25 Ноември, 2021 11:07 1 372 10

Свободата на медиите е застрашена

  • свобода на медиите-
  • словения-
  • евродепутати-
  • медии-
  • европейска прокуратура-
  • журналисти

Редица евродепутати посочиха и политически причини, поради които умишлено се забавя назначаването на прокурори в Европейската прокуратура

Свободата на медиите е застрашена - 1
Снимка: Shutterstock

В сряда евродепутатите обсъдиха състоянието на ценностите на ЕС в Словения, като се съсредоточиха върху това дали върховенството на закона и свободата на медиите са застрашени.

По време на дебата много от членовете на ЕП подчертаха, че въпреки положителните промени, в Словения продължават да съществуват сериозни заплахи за демокрацията. Като посочиха обезпечаването на медиите, онлайн тормоза, съдебните искове и заплахите срещу критичните гласове в силно поляризираната политическа среда в Словения, евродепутатите заявиха, че правителствени служители (включително министър-председателят) са отговорни за усилията да се заглушат предполагаемите критици.

Редица евродепутати посочиха и политически причини, поради които умишлено се забавя назначаването на прокурори в Европейската прокуратура. Те изтъкнаха също така корупцията и въздействието на забавените назначения на държавни прокурори за съответните разследвания, както и заплахата, пред която е изправен Съюзът от разпространението на нелиберални политически движения в държавите членки.

Голям брой евродепутати обаче заявиха, че повечето от въпросите, които са в основата на този дебат, са или решени, или са политически мотивирани. Назначаването на прокурори в Европейската прокуратура беше финализирано по-рано, изтъкнаха те, като припомниха и намереното наскоро решение за финансирането на националната информационна агенция STA. В резултат на това много евродепутати заявиха, че зачитането на европейските ценности не е проблем в Словения.

Европейската прокуратура (EPPO) е новата независима прокуратура на ЕС, която отговаря за преследването на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС, като подкупи, пране на пари и данъчни измами. Участието на държавите членки е доброволно - понастоящем 22 държави от ЕС, сред които и Словения, са избрали да участват и да делегират свои прокурори за провеждане на разследвания в тяхната държава. Европейската прокуратура започна своята дейност на 1 юни 2021 г. В доклада на Комисията относно върховенството на закона за Словения през 2021 г. се отбелязва, че назначаването на държавни прокурори в страната неоправдано се забавя, и се предупреждава за невъзможността за своевременно назначаване на европейски делегирани прокурори. Делегация на Европейския парламент наскоро пътува до Любляна, където евродепутатите се срещнаха с националните власти, журналисти и неправителствени организации, за да оценят спазването на ценностите на ЕС в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухахаха

    31 0 Отговор
    Е, това е вица на деня! Посочете ми една едничка независима медия?!
  • 2 Roskata

    25 0 Отговор
    Каква свобода на медиите, като 99% от тях публикуват това, което им се "спусне отгоре" а останалия 1% са на път да бъдат затрити/закупени/присвоени и т.н.???? Думата "свобода" в медиите отдавна не съществува с истинското си значение според мен.
  • 3 Някой

    22 0 Отговор
    Сяободни медии почти няма. Всички са зависими от правителства, служби и т.н.
    Свободните медии са гонени, атваряни и недофинансирани. Също така дискредитиране и осмивани от main stream media (MSM).

    Така че, не ми говорете за свобода на медиите.
  • 4 Анти

    6 0 Отговор
    Е как ще застрашена -ковит,ковит,коооовидкооо,видкоооо,видкооо.А сега актулната информация за коооооооовид,кооооовидкоооооо,видкоо оооо ееееее!А маха!
  • 5 Костова

    5 0 Отговор
    Европейски прокурори, които ще следят за спазване на европейските ценности?! А тези ценности напълно се припокриват с ЛГБТИ. Какво излиза тогава? Една медия ще се нарече свободна, ако всекидневно ни занимава плачлино с проблемите на всичките там 37 или повече пола? Ако и факти бг се напъне по тези стандарти да бъде свободна, ще трябва да изключи коментарите завинаги.
  • 6 ЕВРО НЮЗ

    8 0 Отговор
    СЪДБАТА НА ДЖУЛИАН АСАНЖ Е ЯРЪК ПРИМЕР ЗА ЛИЦЕМЕРНАТА СВОБОДА НА ЛИБЕРАЛПЕДАЛИТЕ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    8 0 Отговор
    ЕС все повече заприличва на лудница в която са настанени патологични лъжци и шизофреници.И няма никакъв начин да избягаме оттам и да се спасим,преди да е станало късно.
  • 9 Свободни медии?!? 🤔

    3 0 Отговор
    На коя планета живеете...
  • 10 дядото

    0 0 Отговор
    свободата на медийте-да.но свободиятана журналистите и медиите-да ограничи от законова уретба