Last news in Fakti

9 Декември, 2021 12:15 979 15

Близо 300 журналисти са по затворите

  • свобода на медиите-
  • журналисти-
  • затвор-
  • репортери-
  • доклад

Само Китай вкара в затвора 50 журналисти

Близо 300 журналисти са по затворите - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на журналистите по света, които са зад решетките, достигна най-високото си ниво през 2021 г., сочи ново проучване на организацията с нестопанска цел Комитет за защита на журналистите (КЗЖ), предаде “Ройтерс”, съобщи bTV.

В доклада се посочва, че към 1 декември на настоящата година в затвора се намират 293 репортери. Най-малко 24 журналисти са били убити заради работата си, а 18 други са загинали при обстоятелства, които правят твърде трудно да се определи дали са били обект на посегателство заради тяхната работа, констатира КЗЖ. Макар че причините за вкарване на репортери в затвора варират между различните държави, рекордният брой отразява политическите сътресения по света и нарастващата нетърпимост към независимото информиране, подчертава организацията.

"Този рекорден брой отразява две неразривно свързани предизвикателства - правителства по света са решени да контролират и управляват информацията, и са все по-нагли в усилията си да постигнат това", заяви изп. директор на КЗЖ Джоел Саймън. Сред журналистите, които са били убити през 2021 г., са Даниш Сидики, фотограф на „Ройтерс“, който загина при атака на талибаните в Афганистан през юли и Густаво Санчес Кабрера, който беше застрелян в Мексико през юни.

Китай вкара в затвора 50 журналисти - най-много от всички държави, следван от Мианмар (26), където репортери бяха арестувани в рамките на твърдите мерки за ограничаване на недоволството след военния преврат на 1 февруари. На трето място е Египет (25), следван от Виетнам (23) и Беларус (19). За първи път в списъка на КЗЖ са включени журналисти в Хонконг, до чийто арест се е стигнало в резултат на закона за националната сигурност, наложен от Пекин на мегаполиса през 2020 г. Според него всичко, което Пекин смята за подривна дейност, отцепничество, тероризъм или сговор с чужди сили, се наказва, като присъдите може да са и доживотен затвор. Мексико, където журналистите често са обект на посегателства, когато работата им засяга престъпни банди или корумпирани служители, остава най-смъртоносната за журналисти страна в западното полукълбо, отбелязва КЗЖ в доклада си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Надзирателск

    4 7 Отговор
    Чакам в пакет Блъсков - Волгин - Ива и оная разногледата от К2 с ябълките!
  • 2 гошо

    10 1 Отговор
    асанж, види се, не е журналист според тия! или пък е толкова незначителен...
    у лево!
  • 3 Асандж

    8 1 Отговор
    в списъка ли е или няма да го пишем като такъв?
  • 4 Ротшилд

    7 4 Отговор
    Асанж не го бройте.
  • 5 Ротшилд

    8 2 Отговор
    Галфони, каквото аз кажа, само то е журналист. Асанж не е журналист.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Айде бе

    11 1 Отговор
    Ама е лицемерие...ама е пошлост...Как си трайка за Асандж-журналиста показал "кирливите ризи" на САЩ и Великобритания!!!! И защо не спомена случката с Гардиън-когато написаха,че аферата Скрипал и прословутият Новичок е цирк-Ми-6 след час влезе в офиса им ииарестува двама редактори и трима журналисти...Защо с това лицемерие бе мисирки-хората не са толкова късопаметни...????
  • 8 Gucci x Balenciaga

    2 0 Отговор
    И работата на журналистите не е лесна,често с риск за живота и заплахи. В много случаи са виновни изкривяване на истината ,къде разбрали къде не ,търсещи сензация .Често недоволството на хората се появява от грешна или непълна информация от журналисти в днешно време информацията стига мигновено до потребителя чрез интернет предаване на живо трябва да бъдат по внимателни
  • 9 Антимилиционер

    1 2 Отговор
    А дано е най- великият и угнетеният.
  • 10 Ротшилд

    4 2 Отговор
    Вкараха ми всичките журналисти в затворите в Китай, Русия и Афганистан. Тюх
  • 11 Нали

    5 0 Отговор
    A на 6-то място нашата "мила и демократична" Ислямска република Турция......

    Коментиран от #12

  • 12 Дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нали":

    Изглежда, че ни интересуват само първите 5 места. Ако Турция беше на 5-о място, щяхме да се интересуваме от първите 4 места и т.н. А ако беше на 1-во място, нямаше да научим тази новина.
  • 13 JVS

    2 1 Отговор
    Защо си мисля че повечето журналисти си заслужават панделата?Дпста от тях са откровенни шпиони на чужди държави,някои от тях са откровенни провокатори слугуващи на съптветни вътрешни и външни силово централи!Така че няма нужда да ронин крокодилски сълзи за тия “нещастници”!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чернишевски

    0 0 Отговор
    Докато беше Дойче Веле на предишния източноевропейски канцлер много ти харесваше и на рублофилите у нас много им харесваше, ама завя вятърът на промяната.