Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 10:00 3 665 59

Драмата на бежанците: цинизмът на Минск и лицемерието на Варшава

  • беларус-
  • мигранти-
  • полша-
  • европейски съюз

Късата клечка в тази цинична игра изтеглиха човешките същества, които се лутат в студа и тъмата из горите и блатата по беларуско-полската граница

Драмата на бежанците: цинизмът на Минск и лицемерието на Варшава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В циничната игра на Лукашенко с мигрантите късата клечка изтеглиха именно хората, заклещени на границата с Полша. В сегашната криза със страшна сила лъсна и лицемерието на Варшава, пише в коментара си Барбара Везел.

На полско-беларуската граница вече се чуват и изстрели. Не е голяма изненада, след като там патрулират млади войничета, който са се клели на всяка цена да пазят родната граница. Тези епизодични изстрели по границата между две настръхнали държави могат обаче много бързо да разпалят истински пожар. Този конфликт като под лупа показва както слабостите на Европа, така и циничната жажда за политическо надмощие не само на Русия и Беларус, но и на еврочленката Полша.

Слабостта на ЕС

През 2015 година вълната от бежанци оголи разломите в Европа и оттогава в Брюксел бежанската политика е най-отровната европейска отвара. Споровете около миграцията, правото на политическо убежище и общото европейско законодателство по тези въпроси се водят дори по-ожесточено, отколкото за парите, за опазването на климата и за всичко останало, което отваря траншеи между държавите членки. Колко ли опита за създаване на общи правила вече се провалиха? Кой има право да влиза в ЕС? Кой се ползва от закрила като политически емигрант? На кого се дава временно убежище? Кои държави да приемат бежанците и в каква численост, какви социални помощи им се полагат? Караниците около всичко това продължават.

В мига, когато в дневния ред влезе темата за бежанците, политиците нахлузват идеологическите си тъмни очила, а диригентската палка грабва национализмът. И нека никой не се опитва да се крие зад гърба на "Брюксел“, моля! Защото до политическия провал, който наблюдаваме в момента, се стигна единствено в резултат от злонамереността на държавите членки. Особено две от тях упорито блокираха постигането на каквито и да било компромисни решения или стъпки напред: Унгария и Полша.

Като имаме предвид това, сегашните молби от Варшава за европейска помощ очевидно не се оказват нищо друго, освен искане на пари, за да се издигне стена по границата с Беларус. Бежанците, които са заклещени на тази граница, няма как да бъдат приети и разпределени между държавите от ЕС – и това е така именно по вина на Полша. Полша толкова много пъти отказваше да прояви солидарност с другите, че сега просто няма право да очаква помощ от съседите.

Цинизмът на Москва и Минск

Но има и още нещо. На кого първи му хрумна идеята да използва бежанците като един вид пушечно месо в своеобразната хибридна война срещу Европа – на властелина в Кремъл или на диктатора в Минск? Коварната подлост на тази идея сякаш подхожда повече на Владимир Путин, отколкото на все по-непохватния и все по-брутален господар на Беларус. Представяме си и тънката усмивчица на руския външен министър Сергей Лавров, който ни подсеща, че ЕС можел да се откупи и да спре наплива на бежанци по беларуско-полската граница по същия начин, по който го стори чрез сделката с Турция. Опитният политически играч Лавров добре познава слабостите на противника.

Колкото до Лукашенко – в момента той разполага с първокласен инструмент за изнудване. И бълха го ухапала от обвиненията, че се отнася безчовечно към бежанците и върти търговия с хора в мафиотски стил. Той така или иначе вече си е просто васал на Москва, чийто имидж няма накъде повече да се влошава. Досегашните санкции от Брюксел до момента не му причиниха кой знае какво, но положението бързо може да се промени, ако ЕС наложи истинска забрана върху износа за Беларус. Само че това едва ли ще стане, защото европейците мислят както за доброто на хората в Беларус, така и за печалбата на собствените си фирми.

Лицемерието на Полша

От своя страна Полша вече иска да ни убеди, че под заплаха е самата ѝ държавна сигурност. Президентът дори разговаря с НАТО – сякаш към страната му едва ли не са се устремили монголските орди на Чингиз Хан. Във Варшава се вдига шумотевица до небето, но това си е най-вече вътрешна пропаганда. Досега само няколко хиляди бежанци се подлъгаха от коварната схема на беларуските власти - и нима тъкмо тези мръзнещи шепа хора, които нямат нищо друго, освен дрехите на гърба си, надвисват като някаква грозна заплаха над 38-милионна Полша? Такова твърдение звучи повече от абсурдно.

Обаче: напрежението по границата идва като дар Божи за правителството на „Право и справедливост“ (ПиС) във Варшава. Напоследък правителството и партията на Качински постоянно губят подкрепа, защото мнозина поляци им обърнаха гръб – заради строгите мерки срещу абортите, заради враждебността към ЕС и заради демонтирането на правовата държава. За да спре това срутване надолу, Ярослав Качински, партиен лидер и вицепремиер, отприщи една истинска вълна от ксенофобия и национализъм, която поставя опозицията в много трудно положение. Съвсем в стила на старата политическа мъдрост, че една добра криза не бива да се оставя неизползвана.

Губещи са хората, заклещени на границата

Късата клечка в тази цинична игра изтеглиха човешките същества, които се лутат в студа и тъмата из горите и блатата по беларуско-полската граница. Правителството във Варшава не разрешава дори на помощните организации да се погрижат за тези хора. Това противоречи на международните конвенции, но на управляващите от ПиС сякаш не им пука, защото и техният имидж няма накъде повече да се влошава.

От своя страна ЕС начаса трябва да излезе от заслепението си и да престане с клетвите за солидарност с Полша. Евросъюзът е длъжен да постави Варшава под натиск, за да се намери незабавно хуманитарно решение за хората край границата – може би с помощта на международните организации. Всичко останало е въпрос на преговори с държавите, от които идват и през които преминават бежанците, с Русия и с Беларус. И трябва много да се бърза, защото зимата настъпва, а заедно с нея расте и опасността скоро край границата да гледаме и трупове.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6969

    83 4 Отговор
    Докога антиевропейската и антихристиянска медия Deutsche (Juden) Welle ще бълва пропаганда?

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гадно

    90 3 Отговор
    От DW да не се правят на луди. Бежанците са плод на политиката на краварите и европуделите им и бяха официално поканени от Меркел ханъм .
  • 4 много просто

    74 7 Отговор
    НЕ РАЗБИРАМ С КАКВО Е ВИНОВЕН МИНСК, МИГРАНТИТЕ ИСКАТ ДА ХОДЯТ НА ЗАПАД , БЕЛАРУС НЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОСЪЮЗА И НЯМА АНГАЖИМЕНТ ДА ГИ СПИРА...!

    Коментиран от #13

  • 5 Активист на БКП

    69 3 Отговор
    И сега трябва да съжалявам амуджите ли??? Нас кой ни съжали по време на 200-годишно византийско и 500-годишно турско ПРИСЪСТВИЕ ????🇹🇷🇬🇷
  • 6 Баба Тонка

    67 3 Отговор
    Нека отговорност да поеме Германия. Там постоянно реват, че не им стига работна ръка, и че канейки хора от целия свят да им работят, компенсират поразиите на Хитлер. Нека да извозят тези хора със самолети от самата Белорусия. Поляците на никого на се длъжни.
    А когато съжаляваме живеещите в горите и в студената зима бежанци, нека се погрижим за бездомниците в България. Те станаха прекалено много като за европейска страна с претенции като България.
  • 7 кукуш

    45 1 Отговор
    Европа обява, че ще връща абсолютно всеки един влязъл незаконно в Европа и драмата приключва. А никой не обявява това, значи Европа ги иска, защо ревете тогава
  • 8 tate

    68 1 Отговор
    Тези "Човешки същества" са на по 30-40 години мъже те бягат за да ги храни Европа ТЕ НЕИСКАТ и НЕМОГАТ да работят защото нищо не са учили ! Те вместо да се бият за Родината си ТЕ бягат най-позорно ,те ще искат пари ,храна ,да се размножават те ще изнасилват и грабят Европа !! И стига с вносната пропаганда ,видяхме Меркелица какви ги надроби с нейният "Мултикулти“ глупости Рамщайн направиха клипа Германия не от убаво !! Затова да ги махат и да не се връщат!!
  • 9 Азим

    37 2 Отговор
    Аз не разбирам как бежанците са стигнали до Беларус, която не граничи с държавите, от където са бежанците. Те откъде са минали, за да стигнат до Беларус и Полша?

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пламен

    40 1 Отговор
    Авторката на статията сполучливо може да изиграе ролята на надзирателка в нацистки германски концлагер.
    Това са т.н. от Ленин западни ,,полезни идиоти,,
    Даже не си и помислят,че ако сега приемат 5000 после ще дойдат 500 000.
    Ако Германия толкова ги иска,да пращат самолетите и да си ги прибират
  • 12 temerut

    35 2 Отговор
    И защо цинизмът да е белоруски?Не е ли на тези,които столетия грабиха народите,не им позволяват да живеят по свои правила и имат за най-сигурен аргумент бомбите?Кое е цинизъм-да се признаеш за беден ,който не може да храни и други или да прокламираш човешки права и европейски ценности,които потъпкваш,когато не ти са ти изгодни?

    Коментиран от #17

  • 13 за простия е просто

    14 28 Отговор

    До коментар #4 от "много просто":

    Беларус не е в ЕС, но е длъжна да не допуска да напускат държавната й граница незаконно.... И Турция не е в ЕС, искаш да кажеш, че ще се радваш да ти струпа на границата ти мигранти. За какво ги носите тези топки пълни с въздух на раменете си

    Коментиран от #16

  • 14 БОЗА

    41 1 Отговор
    "Нo имa и oщe нeщo. Нa кoгo първи му хрумнa идeятa дa изпoлзвa бeжaнцитe кaтo eдин вид пушeчнo мeco в cвoeoбрaзнaтa хибриднa вoйнa cрeщу Eврoпa – нa влacтeлинa в Крeмъл или нa диктaтoрa в Минcк?"

    Не скъпи ми дойчовци...пръв беше Ердоган...или удобно забравяте... ;-)
  • 15 Ю.кортес

    11 14 Отговор
    Това си е проблем на Беларус.Те ги канят,те ги извозват,те да им берат гайлето.Полша има неотменимото право да пази границите си и да решава кого да допуска.Ние можем само да се поучим от Полша.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иван4о

    23 8 Отговор

    До коментар #12 от "temerut":

    Къде е тръгнала тълпата - без виза да прекосява полската граница? Който съжалява/оправдава мигрантите, нека си остави входната врата денонощно отворена, та да влиза който поиска. Подкрепа за полските граничари! Лукашенко ги е пуснал в Беларус, нека се грижи за мигрантите.
  • 18 Чочо

    24 3 Отговор
    Да пропуснат 2-3-5000,нали после ще дойдат още стотици хиляди,а пропуснатите ще доведат и семействата си от по 7-8 човека всяко.
    Полша,Унгария,Гърция защитават Европа и трябва да сме солидарни с тях.Никога да не забравяме,че ние също сме на първа линия.
  • 19 Мдаа

    10 7 Отговор
    Поляците са си гадняри открай време, ноо полякините не са.
  • 20 Биде

    26 1 Отговор
    Дори без да знам мога да отгатна от коя медия е автора!!! Писна ми да слушам за ценности и съпричастност, а тука пък градация-две държави се обвиняват в цинизъм и лицемерие! Изобщо заради Германия и Меркел всички се оказахме без вина виновни, и в една или друга степен да хрантутим тея орди състоящи се главно от млади мъже от които не чакаме нищо добро!!!Дайте им ясен знак, че няма какво да търсят в Европа и всеки да си наляга парцалите където е! Но дали ще се случи някога???!!!

    Коментиран от #47

  • 21 за простия е просто

    7 10 Отговор

    До коментар #16 от "НЕСИСАМО ПРОСТ":

    какви десет милиарда бълнуваш?, като турците до миналата година са изхарчили над 40 милиарда от бюджета си за тях.., да ти дадат 40 милиарда и ти да ги задържаш в България. А между другото, тези 4 милиона мигранти вече станаха 10 милиона, раждат хората, тъкмо ще оправят прираста в България

    Коментиран от #26

  • 22 Блицкриг

    4 2 Отговор
    ЕС да сключи договор с Беларус и Русия, нещо като Рибентроп Молотов.
  • 23 Ще има и още

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "6969":

    Пък и не коментират, че "бежанците" са съпортвани през цялото време от германски НПО-та и полезните луди в тях.
  • 24 Умньо

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Азим":

    Летяха като гарги
  • 25 Стрелцов®

    15 0 Отговор
    Съвременна Германия няма нищо общо с Германия на Хелмуд Кол и Вили Бранд.
    Не ми се мисли какви коментари ще четеме от тази частна агенция на Сорос, претендираща с името "германска", когато властта отиде в ръцете либералите и зелените, след месец.
  • 26 Гената

    14 4 Отговор

    До коментар #21 от "за простия е просто":

    То да ги ожалиш, ама как да затвориш очи, че това са млади МЪЖЕ, а не чух някой жн нях да рече, че иска да работи и да изкарва хубави доходи. Чувам, ама аз искам да живея добре в Германия, или Франция.
    Единственото оръдие на труда, до което са се докосвали още от ранно детство е АК-47 и РПГ-7. А книгата която горе долу познават е КУрана, там пишело за всичко, което трябва да знае един мъж и боец. Е...
    С тия познания, умения и мераци са таман за Северна Африка, ама пък те не щат там да ходят.
  • 27 В.В.П.

    6 5 Отговор
    Тия нешастни души ,няма да останат в Белорус и ли Полша,Отиват в Германия .Имат лоби ,близки..там..Едно време ,българите бягаха ей тъй на групи ,през ,полско чешко немската граница..Без война!!.Пускайте хората,гадове!!..Нямат къщи ,заради ЕС,НАТО..!
  • 28 наблюдател

    9 0 Отговор
    поредна постна зеуева чорбица!
    която е достоверна в едно нещо, обаче - пасквилчето е отражение на злобата и безпомощността на "просветения" запад, който за пореден път е бит безмилостно в неговата игра.
    зеуето, да повторя отново - батька от минск може да бъде укорен единствено от някаква "морална" позиция. което, имайки предвид кой я изразява, е смешновато.
    прав е тов. лавров, да се подсмихва под мустак - както с косово, и тук имаме игра на прецеденти. да казвам ли чие право е такова?
    а, да не забравя - именно цитираният по-горе запад притисна навремето батька за безвизово пътуване на гражданите на демократичен ирак, не тов. путин. това го няма споменато в нито една чорб... пардон, статия.
    смешковци.
  • 29 Перо

    11 0 Отговор
    Меркел ги покани и да си ги взима! Тя направи прецедента!
  • 30 Моряка

    20 0 Отговор
    Меркелица отпуши бутилката,сега да си ги посреща.И нашата Сталинка,с еротичния си призив пришълците да ни подобрят раждаемостта( да ни оплождат ударно).Да си спомним и бесценния призив на Плевлю:"Да си разтворим сърцата и границите".Само че лигльото не даде личен пример нито със себе си,нито със синоптичката.
  • 31 другарят

    15 0 Отговор
    Нацистката медия дойче веле пише за "цинизъм и лицемерие"!??? Ами изпратете самолети и ги прехвърлете в Германия бре фашизоиди! Полша не е длъжна да ги пуска да преминават през нейна територия, а Беларус не е длъжен да ги държи и храни след като са се запътили към вашата Германия!
  • 32 koko

    4 3 Отговор
    към заглавието бих добавил. Лицемерието на Европа а именно тя поддържаше бомбардировките над техните държави именно тя ги извика тези имигранти а сега обвиняват Беларус .Беларус никого не е бомбичка,сега да си лижат това което са сътворили тези европейци
  • 33 Така ЗАПОЧНА Втората Световна Война !

    6 1 Отговор
    С Дойчето и ПОЛША ! И тази най-после трябва да ПЛАМНЕ ! Този път пленници няма да има , Само ПЛАЗМА ! Дай Боже , ВРАЗУМЯВАНЕ ва Земята НЯМА ! А У НАС - Осемте джуджета , Делта Гард, Прокурор и Главния ! И те чакат своя съд божий !
  • 34 Който им РАЗБИ Държавите

    5 3 Отговор
    Е длъжен да ги приюти ! ГовНАТОвците !
  • 35 DW и Варвара от Полша?? Виновен е Путин

    6 4 Отговор
    И Лукашенко, задължително!! Тези Мигранти не са стъпвали в Русия?? Кой Развърза тези Войни, от къде идват тези Мигранти?? За това мълчи и
    и въпросната Варвара и DW!!??? Добре и печелившо е да се точи Петрола на Ирак?? А Мигрантите да стоят в Собствените си държави?? Или в Лагери някъде на друго място, на нас ни трябва само пенрола!! А Полша си върши нещата по полски, докато не идаде пари Европа ще пищи като ощипана мома!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Само ВОЙНАТА ще Изрине БОКЛУКА у нас !

    4 0 Отговор
    Никакви ИЗБОРИ не ще го сторят !
  • 38 Ама разбира се

    14 3 Отговор
    че Путин е виновен , не спря да бомбардира Либия , Ирак и Афганистан и да налага руската демокрация в Близкия Изток. Добре че е добрата Америка и Дойче веле да отразява обективната истина и реалност.
  • 39 Кризите се Решават с КРЪВ !

    4 1 Отговор
    И винаги в Европа !
  • 40 БПФ

    8 4 Отговор
    Като говорим за цинизъм - не беше ли цинизъм отказът на ЕС да признае законния президент на Белорусь, без НИКАКВИ доказателства за сериозни изборни фалшификации, само защото Лукашенков не им харесвал, но същевременно да признае чучулото байдън, което се промъкна в белият дом след очевадно фалшифицирани избори?
    Преговаряйте с Тихановска сега, нали според вас тя е президент?
  • 41 Г77

    2 0 Отговор
    Не ми харесва, не съм съгласен с направените оценки!!!
  • 42 БПФ

    7 2 Отговор
    Защо ми изтрихте предният пост, бе? Попитах - докога тия ще плюят без доказателства Русия и Путин за всичко, ама иначе ще реват като бити пцета за газ !!!!
  • 43 Anon

    5 3 Отговор
    Пуснат ли ги тези - още ще дойдат и ще им играем мръсната игра на джуджето с малка пишонка Путин.
  • 44 Black Metal

    11 1 Отговор
    Нито е цинизъм позицията на Минск и Москва, нито пък е лицемерие отговорът на поляците!!! Беларус не е в ЕС. Не е длъжна да лови нито мигранти, нито наркотици - все предназначени за западните държави. Руснаците пък нямат нищо общо с цялата история, напротив - най-големите виновници за тази криза САЩ си трайкат, вместо да приемат едни 1.500 човека. Защо Минск и Москва да са виновни?! Полша постъпва много правилно като не пуска ордите на своя територия - поляците обичат държавата си и няма да я напълнят с "доктори" и "учени" плюс още "по-учените" им деца и чаршафосани жени. Меркел искаше "мулти-култи" - да са и халал новопристигналите и да си ги превозва със самолети в Германистан...
  • 45 червенгад

    6 6 Отговор
    Докато има червени боклуци, ще има и античервена пропаганда. Те бежанците прелетяха до Беларус. Сега сгъват крила и искат не на изток, а на запад. Защо ли ? И за това ли е виновна DW. Ватенките съзнателно организираха , поддържаха и платиха трасе до Беларус на тия нещастници. Сега ги използват политически. Ако им предложат или руско гражданство, или ги връщат от където са тръгнали, дали пък няма да се върнат ? Кой иска да живее в червените кочини като Русия и Беларус ?
  • 46 БЕЛОРУСИЯ

    4 1 Отговор
    За кой ли път се заричам да не отварям страница на така нареченото дойче веле....това парче плат употребявано за избърсване на всякакъв вид нечистотии. Да се живи и здрави братята белоруснаци и руснаци тоест Великарус,
  • 47 Иван4о

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Биде":

    Ясен знак - бой и обратно!
  • 48 Дидо

    3 0 Отговор
    Тия от DW да го смучат и на тия всите мръсни плъхове по границата!
  • 49 Олга

    1 1 Отговор
    Това е поредното доказателство,че им пречил не СССР и не комунистическата му идеология (натресена,впрочем, от Европа) а ненавистта към Русия била вековна - от Древна Рус, царска Русия, комунистическа Русия (СССР) и до ден днешен към Русия без идеология.
    И винаги така ще бъде докато Русия не застане на едно коляно пред Запада и да не признае върховенството му над руската цивилизация, която не заслужено се е разпростира на огромна територия (Хитлер ненапразно почти със цяла Европа тръгнали да “освобождават” тези пространства) и докато не ограбят недрата й както свикнали да правят през колониалното си минало, което им давало предимство и тласък в стопанското и технологичното им развитие,но обрече ограбените държани на изостаналост и бедност.
    Колониалното хищничество внедрено в съзнанието им, което винаги гарнират със словесна шума за демократия, хуманизъм и някакви си там фаршиви ценности не оставя на мира руския народ,който пак поставян едва ли не на ръба на война не се знае за какви грехове.
  • 50 Минувач

    5 0 Отговор
    Откровенният Цинизъм всъщност го демонстрира DW ! Я да си припомни КОЙ ги покани всички бежанци в ЕС!! 2 Световни Войни забърка Германия очевидно са и малко та забърка и мигрантска криза с Библейски размери! Сега другите са виновни! Типично германско безочие!
  • 51 хахаха

    2 0 Отговор
    баба ви Меркел е за разпъване на кръст а а американците два пъти щото те с тяхното ЦРУ разбиха света ай да си говорим истината
  • 52 pbdan

    3 0 Отговор
    Когато столицата на Австрия е заплашена от османските войски точно поляците освобождават Виена от тази напаст. Не случайно Полша и Унгария, а донякъде и Австрия са на по-различно мнение спрямо "бежанците".
  • 53 Петър

    2 0 Отговор
    Че този материал няма автор, тоест е анонимен , поръчков и платен е ясно като две и две. Пишете бе хора, по колко се плащат такива манипулативни материали за нискочели съотечественици, по КОЛКО???. Щото и дума не става, че първи автор на такива действия е ЕРДОГАН, за спирането на емигрантите на което той получи 6 МИЛИАРДА ЕВРО. Вината обаче не е в него, а на цялата тази дивашка ДЕМОКРАЦИЯ въдворявана от , ха познайте от кого, която подгони милионите от Африка, Сирия, Ирак, Афганистан, Либия и тн. към Европа. Ердоган получи 6 милиарда, защото държи милиони емигранти при себе си. Е какво да прави МИНК, защо да е циничен, той ли да приема тези нещастници подгонени от войните на Щатите с мълчаливото участие на Европа, той ли. Какво правят още и още Янките в Ирак и Сирия, кой ги е канил да крадат петрола им и да стрелят с дронове където им падне КОЙ. Ако такава информация може да се сравни с нещо, има само едно определение- проституция.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Минск

    1 0 Отговор
    Всичко беше добре преди НАТО, ЕС и САЩ да решат да повторят упражнението като в Украйна - да се доближат до Русия с американски и натовски бази, да разбият беларуската промишленост и селско стопанство, да си осигурят евтина енигрантска работна ръка за еврогейските кланници, ферми, складове и гледачи на пенсионери... Затова решиха изведнъж, че Лукашенко е лош и наляха пари в некакви обикновени женици домакини, които си повярваха, че щом могат да управляват пералня и прахосмукачка, ще могат да управляват и държава. Но Лукашенко и беларуския народ не се поддадоха и сега ЕС квичи, че Ама що така... Ай видяхте ли сега лицемери ге.йтаци?!
  • 56 h trn

    0 0 Отговор
    Идеята на статията е да се изкарат пари за деня от журналиста. Ако не беше така щеше да има поне няколко реда анализ колко бежанци има в Беларус. Откъде идват? И кой ги подкокоросва да минават по този идиотски маршрут. Липсата на отговори по тези въпроси говори за буря в чаша вода.
  • 57 ДжафДжаф

    1 0 Отговор
    Преди няколко месеца имаше разкрит заговор за ликвидиране на Лукашенко и семейството му. При това положение всички действия от негова страна са оправдани. Що се отнася до Полша, то и там всичко е ясно.Още не могат да преглътнат загубата на половината Беларус и голяма част от западна Украйна след края на войната, въпреки, че бяха компенсирани с огромни немски територии- Померания и Силезия. Всъщност полските пиандета са най-голямата заплаха за мира и сигурността в Европа. През 2015-та година, в разгара на бежанската криза на Балканите, нито една балканска държава не си позволи да формира "ударни групировки" по границите си, включително да разполага танкове. Очевидно е, че поляците се опитват да използват ситуацията със съвсем други цели. В крайна сметка тези 10-15хил. бежанци на полската граница са едно нищо в сравнение със стотиците хиляди преминали през Гърция, Македония и Сърбия.-
  • 58 Хихата

    1 0 Отговор
    Вай-вай-вай, чак са разрИвах! Горките талибани - лошите руснаци, поляци и украинци не ги пускат да безчинстват по техните земи - живи да ги ожалиш! Пък ний вече се нагледахме на трупове - най-вече на онези, дет БойкУ ги събираше от детски площадки в черни чували. Въобще - смешен плач...
  • 59 2726

    2 0 Отговор
    Лукaшeнкo нaтoвaрвaй ги нa кaмиoнитe и прaвo в цeнтърa нa Бeрлин. Зaщoтo тaкa нe cтaвa. Прeди врeмe Мeркeл ги пoкaни нe къдe дa e, a в Гeрмaния. Дaжe ce cнимa c тях. Нитo eднa другa държaвa нe ги e кaнилa, зaтoвa ceгa c нeйнитe кaмъни, пo нeйнaтa глaвa.