26 Ноември, 2021 16:40 2 533 38

До 500 евро, ако не носиш маска: какви са глобите в Германия

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

За някои нарушения паричните санкции са вече пет пъти по-високи, отколкото действащите досега

До 500 евро, ако не носиш маска: какви са глобите в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия увеличи размера на глобите, налагани при неспазване на противоепидемичните мерки. При някои нарушения размерът им скача петкратно. Същевременно страната засилва и контрола за спазване на мерките.

Насред четвъртата вълна на пандемията от коронавирус Германия завиши значително глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки. Техният размер може да е различен в отделните федерални провинции. Важно е да се отбележи, че ще бъде засилен и контролът за спазване на правилата.

В Кьолн - 50 евро, в Мюнхен - 250 евро

За някои нарушения паричните санкции са вече пет пъти по-високи, отколкото действащите досега. Така например който не носи маска на местата, където това е задължително, може да бъде глобен със сума от 50 до 500 евро. Докато глобата за това нарушение в Бремен, Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц е 50 евро, то в Бавария глобата е 250 евро, а в Берлин - от 100 до 500 евро. Но има и доста по-солени наказания. Например до 25 000 евро за незаконна експлоатация на развлекателно, спортно или културно съоръжение. Толкова се плаща и при отказ от регистрация по смисъла на Закона за защита от инфекции, ако не са спазени сроковете за това или пък данните са непълни.

Който пътува в градския или обществения транспорт в нарушение на изискването за 3G (ваксиниран, преболедувал или с актуален негативен тест за коронавирус), може да бъде свален от превозното средство и глобен със сума до 2500 евро, а компанията-превозвач - с до 25 000 евро.

Скъпо може да излезе и неспазването на наложена карантина. В Берлин това нарушение се санкционира със суми между 1000 и 5000 евро. В Бремен пък за излизане навън по време на карантина се налага глоба между 400 и 4000 евро.

В Северен Рейн-Вестфалия петкратно се вдига размерът на паричната санкция за фалшифициране на тест за коронавирус - от 1000 на 5000 евро. А неспазването на минимална дистанция от 1,5 м се наказва със 100 евро в Тюрингия и Райнланд-Пфалц и със 150 евро в Хамбург.

Без тест и без ваксина на частно парти?

В Долна Саксония посещението на дискотека, нощен клуб или подобно заведение в нарушение на Закона за защита от инфекции се санкционира с до 400 евро. За организиране или участие в семейни празненства с над 50 гости - като сватби, годежи или кръщенета - каталогът предвижда глоби между 300 и 3000 евро. От 150 до 500 евро е глобата в Хамбург за частни събирания в затворени помещения за неваксинирани, непреболедували или хора без негативен тест за коронавирус. В Баден-Вюртемберг глобата е от 100 до 1000 евро, а в Бавария непозволеното събиране в затворено помещение дори се наказва с 5000 евро.

Глоби са предвидени обаче не само за нарушителите, но и за тези, които не следят достатъчно за спазването на мерките. Така например в Северен Рейн-Вестфалия собствениците на ресторанти, които не са организирали надежден контрол за наличието на зелен сертификат или негативен корона-тест, ще бъдат глобявани с 2000 евро. Досега размерът на паричната санкция беше 500 евро.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 др Гей Билтс

    46 6 Отговор
    Дойчовците са готови вече да си свалят маските и покажат рогцата. Нямат търпение да ни хвърлят чистокръвните в концлагерите. Обаче не са познали, тоя път стадото ще се съпротивлява.
  • 3 Шопо

    18 2 Отговор
    Отговоро е ясен.Какви са заплатите в България!
  • 4 северомарсианец

    26 2 Отговор
    Д Г Д. Немааа да одиме там. През ш.л.и.ф.е.р.о.т ми е.
  • 5 Германците казват

    14 1 Отговор
    Откакто вкарахме "неорганизираните" изчезна и "организацията"!
  • 6 Леке

    29 4 Отговор
    Икономиката буксува, значи ще глобяваме за да я подкрепим.Няма такава гадост
  • 7 хаха

    36 5 Отговор
    който е без бурка първо глоба, а при повторно нарушение - сигурно пребиване с камъни.... Грижата за вашето здраве е по важна от свободата !
  • 8 Петър

    38 5 Отговор
    Собстеника на заведение има правомощия да иска от клиента само и единствено сметката. Зелен,бял и червен сертификат няма право да иска.

    Коментиран от #12

  • 9 Уса

    41 4 Отговор
    В САЩ не е такъв фашизъм,какъвто е във фашистка Германия,която разкрива,че фашистите от миналото все още управляват.Никой никога не е глобявал никого в сащ за неносене на маска.България няма място в тая фашистка диктатура и трябва да я напусне незабавно
  • 10 Иванов

    41 4 Отговор
    К19 е ЕНДЕМИЯ, тоест има го, свикнахме с него и е крайно време да спрем да му обръщаме внимание!
    Искаме да си живееем нормално както преди!!!!
    Но фармацевтичните компании само за месец правят милиарди печалба от К19, част от нея дават на лекарите, които плашат хората, за да печелят повече, плаща се и на журналисти да всяват страх, а голяма част от журналистите в невежеството си, се оставят да бъдат манипулирани от фармацевтичните компании, лекари и не на последно място политиците, които разпределят милиарди за борба с К19...
    Тоест фармацевтичните компании, лекари, политици и журналисти са заедно в забогатяването от К19, няма лесно да ни оставят да се върнем към нормалността!!!

    Коментиран от #24, #38

  • 11 Blackthorn

    22 3 Отговор
    Фашаги сър!
  • 12 Охааа

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Нека да иска и скоро ще е фалирал, безработен и на борсата при останалите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Леваци

    25 5 Отговор
    Леваци! Ние глобявахме по 5000лв за сядане в парка и то още преди две години! Затова сега тия имат локдаун, а ние - не! Трябва да им пратим консултанти да ги образоват малко!
  • 15 Хахаха

    25 3 Отговор
    Егати глобите имат тия - 50 евро:) При нас сега са минимум 150 еврака при 5 пъти по ниски заплати, а за сядане в парка глобата беше 2500 евро:)
  • 16 ХАХАХАХА

    23 2 Отговор
    ПОРЕДНИТЕ ФАШИСТКИ НЕОЛИБЕРАСТКИ ИЗСТЪПЛЕНИЯ!
  • 17 Споко

    19 2 Отговор
    след десетия бустер глобата за ходене без три маски под противогаз ще е 50 000 евро
  • 18 Кики

    19 2 Отговор
    Глобите в Германия са фашистки, време е за въстание , вижте какво правят в Гваделупа и Соломоновите острови

    Коментиран от #20

  • 19 Тиква

    2 14 Отговор
    А така и браво. Само така. И в нас да е същото дано. Края на декември пак ще сме номер едно до февруари. Май не се осъзнава де ..
  • 20 Друг от Германия

    17 3 Отговор

    До коментар #18 от "Кики":

    Въстание ще има. От 01.12. се вдигат всички малки и средни фирми против мерките. Само четете и слушайте внимателно. На швабите им писна вече
  • 21 Рошко

    10 3 Отговор
    Чудя се как и още ви търпи, да пишете подобни глупостти почнат ло се масови протести ще ви потърси сметка мисирки лъжливи @упе да ви е яко
  • 22 Hoho Boho

    16 3 Отговор
    Тия ваксини ги съсипаха..
    Вече нищо не може да им помогне.

    Стана очевидно, че ваксинираните са много по-възприемчиви към вируса. При тях заболелите главоломно нарастват, а при нас - намаляват.
    Ами ще намаляват, след като си нямаме толкова много ваксинирани
  • 23 Матей

    12 2 Отговор
    А-уууу!Страхотен ценоразпис,създали са бизнес за пълнене на хазната,ще вземат от непокорните и ще дават на покорните.ДРЕСУРА,с моркова и тоягата,кучето скача според тоягата.Видяхте ли за какво е нужна пландемията,за какви прастари цели--пълно подчинение на населението.Голяма демокрация,не ще и лаф.
  • 24 Емигрантъ

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Абсолютно вярно. В Германия лекарите получават до 40% бонуси месечно за поставяне на ваксини. Алчност в пълен размер. Вероятно журналистите и те щом агитират, плашат и бълват глупости по цял ден.
  • 25 Смех

    7 2 Отговор
    А ако кажа Зийк Хайл или Хайл Хитлер дали ще ми отменат глобата?
  • 26 Истината

    6 1 Отговор
    Не нося маска от 2 месеца. Маските съдържат бактерии. След слагането на маската дишате бактериите които живеят върху маската и те влизат във вашия организъм. Имам вече от 6 месеца малка подутина върху носа и съм 100 процента сигурен че е от маската. Скоро ще ходя на лекар и ако е нещо лощо ще съдя държавата.

    Коментиран от #28

  • 27 гост

    4 1 Отговор
    Каквито и да са глобите у нас, те нямат значение, защото никой не е глобен. Няма и един автобус, в който всички да са с маски на носа, но никой не е глобен. Така че няма никакво значение размера на глобите, а дали се налагат.
  • 28 мръсен

    3 8 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Сменяй си маската. Държавата не ти е виновна за личната хигиена. Ама няма лошо да се пробваш да осъдиш някого. Интересно какво обезщетение ще искаш за пъпка на носа? Ако потвърдиш в съда, че не носиш маски, то някой в държавата ще се сети да те глоби за това. Ако твоето обезщетение покрие глобата, то сподели да го правят и други. Защо да работим, ако може да сме на обезщетения :)

    Коментиран от #30, #35

  • 29 246

    6 3 Отговор
    Следващата стъпка :Ако си легнеш в собственото леглото с някоя дама, а не си проконтролирал дали има някое от трите G, глоба по 2000 евро и на теб и на дамата. Отвсякъде ще ни дебнат, спасение няма, щом го позволяваме. И в тоалетната не можеш да отидеш, ако не си ваксиниран.
  • 30 246

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "мръсен":

    На опаковките на маските пише, че не са стерилни. След половин час носене са пълни вече с бактерии. Ти сменяш ли си маската на всеки половин час. Повечето нормални хора - не.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 dad

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "246":

    Не са само бактериите. В зависимост от влажността на въздуха и дъха, ако не смени маската след 20-30 минути се навлажнява до толкова, че да отделя микрокапчици от повърхността при издишване. В тези случаи количествата на капчиците и аерозола са сравними с тези издишаните без маска.
  • 32 Hoho Boho

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "246":

    Носенето на маска довежда до заразяване.
    Маската филтрира въздуха и част от вирусите около вас се натрупват в нея.
    Заразяването става, когато количеството на натрупаните вируси премине критичната величина и вирусният товар е достатъчен за да стартира заболяването ВИ.

    Накратко - маската акумулира вирусите и накрая (след малко) ВИ ЗАРАЗЯВА
    :))

    Коментиран от #33

  • 33 Hoho Boho

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Hoho Boho":

    Забравих.
    Има шанс да оцелеете, ако около вас няма заразоносители
    Но от друга страна, ако няма заразоносители около вас, за какво ви е маска?
  • 34 Директно:

    7 2 Отговор
    От близо две години не нося парцала(или демонстративно под брадичката, когато се налага), гледам лошо и никой не ме закача :)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 6efket

    1 0 Отговор
    Скъпимаск
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Това не е епидемия, а политически, социален и икономически експеримент над нашето население.
Новини по държави: