Last news in Fakti

2 Декември, 2021 09:00 2 065 18

„Забравените“ пациенти: те плащат висока цена заради болните от COVID-19

  • неваксинирани-
  • германия-
  • пациенти-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • вирус-
  • болници-
  • планови операции-
  • лекари

Все по-драматично става в интензивните отделения на много германски клиники

„Забравените“ пациенти: те плащат висока цена заради болните от COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Положението в спешните и интензивни отделения на редица болници в Германия вече е катастрофално. Седмичникът „Ди Цайт“ цитира 27-годишната медицинска сестра Амина Мохтар, която работи в Университетската клиника в Бон, с един направо сърцераздирателен апел за помощ:

„Имам 90-годишен пациент, когото трябва да реанимирам в продължение на 120 минути. Грижа се и за 24-годишен мотоциклетист със спукан далак и вътрешни кръвоизливи, който лежи в шоковото. В този момент влиза мъж, бутащ инвалидна количка, в която жена му вече не може да диша. В коридора пък друга пациентка чака да я преместят на носилката, а аз в бързината съм принудена да разкъсам дрехите и да ѝ оголя гърдите, за да може веднага да ѝ направят ЕКГ. Налага ни се да пипаме пациентите по най-интимните места, да седим до тях в най-тежките мигове от живота им, когато – примерно – току-що са изгубили детето си. И нямаме никакво време! Не желая повече да ме принуждават да взимам такива чудовищни решения. За мен това е нарушение на член 1 от Основния закон, който гласи: Човешкото достойнство е ненакърнимо.“

Масово се отлагат планови операции

Интензивните отделения на много германски клиники вече не могат да работят в нормален режим, четем също и в публикация на "Тагесшау". Изданието цитира Германското сдружение на болниците, чийто данни сочат, че над ¾ от лечебните заведения са принудени да отлагат планови операции. Ситуацията действително става все по-драматична и води до „телесни и психически страдания у засегнатите пациенти“, казва Гералд Гас, председател на Сдружението. За задъхващите се болници отлагането на планови операции вече се превръща в единствена възможност да поемат третирането на неотложни случаи.

„Опитвам се да гледам рационално на случващото се, но понякога ме обзема истински гняв“, разказва пред агенция ДПА 63-годишна жена, чиято операция на тазобедрена става се отлага вече на няколко пъти. През септември ѝ обещали за идната пролет, междувременно обаче операцията е отложена за неопределено време. А вече има дни, когато изобщо не може да ходи, оплаква се пациентката. Несигурността и болките междувременно са се превърнали в такова бреме, че често изпадала в депресии, обяснява още 63-годишната жена, която предпочита да остане анонимна.

Сдружението на болниците потвърждава, че най-често се отлагат именно ортопедични операции. Списъците на чакащи за операция се удължават и поради това, че операции бяха отлагани още по време на последната тежка вълна от коронавируса, а „опашките“ се удължават все повече и повече заради новата вълна. От октомври 2020 до февруари 2021 са били поставени 22% по-малко тазобедрени протези, съкращения имаше и продължава да има и при операциите на онкоболни. Операциите на рак на гърдата са намалели с 6 на сто, а на рак на дебелото черво – с цели 18%. Последиците за потърпевшите пациенти са много тежки, казва Гералд Гас, защото практиката показва, че забавянето на операцията – особено при пациенти с рак – дава отрицателно отражение върху развитието на болестта и най-вече върху шансовете за успех на хирургическата намеса.

Няма единни правила

В Организациите за закрила на пациентите смятат, че в случая законите и правилата не са достатъчно ясни. Дефиницията на термина „планова операция“ е юридически обтекаема и практически неприложима, твърди Ойген Брюш от ръководството на Германската фондация за закрила на пациентите. Брюш настоява за единни правила, според които да се решава точно кои операции могат да се отлагат заради претоварването на болниците в условията на пандемия. „Берлин и провинциалните правителства са длъжни веднага да изработят прозрачни и убедителни критерии“, призовава Брюш. Защото в момента всяка болница самостоятелно решава кой пациент да получи терапия и кой може да бъде отложен.

"COVID-19 радар"

В условията на пандемия болниците просто нямат друг изход: те трябва да отлагат планови операции, за да поддържат достатъчно свободни капацитети за пациенти с коронавирус. Отворен остава обаче въпросът кога точно една болница достига предела на капацитета си, добавя Брюш. Той предлага въвеждането на това, което той нарича „COVID-19 радар“: актуална информация, опреснявана всеки ден, с числата на заболелите от COVID-19, заразените, починалите и на свободните легла във всички интензивни отделения. Германското сдружение на болниците се опасява, че поради настоящия ръст на новите зарази с коронавирус занапред ще се отлагат все повече планови операции.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОВИД 19

    21 2 Отговор
    НЯМА ЛИ КОВИД ,НЯМА ЛЕЧЕНИЕ .ЗАЩО ЛИ ,АМИ ЗАЩОТО,НЯМА 💰💰💰💸💸💸
  • 2 Радар

    6 2 Отговор
    Преследвач?
  • 3 Петър

    8 9 Отговор
    Ще се ваксинирам с руска или китайска ваксина.
  • 4 Малииий

    13 5 Отговор
    Колко сърцераздирателно,
  • 5 Аз мислех

    7 0 Отговор
    Че става въпрос за пари, а то за членове от основни закони
  • 6 Jokera

    13 1 Отговор
    Нaлaгa ни ce дa пипaмe пaциeнтитe пo нaй-интимнитe мecтa, дa ceдим дo тях в нaй-тeжкитe мигoвe oт живoтa им, кoгaтo – примeрнo – тoку-щo ca изгубили дeтeтo cи.
    Това някой да ми го обясни!
  • 7 браво

    10 5 Отговор
    Едните болни са виновни за другите болни, а за това са виновни здравите, които не се ваксинират.Това е днешната медицина.

    Коментиран от #17

  • 8 Фдхньхй

    17 0 Отговор
    Ми така е....яко пари се дават да лекуват измислицата ковид и другите заболявания са пренебрегвани
  • 9 XXL

    8 0 Отговор
    Нормално, даже нищо не е, в сравнение с нашите болници след 30 годишния погром над България.
  • 10 бушприт

    2 2 Отговор
    Скъсваш й дрехите,оголваш гърдите й,и я пипаш по най-интимните й места. Това съветва медицинската сестра Амина Мохтар,как да се отнасяш с нея.
  • 11 Дед

    12 1 Отговор
    Колкото повече ги ваксинират, повече се заразяват! Как става това? Къде е тук измамата?
  • 12 ЕВРО НЮЗ

    14 2 Отговор
    В държавен вестник на Италия от 19 ноември има публикувани тарифите на болничните заведения където черно на бяло пише....... За диагностициран пациент от Ковид-19 болницата получава 3 705 € на ден.... За пациент с Ковид -19 в терапия интенсива 9 796 € на ден....... За останалите пациенти тарифите варират между 500 и 600 € на ден.. Кой, къде, как и защо е забравен, пропуснат и отминат внуците на Гьобелс от DW едва ли ще напишат. Отговорете си сами.........
  • 13 алино

    1 1 Отговор
    Другари много прости, само едно от предсказанията на нашата Николета Йорданова "Те са вече тук и отправят послание към тяхната раса. Чакаме ви. Остава още малко." .... А други казват. "Идва една огнена топка." .... Сигурно много се радвате, и очаквам в близко бъдеще нашите журналисти да ви запознават с още неща.
  • 14 ПЕЕВ

    5 1 Отговор
    Тук в Аржентина продължават да се стичат немски,австрийски и датски семейства търсещи убежище от терора в Европа !За последната седмица в моя район аз лично съм установил 5 фамилии..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 7426

    5 0 Отговор
    Непротивопоставяйте болните!
    Аз 39 години съм внасял пари за здравеопазване и не съм ползвал здравни услуги, освен задължителните!
    Но няма да се ваксинирам с недоказани ваксини!
    Беше първа доза, втора доза, реимунизация на реимунизацията.
    Не виждате ли, че това не са ваксини?
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "браво":

    Чoвeк нe e бeзпoмoщeн пoлзвaтeл нa мeдицинcки уcлуги.
    Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.
    "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26), нo ce иcкa CМEЛOCТ зa дa пoвярвaш.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: