Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 13:05 2 965 47

Трагедията на границата между Полша и Беларус

  • беларус-
  • мигранти-
  • александър лукашенко-
  • полша-
  • европейски съюз

Националноконсервативното правителство във Варшава иска да осуети прехвърлянето на тези хора на полска земя

Трагедията на границата между Полша и Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На полско-беларуската граница са заклещени хиляди мигранти. По пътя към ЕС някои от тях са станали жертва на брутално насилие, а в буферната зона на полската граница тънат в мизерия. Положението е трагично.

Около кървясалите му очи има тъмносини сенки, а носът му е все още леко крив. Насилието, упражнено над 37-годишния сириец Юсеф Атала, е оставило дълбоки следи. От няколко дни той е настанен в приют за бежанци, недалеч от границата между Полша и Беларус. Точното място на приюта се пази в тайна, защото страхът от расистки нападения е твърде голям.

Броят на хората, които през последните месеци преминаха от Беларус в съседните държави Полша, Литва и Латвия, се увеличи неимоверно. ЕС обвинява беларуския диктатор Лукашенко, че съзнателно пропуска мигранти от Ирак, Сирия, Афганистан и други страни през Минск към източната граница на ЕС.

На границата: насилие и унижение

Юсеф Атала казва, че е бил превозен с различни таксита от Беларус до полската граница. В родината му Сирия му разказвали, че прехвърлянето става бързо и безпроблемно. Неговите рани обаче казват точно обратното. Атала разказва, че полските граничари многократно са го връщали обратно на беларуска територия. Раните му били нанесени от беларуски граничар: "Той ме ритна по лицето и ми счупи костта", казва той и сочи към дясната си буза. "И ребрата още ме болят. Когато ми нанесе първия побой, изпаднах в безсъзнание за няколко минути. Въпреки това той е продължил да ме рита, както по-късно ми разказа моят приятел."

Таер Резк е намерил подслон в същия приют като Юсеф Атала. Резк е 29-годишен сириец, по професия електротехник, но в родината си Сирия не виждал повече бъдеще за себе си. От приятели във Фейсбук научил, че има възможност от Минск да се премине на територията на ЕС. Тогава го посъветвали да отиде в посолството на Беларус и да поиска виза, което и направил. И Резк разказва за побои, които са му били нанесени от беларуски граничари. И той, също като Атала, се надява да получи убежище в ЕС. Същата надежда таят и хората, които все още се намират от беларуската страна на границата.

Националноконсервативното правителство на Полша иска да осуети прехвърлянето на тези хора на полска земя. От октомври насам в страната важи закон, който легализира връщането на мигранти отвъд границата. Правозащитници и ООН обявиха, че тази практика е незаконна и нарушава международните правила.

Говорителката на регионалната полска гранична полиция е на друго мнение. "Полша е длъжна да защитава границата си. Беларус организира тези пътувания на мигранти, а Полша не е първата сигурна страна, на чиято територия влизат тези хора. Те пристигат от Турция или други държави при нас. Не можем просто да ги пуснем на наша земя. Това ще създаде хаос в Европа и ще застраши тукашния мир", казва Катаржина Зданович пред ДВ.

Никой не знае какво точно се случва

За журналисти и членове на НПО е много трудно да проверят какво точно се разиграва от полската страна на границата, тъй като полското правителство е създало буферна зона по протежението на граничната линия. Който навлезе в тази буферна зона, го грози глоба или дори затвор. Патрули от полицаи и тежко въоръжени войници пазят всички подстъпи към буферната зона.

Вътре в нея се допускат само хора, които живеят там. Като Йоана Липинска, която има къща точно край границата с Беларус. Вече от месеци тя помага на бежанците с вода, хранителни продукти и одеяла, защото не може да си затваря очите за трагедията, която се разиграва пред очите ѝ. "А и защото никой изобщо не се грижи за тези хора", казва тя. Дори онези, които успеят да се прехвърлят през границата, често се оказват блокирани в гъсто залесената буферна зона, където има реки, блата и опасни диви животни. Но още по-опасни за мигрантите са липсата на храна и минусовите температури. Най-малко 8 души са починали от измръзване, сред тях има и 14-годишни младежи.

"Нуждаем се от медицинска и хуманитарно помощ", казва Липинска и добавя: "Сега, веднага, но и дългосрочно. Не можем да изоставим тези хора по границата". Засега обаче няма белези, че полското правителство ще допусне независими наблюдатели край границата. А дотогава и журналистите няма да са в състояние да научават какво точно се случва в действителност, нито пък да информират за това.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    46 12 Отговор
    трагедията е, че Германия каза, че ще ги приеме! А палците, бидейки още приятли с хитлер, исакат просто напрежение с Беларус, и обвинения срещо Русия!!!

    Коментиран от #5, #39

  • 2 БОЗА

    30 2 Отговор
    "На полско-беларуската граница са заклещени хиляди мигранти."

    Дойчето-силно ли са заклещени т.н. "мигранти"(да пускам сълза)...или лекичко, така спортно... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 Истина е

    5 31 Отговор
    Да дойдат в България, тука ще почустваг прочутото българско гостоприемство. Защото бай ви Ганя не може да върши работата си ,ще онождате Гана и Минка . Те ви очакват със вдигнати поли и свалени кюлоти.

    Коментиран от #26

  • 4 Чудно

    42 1 Отговор
    Не разбирам за каква трагедия ства въпрос. Тези хора не са насила пратени на границата. А ако са пратени, то този да си ги върне.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пеклама

    28 1 Отговор
    Плащали са по 5000 евро на човек.Тука гранична полиция взима само по 1000.Нашите трябва да наблегнат на рекламата.
  • 7 TURKIYE 🇹🇷

    2 20 Отговор
    Ще и показа една трагедия на Маникюристката от лом Маги студио за нокти версус защото е полякиня и ще ми направи един кавал и една ръчна ножка на оная ми работа докато свърша и пусна бяла течност от малкото ми женско гейско пишле в устата й ,а после нека да ми скърши врата с удоволствие ще й дам и главата да ми я отреже и изкара от тялото с кеф 😉😆😆😆

    Коментиран от #22

  • 8 пфууу

    33 2 Отговор
    да запретват ръкави и оправят собствените си държави, не мисля, че някой им е длъжен да ги хранТУТИ!

    Коментиран от #20

  • 9 Ленин

    18 3 Отговор
    Така на снимката добра тел е опънал Лукашенко от руска първокачествена стомана.Също като в Аушвиц.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 asd

    30 2 Отговор
    " но в родината си Сирия не виждал повече бъдеще за себе си"

    Хахахахахахахахахаха!
    "Бежанци" били тези гоутшагъри а?

    Хайде оловото и който оцелее - оцелее. Тръгнали някакви чалми за да ги храни някой си и да пискат "шария".
  • 12 Точен

    28 5 Отговор
    Меркел ги покани, сега Лукашенко бил виновен. Обратни европейци.

    Коментиран от #17, #19, #47

  • 13 село

    23 3 Отговор
    За да влезе в ЕС, сирийският циганин е готов да оплюе дори тези, които му помагат- беларуските граничари.Колкото и да ги мразим, Полша и Литва ще излязат единствените нормални държави в скапания съюз.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 asd

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Точен":

    Я марш бе столипиновски ГиЦанин одрищян!
  • 20 Гост

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "пфууу":

    Ти оправи ли България, като си запретнал ръкави? Над 30г. "запретваме ръкави" и не сме мръднали и на йота! Няма как да оправиш страната си, като хунтата е обсебила и войска, и полиция, и съдебна система, и прокуратура, и медии.... Не можеш да мръднеш, а си опитал, а си в пандиза! Примерите не са един и два! Да не говорим, когато същата тази хунта се подкрепя от международната общественост или пък същата тази международна общественост нехае за проблемите ти. Единственият ти изход остава - бягство.

    Коментиран от #36, #37

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    14 0 Отговор
    Да се прибират у дома ,всяко начало има своят край !!!Похвално е това което се случва не знам защо медията набляга на снимки и репортажи -жени с деца и малки бебета ????Жестоко е ,повечето са мъже ?!И защо тези мъже не са у дома да се грижат за семейство си ,видях някой са със скъпи смартфони ,платен билет за самолет ????Много объркана ситуация -как не пристигна екип за закрила на детето/да им отнемат децата/???невинни участници в този фарс ???Какво би станало едно време ако и българите бяхме тръгнали по този начин /Левски ,Ботев....нямаше да ги има ...../Да се борят за интереса на държавата си на тяхна територия стига освиниха Европа
  • 25 йфлф

    2 6 Отговор
    да прокопаят тунел под полската ограда да го укрепят и да ги прехвърлят там директно
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 koko

    8 3 Отговор
    цялата истина е че някои иска да развърже война с руснаците,никои не го интересува тези 3000нещасници които драпат да минат границите

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пламен

    10 2 Отговор
    Полша е в правото си да защитава своите граници с всички средства.

    Коментиран от #35

  • 30 Отдел " Убииства"

    12 4 Отговор
    Интересно как винаги пишат диктаторът Лукашенко и как ООН казвало, че това с бежанците било нарушение на международните правила. А не беше ли войната в Сирия пак нарушение на тези международни правила? ООН навремето обяви ли се официално против нея ? Бежанците днес са вследствие на двуличието на САЩ, ИЗРАЕЛ И ООН.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Нека да пиша

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Самоданекакаш":

    Ша го правъ у устатъ ти . Да ти сладко
  • 34 Номенклатурчик

    10 1 Отговор
    Лукашенко на въпрос за НАТО: „Ние я смятаме за нелегална организация. Ние договорихме със САЩ да разпуснем Варшавския пакт, а те да премахнат НАТО. Пактът изчезна. НАТО набира сили. Още по-зле, американците даже не изискват мнението на своите европейски партньори. Не е възможно да се гарантира, че това няма да бъде началото на процес на дестабилизация на нашия спокоен континент, което може да достигне до глобален конфликт.“
  • 35 Само питам

    3 5 Отговор

    До коментар #29 от "Пламен":

    А Беларус да ги хрантути тези,така ли?

    Коментиран от #40, #45

  • 36 Домакин

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Какво щеше да стане с България и остане от нея, ако всички българи през петте века "присъствие" бяха реагирали по препоръчания от тебе начин (бягство)? Ти знаеш ли от кога управлява кланът на Асадовците в Сирия? Или на тия им трябва половин век и отгоре, за да стоплят, че в Сирия " хунтата е обсебила и войска, и полиция, и съдебна система, и прокуратура, и медии..."??? И каква ще ни е файдата в Европа от такива бавнозагряващи?
  • 37 Любопитко

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Явно доста повърхностни познаваш арабите и исляма като цяло. На тия алтернативата им е или някой относително (!) светски диктатор, или шариат - тоест пак диктат, но религиозен! Някой в Европа и в останалия свят да им е крив, че да мохамедани???
  • 38 Кико

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "koko":

    Гледай сега, "географе", Русия , чрез т.н. Калининградска област, има пряка граница с Полша. Но описаното НЕ става там! Или ти си толкоз "компетентен", че не можеш да различиш Русия от Белорусия? Викаш, бяла, черна - все тая, все е Русия, а?
  • 39 Banikca

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    И в какво, кайш, се изразяват приятелските им чувства към Хитлер? Щото ние примерно не преливаме от приятелски чувства към турците. Или ти самият си турчин, та точно обратното очакваш?

    Коментиран от #43

  • 40 Първо,

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Само питам":

    как са се озовали в Белорусия? ПРОТИВ волята на правителството? Второ - какво пречи на белорусите, вместо да ги хрантутят, да ги разкарат натам, откъдето са дофтасали???
  • 41 КОВИД ИДИОТ

    6 0 Отговор
    самолета и в тасмания обратно,
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Вечна дружба!

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Banikca":

    Ми то по "логиката" на турчето Kcaniba точно руснаците трябва да са най-добрите приятели с Хитлер, защото ако той е изтрепал приятелски "само" шест милиона "палци", то в бившия СССР дружелюбно е усмъртил поне двайсет милиона.
  • 44 Развийш ли

    4 0 Отговор
    Болшевиките от Беларус са длъжни да им осигурят нормален стандарт на живот а не да се правят на луди Да не се изживяват на Туристическа агенция
  • 45 Само отговарям

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Само питам":

    Ами ако са толерасти като повечето от ЕС, с изключение на унгарци, поляци и вероятно и литовци - първо НЯМАШЕ ДА ГИ ПУСНАТ В СТРАНАТА СИ!!! Второ, и сега не е късно - депортират ги обратно там, откъдето са се довлекли. Възражения???

    Коментиран от #46

  • 46 Само отговарям

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Само отговарям":

    В предния ми коментар да се чете: "...ако НЕ са толерасти...".
  • 47 И каква им

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Точен":

    е тантето, дето ги е поканила, на поляците? Като ги е поканила тя - на самальота Минск -Берлин, и дойчо да им бере гайлето.
Новини по държави: