Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 12:55 3 634 17

Гърция се опасява от турска атака

  • средиземно море-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • турска армия-
  • атака-
  • кипър

Целта на Анкара би била отклоняване на вниманието от вътрешните проблеми

Гърция се опасява от турска атака - 1
Снимка: Shutterstock

Сътресенията в турската икономика може и да са вътрешни проблеми на страната, но политическото ѝ управление поражда разумни опасения в Атина за възможна агресия срещу Гърция с цел отклоняване на вниманието на гражданите от проблема, коментират в редакцията на електронното издание на вестник Kathimerini, предаде агенция "Фокус".

През последните дни министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар и други служители в правителството на Реджеп Тайип Ердоган прибягнаха до агресивна реторика срещу Гърция, а Анкара подплати думите с провокативни действия. Като такива може да се посочат полети на турски изтребители над гръцка територия и по-специално над островите Панагия, Антропофаги, Макрониси и Инусес.

Те се случиха в предходните два дни по време на кулминацията на учението „Медуза 11“ с участието на Гърция, Египет, Кипър и Обединените арабски емирства, както и наблюдатели от Франция, Индия, Йордания, Мароко, Португалия и Саудитска Арабия. Гръцкият опит показва, че винаги, когато Турция се сблъска с вътрешни проблеми или проблеми от другата страна на източните си граници (Сирия, Ирак), възможността за разпространението им в западна посока винаги е възможна. Атина е наясно, че организираният опит за дестабилизиране на сухопътната граница между двете държави от началото на 2020 г. се случи само 24 часа след смъртоносна атака срещу турски войски.

Освен външните фронтове в Егейско море и Източното Средиземноморие, с възможността за още по-голямо напрежение в Кипър и неговата изключителна икономическа зона, вероятността от продължителни политически вълнения в Турция също поражда опасения относно въздействието върху миграцията и бежанците. Турция вече е подслонила няколко милиона бежанци и мигранти, а от 2016 г. Гърция също прие редица граждани на съседната ѝ държава, които напуснаха родината си, за да избегнат политическо преследване. Следователно е ясно, че в случай на вътрешни вълнения в Турция не може да се изключи подновена вълна от бежанци, насочени към Гърция. Влошаващата се ситуация в отношенията на Турция със Запада, не на последно място със САЩ, също е източник на безпокойство, въпреки че за мнозина е ясно, че Анкара получава послания за непряка подкрепа. Неотдавнашните споразумения с Испания и очакваното пристигане на престолонаследника на ОАЕ в турската столица се използват от Анкара като знаци, че Турция остава инвестиционна дестинация.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 mi6osp

    18 3 Отговор
    Пак възниква въпросът: ние като видни натовци, на чия страна ще воюваме?

    Коментиран от #3, #5, #8, #10

  • 3 НАТО ЕС Атлантизъм

    17 14 Отговор

    До коментар #2 от "mi6osp":

    На страната на Турция.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кот

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "mi6osp":

    Кот каже американското посолство.
  • 6 Дрън дрън

    7 2 Отговор
    Глупости
  • 7 Добруджанец

    21 7 Отговор
    Гърция в последно време се превърна в американска военна база от страх.Постоянно чешат проблемите и наливат бензин в огъня,незнаят че при евентуален сблъсак с турците Америка ще им гледа сеира...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Светла

    6 9 Отговор
    Мохамед ли си ,Махмуд ли си ,Мохамед Салах ли си ,ако те видя ще забравиш кой си и ще се молиш по бързо да стигнеш до Анадолу тв да се оплачеш че българката те нашамарила.

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Мехмед

    9 10 Отговор

    До коментар #2 от "mi6osp":

    Ганю и боец.... ха ха ха!
    Естесвено, че ще чоплиш семки и ще лаеш по Турция.
    За друго не ставате.

    Коментиран от #14

  • 11 Абе Светльо

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Светла":

    Това че носиш пола и токчета, не те прави жена...
  • 12 Пръча

    6 3 Отговор
    Хора спрете да четете провокативните статии на мършата денис джамбазов ! Спрете да пълните гушата на тоя инвалид!
  • 13 Иван

    11 9 Отговор
    Гърците постоянно дърпат вълка за опашката и плачат, че вълка щял да ги ухапе..., много е търпелив даже този вълк, досега трябваше да ви разкъса
  • 14 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мехмед":

    е а кажи при конфликт между НАТОвските Турция и Гърция, ние какво правим ,като в договора има там член пети ли беше, шести ли Дето ако НАТОвска страна бъде във война се счита за нападение срещу всички членове и в купом трябва да й помагат Неутралитет не се предвижда
  • 15 БирГюн

    3 3 Отговор
    бедният и нещастен турчин гори, а турчинът Нерон свири на арфата си над турския апокалипсис
  • 16 Info

    6 1 Отговор
    Мицотакис във Washington Post до журналиста Лали Уеймът. Попитан от журналиста какво може да се случи, ако Турция спре агресивното си поведение в Егейско море, премиерът на Гърция отговаря: „Ако Турция продължи с агресивното си поведение, може да има последствия за нея – санкции от ЕС. От друга страна, ако Турция спре агресивното си поведение в Егейско море и източното Средиземноморие, ще има място да седнем на масата и да разрешим различията си". За имиграцията той каза: „Трябва да се съгласим, че никоя страна няма право да инструментализира мигрантите. Турция е страна, замесена в явни нарушения на правата на човека".
  • 17 Mette

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Светла":

    Бе я си е.и майката долен пумияр.Кажи ми къде си че да се видим.Кой къде ще се оплачи тохава ще стане ясно.
Новини по държави: