Last news in Fakti

9 Декември, 2021 09:00 3 215 5

Тайван създаде уникална система, която спестява енергия

  • тайван-
  • нбу-
  • осветление-
  • интелигентна система-
  • тайпе-
  • smart iot lab-
  • проект-
  • българия

Тайван създаде система, която спестява консумацията на енергия с 60%

Тайван създаде уникална система, която спестява енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Тайван намери отговор на въпроса как да живеем природосъобразно, пестейки енергия и пари, използвайки интелигента система. Тя се нарича Smart IoT Lab и вече е използвана и в България. Проектът беше представен в Нов български университет (НБУ) от гост-лектори от Тайвански институт по информационни технологии. На събитието присъства и посланик Sherman Kuo, представляващ Тайпе в Гърция.

Тайван създаде уникална система, която спестява енергия
Снимка: ФАКТИ

Разположен в Азиатско-тихоокеанския регион, Тайван отдавна е ангажиран с развитието на технологичната промишленост, за да компенсира липсата на природни ресурси. Тайван развива важна позиция в света като остров на науката и технологиите. Тайванска компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), занимаваща се с проектирането и производството на полупроводникови електронни компоненти, е водеща компания в света в този компонент и непрекъснато подобрява своите авангардни съвременни технологии и процеси за производство.

През последните години значително се увеличи търсенето на умни решения за дома, офиса и дори фабриките за производство, и Тайван е една от дестинациите, към които се обръщат потребителите. Възможностите на IoT устройствата зависят от интегрирането на софтуерни технологии и хардуер оборудване и могат да се използват в интелигентни сгради, транспорт, медицински грижи и интелигентни градове, както и в жилищните домове. А какво е IoT? Интернет на нещата, известен още като интернет на вещите, е концепция за компютърна мрежа от физически обекти, притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда. Тази концепция разглежда организацията на такива мрежи като явление, способно да преустрои икономическите и обществени процеси така, че да изключи необходимостта от участие на човека в част от действията и операциите.

Поради това IoT има голяма стойност за много компании, и поради това Тайван вече от дълги години има опит в разработването на подобни системи. Концепцията има огромен пазарен потенциал в широк спектър от технологични приложения. Това е индустрия, която се развива с изключително бързи темпове и само до 2025 г. се предполага, че ще възлиза на 11 трилиона щатски долара. Тя има приложение в медицината, автомобилостроенето, градското развитие, космическите технологии, интелигентния дом и градския транспорт. Със съдействието на НБУ, Тайванският институт по информационни технологии представи проекта, който е любезно финансиран от представителството на Тайпе в Гърция. Интелигентните енергоспестяващи технологии определено са бъдещето. Пандемията от COVID-19 не е преминала, но кризата донесе и нови възможности за подобрение и напредък. Глобалното търсене на използването на IoT технология непрекъснато ще се увеличава.

Тайван създаде уникална система, която спестява енергия
Снимка: ФАКТИ

Smart IoT Lab предоставя петнадесет вида решения, повече от 500 IoT устройства за приложение в интелигентна фабрика, кампус, сграда и парк. Включва еднодневно бързо свързване, включително интегриране на софтуер и хардуер за разработка на приложения и анализ на данни. Така нареченото умно осветление вече се използва и в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", като процентът на спестена енергия е 60%. Системата е създадена именно от Тайвански институт по информационни технологии, който е лидер в сектора и активно работи за усъвършенства и налагане на зелените технологии.

Ето как работи и интелигентната система: тя записва потреблението всяка една минута, а по-късно анализирайки данни предлага и начини за оптимизация. Чрез иновативната система се управляват едновременно различни устройства, а ако в една стая например се съберат много хора, системата следи нивата на кислород и автоматично пуска интегрирания вентилатор. Има автоматично изпращане на имейл на статистически отчет и предоставяне на множество диаграми, като основната задача е да се предотврати прекомерната употреба на енергия. Smart IoT Lab регулира светлината, а освен това се грижи и за качеството на въздуха в помещението, независимо дали става въпрос за жилищна стая, фабрика или превозно средство.

Тайван създаде уникална система, която спестява енергия
Снимка: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IT специалист

    14 1 Отговор
    Класическа схема за проследяване и подслушване, без "Гугъл".

    Коментиран от #4

  • 2 Гошо

    6 1 Отговор
    Абсолютно пригодено ЕС субсидия и практически неизползваемо
  • 3 Механик

    10 2 Отговор
    "PLC"-тата са измислени и се ползват отдавна в промишлеността. "SCADA" системите също. Комуникацията през "етернет" и "WAN" на посочените по-горе контролери и системи също.
    Просто няма да има глобалистична поддръжка, ако не им се смени името. Само с една смяна на името и връзването му към нещо "еко/зелено" е гаранция да потекат едни невероятни парични потоци.
    А инак, 2 пъпчиви хлапета с 4-5 АРДУИНО за по 3$ плюс малко периферийка за още 20$, могат да направят почти същото. Ама не е ЕКО.

    Коментиран от #5

  • 4 Само питам

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "IT специалист":

    А централното ръководство в Китай какво каза по темата?
  • 5 Доцентът

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Точно
    👍👍👏