14 Ноември, 2021 15:23 3 739 31

"Заслужава си": бременна иракчанка казва на мигрантите да продължат да влизат в ЕС

  • бежанци-
  • мигранти-
  • европейски съюз

Ум Малак, която е отказала да даде пълното си име, е една от хилядите мигранти, мнозина от които иракчани, които се опитаха да влязат в Европейския съюз през Беларус

"Заслужава си": бременна иракчанка казва на мигрантите да продължат да влизат в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

26-годишната Ум Малак, която трябва да роди след няколко седмици, е била готова да премине през дълбока до гърдите вода, криейки се в студени гори с трите си малки дъщери с надеждата да им даде по-добър живот в Германия, пише в свой репортаж "Ройтерс".

Иракчанката отбелязва, че не съжалявала за усилията си, въпреки че каза, че тя и семейството ѝ са били предавани между полски и беларуски граничари шест пъти през последните няколко седмици.

"Бъдещето на децата ми, първо трябва да мисля за това, защото в Ирак няма бъдеще нито за нас, нито за тях", подчертава тя.

Говорител на полската полиция е уверил, че полицията не е извършвала дейности като връщане на мигранти към границата. Нито полската гранична полиция, нито беларуските власти са отговорили на искания за коментар за нейния казус.

"Ройтерс" не са могли самостоятелно да потвърдят нейния разказ.

Ум Малак, която е отказала да даде пълното си име, е една от хилядите мигранти, мнозина от които иракчани, които се опитаха да влязат в Европейския съюз през Беларус.

"Ройтерс" са разговаряли с нея в мигрантски център в полския град Бялисток, където тя е отседнала със съпруга си и трите си дъщери. Центърът за мигранти е отворен, което означава, че мигрантите могат да идват и да си отиват свободно, след като изпълнят всички изисквания за карантина за коронавируса.

Ум Малак уточни, че трябва да роди след три седмици и се надява, че това ще стане в Германия.

Ум Малак е разказала, че е кацнала в Беларус от Дубай в началото на октомври и се е надявала да пресече беларуската граница, след което да върви по пътищата до Германия с дъщерите си, всички на възраст под 10 години, и съпруга си. Тя уточни, че шест от опитите им да преминат в Полша са били осуетени.

Няколко пъти полските власти са ги заловили, като са ги върнали към границата с Беларус. При друг опит те са преминали в Литва, но са се уморили и са се върнали.

При един опит да влезе в Полша Ум Малак уточни, че беларуските власти са ѝ помогнали да отреже граничната ограда с Полша, за да премине тя и семейството ѝ.

Тя твърди, че след това паднала в езерце близо до границата и се разболяла, вече в осмия месец на бременността. Полските власти са я задържали в продължение на три дни, след което я отвели в затворен център за мигранти за ден, след това в открит.

"Паднахме в езерото по обяд, след това през нощта... те (полските граничари) ни хванаха. Когато ни хванаха, не можех да стоя права сама", разказва тя.

Някои мигранти в отворения център в Бялисток са казали пред "Ройтерс", като са пожелали да останат анонимни, че съжалявали за пътуването до Полша и че се обаждали на близки в Близкия изток, като им казват да не идват.

Но Ум Малак настоя, че мигрантите, особено онези от Ирак като нея, все пак трябвало да се опитат да преминат границата към ЕС.

"Бих посъветвала всички, които мислят да дойдат, да го направят, защото в Ирак няма бъдеще, сигурност или каквото и да било", изтъкна тя и подчерта: "Така че понесете трудностите на пътуването за месец-два, за седмица-две, вместо да продължавате да страдате в Ирак с години."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    102 2 Отговор
    да ги товарят на един самолет и да ги напускат пред Белия дом , на поляната

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Роза

    67 8 Отговор
    Ами щом бягат и поемат толкова рискове за себе си и за децата си,значи има от какво да бягат!Кой бяга от хубавото?!Само че в Германия вече станаха малцинство германците,и с право много хора протестират!

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Готино

    103 1 Отговор
    Да изхранваш бъдещите си палачи! Един емигрант не видях да работи! Тъмните не работят! Тая ако влезе с 4деца ще получи жилище, ток и вода без пари и 2500 евро на месец! Струва си! Обаче системата не струва 5 пари! Арабските емирства имат повече пари от Европа! И не съм чувал един християнин да е там на държавна издръжка! Значи не си струва, но пък системата им -струва-!
  • 6 случаен

    72 1 Отговор
    и кат е зле в ирак,отде пари за самолет,че и за децата,обратно всички
  • 7 666

    79 0 Отговор
    Cега ще отиде в Германия ще се роди и ще взема помощи докато не станат цел футболен отбор. A накрая синовете и ще бъдат вербувани и ще имат колани с фойерверки!
  • 8 Полски гадове

    9 48 Отговор
    Полски нацистки изроди
  • 9 Грульо

    58 0 Отговор
    На Меркала в спалнята да ходи да ражда. :D
  • 10 Бегай !

    79 0 Отговор
    Как да не си заслужава.Освен да си вдига краката ,друго не знае.На Запад ще я хрантутят с цялото и племе.Циганска работа.
  • 11 Теле

    22 4 Отговор
    Добрите поляци от ЕС ти помогнаха нали
  • 12 dad

    68 0 Отговор
    Доста просрачна пропаганда. Намерили една жена с деца и пишат. Всеки ден като нея нелегално влизат в европа десетки хиляди бежанци,99.9% от които са мъже на наборна възраст от 20-30 години.
  • 13 Alabala

    42 0 Отговор
    Да ги съберат и с първия полет, кой от къде е.
  • 14 бушприт

    22 0 Отговор
    Ум МалЪк, която е отказала да даде пълното си име, е една от хилядите мигрантКи,
  • 15 пес долен

    8 63 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    И как бързо забравиха някои "българи" , че бяхме същите преди 30 години. Хиляди българи преминаха газейки в кал и вода полско германската граница, и какво толкова ви са трън в дир. ниците ви тези хора, нито идват в България, нито България им дава убежище. Всеки се спасява както може, след като са се запътили за там, значи има кой да ги гледа там, не са се запътили за България, защото знаят, че за нас няма, че ние сме по гладни от тях

    Коментиран от #17, #23, #28, #31

  • 16 ????

    58 2 Отговор
    Отврат, противни, нагли паразити, защото ако това са техни пари, с които пропътуват половин свят, защо не си седят във въшливите дупки, с които ще изкарат 4,5 години. Явно други ги дават парите така че да ги стревят, да ги даеят капка жал не изпитвам към паразити. Щяха да минат през границите навремето по време на източния блок. На ви сега ЕС, яжте банани малииий ама как сме живяли без този плод ужас и ще храните паразити и чужди и наши.
  • 17 ????

    28 1 Отговор

    До коментар #15 от "пес долен":

    Никът отговаря на писанието ти!
  • 18 Неприятна изненада

    6 10 Отговор
    Социолозите сочат че БСП до момента прибира приблизително 20%

    Коментиран от #19

  • 19 ????

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "Неприятна изненада":

    Много приятна изненада. За разлика от Станишевци , Миковци, Гергов и и други такива тя знае как да отстоява исканията в полза на хората, а и имаме нужда от лява партия, която да отстоява интересите на България, а не да се върти да козирува като Простаков.
  • 20 Нона

    36 0 Отговор
    А какво става с бъдещето на европейските граждани?За нас бъдеще в Европа няма!Ние къде да бягам и кой да ни издържа нас?
  • 21 Сега като се

    27 1 Отговор
    Започне едно доене на Европата и до 30 години ще е опустошена, както Ирак, Сирия, Иран и съседните на тях.
  • 22 Свен

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Роза":

    Кацнала от Дубай.... Ти да видиш!
  • 23 14/88

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "пес долен":

    Ти не разбираш ние сме повече хора от тия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ИВАН

    8 0 Отговор
    А какво ще каже Ум Малак за бъдещето на гърбината си, защото както е тръгнало - не виждам шансове да се мине без бой
  • 26 kjl

    20 0 Отговор
    Що няма бъдеще в Ирак за иракчаните, нали САЩ им дадоха демокрацията преди повече от двадесет години. До сега трябваше да са Швейцария в региона, а то бягат от липса на бъдеще. Сега искат да направят и Германия като тяхната страна.
  • 27 CRSED: F.O.A.D.

    6 0 Отговор
    За арабите няма бъдеще в Европа, при една война първите загинали от народно опълчение са именно тях
  • 28 глипак си

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "пес долен":

    Да но ние отиваме да бачкаме а не да висим на системата капиш.
  • 29 Alex

    3 1 Отговор
    Съчуствам на тази млада жена!Това,да бягаш от родината си,е пътуване в неизвестното.Питам само: като са се юрнали към Европата,те да не мислят,че ще ги посрещат с хляб и сол?!Логиката им е порочна- да отидат в развитите европейски страни наготово и да ползват привилегиите и благата,създавани стотици години!И да не се съобразяват с културата,бита,традициите,ако щете и благоприличието!Мои приятели имат съжителство/съседство/с пакистанско семейство с 6/шест/деца.Представяте ли си какво представляват двор,чистота,крясъци и умишлено съсипване на имущество?!Но за тях е по-важно да си получават социалните от правителството,без изобщо да мислят да се хващат на работа!Та съчустван на тази жена,но тя трябва да знае,че нищо не идва наготово,няма срамно,че ще миеш чиниите в някоя кръчма!А те и това не искат да правят-било унизително!
  • 30 6228

    2 0 Отговор
    Лукaшeнкo нaтoвaрвaй ги нa кaмиoнитe и прaвo в цeнтърa нa Бeрлин. Зaщoтo тaкa нe cтaвa. Прeди врeмe Мeркeл ги пoкaни нe къдe дa e, a в Гeрмaния. Дaжe ce cнимa c тях. Нитo eднa другa държaвa нe ги e кaнилa, зaтoвa ceгa c нeйнитe кaмъни, пo нeйнaтa глaвa.
  • 31 Въпрос

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "пес долен":

    Ти от кой град си ? Питай хората от Харманли как е да храниш престъпни елементи ,защото , уверявам те, над 90 % са здрави момчета и мъже на 20-35 години,при това нагли и агресивни. Питай хората как живеят там заради тези не знам как да ги нарека. После мини през София и ми кажи,че не се заселват в столицата. Не се заселват друг път - заселват се ,защото има организирана пр.стъпна дейност от араби ,които се занимават с много нелегални неща и тези уж бежанци си намират местенцето сред другите ма.гасари. Центърът на София е пълен с такива уж бежанци. Всеки ,който е влязъл нелегално е нелегален емигрант.