Last news in Fakti

22 Ноември, 2021 22:00 5 354 119

"Срещу глупостта още няма лекарство": що за хора са антиваксърите в Германия

  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Тази група хора в Германия всъщност се консолидира още преди пандемията, а сега допълнително се втвърди

"Срещу глупостта още няма лекарство": що за хора са антиваксърите в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Срещу глупостта няма лек", казва лекар по адрес на особено агресивните антиваксъри. А социоложка твърди: "Има очевидна връзка между образоваността и нежеланието да се ваксинираш". Що за хора са антиваксърите в Германия?

Все повече хора изпитват силен страх, гледайки как стремглаво растат числата на новозаразените в Германия, констатира берлинският лекар Волфганг Крайшер. Сред подплашените вече са и доста от онези, които доскоро не искаха да се ваксинират, казва лекарят, който е и председател на Съюза на личните лекари в Берлин-Бранденбург. В интервю за ДВ той разказва за тези гузни доскорошни антиваксъри, които постепенно са се убедили във важността на ваксините.

Ниско образовани и с крайнодясно мислене?

Пред имунизационните центрове в Берлин отново се извиват дълги опашки. Въпреки това Крайшер предупреждава, че все още много хора не желаят да се ваксинират. Нещо повече: агресивността на тези хора непрекъснато нараства. „Разправят, че ваксините били вредни, че зад имунизацията се криели някакви мрачни сили. И че било крайно време да спрем ваксинациите, защото иначе сме щели да видим какво ни чака. Една пациентка дори подметна през рамо: „Надявам се да има наказание за всички вас“. Какво да правиш, има такива случаи. Срещу глупостта още няма лекарство“, казва медикът.

Но дали е само глупост или става дума за идеологическа и политическа нагласа? Социоложката Хайке Клювер от Хумболтовия университет в Берлин е съавтор на обширно изследване по въпроса, проведено сред 20 500 респонденти. През март 67% от тях вече са били ваксинирани или в очакване да им бъде поставена ваксина, 17 на сто още се чудели, а 16% категорично отхвърляли ваксинацията. За тази последна група Клювер казва: „Констатираме очевидна връзка между степента на образованост и нежеланието да се ваксинираш. Колкото по-ниско е образованието на един човек, толкова по-висока е съпротивата срещу ваксините. Освен това: противниците на ваксините често гласуват за партията „Алтернатива за Германия“ (АзГ) и застават по-скоро на крайнодесни позиции. Тези хора в допълнение изпитват недоверие към политиката, към правителството, към медиите и към системата на здравеопазването като цяло“, обяснява социоложката.

Тази група хора в Германия всъщност се консолидира още преди пандемията, а сега допълнително се втвърди. Клювер казва: „Ясно виждаме, че тези хора са против миграцията. Същите хора не желаят да спазват ограничителните мерки заради пандемията - не искат нито маски, нито дистанция“. А това доведе до нов ръст на заразите в източните региони на Германия, където партията АзГ има особено много поддръжници.

Йозеф Холнбургер, който наблюдава крайнодесните тенденции и привържениците на конспиративни теории в страната, също констатира, че във въпросната група много важен е колективният дух. „Когато се разбере, че някой от тях се е ваксинирал, останалите реагират с огромно възмущение. За такъв човек те смятат, че се е прекършил, че е отстъпил.“

И Холнбургер установава наличието на пряка връзка между крайнодесните възгледи, поставящи държавата под съмнение, и сегашната съпротива срещу ваксините. В момента бунтът на тези хора срещу ограничителните мерки и имунизационната кампания доминира, но в бъдеще може да го изместят други теми, казва Холнбургер. „Има хора с окръглен идеологически светоглед, които живеят в друга реалност и не подлежат на убеждаване чрез аргументи. Ще се натъкнем на същото и по други въпроси - примерно за мерките срещу климатичните промени.“

От източните германски провинции Саксония и Тюрингия все по-често идват тревожни новини за нападения и заплахи срещу лекари и срещу ваксиниращи се. Дифузната група на упоритите антисистемно мислещи хора е силна и в южните германски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг.

Повечето германци одобряват ваксините и мерките

Редом с описаните групи хора, които се съпротивляват срещу ваксините по идеологически причини, наблюдаваме и много нерешителни граждани, които още не знаят дали ще се ваксинират, но са отворени за диалог. Цитираното допитване показва, че около 13% от хората в страната могат да бъдат убедени да се ваксинират, ако това им се предложи от личния лекар, комуто имат доверие, или пък ако ваксинацията им осигурява някакви ползи - например по-голяма свобода или пък финансово поощрение.

В Германия учените и лекарите са категорични за едно: политиците не бива да отстъпват нито сантиметър под натиска на радикалните антиваксъри. Точно обратното дори: длъжни са да продължат с мерките в борбата срещу пандемията. Лекарят Волфганг Крайшер отива дори по-далеч: „За определени професионални групи трябва да се въведе задължителна ваксинация. Защото лично аз като пациент искам да съм уверен, че когато отида в болницата, персоналът там ще е ваксиниран, а аз ще съм защитен.“

Хайке Клювер също смята, че не бива да се боим от твърдите мерки. Вярно, че те създават разлом в обществото, но той така или иначе вече съществува, припомня тя. И добавя най-важното: отчетливото мнозинство германци одобряват ваксинирането и приемат мерките в борбата срещу пандемията, дори най-болезнените.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей КАПУЧ

    195 22 Отговор
    То ВАШЕТО ЛЕКАРСТВО"ВАКСИНИТЕ" ЛЕКУВА САМО ГЛУПАЦИТЕ.КАПИШ???
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дойче зелеее

    233 19 Отговор
    Защо да са глупости? Антиваксърите са хора, които мислят разумно и не всички, които не искат да се ваксинират са антиваксъри! Просто не искат да си вкарват отрова в тялото, каквито са тези измислени ваксини! Не го ли разбрахте?

    Коментиран от #7

  • 4 MAN

    191 19 Отговор
    АНТИВАКСЪРИТЕ СА УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА. ЧЕСТ ИМ ПРАВИ , БРАВО.

    Коментиран от #97

  • 5 Активист на БКП

    161 16 Отговор
    Питайте Нинова, Фандъкова и Ангел Кунчев защо се разболяха,те бяха ваксинирани 🇮🇱
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 "Срещу глупостта още няма лекарство"

    118 10 Отговор
    Що за примати дойче зеле?
  • 9 Майна

    133 10 Отговор
    Навсякъде по света има МИСЛЕЩИ И СВОБОДОЛЮБИВИ ХОРА-ТЕ НЕ НОСЯТ НАЦИОНАЛНОСТ, ТЕ СА БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ЗАЩОТО ТЕХНИТЕ ДЕЦА ЩЕ ГО ПРОДЪЛЖАТ!
  • 10 Гестапо ТВ медия груп

    141 6 Отговор
    Само сте забравили в края на статията да напишете Зиг Хайл.
  • 11 гошо

    131 5 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ОСВЕН ЗА ФАШИ ПРОПАГАНДА ЗА ДРУГО НЕ Е СЪЗДАДЕНА.
  • 12 Майна

    140 4 Отговор
    Когато правителството се страхува от хората, има свобода. Когато хората се страхуват от правителството, има тирания.”

    Обществото се разпада с главоломна скорост поради тиранията на коронавируса
  • 13 Някой

    132 5 Отговор
    Щом са глупави антиваксърите, следва че ваксърите са умни.
    Значи, болниците им се пълнят с умни хора. Не вярвам да са хоспитализирани само неваксинирани. От процента ваксинирани съдя.

    Браво за усърдната пропаганда на DW. В следствие повече хора стават недоверчиви към ваксините и ефектът им.

    Коментиран от #45

  • 14 Амчии

    109 4 Отговор
    Бре Дойче, пише превенция, а не ваксина.
    Хората протестиращи срещу превантивната течност уважават ваксините, но не и експерименталните "Превенции".
    Имаше едни такива в Германия ВСВ, правиха си експерименти с хората.
    Как му беше името на онзи....
  • 15 Що за хора са агентите

    61 2 Отговор
    на Биг фарма и кое им е числото, както питаха в един филм, който разглеждаше понятието алчност?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Като ти гледам глупостите

    35 4 Отговор

    До коментар #7 от "Био":

    Доста ваксини си поел,даже двойна бустерна на "Ганг - банг" 😁

    Коментиран от #31

  • 18 адолф

    79 5 Отговор
    това са разумни личности,не едноклетъчни организми като тези дето приемат всичко което им спускат казионните медии за чиста монета
  • 19 qwerty

    67 4 Отговор
    Лекарство срещу наглостта ни трябва!
  • 20 Няма да се набодем с ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ

    93 5 Отговор
    ""Има очевидна връзка между образоваността и нежеланието да се ваксинираш" - права е. Аз съм магистър инженер. Завърших УАСГ (ВИАС) с отличие. И няма да се набода с експериментални химии. А "гениите" на запад и в САЩ, които се набодоха, половин година по-рано се натровиха с дезинфектант - видяхме ги. 😄🤕

    Коментиран от #51

  • 21 ползата

    69 3 Отговор
    Ваксинираните боледуват по леко и умират,също така..по леко:)
  • 22 Рошко

    68 6 Отговор
    Заглавието трябва да е за ваксърите, а е за анти ваксърите, глупостта наистина завладя света
  • 23 А бе

    11 54 Отговор
    То и тук са същите идиоти. Там поне са по малко.
  • 24 dad

    67 3 Отговор
    "Антиваксър" е дискриминационен, дехуманизиращ и напълно клеветнически термин. Полит-коректното би било "Анти принудителна, експериментална РНК терапия-ист".Моля, да го използвате. Дали от комисията по защита от дискриминация или от БХК ще се впечатлят много ако им пиша? Аз не мисля...
  • 25 00000

    54 3 Отговор
    Всички ваксани ще плащате данък скоро със здравето си!!!
  • 26 ОТЧАЯНИЕ 🔯

    64 2 Отговор
    Доста са отчаяни вече. Задължителна инжекция, обиди по медии 😄🔯
  • 27 Дабе

    55 2 Отговор
    Срещу вашата мисирска ковид глупост няма лек и логика
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 МетаКунчо

    39 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ужасонн":

    След бустера ви чакам в Метавселената.
  • 30 Педро

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Педро Клатимадейра":

    Във вените ти сега тече семенна течност.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 DW-пропаганден машинен

    54 2 Отговор
    Просто хора са това за разлика от вас изроди фашистки! Колко пъти искате да затриете света вашта м....
  • 33 Дидо

    47 1 Отговор
    Кунчев показа ли се?
  • 34 Тато из Правец

    47 2 Отговор
    Една година от ваксинацията и почват да капят като зрели круши🇮🇱
  • 35 АНТИВАКСЪР

    22 4 Отговор
    НЕ Е КОВИДАР ТОЙ Е УЧЕН ЧОВЕК И ИСКА ДА УМРЕ НЕВАКСИНИРАН И ЩАСТЛИВ И КРАСИВ
  • 36 "Срещу глупостта няма лек"

    71 2 Отговор
    Да, наистина. Колко трябва да си глупав, за да повярваш, че държавата се е загрижила за здравето ти и е тръгнала да те спасява и да станеш доброволен участник в трета фаза на клинично проучване на биологичен препарат на генна основа без каквото и да е заплащане.
  • 37 Куховеле

    45 2 Отговор
    Много е умно да се набоцкаш със съмнителна субстанция от страх, за който само са ти разказвали. Швабите са тотално с калайдисани от вътре кратуни!
  • 38 😷😷😷

    52 2 Отговор
    "Срещу глупостта още няма лекарство" Абсолютно вярно, няма по-голяма глупост от това да повярваш на официалната гестаповска медия DW!
  • 39 ПЛАЩАТ

    33 1 Отговор
    ИЗЧАДИЯТА ФАРМАЦЕФТИ ЗА РЕКЛАМА И ИЗБИВАТ МИЛИОНИ С ВАКСАТА НО ЕКСПИРИМЕНТЪТ СИ СТРУВА И КОЙ УМРЯЛ УМРЯЛ УТРЕ НЯМА ДА ИМА УМРЯЛИ ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА ЖИВИ
  • 40 дойче зеле

    34 1 Отговор
    Дойче Зеле, приятели.

    Автоматично затваряме и не четем тъпотиите на пропагандата.
  • 41 SANTA VERITA

    38 1 Отговор
    НО ПЪК СРЕЩУ ФАШИЗМА ИМА ДОБРЕ ИЗПИТАНИ ЛЕКАРСТВА-ОГЪН И МЕЧ !
  • 42 Уса

    24 1 Отговор
    Знаете ли,че в САЩ няма зелен сертификат?Не е приемливо да попитате някого дали е ваксиниран или дали е неваксиниран.Влизате без маска в магазин,бар,ресторант,бензиностанции и др независимо от изискването на входа,никой няма да ви върне,обиди или глоби.Хората на касите в магазина не си дишат във вратовете от страх да не бъдат предредени а дори да се случи,което е рядкост е признак на невнимание.Ние българите приемаме всичко за умишлено и враждебно
  • 43 Уса

    40 1 Отговор
    Половината американци са неваксинирани и няма да се ваксинират.Повечето ваксинирани са твърдо против бустерни дози.Идва края на пландемията,каквото можаха да съсипят го съсипаха и препрограмираха така си подсигуриха печалбите за в бъдеще

    Коментиран от #52, #53

  • 44 КУЧЕТАТА В

    6 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ ПО ДОБРЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ПЕСОВЕ АЗ ОТ ГЛАД ЩЕ МРА АМА МЕЧО ЩЕ ЯДЕ САМО МРЪВКА
  • 45 Тттт

    2 44 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Повярвай по-добре ваксина, отколкото да мине вируса през теб!

    Коментиран от #58

  • 46 Кики

    36 2 Отговор
    По добре глупав и жив, отколкото много "умен" и мъртав
  • 47 Сатънсейс

    2 29 Отговор
    Колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри, комунисти и путинофили!
  • 48 оаожа

    41 5 Отговор
    От моите познати само най-простите боклуци се ваксинираха. Вече даже ги избягвам, защото са отблъскващо прости и се отвратих.

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Зъл

    4 33 Отговор

    До коментар #48 от "оаожа":

    Хаха, тъкмо обратното е, най-безотоговорните и тези с ромуланския манталитет, не се ваксинират и не спазват мерките!

    Коментиран от #64

  • 50 Дадобре

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "оаожа":

    Да го кажеш това на близките си, става ли?

    Коментиран от #55

  • 51 Stt

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Няма да се набодем с ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ":

    Белината май не е била точно белина, както я представиха тогава, а май е ставало въпрос за хлорен диоксид.Не знам защо, но това е нещо, което масово се преследва и трие в Интернет!!!!
  • 52 Ана

    27 1 Отговор

    До коментар #43 от "Уса":

    Да , но американският народ е въоръжен. Във всеки дом има най- малко два пистолета. Вярно е че и полицията стреля но поне не се занимават с тестове и сертификати, за тях това са глупости. Докато Европа е смешна и жалка.

    Коментиран от #96

  • 53 Зъл

    2 28 Отговор

    До коментар #43 от "Уса":

    Лъжеш! Неваксинараните американци са предимно от малцинствата и гетата!

    Коментиран от #56

  • 54 Бачо Киро

    40 2 Отговор
    Няма такава тъпа и фалшива статия просто... Тичали били антиваксърите... Да бяхте написали за следизборните изказвания на немски политици как РКИ от началото до днес подава грешни данни, да бяхте казали, как реват, че се пълнели леглата в интензивното същите тези политици, които намалиха бройката на същите тези легла, да кажете как 45% от болните в интензивното от ковид са двойно ваксинирани. Да кажете как вече все по-често различни политици питат защо се лъжеше и продължава да се лъже относно ваксините (скоро убеждаваха, че след 3тата доза ще държи 10 години...)... Тичали антиваксърите да се имунизират, ама в мокрите сънища на дойче зеле.... За Норвегия да не почваме хич или Гибралтар - едните близо 90%, другите почти 100% ваксинирани и резултатите същите. За данните от Израел да питаме ли? От 279 двойно ваксинирани болни 157 го карат тежко, а 44 от тези 157 умират. Как е процентуално, а? "Ваксината помага да го караш леко", аха, сигурно.... А за оправданието на баварците, че умрелите ваксинирани много били възрастни и с проблеми, там как точно е разликата с миналата година и умрелите от корона? Ясно, че няма да признаете нищо... Милиарди са в играта, поръчали сте ги тея набързо сготвени бози и трябва да се слагат...
  • 55 оаожа

    10 0 Отговор

    До коментар #50 от "Дадобре":

    Те не са виновни, че са прости, няма смисъл да ги обиждам по умни няма да станат
  • 56 Бачо Киро

    12 1 Отговор

    До коментар #53 от "Зъл":

    Баш тея, дето чакат на системата по някакъв начин, ги ваксинираха рано рано.

    Коментиран от #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Joro

    38 2 Отговор

    До коментар #45 от "Тттт":

    Вирусът минава през едни тежко,през други леко. Важно е да се започне веднага с лечение . Единственото опасно при този вирус е да не слезе към белите дробове,защото това убива. Температурата се сваля. Изкарал съм го и определено мога да кажа , че беше доста леко ,но , вярно,за някои хора е опасно . И все пак казват,че става въпрос само за 1% умрели от всички случаи. Не може да се налага р.бство и т.рор заради това. Това е просто причина да подчинят хората . Вижте статистиките на федералните сайтове в САЩ и Канада и ще видите ,че ваксините хич не са безопасни също - има десетки хиляди починали почти непосредствено след ваксината, включително Колин Пауъл,който е бил с три поставени дози.
  • 59 Зъл

    5 28 Отговор

    До коментар #56 от "Бачо Киро":

    Бъркаш, не са тях. Първи се ваксинираха баровците, а повярвай, те имат доста повече инфо от теб!

    Коментиран от #62

  • 60 Anti

    4 40 Отговор
    Това са хора неудачници, противящи се на всичко цивилизовано...те не се возят в автомобили, защото има ПТП-та, не ползват и електричество, защото има токови удари...не се и татуират защото им напомня за инжекция. С една дума - утайк@
  • 61 Хаху

    20 3 Отговор
    Кой ти дава право да убиждаш хората Те не са по глопаци от теб Доказващ че си такъв с тъпите си приказки И лекарства не могат да ти помогнат Върви в ада там да гориш
  • 62 Баровец

    3 16 Отговор

    До коментар #59 от "Зъл":

    Освен инфо, имам и какво да губя...за разлика от някои на които им е останал мизерния животец ...

    Коментиран от #68

  • 63 История

    31 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    А що за хора са ваксърите? ФАШИСТИ - това е истината. И Хитлер е правил всичко ЗА ДОБРОТО НА ГЕРМАНЦИТЕ, ПРИНУДИТЕЛНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 64 Гошо

    18 5 Отговор

    До коментар #49 от "Зъл":

    Ти знаеш ли какво означава черен триъгълник с върха насочен надолу? На какви продукти се поставя този знак? Ще го видиш изобразен на листовките на ваксините анти ковид19. Който има инстинкт за самосъзнание ще се сети, дори без да го търси в списъци и наръчници.

    Коментиран от #65

  • 65 Зъл

    1 10 Отговор

    До коментар #64 от "Гошо":

    Я дай снимйа, ти къде го видя, докато се ваксинираше ли се? 🤣🤯

    Коментиран от #72, #73

  • 66 Ооо

    22 1 Отговор
    СЪкращаванет на населението е реална политика
  • 67 анти

    24 5 Отговор
    "Срещу глупостта още няма лекарство" Правилно но се отниса за безмозъчните ваксари приели доброволно субстанция с неизвестно експериментално съдържание и с неизвестна цел съдадено от античовешките ционистки фармацефтични компании

    Коментиран от #70

  • 68 Зъл

    2 8 Отговор

    До коментар #62 от "Баровец":

    Бе, аз нямам какво да губя, но имам близки за които съм отговорен, коиро ме обичат и не желая да им причинявам мъката и сълзите! Каквото е зависело от мен съм го направил, другото е каквото е рекъл господ!
  • 69 Прост народ

    6 26 Отговор
    Прост народ има колкото щеш, и при Луи Пастьор е имало, и сега пак има. Язък за тези, дето са си останали да живеят все още в пещерите, сакън да не ги чипоса някой.
  • 70 Зъл

    3 22 Отговор

    До коментар #67 от "анти":

    Стига лъга бе, има я пълната информация коя ваксина какво съдържа!

    Коментиран от #113

  • 71 Гост

    13 0 Отговор
    Крайшер, и срещу промит мозък няма лек!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Гоши

    16 2 Отговор

    До коментар #65 от "Зъл":

    Пратих линк но го изтриват.
    Comirnaty, INN-COVID-19 mRNA VACCINE. Ако свалиш листовки на английски, италиански и др. винаги триъгълникът е изобразен на български не винаги но този знак е задължителен при експериментални препарати.

    Коментиран от #76

  • 74 Паразит

    17 2 Отговор
    Дойче зеле.., в анонимна статия... ви казва истината и само истината... шъ знаеш! Тия са по-големи паразити от мен...хъ.хъ.хъ!!!
  • 75 ха ха ха

    1 1 Отговор
    Нормални! Такива, като мен!

    Умни! Такива като мен!

    и Предвидливи! Такива като мен!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ДА ПОТОПИМ

    0 5 Отговор
    ГЕРМАНОЕВРОПЕЙЦИТЕ ВЪВ АДА И ДА ГИ ОПЕЧЕМ КАТО ЖИВ ОХЛЮВ И ДА СЕ ПОДМАЖЕМ НА ДЯВОЛА И ДА ОДИМ ГОРЕ ПРИ СВЕТИ ПЕТЪР
  • 78 ГЕРМАНЕЦ

    8 0 Отговор
    АНТИФАШИСТ ЗВУЧИ ГОРДО ГЕРМАНЦИТЕ СА СИ ФАШИСТСКИМАСТИИ
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Гьобелс

    17 0 Отговор
    Тези ме надминаха...Справят се много добре
  • 81 Ббб

    13 1 Отговор
    Тези бълвочи,едва ли ще ни повлияят!Но те да си напишат ,мантрите и да заработят хонорара!
  • 82 Фори светулката

    26 1 Отговор
    Всеки има право да се боцка или да не се боцка. Разделянето на населението на ваксинирани и неваксинирани се нарича сегрегация. И е забрането от ООН и Конституцията на Република България.
  • 83 Костова

    25 3 Отговор
    Не виждам никакви аргументи или логика на властите в убеждаването на тема Ковид ваксини. А само фашистки методи. Няма цивилизован разговор и съпоставяне на различни професионални мнения. Много лекари, учени, номинирани дори за Нобелова награда са против грипните ваксинации, особено поставяни в разгар на епидемията. Те по-прости ли са от папагалите - журналисти на Дойче Веле? Най-лесно е да слагаш етикети. Който не е съгласен с методите на властите, значи бил глупав. Но несъгласието се случва когато човек си задава въпроси и търси отговори. Що се отнася до мен, аз не дела приятелите си и роднините на ваксъри и анти ваксъри. И в двете категории има достойни и умни хора.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Хер Флик

    12 0 Отговор
    .. всички колеги факсани и сега болни,хммм?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Густав

    24 0 Отговор
    Анти-ваксърите били агресивни ? Майко мила . Аз по агресивно налагане на ваксинациите до сега не съм виждал в моя живот . Всеки момент очаквам не-ваксинираните да ни пратят в трудови лагери.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 БорисОFF

    17 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Защото лично аз като пациент искам да съм уверен, че когато отида в болницата, персоналът там ще е ваксиниран, а аз ще съм защитен.“
    И като е ваксиниран персоналът, как точно ще е защитен пациентът? По-скоро ще е застрашен - заради ваксината, някои хора от персонала няма да имат симптоми, но ще са инфектирани и ще разнасят заразата, вкл. и средпациенитте.
    Швабите съвсем са изперкали.

    Коментиран от #92

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Грета Тунберг

    10 0 Отговор
    Зелето реве
  • 92 Ццц

    8 1 Отговор

    До коментар #89 от "БорисОFF":

    Не швабите. Медията вече е настроена на вълна "продължаваме промяната". Задуха нов вятър и от най-важния асвалт се местим на най-важната ваксина.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ами ...

    13 2 Отговор
    Права срещу сигурност. Класика на диктатурата. Мерси.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Ами ...

    13 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ана":

    Е, фашизма е европейско изобретение.
  • 97 ARGON

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "MAN":

    Така е. Дойче Зеле - еврейска медия за лъжи, дезинформация и пропаганда.
  • 98 no name no face no number

    10 1 Отговор
    Абсолютна фантасмагория
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Анонимен

    11 0 Отговор
    Не са антиваксъри, защото генните гмо препарати не са ваксини. Това са активни граждани, които противостоят на пъкления план за заробване на населението
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Кора

    0 2 Отговор

    До коментар #105 от "адьсз":

    Предполагам ще подкрепиш опорката с линкове към официални източници? Просто си прибери копейките и се моли рублата да не девалвира.
  • 109 Бе как

    0 7 Отговор

    До коментар #105 от "адьсз":

    една ваксина ще ти унищожи имунната система?
    Ако беше така ти отдавна да си умрял от всички ваксини, които са ти били още като бебе.

    Коментиран от #114

  • 110 ти да видиш

    7 0 Отговор
    Тюрингия и Саксония!!!Там,таквози хората не били достатъчно ваксинирани..падали си по антиваксърски настроения и поддържали АзГ/Алтернатива за Германия/. Ами че това е ..бившето ГДР!!!! Хората знаят..инстинктивно какво е "държавна пропаганда" и не намират нищо ново в "ковидпропагандата". Познато им звучи. И какво излиза? Хората от бившия Соц.лагер разсъждават по-трезво и адекватно от рзглезените и зомбирани западно-европейци..дето скоро ще са евроГейци и ще изповядват Исляма.

    Коментиран от #111

  • 111 ГДР, НРБ

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "ти да видиш":

    и СССР - най-трезвите хора в Европа!
  • 112 Адвокат

    3 0 Отговор
    Глупостите на ЮденВеле, някакви анонимници и имена като Иван Петров и др били казали нещо си. Айде стига де, за разнообразие пуснете и лаборанта от Берн да ни информира... Щом едни и същи хора са против ваксата и бежанците, това говори ли нещо? Точно тези хора са здравомислещите формиращи адекватната обществена нагласа, винаги в опозиция на човеконенавистниците от правителството, слугите на новия световен ред...
  • 113 Пълна лъжа.

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Зъл":

    Pfizer поискаха да им бъде разрешено да предоставят информация за съдържанието на "ваксините" до 2076. Толкова па въпроса, че е описано, какво има вътре.
  • 114 Аватар

    5 0 Отговор

    До коментар #109 от "Бе как":

    Задължителните ваксини са с деактивирани имуногенни протеини.Ковид ваксините съдържат спайк протеин,който сам по себе си е токсин и предизвиква възпалителни реакции,водещи до проблеми с коагулацията,в някои случаи дори до смърт.Японско проучване на разпространението на спайк протеина след ваксинация с ковид ваксина на Файзер посочва разпространението му по всички органи и системи на ваксинирания.

    Коментиран от #115

  • 115 Ратава

    4 0 Отговор

    До коментар #114 от "Аватар":

    Кoвид вируса cъдържa cпaйк прoтeин,кoйтo caм пo ceбe cи e тoкcин и прeдизвиквa възпaлитeлни рeaкции,вoдeщи дo прoблeми c кoaгулaциятa,в някoи cлучaи дoри дo cмърт.Япoнcкo прoучвaнe нa рaзпрocтрaнeниeтo нa cпaйк прoтeинa cлeд заразяване c кoвид пocoчвa рaзпрocтрaнeниeтo му пo вcички oргaни и cиcтeми нa вaкcинирaния.

    Коментиран от #118

  • 116 бамбам

    3 1 Отговор
    Профил на автора на статията:Факсър,с 3 игли,активист на лгбт,бит и е.ан много пъти(тези не си признават) и да не продължавам,защото е нелицеприятно...Такива вместо трибуна и микрофон,трябва да им дадат нещо друго.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Аватар

    2 1 Отговор

    До коментар #115 от "Ратава":

    "Фармакокинетичното проучване от Япония показа,че липидите наночастици и иРНК от ваксината Pfizer не остават в рамото,и всъщност се биоакумулират в много различни органи,което означава,че модифицираният Спайк се експресира буквално навсякъде."Толкова за японското изследване на ваксината Pfizer.Други като Жан-Франсоа Лесгар- доктор по биохимия,и Жан- Пол Бурдино- доктор по микробиология и токсикология на околната среда наричат себе си "антиспайкъри",защото считат използването на спайк протеина във ваксините срещу ковид за опасно, поради неговата токсичност.Коментират единствено ваксините.
  • 119 Много

    0 0 Отговор
    ми е интересно с какво образование са коментиращите тук ваксините. И от тези с "висшо" колко са от нормален университет. Затова ли се дразните.
Новини по държави: