Last news in Fakti

20 Ноември, 2021 23:33 2 794 5

Защо Интерпол се нуждае от Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • киберпрестъпления-
  • киберсигурност-
  • национална сигурност-
  • престъпления-
  • интепол-
  • наблюдател-
  • общо събрание-
  • тайван може да помогне-
  • кибертехнологии-
  • полиция-
  • пандемия-
  • covid-19

Бюрото за криминални разследвания на Тайван призовава за включване на страната като наблюдател на Общото събрание на Интерпол

Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе сериозен удар на цялата международна общност, като доведе след себе си и редица нови предизвикателства. Един от основните проблеми, пред които предстои светът да се изправи, е засилилата се киберпрестъпност. В тази връзка от Бюрото за криминални разследвания на Тайван са категорични - страната трябва да участва като наблюдател на Общото събрание на Интерпол. Хиан Чиа-лу изрази позицията на страната по този въпрос:

"Борбата с киберпрестъпността в ерата след пандемията: Тайван може да помогне

През 2020 г. пандемията, причинена от Covid-19, нанесе големи щети на целия свят. В средата на май месец тази година в Тайван броят на случаите рязко се увеличи. Когато страната се нуждаеше от помощ най-много, партньори като САЩ, Япония, Литва, Чехия, Словакия и Полша, както и COVAX Facility незабавно се ангажираха да предоставят ваксини на Тайван, позволявайки на страната постепенно да възвърне контрола си над пандемията. Това е доказателство за съвместните международни усилия за справяне със сериозните предизвикателства, породени от Covid-19. Същите съвместни усилия ще бъдат необходими и за справяне с нарастващите международни киберпрестъпления в ерата след пандемията и Тайван е готов да даде своя принос.

Нарастващото значение на кибертехнологиите след пандемията

По време на пандемията тайванските правителствени агенции и частни компании следваха антипандемични политики за предотвратяване на клъстерни инфекции. Хората започнаха да работят от вкъщи и училищата преминаха на онлайн обучение. Потребителите се насочиха към електронната търговия и онлайн платформите за поръчка и доставка на храна. Пандемията доведе до тези промени в живота на хората и макар със сигурност в обозримото бъдеще да се очаква тя да отслабне, развитието на кибертехнологиите е в своя разцвет. Това фундаментално промени начина, по който живеем, работим, учим, релаксираме и съответно води до изцяло нов начин на живот.

Зависимостта от кибертехнологиите от своя страна улесни престъпниците да използват слабите места в сигурността. Ето защо именно киберсигурността ще бъде един от най-важните въпроси в ерата след пандемията.

Киберпрестъпността не познава граници, трансграничното сътрудничество е ключът

Киберпрестъпността не познава граници – жертвите и извършителите на престъплението могат да бъдат разположени в различни държави. Най-често срещана е телекомуникационната измама. Транснационалното сътрудничество е необходимо, за да бъдат изправени пред съд международните престъпни групи.

През 2020 г. тайванската полиция използва анализ на големи бази данни, за да идентифицира множество тайвански граждани, заподозрени в извършване на престъпни операции в Черна гора. Тайван се свърза с Черна гора и предложи взаимна правна помощ, което накрая доведе до три разкрити операции и 92 арестувани заподозрени. Смята се, че заподозрените лица са измамили над 2000 души в Китай, причинявайки финансови загуби, възлизащи на 22,6 милиона долара. Заподозрените са тайвански граждани, жертвите са китайци, а престъпните операции са извършени на територията на Черна гора. Благодарение на съвместното сътрудничество схемата бе разкрита.

Сексуалната експлоатация на деца и младежи е друг основен проблем, за чието разрешаване страните по света полагат всички усилия. През 2019 г. тайванската полиция получи информация от виртуалната мрежа към Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ CyberTipline, че южноафрикански гражданин в Тайван е заподозрян в качване на големи количества детска порнография в интернет. Тайванската полиция бързи откри заподозрения и претърси жилището му, изземвайки доказателства за детска порнография. Полицията откри снимки и видеоклипове, на които той сексуално посегателства върху тайвански деца. Незаконните изображения са съхранявани на сървъри в САЩ. Този случай е поредно доказателство за ползите и необходимостта от транснационално сътрудничество.

Киберпрестъпността включва трансгранични разследвания. Трябва да се има предвид обаче, че юрисдикциите и дефинициите на престъпленията варират при различните правоприлагащи агенции по света. Престъпните групи разбират това твърде добре и се възползват, бягайки в други страни, за да намалят вероятността да бъдат заловени. Подобно на Covid-19, киберпрестъпността може да засегне хора във всяка страна. Ето защо, точно както светът обедини усилията си за борба с пандемията, борбата с киберпрестъпността изисква сътрудничеството на международните полицейски сили, които да споделят информация помежду си. Само тогава повечето престъпления могат да бъдат предотвратени, което на свой ред би позволило на хората по целия свят да се радват на по-безопасен живот.

Тайванските полицейски власти отдавна се стремят да насърчат международното сътрудничество в борбата с трансграничната престъпност. Те разполагат със специализирано звено за разследване на високотехнологични престъпления (High Technology Crime Investigation Unit) и професионални следователи на кибепрестъпления. Бюрото за криминални разследвания (CIB) под шапката на Национална агенция „Полиция“ към Министерство на вътрешните работи създаде лаборатория за дигитална криминалистика, която отговаря на международните стандарти. Лабораторията получи първата в света акредитация по ISO/IEC 17025 за анализ на програми за Windows от Тайванската фондация за акредитация. През 2021 г. CIB стандартизира своите процедури за анализ на зловреден софтуер в допълнение към създаването на механизми за анализ на файлове и мрежов анализ. Опитът на Тайван в борбата с кибепрестъпността ще бъде от полза за глобалните усилия за изграждане на по-безопасно киберпространство.

Тайван може да помогне за създаването на по-безопасен свят

Пандемията, причинена от Covid-19, подчерта факта, че болестите надхвърлят националните граници и могат да засегнат всеки – независимо от цвета на кожата, етническата принадлежност, езика и пола. Недоверието, разногласията и липсата на прозрачност между нациите ускориха разпространението на вируса. Само когато международните партньори си оказват взаимна помощ и споделят информация, опит и ваксини, светът може да преодолее пандемията по-бързо и успешно.

По същия начин стои въпросът и с преодоляване на киберпрестъпността – не трябва нито една страна или полицейска агенция в световен мащаб да бъде изключвана. За да се бори ефективно с киберпрестъпността и да засили глобалната киберсигурност, светът трябва да си сътрудничи. Тайван се нуждае от подкрепата на всички и може да помогне със своя опит.

Ние призоваваме международната общност да подкрепи кандидатурата на Тайван да присъства на Общото събрание на Интерпол като наблюдател тази година и да участва в срещите, механизмите и обучителните дейности. Прагматичното и смислено участие на Тайван би помогнало да направим света по-безопасно място за всички."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виолончелино

    5 2 Отговор
    Ко ми дреме за Тайти ма !

    Коментиран от #2

  • 2 Ъййй ...

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Виолончелино":

    Саабръй ...
  • 3 Да бе

    4 0 Отговор
    Тайван е добър пример за справяне с Ковид. Какво общо има Интерпол и намсикойси?
  • 4 Шин Фейн

    3 1 Отговор
    Къде е това о. Тайван, че не ги знам всички китайски острови?
  • 5 Тайван е азиатската Украйна

    1 0 Отговор
    Македония е балканската Украйна
    Коментара е излишен знаете защо??
    Затвор за такива и конфискация до десето коляно на мутрите от СИК и ВИС !! Герберастите в затвора и чорапите са същите!! Пенсионер президент ????????????