17 Ноември, 2021 17:59 1 974 22

Учител не може да обижда ученици

  • ученици-
  • училище-
  • учител

Решение на Европейския съд по правата на човека

Учител не може да обижда ученици - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейският съд по правата на човека постанови, че е недопустимо учители да oбиждат ученици, съобщи ТАСС.

Съдът обяви решение по дело на ученик в хърватска държавна гимназия. Ученикът свидетелства за спорно поведение на учителя по математика.

Той е oбиждал него и съучениците му в няколко случая. Те са закъснели за час, а след това са уведомили директора за поведението на преподавателя.

Хърватската прокуратура е отказала да повдигне обвинение на учителя. След това случаят е бил разгледан от Европейския съд по правата на човека.

Оттам установяват, че подобно учителско поведение не може да се толерира, дори когато става въпрос за провинение на учениците. Смята се, че подобно поведение нарушава правото на личен живот.

Няма как да се прецени, дали решението на хърватската прокуратура е законосъобразно.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    29 0 Отговор
    И коги е кух кат хралупа ли?
  • 2 За пореден път

    52 1 Отговор
    А учениците могат ли да обиждат учителя? А родителите на учениците могат ли да го обиждат, че и на бой да налитат? В Мутрочалгария май не само може, ами е и норма на поведение.

    Коментиран от #21

  • 3 Цако Даков

    37 1 Отговор
    От утре във всеки клас да присътва и по един съдия и да следи за правата на пикльовците.
  • 4 Гочо

    42 0 Отговор
    А ученици когато обиждат учителя....Европейският съд по правата какво казва...Това не е свобода...това е свободия...
  • 5 Компетентен

    28 1 Отговор
    То понеже е много компетентен Европейският съд, най-вероятно в Европа ще се напълни с нежни, ваксинирани и неграмотни индивидуалисти.
  • 6 Alex

    28 0 Отговор
    Егати и разпасаната работа!Келеша ходил да се напуши с тревица,даскалите седнали да трият сол на главата.Я по-добре да се отрежат всички права на учителите и а гъкнат,учениците да им вземат мярката.То напоследък това си е мила родна картинка и от средното излизат тъпи и неграмотни "умници".И от къде на къде ЕС отново ще налага джендърската си политика?!
  • 7 евробулгар

    24 0 Отговор
    Добре,че е европейския съд. Какво бихме правили,без него...
    В тоя ред на мисли,ние спокойно можем да минем и без правителство,както и национално законодателство.Така и така външната политика ни се налага пак от ЕС както и правната рамка на ЕС-законотворците която не признава националното законодателство и счита над него.
  • 8 падналия ангел

    34 0 Отговор
    Стоях съм наказан в ъгъла на класната стая, когато баба ми учителка влезна за нещо да се види с колежката си. Дори не я попита за какво съм в ъгъла. На излизане отнесох един по врата от нея! И го помня цял живот, а сега какво е?
  • 9 Това са европейските ценности,

    30 0 Отговор
    учениците не само обиждат отдавна учителите си , но и ги бият.Няма кой да защити учителите, те при всички положения са виновните.Затов а израства поколение, наподобяващо по- скоро на стадо , отколкото на човешко общество.
  • 10 УЕФА = мафия

    26 0 Отговор
    Е досега мълчах за всичките им "модерни" странности и чудатости, ала тая европейска кретения вече мина всякакви разумни граници!
  • 11 Грульо

    20 0 Отговор
    Както е тръгнало, още малко и учениците ще вземат да преподават на учителите. :D Кат порастнат и завършат даскало, през носа ще им излезе разхайтеното образование. Лошото е, че това се отразява на всички в държавата.
  • 12 родител

    21 0 Отговор
    Преди 40 год. завърших , и тогава даскалите ни пляскаха като не слушахме ,а след като баща ми разбереше ,тогава голям бой ядях от него ,и за това станах ЧОВЕК ,а не магаре като сегашните лигльовци!!!!!
  • 13 Да бъдат санкционирани медии,които

    18 0 Отговор
    разпространява информация развращаваща младежта.Заглавието насърчава учениците да се държат още по- агресивно към учителите,и да смятат, че това е тяхно право.С какво , моля, допринася този материал за възпитанието на младите ? Утре учителите пак ще носят отговорността за неграмотното и агресивно поколение , което бълват училищата всяка година.
  • 14 ...

    11 0 Отговор
    Учителят трябва да е пример, да е образец за подражание, когато учениците му се сблъскат с трудните ситуации в живота, да се замислят как би се справил той и да се вдъхновяват. Вместо това сега тези глупави приумици ще направят учителите прицел на психически атаки, на които дори с ирония няма да могат да отговорят, ще трябва да се правят на луди, за да не полудеят наистина. Такъв закон би бил подигравка не само с учителите, но и с цялото човечество. А ученик дори да обиди, нищо няма да му се стори, най-много да го изключат, но пък ученици вечно не достигат за тези грамадни класове, та надали...
  • 15 дааа

    10 0 Отговор
    Каква е тази нецивилизованос? Ама ха, вместо да им направи по две линии или да им предложи по един джойнт като са закъснели за час, той взел да ги хока.
  • 16 Факт

    1 1 Отговор
    Най-добре е образованието да стане частно! Тъй и тъй всички плащаме чрез данъците за него, та накрая младите да бягат в чужбина без да върнат нито лев. А и нали уж на това се основавали капиталистическите ценности - да има търсене, да има предлагане, та като се покрият, да има вече и уважение. Всеки учител ще може сам да си подбере ученици, а ученикът ще бъде свободен да си търси друг учител. Иначе какво се получава в държавните вредни училища - учителят на какви му се падне, ученикът също на късмет, обаче при над тридесет ученици и при над двадесет учебни дисциплини, чак такъв късмет е като да спечелиш тото. Ами много ясно, че взаимно ще си тровят живота при такава форма на принуда да се търпят. А много хора живеят самотно или нямат деца и въобще не трябва да ги задължават чрез данъци да плащат за такава грешна система на образование.
  • 17 САНДОКАН

    8 2 Отговор
    Имах щастието да бъда ученик през 80те, имаше респект и уважение към учителите те решаваха как да ни учат и възпитават но на първо място бяха учители, умни ,знаещи и можещи,за разлика от сега...

    Коментиран от #18

  • 18 099

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "САНДОКАН":

    Учителят, като лекарят, като всеки индивид, е това, което е цялото ни общество. Две страни на една реалност. И все пак, има добри учители, главно в скъпите училища, дай боже и в народните да има изключения...
  • 19 Путин

    3 0 Отговор
    е виновен иска да разбие ЕС!
  • 20 село

    4 0 Отговор
    Даскалът ги е наругал, защото му пука за тях. Ако съм на негово място ще им пиша по една шестица и ще ида да си получа заплатата. Защо да се самонаказвам?
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "За пореден път":

    Поклон пред Българските учители, за мъжеството което проявяват в името на България!
  • 22 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ех, да го хване тоя хърватски келеш бившия ми учител по математика!
Новини по държави: