Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 18:35 6 073 52

Защо в Африка жертвите на COVID-19 са толкова малко?

  • неваксинирани-
  • заразени-
  • африка-
  • коронавирус-
  • пандемия

Много от случаите изобщо не са регистрирани

Защо в Африка жертвите на COVID-19 са толкова малко? - 1
Снимка: Shutterstock

Много по-малко нови заразявания с COVID-19 в момента се регистрират в Африка в сравнение с Европа. Но опасността е все така надвиснала над континента, понеже изцяло ваксинирани са едва 7 процента от 1,3-милиардното население.

Много от случаите изобщо не са регистрирани

Ако се вярва на статистиката, тенденцията в Африка сочи, че разпространението на пандемията е доста по-слабо. Според Службата срещу епидемиите на Африканския съюз до момента са регистрирани 8,5 милиона заболели, от които 220 000 са починали. Скритите случаи обаче навярно са много. "Предполагаме, че на континента са регистрирани по-малко от 15% от случаите на заразяване с COVID", казва за ДВ Щефан Ексо-Крайшер, директор на хуманитарната организация ONE. Според него в Африка има седем пъти повече заразени от това, което сочи статистиката.

"COVID-19 си отиде. Кога за последен път сте чули някой да е умрял от COVID?", казва пред германския вестник "Ди Велт" Ниаша Ндоу от Зимбабве, който обяснява, че още носи маска в джоба си само за да не го глобят. В страната вече отдавна са разрешени концертите, големите политически митинги и частните партита с участие на повече хора. Световната здравна организация (СЗО) също констатира, че от юли насам броят на новите зарази в Африка спада. Независимо от съмненията в статистическите данни, идващи от някои африкански държави, очевидно беше предотвратено най-лошото, от което мнозина се опасяваха: неконтролирано разпространение на пандемията с милиони жертви. За това щастливо развитие на нещата учените все още не могат да дадат еднозначно обяснение.

Средната възраст на населението и животът навън вероятно са сред водещите фактори

"Има нещо загадъчно", казва Вафаа Ел-Садр от Колумбийския университет в Ню Йорк. Той визира това, което и мнозина други казват: в Африка броят на ваксинираните е много по-нисък от този в Европа и в САЩ, на континента хронично не достигат ваксини, но въпреки това тенденцията е позитивна. Африка е сред онези части от земното кълбо, които са най-слабо засегнати от пандемията. Учени сочат няколко фактора, които предопределят слабостта на коронавируса в Африка. Първо, населението на континента е много младо - средна възраст е 20 години в сравнение със Западна Европа, където средната възраст е 43. Второ, в Африка повечето хора живеят в малки села, а не в големи градове, където пандемията се разпространява по-бързо. Африканците прекарват и доста повече време на открито, което също намалява риска от заразяване. Няколко научни разработки в момента се занимават и с въпроса дали някакви генетични предпоставки и други заболявания не играят роля.

Освен това, колкото и да е странно, континентът беше по-добре подготвен за пандемията, в сравнение със западните индустриални общества. Африканците имат опит в справянето с епидемии дори и без ваксини, обяснява Кристиян Хапи от Университета "Reedemer" в Нигерия. Според него решаваща е широката мрежа, в която са свързани здравните власти по места. "Не винаги всичко зависи само от парите и модерното оборудване на болниците", казва той. Деви Сридхар от Единбургския университет твърди, че редица африкански правителства са реагирали бързо - Мали например затвори границата си още след първите регистрирани случаи в страната. "Тези страни посрещнаха COVID-19 със смирение, защото в миналото са преживели неща като ебола, детски паралич и малария", казва здравната експертка. СЗО констатира, че до момента жертвите на коронавируса в Африка са едва 3% от всички жертви, докато умрелите в Европа съставляват 29%, а в Северна и Латинска Америка - цели 46 на сто.

Африка спешно се нуждае от ваксини

Лекарите в Зимбабве са щастливи, че в момента числата не будят тревога. В същото време те предупреждават, че много трябва да се внимава. Д-р Йоханес Мариса, председател на един от местните лекарски съюзи, се опасява, че през декември нова вълна може тежко да удари страната му. "Нашата небрежност може да ни съсипе. Защото новата вълна може да ни удари като гръм от ясно небе", казва медикът. Нигерийският вирусолог Ойеуале Томори, който е сред експертите на СЗО, дори смята, че в крайна сметка Африка може да се окаже по-малко зависима от ваксините, в сравнение със Запада. Това не отменя факта, че африканците спешно се нуждаят от ваксини. "Трябва да извършим масови ваксинации, за да се предпазим от четвъртата вълна", казва южноафриканският епидемиолог Салим Абдул Карим.

Бедните държави правят много по-малко тестове

По цял свят пандемията сякаш не засяга толкова тежко бедните страни. Това важи например за Афганистан, където напоследък почти никой вече не носи маска. Но тук отново изниква съмнението, че навярно статистически данни са неверни и силно занижени. "Добрата равносметка всъщност се дължи и на това, че се правят много по-малко тестове", казва за ДВ южноафриканският вирусолог д-р Волфганг Прайзер. Той твърди , че в неговата страна от COVID са починали три пъти повече хора, отколкото сочи официалната статистика. Да не говорим, че пандемията затруднява лечението на редица други болест, припомня д-р Прайзер. "Опасявам се, че окончателната сметка за пораженията от пандемията ще ни бъде представена едва през следващите години,“ казва лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    116 10 Отговор
    Навсякъде са малко и като умират в Африка от инфаркт не ги пишат ковид
  • 2 Киро Жарта

    92 12 Отговор
    Защото няма БСП,ГЕРБ,ДПС и Европейски съюз...

    Коментиран от #42

  • 3 Сивата чапла

    104 5 Отговор
    Медиите плащат ли ви,
    за да пишете ден и нощ за ковида,
    къде вярно, къде абсолютно не вярно!

    Ако не сте го осъзнали,
    вие сте част от фашизираните психопати
    дето създават умишлено тоя хаос.
    И сте им елементарни слуги
  • 4 Раданч Татлъту

    82 1 Отговор
    Горките африканци,защо не се набодат с препарата и да бъдат щастливи!?😢🤡🥳👍
  • 5 ЕС Натовец

    40 0 Отговор
    Щото не ме пращат командировки над Африка. Що? Тъпи въпроси задавате.
  • 6 ЗНАЕЩ

    64 3 Отговор
    НЕКА СЕГА НАШИЯ "ЗДРАВЕН"ИНСПЕКТОР КУНЧЕВ ДА ОТГОВОРИ НА ТАЗИ МЪЧНОТИЯ,АКО НЕ МИНАЛ В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ,ЩОТО СПРЯ ДА СЕ ПОКАЗВА НЕЩО.МАЙ ПФАЙЗЕР ЩЕ СА СВЪРШИЛИ И НЕЩО ДОБРО.

    Коментиран от #22

  • 7 😷😷😷

    64 3 Отговор
    Малко са, защото не ги ръсят достатъчно и не ги "ваксинират" т.е. заразяват умишлено и най-вече, защито не пишат всички починали от ковид? Впрочем, каква ти Африка тук по "маалите" е същото!
  • 8 Тошо

    58 1 Отговор
    MAЛКО ЗАЩОТО НЯМА КОВИД ИСТЕРИЯ И ВАКЖИНИ. ЕСТЕСТВЕНИЯ ИМУНИТЕТ Е КЛЮЧА .
  • 9 Рошко

    56 2 Отговор
    Щото парен каша духа, малко ли се опитваха фа ги уморят с какви ли не болести и ваксини
  • 10 Африка

    77 1 Отговор
    се справиха със Зика и Ебола и то много лесно. Прочетете какви са симптомите на двете заболявания и ще ви настръхнат косите. Хората се оправят защото не вярват на западния прогнил елит.
  • 11 Проблясък

    20 22 Отговор
    На юг от екватора сега е лято,а през лятото заболяването рязко спада.
  • 12 Защото докато умре от ковид

    20 12 Отговор
    Лъвът го изяжда.
  • 13 Covid

    51 0 Отговор
    Защо, може вече и най-тъпият да се сети. Дори и да е ваксиниран!

    Коментиран от #23

  • 14 Да бе

    52 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Много от случаите изобщо не са регистрирани

    И в Европа също така много от случаите изобщо не са регистрирани. Това не е обяснение. За вчера цяла Африка с население 1.2 милиарда има 6,462 случая. Горе-долу колкото във "ваксинирана" Испания (6,777 случая за вчера) с 45 милиона население...
  • 15 Чики-Рики

    9 45 Отговор
    Бе стига глупости бе!В над 90 процента от африканските държави управлението е или тоталитарно или са под ,, военна диктатура,,!Мислите ли ,че бройките от статистиката в Африка да коректни,а?!Там никой не знае колко е населението!Това дето го пишат в ,, атласите,, изобщо не кореспондира с истината!
  • 16 Отдел " Убииства"

    50 4 Отговор
    Логично. Ако вашето европейско бяло дете яде поне три дни, това което едно малко ромче яде всеки ден от както е проходило, то то ще се разболее от какво ли не и най- малкото ще бъде седмици наред на легло. Нарича се естествен имунитет. Всяко едно улично куче се ражда и стига да има храна оцелява. Извадете от котилото едно 30 дневно породисто куче и го храни се редом с уличните. Ще умре от паровироза за дни. Без ваксини 3 на брой няма до оцелее. Пиша от опит богат над 25ет годишен опит с кучета.
  • 17 Отговор

    33 6 Отговор
    Защото живеят на открито, с постоянно отворени врати и прозорци, поради което е трудно да се пренася заразата. Спомнете си само хилядите протестиращи на открито по различни поводи в цял свят и ,където и да погледнете няма вълна след това. И докато българина го е страх, че ще настине, ако проветрява или, че вярва, че ще се предпази като не пипа повърхности или носи маска, дори и на открито ще е така! Нито маски, социални дистанции, фашистки сертификати и експериментални елексири не вършат работа! Проветряване на помещенията и то постоянно макар да е студено! Няма друг изход за намаляване на риска!

    Коментиран от #36

  • 18 ТаУмВзе

    42 0 Отговор
    Защото биологичното оръжие е пригодено да трепа само бели хора! За тия си има СПИН, отдавнаим е пуснат.
  • 19 Бах

    17 10 Отговор
    Жертвите в Африка са малко , щото там живеят основно маймуни и природата ги е зажиитила от почти всичко.
  • 20 Тоалетна хартия

    11 1 Отговор
    С трици ,маймуни ще ловиш....!!!!
  • 21 TurkishAirlines

    13 1 Отговор
    Защото Ердоган се грижи всеки ден да транспортира хиляди хора от Африка до бреговете на Мала Азия, които да бъдат експлоатирани от турските работодатели, след това изтласкани в морето от трафикантите към Гърция-Европа и след това да каже, че ги спасява от удавяне и коронавирус !!
  • 22 Варненец

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЗНАЕЩ":

    Ааааа, недей така, преди няколко дни ни отговори Кунчев, но май от отвъдното, през фейса :) Каза, че си е отишъл леко и бързо, след 3 боц-а. :)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 МАРА

    20 1 Отговор
    ОПИТИТЕ СА ЗА БЯЛАТА РАСА.
  • 25 Анонимен

    17 2 Отговор
    Не са ваксинирани. Преболедуват го. Температурите са около 40°. Няма зима. Населението е младо.

    Коментиран от #26

  • 26 Варненец

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Не ти разбрах много, те че не са ваксани е ясно, млади са защото там си умират до 40, ама защо като няма студ, няма и хобит, нали не е сезонен грип?
  • 27 Fury

    26 0 Отговор
    Много приятно съм изненадан от темата на статията. В тази връзка аз за себеси имам отговор на въпроса защо само там където хората са много ваксинирани има бум на корона вирус.
  • 28 Анонимен

    14 2 Отговор
    Гледам документален филм за Африка по ТRT BELGESEL - Това е канал за документални филми на турската национална телевизия. Качили филм в канала за Африка има субтитри на English. Филмът се казва Su Savaşları - Битки за Вода. Всъщност това е документална поредица. Една група турци наемат сонди и докарват вода до африкански села. Пускат сондата после хората от там си ползват вода. Досега са осигурили вода за 25 хиляди селища в Африка. Сутрин децата вървят по 10 километра с туби в ръце и пълнят вода от една пещера. Турците взеха проба и я пуснаха за тест в лаборатория. Пълна с микроорганизми и бактерии. Ако ние изпием от тази вода ще попаднем в болница каза единия а те (африканците) понеже я пият постоянно не се разболяват.

    Коментиран от #29, #31

  • 29 Анонимен

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    Това е един епизод от филма. Качеството е като на National Geographic. Турците правят добри документални филми. Не само сапунени сериали. Но националната телевизия. БНТ също смятам че трябва да пусне един такъв канал.

  • 30 Амиии

    16 0 Отговор
    Като гледам какво става в Европа, да няма великото преселение на европейците у Аффиката:( Защото вървим натам- боцкане на всеки 6 месеца засължително

    Коментиран от #32

  • 31 Варненец

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    Ти що си мислиш, че има вода без микроорганизми и бактерии? До кое отделение изкара школото?

    Коментиран от #34

  • 32 Варненец

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Амиии":

    А, споко, умните са "ваксинирани", не толкова умните са боднати. Чак да ходим в африката не е необходимо, скоро ще се освободи място и тук :)
  • 33 Ами ...

    14 0 Отговор
    Защото нямат пари за "ваксини".
  • 34 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    При нас водата я "чистят" с хлор. Там пият застояла кална вода.

    Коментиран от #40

  • 35 Биг Большой Идьотукрат

    16 0 Отговор
    Много обичам всички да се правят на разсеяни и никой да не казва елементарната истина. А всичко е просто, на първо място е социално и ценностно преструктуриране на развитите общества и то там където волю или неволю се наблягаше на свободата на личността и правата й! Е Европа развитието на хората, техния начин на живот беше като трън в очите на импотентните елити, ей затова!
  • 36 Анонимен

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "Отговор":

    А в "Белия свят " ни затваряха миналата година принудително и ни глобяваха !!! Плашеха колко минути часове и дни живее вируса по разни предмети и дрехи. Най вероятно в Африка стадния имунитет действа
  • 37 Ром ама кубински

    18 1 Отговор
    Няма много случаи защото не ръсят.Защо ли?От дост места напоследък изтича информация,че върхушката която в момента управлява света са психопати и оттам действията им са непредсказуеми за нормалното човешко съзнание.
  • 38 Дон Санчо

    11 1 Отговор
    Там медиите са на върха на копието на
    царя.Сред ,змии и лъвове,не им остава
    време,за глупости.Ако нещо са чули и са
    ги психясали,веднага са направили танца за викане на добрия дух и дотам.
    Стройните африканки,като разтръскат
    цицорките в такт и болестите бягат.
  • 39 мен

    19 0 Отговор
    Африка просто не е приоритет на американците и спец службите им да ръсят МАНА НЕБЕСНА.....
  • 40 Варненец

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Лъжеш се, нашата вода също си има всичката микрофлора, въпреки хлора.
  • 41 Анонимен

    21 0 Отговор
    В Африка са умрели от глад и жажда може би много повече хора отколкото от Ковида но на СЗО не им пука.За тях важно е боцкането и "загрижеността "за здравето
  • 42 Забраван

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Киро Жарта":

    Забрави УСА.
  • 43 Африканец

    0 5 Отговор
    Не не били ръсили . Хахаха . Умирам да чета бисери ... Пък и в Африка няма нужда от чипове ли ... Хахаха
  • 44 много просто

    6 0 Отговор
    защото няма телевизия и интернет…
  • 45 Даа ама нее

    9 0 Отговор
    Хехехе..Логично .По малко телевизия, интернет и почти липса на ковидпропаганда. Те и за това не умират.

    Коментиран от #48

  • 46 Ехее

    8 0 Отговор
    Ами Казахстан ,Узбекистан, Авганистан и всичките там стан.. Монголия, Сирия, Ирак, ОАЕ, С.Арабия...... То да е само Африка.

    Коментиран от #50, #51

  • 47 В АФРИКА

    5 0 Отговор
    НЕ ГЛЕДАТ ТЕЛЕВИЗИЯ И ЗАТОВА НЕ МРАТ ОТ СТРАХ
  • 48 Бодак

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Даа ама нее":

    "Доброто незнание е по-полезно от лошото знание"
    Симеон Велики, Златоструй (нравствено ръководство на държавните служители), IX-X век
  • 49 Име

    1 0 Отговор
    Нямат пари.Затова.
  • 50 Мехе

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ехее":

    За твое сведение в Монголия 65% от населението е с 2 дози, в Казахстан 43 % са с 2 дози , Узбекистан 50% са с 1 доза и продължават ударно. Но нищо ти си орегинален и получаваш плюсчета по форумите.
  • 51 Мехе

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ехее":

    ОАЕ- 100 % от населението подлежащо на ваксинация е с 2 дози. Да продължавам ли
  • 52 baho

    1 0 Отговор
    Не са регистрирани,според кого?Според мисирките,лйняните медии или?Просто там няма ковид,не се поддадоха на западната и краварската пропаганда!За това и самоубиха няколко държавни лидера,защото не искаха да слушкат.Освен това,там не пръскат.Да,точно така.Огнища се появяват там,където цвъкат.В ЮАР няма кофит и изведнъж,видите ли се появи О!микрон! :)))))Смешници,айде лягайте си,че мръкна.