, още един функционално неграмотен.
    плаче някой, но не ввп.
  • 39 Ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "ТАКА ДЕ":

    Пълно било с коронавирус:)))Така вика Танте Меркел

    Коментиран от #42

  • 40 Учредителното

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "комисар Рекс":

    Онези историци,
    които продължават да папагалстват
    комунистическите измишльотини
    за българската история
    са дипломирани идиоти!

    Учредителното събрание е свикано въз основа на чл. 4 на Берлинския договор,
    когато е учредена държавата България.
    До тогава окупираните от руската империя български земи
    са наричани РУСКА БАЛКАНСКА ДУНАВСКА ГУБЕРНИЯ!
    Лъжа е, че България е учредена на 3-ти март 1878г. в Сан Стефано!

    Учредителното събрание на България е заседавало от 10 февруари до 16 април 1879 година.
    Състои от 229 депутати .
    Но само 88 са избирани! 117 по право, 88 избрани и 24 назначени от императорския комисар княз Александър Дондуков-Корсаков.
    24 са назначени директно от императорския комисар княз Александър Дондуков-Корсаков.
    Останалите 117 "по право" съдии и служители пак са назначавани от руснаците!

    Въпреки това,
    депутатите приемат една от най-демократичните конституции-
    почти копие на белгийската!

    Учредителното събрание не се саморазпуска,
    а продължава работата си като Велико народно събрание.
    Избира за български княз племенникът на руската империатрица,,
    роденият във Верона Александър Батемберг.

    Но той се еманципира от руския цар,
    затова Русия го принуждава да абдикира!
    И само решителните регенти, начело със Стамболов,
    спасяват от погибел България!

    "Курица не птица,
    България не зад граница"

    Русия не се отказва от намесата си в България и до днес!
    В Учредителното събрание, 88 са избрани, а 141 са назначени от ру

    Коментиран от #53

  • 41 123

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха хаааа":

    Ошанката,господине си ти,защото нямаш"оши"да чуеш истината.
  • 42 РУСИЯ....СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА...ЕС

    5 11 Отговор

    До коментар #39 от "Ха ха ха ха ха":

    ПУТИН ПЛАЧЕ ЗА ЕВРАЦИ......ЧЕ РУСНАЦИТЕ НЕМА КВО ДА...ПАПКАТ

    Коментиран от #45

  • 43 барчо

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гришо":

    Много си в грешка. Лукашенко е първосигнален и това се личи в речите му и с разговорите му дори и с политиците от независимо колко малки или големи и мощни държави. Не знам дали си гледал как беше застъпил Мекерето за едни пари дето искаха да му ги дават и да го заробят. Условията бяха просто убийствени и той и го каза директно в очите без да се притеснява грам. Спомни си когато укните му изиграха театрото с руснаците, дето ги набедиха, че ще го свалят уж от Вагнер. Без да мисли логически грам ги арестува и започна да приказва по разните му там ефири за това как Путин ги е пратил. Преди това пък се караше на Путин, че му продавал скъпо газта и трябвало да я намали, въпреки че я получаваше на цената на която самите руснаци я плащат. След това искаше да се надупи на американците и пак демонстрационно. Случаи много, които показват, че първо действа, а после се замисля, или пък му подсказват да се замисли. На такива като Лукашенко не можеш да му диктуваш. Той просто следва моментните си интереси, а не гледа много напред. Чеушеско беше такъв, но още по-хитър и по-скоро като бай Тошо.

    Коментиран от #55

  • 44 Слава на Русия !

    4 2 Отговор
    ВОВА е Бог !
  • 45 Рико

    3 6 Отговор

    До коментар #42 от "РУСИЯ....СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА...ЕС":

    Колко от бюджета на РФ се формира от износа на суровини? Няма да кажат, но те си знаят. И сега Путин се изплаши, но се прави на "спасител" на Европа "Аз няма да позволя да спрат доставките". Няма да позволиш защото спрат ли доларчетата ,умираш.

    Коментиран от #48, #50

  • 46 Неграмотник

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха хаааа":

    Не е ОШАНКА. Идва от УХО и е УШАНКА.
  • 47 Кремъл

    3 0 Отговор
    Навремето Украйна го игра тоя филм и видяхме докъде стигнаха, Лукашенко ще последва съдбата на Янукович и Порошенко, дето се вика да си опича акъла, историята е пред него и се случи съвсем скоро. Колкото до газта - Китай купуват, Русия нямат проблем с продажбите, просто Лукашенко стана бреме и Путин му търси цаката, а от това има само един изход и наистина жалко за изстрадалия белоруски народец...
  • 48 МРГ

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "Рико":

    Около 70% от руската икономика е от ресурси или накратко Русия е една ресурсна икономика.Като арабските страни е.Дупчи и продава.Не случайно Русия е считана за паразита на тоя свят,защото граби на готово природните ресурси и ги препродава,а самата руска нация е закърняла ,защото не може ,и не произвежда абсолютно нищо.Най-жалкото е ,че дори с тези природни дадености Русия пак прилича на една оскотяла и бедна страна,а какво остава ако нямаха и ресурсите ...Икономиката им щеше да е колкото на Гърция.

    Коментиран от #51

  • 49 666

    2 0 Отговор
    Тръбата е собственост на газпром и Лука даже не може да я доближи.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 От страни

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "МРГ":

    Лъжеш.

    Коментиран от #56

  • 52 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "наблюдател":

    Газта не е била търсена. Путин увеличил предложението с 10-15% но това е газ но никой не я купувал, а не са метли които можеш да сложиш а като не ги купи никой да ги прибереш.
    Европейската комисия трябва някак си да си скрие грешката с тия истории със спота та сега съдовета са им в ръцете и ще съдат квото си искат, Ама ще вземе оня Путин да се ядоса и да спре кранчето най накрая.
    Това е едно голяма нахалство от страна на ЕС и ще им се върне тъпкано. Все едно да обвиня некой Де Бирс че не са искарали на пазара много диаманти та е скочила цената им.
  • 53 От страни

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Учредителното":

    Ти умния вземи та напиши името на Княз Александър Баттенберг а после копипействай тука.
  • 54 От страни

    3 1 Отговор
    Лукашенко си има бъдеще и то добро. Другата година ще се обединяват и става Нов Съветски Съюз. Путин става президент на Съюза а Лукашенко начело на Парламента. И после останалите републики ама без фанатизъм, няма да има вече аванта както беше през СССР. ВУсички работят всички папат. Така че не не го мислете. А тая игра е стара - добрия коп и лошия коп....
  • 55 От страни

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "барчо":

    Браво. Много точно го написа - имено ПЪРВОСИГНАЛЕН. Надявам се че имаш напредвид Първата сигнална система. Като кучетата на Павлов - показваш им ядене и им текат лигите. Това е Лукашенко.
  • 56 МРГ

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "От страни":

    Кое по-точно е лъжа русофилче ? Българите са наясно,че най-големия враг на България ви е първа родина ,но кажи кое е лъжа ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания