Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 08:33 1 321 6

Заев хвърля оставка пак, пазарят се за лидер, коалиция или отново избори

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски

Засега от ВМРО-ДПМНЕ не коментират оставката на Заев, защото, както казват, премиерът често сменя изявленията си

Заев хвърля оставка пак, пазарят се за лидер, коалиция или отново избори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тази седмица е решаваща за излизане от политическата криза в Северна Македония, възникнала след местните избори и оставката на премиера Зоран Заев. Дали резултатът ще бъде ново парламентарно мнозинство с малката албанска партия “Алтернатива”, или предсрочни парламентарни избори - резултатът ще отнеме известно време.

Едно е сигурно - на срещата на управляващата СДСМ, насрочена за днес, ще бъде окончателно приета оставката на досегашния лидер Заев.

След като СДСМ загуби столицата Скопие и редица други градове на местните избори в края на октомври, Заев хвърли оставка. Малко по-късно се заговори за замразяване на оттеглянето поне до края на годината, за да реши проблема с България. Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ не се съгласи и внесе вот на недоверие, но 1 депутат не стигна да бъде свалено правителството и да се сформира ново опозиционно мнозинство. Така се стига до заседанието на Централния и Изпълнителния съвет на СДСМ, на което трябва да бъде окончателно приета оставката на Заев и да се избере негов наследник.

Засега от ВМРО-ДПМНЕ не коментират оставката на Заев, защото, както казват, премиерът често сменя изявленията си.

Бъдещият лидер, обяви Заев, трябва да бъде и следващият кандидат за премиер, който ще състави новото правителство. До последния ден преди заседанието на СДСМ премиерът в оставка се бореше да подсили правителствената коалиция, за да не се разпадне.

Едновременно с това Заев гледа към София с надеждата, че “децата от Харвард”, спечелили на изборите, ще отблокират перспективата за членство на страната в ЕС, коментира гръцкият вестник “Катимерини”.

Преди това трябва да се види кой ще управлява в двете страни.

Правителството на Заев се подкрепя от 59 депутати от партията му и от тази на Али Ахмети - лидер на Демократичния съюз за интеграция, която е албанският партньор в управлението. На досегашния премиер обаче му трябват поне още двама депутати, за да се сформира мнозинство в 120-местния македонски парламент.

Водят се преговори с малката албанска партия “Алтернатива”, която има четирима депутати. Лидерът Африм Гаши обяви, че във вторник ще бъде решено дали партията ще остане в опозиция, или ще приеме поканата за членство в правителството, за да избута целия мандат до 2024 г.

За ВМРО-ДПМНЕ, която не успя да свали Заев с вот на недоверие, единственият изход са предсрочните парламентарни избори.

Докато чака новата власт както в София, така и в Скопие, Заев честити по телефона победата на президента на България Румен Радев. “В телефонен разговор с президента на Република България - Румен Радев, му честитих победата на президентските избори и пожелах благополучие на нашия съсед и за целия български народ”, пише Зоран Заев във фейсбук. “Разбрахме се, че България и Северна Македония ще продължат чрез диалог и взаимно разбирателство да търсят решения в името на общото европейско бъдеще”, обяви Заев.

Продължаващото забавяне на напредъка на Северна Македония и Албания към членство в ЕС постави под съмнение ангажимента, поет от западни лидери, като отвори вратата за антизападни политически влияния в региона, особено от Китай и Русия. Това се казва в писмо, изпратено до посланика на София във Вашингтон Тихомир Стойчев. Податели са двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на САЩ - Клаудия Тени и Уилям Кийтинг.

България трябва да постигне “окончателно решение” на спора със Северна Македония, за да може тя заедно с Албания да започне преговорите си за членство “преди края на годината”, се посочва в писмото. Подробности как би могло да стане това не се посочват. Документът, обединил представители на демократите и републиканците, потвърждава мнението на редица анализатори, според които САЩ ще се опитат да наложат натиск върху България да отмени ветото си.

До края на годината обаче остава около месец, а страната ни още няма редовно правителство, което да приеме нова стратегия по отношение на Македония.

Управляващите в Скопие целят да се одобри поне дата за т.нар. първа междуправителствена конференция - същинското начало на преговорите, която едва ли би била преди коледните празници. За Скопие най-добре би било определянето на датата да стане най-късно на Европейския съвет в средата на декември. С многото неизвестни около българското правителство обаче тази задача изглежда трудноосъществима.

В края на писмото си до Тихомир Стойчев двамата конгресмени изразяват надежда, “че ще загърбите различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заран Зайев

    7 2 Отговор
    След трагедията се чувствам длъжен да остана като "мъж"на своя пост! Никаква оставка!
  • 2 Зоран Заев

    1 1 Отговор
    Ти какво направи за доброто на Македония?
  • 3 шири

    3 0 Отговор
    Да се пазарят. Голям и зелен празъ.
  • 4 Петър

    4 1 Отговор
    Крадци на история сте вие, макета. Навсякъде където по църквите ни е било написано от наш цар като да кажем примерно Самуил "самодържец български" е зачертано като с дялано думата " български" и или оставено така ,или дописано нескопосано македонски. Който не вярва , да отиде в Охрид и да види с очите си.
  • 5 КАНАС ЮВИГИ

    2 0 Отговор
    НЕ НЕ В ЕС ЧУКЧИТЕ ОТ ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ !!!!!! НЕ НА ЛЪЖИТЕ И НА ИСТОРИЧЕСКАТА И ДУХОВНА КРАЖБА !!!! НЕ И НЕ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ЗАРОБВАНЕ !!! НЕ НЕ НА УНИЩТОЖЕНИЕТО И ОБЕЗЛИЧАВАНЕТО НА ЕДИН СТАР НАРОД !!!!! НИЕ НЕ ИСКАМЕ СЪДБАТА НА СЕВЕРНО АМЕРИКАНСКИТЕ ИНДИАНЦИ А СМЕ ВЕЧЕ 21 ВЕК!!! ГОСПОДА ДЕМОКРОТИ – $ $ $ $ $
  • 6 Дедо

    1 0 Отговор
    Тоа ми се види рОднина на наша Корнела с тия остаФки
Новини по държави: