Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 14:33 2 926 14

Опозицията в Турция се обединява! Искат предсрочни избори и оставка на Ердоган

  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

В политическите кулоари се говори за възможно отстраняване на министъра на финансите и хазната Лютфи Елван за несъгласие с политиката на президента за намаляване на лихвените проценти

Опозицията в Турция се обединява! Искат предсрочни избори и оставка на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на двете водещи опозиционни политически сили в Турция - Народнорепубликанската партия и Добра партия, Кемал Кълъчдароглу и Мерал Акшенер, призоваха президента Реджеп Тайип Ердоган незабавно да насрочи предсрочни избори.

На съвместна пресконференция двамата лидери, чиито партии формират опозиционна коалиция, наречена Народен алианс, заявиха, че кризата, в която се намира страната, се дължи на несправяне на президента със ситуацията.

"Турската лира достигна дъното, кухните са обхванати от пожара на скъпотията. Няма орган, който да намери разрешение", заяви Кълъчдароглу.

По думите му Централната банка, чиято задача е да осигури финансова стабилност, е изчерпала резервите си поради лошото ръководство и не може да спре девалвацията.

"Гражданите са принудени да плащат сметката за лошото управление. А онези в сарая /има се предвид президентският дворец - б.а/ си гледат кефа. Настояваме, призоваваме да намерят разрешение, но все едно, че говорим на стената", заяви Кълъчдароглу. "Призовавам ясно и открито президента Ердоган - като не можеш да управляваш, недей повече да натоварваш народа, той не може да понесе повече от това. Незабавно трябва да се насрочат общи избори", добави той.

Лидерката на Добра партия Мерал Акшенер акцентира върху ширещата се безработица специално сред младите хора, които по думите ѝ търсят начини да напуснат страната.

"Икономическата ситуация в страната се влошава все повече, бедността вече е проблем. Слабата икономика е риск за сигурността на държавата. Единственият изход са общи избори, незабавно," заяви Акшенер.

Тя посочи още, че Добра партия и НРП са се договорили за общ спасителен план и че очакват да се присъединят и другите опозиционни партии - Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу, ДЕВА на Али Бабаджан и Партията на бъдещето на Ахмет Давутоглу.

В политическите кулоари се говори за възможно отстраняване на министъра на финансите и хазната Лютфи Елван за несъгласие с политиката на Ердоган за намаляване на лихвените проценти.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    26 5 Отговор
    Ние ще може ли да гласуваме на турските избори?

    Коментиран от #9

  • 2 Фоксо

    27 2 Отговор
    Айде и тоя го тупиха на пангара.Бойко сега къде ще избяга?

    Коментиран от #7

  • 3 Герджиков

    12 3 Отговор
    Айде цигани, не може ли да почакате да ме минат на изборите?
  • 4 КОТарАК

    18 4 Отговор
    тоя само с преврат може да се махне. диктатор с избори не съм чувал досега да се сваля.
  • 5 Аспарух

    18 5 Отговор
    Да живее Кемал Ататюрк !!! Долу диктаторите !!!

    Коментиран от #12

  • 6 Мислещ

    6 3 Отговор
    Тая "опозиция" като нашата "опозиция" на тиквата и ДПС в предните парламенти. Уж срещу него, ама обединени подкарват електората на паша...ъъ вот срещу България.
  • 7 Нокаут Тушев

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фоксо":

    При Меркел !!!
  • 8 $11 и €12.50

    13 1 Отговор
    Утре ще има нова голяма девалвация. Икономистът Ердоган ще намали допълнително лихвите по кредитите. Трябва да направи обратното, но това ще окаже влияние върху фалшивия растеж, който представя на обеднелите турци чрез заеми. Турците разбираше вече са спрели да търгуват с лири. Веднага щом получат оскъдната си заплата в лири, тичат да купуват долари. Националната валута на Турция сега е доларът. И второ еврото. Лира, край. Независимост йок. Глад евет.

    Коментиран от #13

  • 9 Аспарух

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Ако си смениш името на ТаумВзе-оглу !!!

    Коментиран от #11

  • 10 залогът

    5 3 Отговор
    ердоган е бита карта. британските колонизатори вече посредничат за безкръвно предаване на властта. вече има дискусии между семейството на ердоган и опозицията. амнистия за престъпленията и откраднатите милиарди и безкръвно предаване на властта. или пък жестока диктатура, гражданска война и много кръв
  • 11 доган

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Аспарух":

    Може да го смени на турски домус!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Значи

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "$11 и €12.50":

    След като вземат "оск дните" заплати и купувят долари евро и злато не са толкова зле.....

    Коментиран от #14

  • 14 Извод

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Значи":

    така че за вас турците няма значение дали работите за 100 или 300 евро !!! Важното е да работите... хахаха. ти също си страхотен чалманомист като Ердоган, нали?!
Новини по държави: