Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 15:22 11 807 39

Призоваха Северна Македония да вкара българите в конституцията

  • северна македония-
  • конституция-
  • българи

Мнение на Любомир Фръчковски

Призоваха Северна Македония да вкара българите в конституцията - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Решението да вкараме българите в македонската конституция би било добро за Северна Македония. Това обяви някогашният македонски външен министър Любомир Фръчковски, цитиран от Нова Македония.

Македонското правителство обмисля вкарването на българския етнос в конституцията. Негови представители обявиха, че това може да стане само след споразумение за европейски преговори.

Въпросът продължава да е основна тема в парламента. Фръчковски смята, че подобно решение ще е позитивно за Северна Македония.

Той обясни своето мнение. Дипломатът смята, че това означава, че българите признават, че техните граждани са малцинство в страната.

Съществуването на българско малцинство означава признание от страна на българите, че са различни от македонците. Това реално е търсено решение от македонското правителство.

Припомня се, че при влизане в ЕС се прилагат европейски договори, през които част от държавния суверенитет преминава в групата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    119 3 Отговор
    за съжаление виждам признаци за някакво задкулисие с македонският въпрос . харвардчетата да внимават в картинката-там имаме стотици хиляди убити и 2 национални катастрофи ... все още не искам да повярвам че са способни на такова предателство нашите политици
  • 2 Перо

    121 9 Отговор
    Ние не сме малцинство в РСМ,да ни вкарват “макетата”,заедно с египтяни,власи и други редки екземпляри! Българите са коренното население,другото е бъркоч и неетническа нация!
  • 3 SH BG

    72 4 Отговор
    Само признанието че Западните покрайнини се населяват предимно и преобладаващо от българи ще реши проблема...!!!

    Дааа...!!!

    Коментиран от #21

  • 4 АБВ

    84 5 Отговор
    Тези не разбраха ли че няма да влезат в ЕС.

    Коментиран от #24

  • 5 Лицемери

    60 4 Отговор
    Малцинство са сърбоманите.Албанците са мнозинство.
  • 6 !!!?

    53 7 Отговор
    Е голямо постижение за Радев и Зайчарника му ! Македонците щели да признаят българите за "етнос" !!!?

    Коментиран от #16, #36

  • 7 Бай Манчо

    49 1 Отговор
    Мисля , че ставаше въпрос за етнос , а не за малцинство - този на какъв се прави , че и условия поставя .
  • 8 Македонци няма във Вардарска България!

    48 6 Отговор
    Само Слънцето е по-старо от Макадания,. И само макаданците са произлезли от българите, и са се заселили по поречието на Вардар!
  • 9 Анонимен

    32 3 Отговор
    А бе те нека ги вкарат в Конституцията, за могат да бъдат назначавани на държавни длъжности, пък ние после пак ще си говорим, че македонци и българи са едно и също нещо.
  • 10 !!!?

    27 6 Отговор
    Сега остава македонците да препишат сръбската История за македонска и тогава Радев и русофилският му Зайчарник ще са доволни. Предполагам че сърбите няма да са толкова тъпи, че да не се съгласят: Две сръбски държави - една История !!!?

    Коментиран от #18

  • 11 точно

    32 37 Отговор
    Свърши мократа българска мечта към Македония. Сега с наведени глави ще премахнете ветото. Може да запишем българите в конституцията точно преди влизането в ЕС, а дотогава в знак на добра воля и добросъседство ще признаете македонците в България. Запитайте се дали политиката, която провеждате през последните 2 години, си е струвала.

    Коментиран от #17, #31

  • 12 Hoho Boho

    34 2 Отговор
    Ще означава, че всички са българи и има малка част, които не знаят какви са...
  • 13 В Конституцията им

    31 3 Отговор
    Трябва да пише, че македонците са топоним на българите в РС Македония.
  • 14 БашМайстора

    43 1 Отговор
    Когато покажат северджански буквар от преди 1945 г и назоват 5 последователни мЪкедонски РС,владетеля тогава ке им вдигнем ветото,до тогава е.. п..... матерна.А нашите да внимават че те тогава ще стане страшно за тях.
  • 15 Перо

    47 1 Отговор
    Каква “промяна” може да е вкарването на коренното българско население /75%/, в малцинство,а неетническото население,кръстено на географски признак да го водят за основно. Имат да изпълняват ясни условия. Колкото по-бързо го разберат и реализират,толкова по-бързо ще се интегрират в ЕС! Другото са селски хитрини и цигании,които ще отлагат признаването на историческата истина,която не може да не се случи,рано или късно. Вече за една глупост с гърците загубиха 28 г.,но изглежда им е малко!
  • 16 Руме

    1 23 Отговор

    До коментар #6 от "!!!?":

    Ще заменим циганите с българите, същото е

    Коментиран от #28

  • 17 Софи

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "точно":

    За съжаление си прав!
  • 18 Перо

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Точно при сръбските шовинисти,знаеш ли кога ще стане? Ще има втора Сребреница!

    Коментиран от #33

  • 19 Христо

    51 2 Отговор
    Ръдеееефф, внимавай с игричките.... и кажи на твоите сополанковците /Кирчо и Асенчо/, че предадат ли България на тема РСМ..... ще висят овесени на макарите им....
  • 20 Предатели

    33 4 Отговор
    Задава се пълното унищожение на Българите в Македония и завършване на делото на Коминтерна
  • 21 Мишо

    43 2 Отговор

    До коментар #3 от "SH BG":

    Вземи попрочети някоя друга книжка, пък после коментирай! Западните покрайнини се намират в Сърбия, откъснати са от България чрез Ньойския договор през 1919г. На Парижката мирна конференция през 1947г., България се отказва от тях, Струмишка околия с гр. Струмица както и от Беломорска Тракия. Условието за да започнат мирни преговори с България, е изтеглянето на българските войски от Беломорска Тракия. Тук говорим за днешна Вардарска Македония, или така наречената РС Македония. Всички световни историографи са наясно, каква е истината и върху гърба на кого е изградена тази държава. Пълно е с историографски документи, исторически извори и т.н. Въпросът е дали нашите нови политици имат топки, или не.

    Коментиран от #35

  • 22 Господ

    23 1 Отговор
    Това означава , че освен другите етноси , турци , сърби, албанци , гърци ,основната част на населението са българи !
  • 23 Gen Gurko

    31 1 Отговор
    Не ни трябва българско малцинство в една съществуваща от 1945 г. измислена държава в която мнозинството от населението е с български корени.
  • 24 Дънов

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "АБВ":

    Бъркаш друже!
    Рано или късно ще ги пуснем!
    Важното е да извлечем максимално ползи от това и да защитим интересите на българските,които живеят там!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Sven

    5 22 Отговор
    Официално в РСМ българите са 1%. Ако найстина са били репресирани толкова много нашите сънародници през годините, къде е била държавата ни. Кога и как сме ги защитавали??? Кога е имало адекватна българска политика там??? РСМ и македонците отдавна са факт и трябва да намерим път да вървим заедно с тях чрез общи проекти, инфра структура и друго сътрудничество.
  • 27 Реалист

    29 3 Отговор
    Само да кривне бъдещото правителство трябва да го изметем! Дано има кой да поведе народа.
  • 28 Атила

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "Руме":

    Ако замените циганите ,няма да останат Македонци.😂.Всички ще са Българи.
  • 29 Павел пенев

    20 1 Отговор
    Българската народност е в основата на македонския етнос,това трябва да се запише в новата Конституция на РСМ.
  • 30 Ххх

    18 4 Отговор
    Сериозно ли никой не вижда,че Кирчо и Кокорчо ни продават националния интерес спрямо РСМ в момента ?!?!?Мисля,че всички трябва много ясно да предупредим всички от новите избрани,че опитат ли предателство ще ги изметем два пъти по-бързо отколкото ги избрахме!Трябва час по-скоро да организираме МИРНО ШЕСТВИЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА И ДА ПРЕДУППЕДИМ,ЧЕ НЕ ДАВАМЕ ОТСТЪПКА ОТ НАШАТА ИСТОРИЯ И ЕЗИК!НЕ ГО ЛИ НАПРАВИМ СЕГА-ЩЕ НИ ПРЕДАДАТ. ЗАЩОТО ПОСЛЕ БИТИЯ-БИТ,...ДРУГОТО СЕ ЗНАЕ
  • 31 Атила

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "точно":

    Струва,не струва поне имаме политика.Вие ходите да се молите и ревете.След това си мислите ,че имате такава.Това ми напомня на още един братски народ.
  • 32 Бобо

    16 2 Отговор
    Фръчковски само доказва, че тези хора не са готови за ЕС. Това е борбата на политиците с РСМ, да докажат по някакъв, че не са българи, че никога не са били такива. За това се чудят как да избягат от разговора за историята. Киро Канадеца е готов да се откаже от този разговор за историята като баламоса българите с тъповати идеи за някакви нови комисии. Това момче е тотално неподговено за сериозната политика.
    ГЕРБ, БСП и ИТН, заедно с Възраждане нямат право на компромиси по тази тема. Тази тема ще зарови всяка една българска партия. Самите действия на РСМ ще го направят. Те нямат намерение да спират с унищожаването на всичко българско. Войната ще е до последна капка кръв. Изказването на Фръчковски само го доказава.
  • 33 И там има дупедавци

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    СЪРБИЯ КАТО ГУЩЕР ЩЕ СИ ОТКЪСНЕ ОПАШКАТА, ЗА ДА ЗАПАЗИ СОБСТВЕНАТА СИ ВЪРХУШКА. МАКЕДОНУЯ ЩЕ СТАНЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОТЕКТОРАТ - БЕЗПРАВЕН ВЪНШНОПОЛИТИЧЕДКИ И С КРАЙНО ОГРАНИЧЕНИ ПРАВА ВЪВ ВЪТРЕШНО ПОЛИТИЧЕСКИ АСПЕКТ.
  • 34 Сталин

    6 5 Отговор
    Няма македония,няма българи ,а има северна македония и етнически българи???
  • 35 Бай Нанай

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мишо":

    Отговорът е НЯМАТ!
    Българи над 40г спомнете си как Сънчо ви приспиваше с "Приказки под шипковия храст" и главните герои - джуджетата Мирко и Морко. Новите разказвачи Кирчо и Кокорчо искат пак да ни приспят ..... Ама ние сме гърмяни зайци и ще им дойде скоро на нагорно, ако предадат България.
  • 36 Става

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "!!!?":

    Искането на България е,че тамошните ни сънародници да се впишат като сържавотворен народ,а не малцинство. Малцинство са съербоманските предатели
  • 37 Маугли

    2 0 Отговор
    Абе вие луди ли сте или си криете главите във пясъка. От американското посолсъво ни казват не забългарско малцинство а за македонско общество във Бълга рия. Оттам по бели терлички се измъкват новите харвардски юнаци и юмручето а нас ни замазват очите със някакво българско малцинство над 40 годишни /младите като чели Зевс им е баща / Кирчо ясно го каза че за него историята не е важна а бизнеса(далаверата) Радев във момента също е на каишка на американците иначе със тези огромни гафове /конституцията, Деса, Крим, Турция/ досега да беше хвръкнал Българи,,, гптви се гомямо национално предателство със територялни претенции Ако Македония вюезе във евро съюза със тези си претенции и ние разрешим това то ние трябва да излезем от съюза. Иначе ще останем безгласни мизерстващи плужеци без история и бъдеще, просто наистина СКИТНИЦИ Т А Т А Р И
  • 38 Nnnnn

    4 0 Отговор
    Да вкарат българите в конституцията и да продължават да им нарушават правата,тогава каква е файдата от това,че ги пише в конституцията.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: