24 Ноември, 2021 11:40 1 623 10

Бунтовникът Саакашвили ще се възстановява с месеци

  • грузия-
  • михаил саакашвили

В началото на ноември политикът беше преместен в затворническа болница, където по думите му с него се отнасят зле и животът му е изложен на риск

Бунтовникът Саакашвили ще се възстановява с месеци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили ще се възстановява няколко месеца след гладната си стачка в затвора. Това заяви пред репортери във вторник личният лекар на политика Николоз Кипшидзе. Изявлението му бе направено след прегледа на ексдържавника във военната болница в град Гори, където той бе настанен преди дни, след като загуби съзнание, предаде ТАСС.

"Той има обща слабост. Той е слаб, като всеки човек след заболяване. В това няма нищо изненадващо, каза Кипшидзе. Според лекаря изследванията на политика са "в рамките на нормалното". Разбира се, нещо все още трябва да се коригира. Ще повторя още веднъж, рехабилитацията е дълъг процес. Няма да приключи за четири-пет дни. Ще отнеме няколко месеца", каза Кипшидзе.

Бившият грузински лидер беше разпитан и от членове на съвета към грузинския омбудсман. Според тях Саакашвили се оправя, но остава много да се направи за пълното му възстановяване.

Припомняме, че Саакашвили по-рано тази седмица прекрати гладната си стачка, която започна през октомври, след като бе арестуван от властите и пратен в затвора. След 8 години емиграция Саакашвили се върна в Грузия на 1 октомври, за да участва в опозиционни протести, но веднага бе задържан.

В началото на ноември политикът беше преместен в затворническа болница, където по думите му с него се отнасят зле и животът му е изложен на риск. На 17 ноември лекарският консилиум, който следи здравето му, предупреди, че той може да изпадне в кома, ако не бъде прехвърлен незабавно в реанимационно отделение на по-добре оборудвана болница.

По-рано властите отказваха да преместят експрезидента от затворническата болница. Председателят на управляващата партия "Грузинската мечта" Ираклий Кобахидзе заяви, че "искането Саакашвили да бъде преместен в градска клиника... преследва конкретна цел". Той твърдеше, че привържениците му ще направят всичко, за да се възползват от преместването и да го освободят.

Преди дни експрезидентът заяви, че ще се вслуша в призива на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и ще прекрати гладната стачка, ако бъде преместен в цивилна клиника. Досега властите твърдяха, че няма такава необходимост.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 koko

    16 0 Отговор
    този е голям шмекерджия при няколко дена го вкараха в болница и малко го понатупа охраната с този крищеше истерично че Путин е виновен той да рев ли да се смееш ли за съжаление такива шизофреници стават политици
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 русенец

    13 1 Отговор
    Този ако е гладувал истински повече от 30-35 дни трябва да е умрял. Виж, ако е гладувал както Стоян Ганев и другите седесари, то със сигурност сега трябва да е на диета защото е напълнял.
  • 5 БОЛШЕВИК 🌟

    12 0 Отговор
    Тия поне имат един осъден и лежащ в затвор политик и бивш управляващ. Ние за 32 години при такъв геноцид и грабеж от наши политици и управляващи, няма осъден нито един изверг!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДазДраПерМа

    6 0 Отговор
    Не случайно се върна в Грузия, има си конкретна задача и тя е да отвори втори фронт едновременно с Украйна когато нападне ДНР и ЛНР.
  • 8 123

    4 0 Отговор
    Абе Саакашвили не беше ли президенвт ... какъв бунтовник е?
  • 9 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КОЛКО ДРУГИ АГЕНТИ НА ЦРУ СА ЗАГИНАЛИ ИЛИ ПЛЕНЕНИ ??? А ,КОЛКО ОТ КОТИЛОТО НА ЦРУ СЕ У С Р ...ХА ...- ГОВНАЙДО; ЦИПРАС ;ЗАЯЦ ;ЗАЕВ --- СЛЕДВА " КИРО /АСЕН" И МУСТАФАТА !!!!!!!!! КОЛКОТО И ВАКСИНИ ЗА ТЕХНИТЕ СИ ВИРУСИ ДА ПРОБУТВАТ /НА СИЛА / --ДОЛАРЪТ ВЪРВИ КЪМ АМОК !!!!!!!!!!!!
  • 10 гост

    1 0 Отговор
    А, това не е ли Веско Маринов?!?