Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 13:55 6 651 22

Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света

  • богатство-
  • пари-
  • падение-
  • аржентина-
  • южна америка-
  • богати-
  • хуан доминго перон-
  • военна диктатура

Едно време Аржентина е сред най-богатите страни в света. Толкова богата, че се ражда дори крилатата фраза "богат като аржентинец".

Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света - 1
Снимка: Shutterstock

В края на 19 век икономистите вещаят бляскаво бъдеще на Аржентина, а изразът "богат като аржентинец" се превръща в крилата фраза. Но от елитния клуб на най-богатите Аржентина стигна до безпрецедентно икономическо дъно. Какви са причините?

Оазисът Аржентина

До средата на 20 век упадъкът изглежда немислим: докато в целия свят бушуват световни войни, аржентинската висша класа живее охолно. Строят се пищни вили и големи фабрики, богаташите яздят породисти коне и прекарват летата в Париж, за да са в крак с последния писък на модата. Икономиката на Аржентина расте с по 5 процента годишно, страната постига най-високите доходи на глава от населението в света, а запасите от природни богатства изглеждат безкрайни. Допълнителен двигател за икономиката е продажбата на месо, зърнени култури и кожи в раздираната от кризи Европа.

В края на Втората световна война песото е най-стабилната валута редом с долара и паунда. Аржентина е най-богатата и най-влиятелна страна в региона, далеч пред Бразилия. На този фон не е никак учудващо, че бързо се превръща в магнит за търсещи работа чужденци, най-вече за италианците и испанците. В Аржентина има повече автомобили на глава от населението, отколкото във Франция, повече телефонни връзки, отколкото в Япония, а чак до 1950-те години средният доход е значително по-висок, отколкото в Германия.

Началото на упадъка

Но зад бляскавите фасади сривът вече е започнал. И той е дълбоко свързан с един политик, който печели президентските избори през 1946 година - Хуан Доминго Перон. Бившият генерал обещава нов път, различен и от капитализма, и от социализма, но всъщност полага основите на бъдещата мизерия.

Основният принцип на Перон, следван и от всички негови наследници на поста, гласи: харчи повече, отколкото печелиш. И ако това вече е невъзможно, взимай дългове, печатай пари и накрая остави инфлацията да галопира. До 1949 година държавните разходи се утрояват, а до 1955 се удвоява броят на държавните служители. Съпругата му Евита - "ангелът на бедните", пръска с лека ръка постъпленията от продажбата на говеждо месо и зърнени култури: средствата за социалните помощи, за които Евита и Перон и до днес са на почит в страната си, не са обезпечени, а корупцията трайно се настанява в обществото.

Мотото е "Аржентина на първо място": слабата местна промишленост е защитена с митнически бариери, плащат се по-високи заплати и социални помощи, инвестира се в електрически компании и в телефонната мрежа, основани са огромен брой неефективни държавни предприятия. Освен това Перон решава да изкупи железниците от Великобритания. 150 милиона паунда се дават за скъп скрап и разбита железопътна мрежа с дължина 43 000 километра. Като национален триумф се празнува едно решение, което вкарва страната в първата ѝ тежка икономическа криза. По време на военната диктатура между 1976 и 1983 година външният дълг на страната достига рекордни размери, включително заради нелепата Фолкландска война, която Аржентина губи през 1982 година и която събаря хунтата. Хиперинфлация се превръща в новата "вълшебна дума" в Аржентина, а президентът Раул Алфонсин се разделя с поста си.

На дъното

Неолибералът-перонист Карлос Менем стартира т.нар. "ера на пицата и шампанското". Следва приватизационна вълна, печалбите от която потъват в неизвестни посоки. Хиперинфлацията е заменена с валутен борд - песото е обвързано с американския долар и се търгува 1:1. Като по чудо аржентинците изведнъж разполагат с долари, наслаждават се на почивки в Маями и си купуват автомобили, произведени в Германия. Менем съкращава социалните разходи и реприватизира железниците. Между 1992 и 1999 година държавните разходи нарастват с цели 50 процента, а през 2001 година дългът достига зашеметяващите 160 милиарда долара, което води до държавен фалит.

Оттогава насам Аржентина така и не се възстановява. Рецептите на Международния валутен фонд често са по-скоро вредни, отколкото полезни, Буенос Айрес е изоставен от инвеститорите. Страната е управлявана от президенти, които от фискална гледна точка правят точно обратното на това, което са предприемали техните предшественици. И е населявана от хора, които често гледат на държавата само като на дойна крава. А става дума за една страна, която всъщност има всичко необходимо, за да просперира.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    48 8 Отговор
    Но я нагазиха ев реи, точно както България!
  • 2 цербер

    25 0 Отговор
    Едно време Аржентина е била една от най-богатите страни в света.
  • 3 црррр

    49 0 Отговор
    Cлeдвa привaтизaциoннaта вълнa, пeчaлбитe oт кoятo пoтъвaт в нeизвecтни пocoки-чекмеджета и офшорни сметки. Хипeринфлaциятa e зaмeнeнa c вaлутeн бoрд - пecoтo e oбвързaнo c aмeрикaнcкия дoлaр и ce търгувa 1:1. Същата работа,ама не е българска.
  • 4 русенец

    60 7 Отговор
    То и други страни от Латинска Америка станаха богати и проспериращи докато САЩ не реши да ги зароби икономически. Не се сещам за страна там, където да е нямало поне един-два преврата, инспирирани от ЦРУ. Където е стъпали САЩ, там трева не никне.
  • 5 Иван

    12 1 Отговор
    Тази статия беше в сайта преди 3 месеца. Сложена за пълнеж
  • 6 Кофи дринк

    34 2 Отговор
    от САЩ не искат икономически силни и независими държави около себе си. САЩ реално са най-голямата империя на 21. век. Втора Римска империя която светът е виждал но мисля че няма да издържат много а ще се разпаднат вътрешно от протести и хаос.
  • 7 ВАЛУТЕН ФОНД

    25 4 Отговор
    ТАКА СТАВА С КОЛОНИИТЕ НА САЩ, СЪЩОТО Е И В БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #19

  • 8 БИЛА Е БОГАТА КОГАТО НЕФТЕНАТА

    25 4 Отговор
    ЕЛЕКТРОТО И ВСИЧКИ ДРУГИ ПРОМОШЛЕНОСТИ СА БИЛИ ДЪРЖАВНИ.НО ГИ НАЛАЗВАТ ДЖУДАСИ С ПРИМАЛУВИ И ПОДКУПНИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ НАМЕРЕНИЯ И ДЪРЖАВАТА ОСТАВА БЕЗ ПРУХОДИ ТОООООООООЧНО КАТО НАС .......
  • 9 факт

    2 11 Отговор
    Нормално преди там се укриваха нацистите с крадените златни зъби от евреите от концлагерите ама евреите си върнаха откраднатото.
    Няма по крадлива и мародерска нация от германците може би само Китай им съперничи по крадливост
  • 10 Филип Ейджи

    2 2 Отговор
    Малко и ние помогнахме!
  • 11 Българин

    6 18 Отговор
    Замениш ли в текста Аржентина с русия и не споменаваш ли имена, оставаш с впечатлението, че е писано за ушанките. (Единственото, които ги крепи е свързаността им с Европа и изобилието на въглеводороди... Технологичната революция в енергийния сектор ще ги изпрати там, където сега е Аржентина. В ерата на знанието, да се занимаваш само с копаене, помпене и продаване на сурови полезни изкопаеми е като роскосмос с технологии от 60-те години, да се състезава със Спейс Х.)
  • 12 kjl

    23 2 Отговор
    Все едно, че описват съединените щати!! Едно към едно. Яж, пий, харчи и кото не ти стигат парите, печатай! Нищо ново под слънцето.
  • 13 Селяк

    16 5 Отговор
    Подобна е и нашата история! По Царско време българският ляв беше златен! Даваха медали и големи суми за раждане на повече от 1 дете. Строяха се пътища и то от немци. Немците търсиха работа тук! Минахме през комунистическата ера, Костоватс ера, ББ ера! А сега къде сме? Сега чакаме ерата на Кирето който толкова обещания даде, че чак забравих..
  • 14 Ноно

    15 3 Отговор
    Няма начин да не са им помогнали краварчетата да обеднели!
  • 15 Отдел " Убииства"

    7 0 Отговор
    Да намирате нещо сходно с новодошлите в ЕУ: И е населявана от хора, които често гледат на държавата само като на дойна крава.
  • 16 Анатемакраваре

    16 4 Отговор
    Има ли в света богата държава,която да не е ограбена и разкостена от краварете /ФАЩ/?
    Посегнаха и на бедната Майка България!
  • 17 АлЯстебинчето

    9 5 Отговор
    "Там,където краварин /ФАЩ/ НА СЕ РЕ - не се чисти,не се пере."
    (световна мъдрост)
  • 18 Един

    11 0 Отговор
    Като че ли четем за съдбата на България Само дето тук не е долар а Евро И тук все генерали ни управляват Само Едита липсва да хвърля девалвирани пари от терасата
  • 19 Българин

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "ВАЛУТЕН ФОНД":

    В България има 107000 руски фирми.Само от Лукойл и Газпром губим 2 милиарда годишно.Отделно Булгартабак е руски, Нефтохим, Виваком...то не е за разправяне.
  • 20 даам

    5 0 Отговор
    Звучи толкова познато....
  • 21 асен асенов

    2 0 Отговор
    Фатмаците в цял свят са така докопат ли власт и разсипват всичко.
  • 22 9752

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Рецептите на Международния валутен фонд често са по-скоро вредни, отколкото полезни, Буенос Айрес е изоставен от инвеститорите. Без коментар !!!!!!
Новини по държави: