Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 21:10 3 547 47

Ердоган: Няма да отстъпим от икономическата си програма, лихвите ще падат

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • инфлация-
  • партия на справедливостта и развитието

Президентът напомни, че по време на управлението му Турция е изплатила задълженията си в размер на 23,5 милиона долара към МВФ и е увеличила валутния резерв на централната банка от 27,5 на 127,5 милиарда долара

Ердоган: Няма да отстъпим от икономическата си програма, лихвите ще падат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган защити икономическите политики на правителствата на Партията на справедливостта и развитието през последните години в отговор на нападки на опозицията във връзка с икономическото състояние на Турция, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Президентът отбеляза, че ПСР е била тази, която е изплатила задълженията на страната към МВФ, увеличила е в пъти валутния резерв на централната банка и е променила някогашния икономически модел, ориентиран към вноса. В изказването си на проява в Измир Ердоган се зарече също, че лихвените проценти ще продължат да падат.

По думите на президента опозиционната Народнорепубликанска партия сега всява страх с приказките си за тежкото състояние на страната. На обвиненията на опозицията в несправяне на правителството с икономическите проблеми, Ердоган отвърна на свой ред с обвинения.

"До идването на ПСР самостоятелно на власт Турция беше обречена на икономически модели, базирани на вноса", изтъкна той и добави, че по времето, когато НРП е била във властта в Турция лихвите са достигнали ниво от 7500 процента, безработицата е била съкрушителна, а банките са били изпразнени.

"Такава Турция поехме от тях ние", посочи той.

Ердоган напомни, че по време на управлението на ПСР Турция е изплатила задълженията си в размер на 23,5 милиона долара към МВФ и е увеличила валутния резерв на централната банка от 27,5 на 127,5 милиарда долара.

"Откакто казахме, че няма да сключваме ново споразумение с МВФ, оттогава те не мирясват. Ние казваме, че светът е по-голям от пет, казваме същото и в икономиката", заяви Ердоган и настоя: "Няма да отстъпим от своята икономическа програма".

Президентът отново засегна и темата за лихвите, като обвини лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу, че си противоречи в изказванията по темата.

"Онези, които вчера доведоха лихвите до нива от 7500 /процента/, /казват/ изкарайте закон и намалете лихвите на един процент... Кой го казва? Г-н Кемал. Един ден казваш това, а друг ден казваш "увеличете лихвите", посочи президентът, като добави: "Тези лихви ще падат, ще падат".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ердоган мaнгaла

    13 22 Отговор
    това чучело нали щеше дамре защо още не е пукнало ?

    Коментиран от #12

  • 2 Криза

    25 17 Отговор
    А инфлацията ще расте ще расте. И дългът ще расте ще расте. Днеска лирата 12.40. Вече заплатите на Турците и пенсиите се стопиха по ниски от Албания. Навремето Гечев казваше като му кажеха пенсията 5 долара ама ти не си купуваш хляб в долари. Дооообе знаем ги тези умници.
  • 3 Да,бе

    24 10 Отговор
    Две бали турски лири за един пробит долар и то виртуален.Тъй се става империя на изпозагубените.
  • 4 Коч Айран

    11 16 Отговор
    Реджо надмина ,Джо по заспиване .Ще разбереш туци народа по това ,че за президент са избрали примитивен футболист .
  • 5 ПУТИН и ЕРДОГАН СА

    37 27 Отговор
    Единствените президенти в Света който са мъжкари. И казват всичко ясно точно и вярно. Не се навеждат на дядо Сорос....Евала 😇

    Коментиран от #7, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Финансист

    25 13 Отговор

    До коментар #5 от "ПУТИН и ЕРДОГАН СА":

    Вярно😊😊😊😊. Този оли го френ няма елементарни познания по финанси. Вече лирата се превърна в тоалетна хартия. Даже в турция не я искат какво остава навън. Щял да си произвежда всичко сам😊😊. Алооо и ресурси ли ще произвеждаш, не става само с домати и акъл трябва.

    Коментиран от #10

  • 8 Али Баба

    5 2 Отговор
    Али Баба и 40 те разбойници .Що за приказка е това?И 40 те разбойници.
  • 9 така, значи

    20 6 Отговор
    всеки път, когато се появи да прави изявления за икономиката, лирата се обезценява. със сигурност не го прави случайно.. той и хората от режима печелят много от търговия с долари и лири, тъй като знаят предварително.. кога и какво да купят и кога да го продадат
  • 10 Англосаксонското племе СА

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "Финансист":

    Цъфнали и вързали!.....пълно с араби и черни..в Америка евреите печатат фалшиви долари и поробват цял свят

    Коментиран от #14

  • 11 Бойко

    20 2 Отговор
    Ние в България сме супер 370€ пенсия по1500€ заплати и няма кой да работи! Даже и магистрали имаме.

    Коментиран от #15

  • 12 Така е

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "ердоган мaнгaла":

    Трябва да взема пример от Радев! Сметката за ток как е между др.?
  • 13 Баце

    12 3 Отговор
    България оправих сега ще оправя и Турция
  • 14 ПФинансист

    16 7 Отговор

    До коментар #10 от "Англосаксонското племе СА":

    Правото на силния е да си печата пари. Хайде Ердоган да печата да го видя!!!! А ФЕД си печата и печата и печата ама долора стабилен ако исксш в тамбукту отиди като дадеш долар и може да купиш всичко. С лира вече нищо, даже няма да ти я обменят щото е боклук.
  • 15 Щастливо племе сме!!

    18 7 Отговор

    До коментар #11 от "Бойко":

    Ядем боклуци от германо еврейските молове..хората се хвърлят от седмият етаж всеки ден.....

    Коментиран от #19

  • 16 Бари

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "ПУТИН и ЕРДОГАН СА":

    И Виденов беше пич , държа се мъжката . 96-97 год. Сорос ни спретна същия сценарий с обезценяване на лева .

    Коментиран от #17

  • 17 8429

    11 11 Отговор

    До коментар #16 от "Бари":

    Сценария с обезценяването на лева го спретнаха червените боклуци по заказ от масква

    Коментиран от #22

  • 18 Ханде Беладин

    15 14 Отговор
    България е по хубава .Хората са много по умни от турците.Класи над турския народ.

    Коментиран от #32

  • 19 кво чакаш

    7 4 Отговор

    До коментар #15 от "Щастливо племе сме!!":

    Чамоданите и в магучая...Там е рая!
  • 20 Черни дни

    11 13 Отговор
    Репортажите на кореспондентите от Турция в чуждестранни мрежи казват, че турците вече не купуват месо, а кости, за да придобие храната "миризма" на месо. Че предстоят много големи увеличения на всички продукти за кратко време, например дрехи 50%. Че има недостиг на лекарства. Че износът ще бъде затруднен, защото вносът на суровини за турското производство стана много скъп. Докато много търговци вече крият продукти, за да ги продават, когато станат по-скъпи, започва да се появява черен пазар и всички търгуват с долари. Ужас. Скъп бензин, скъп хляб, каквото и да е, стана недостъпно за обикновения турчин. Всички големи компании имат огромни заеми във валута и не могат да ги обслужват. Това означава фалити, съкращения, повече бедност. Сега е наистина зле. И всичко ще стане много по-зле от сега.

    Коментиран от #28

  • 21 Гручо

    10 5 Отговор
    Половината пари са откраднати пари от България. ДПС и ГЕРБ го направиха
  • 22 Чичо сорос го спретна

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "8429":

    Пак той установи контакти с корумпирани български граждани и държавата България беше продадена евтино.всичко започна 1985..
  • 23 Месут

    16 12 Отговор
    В момента Труция плаща необходимата цена, от т.н. развиващ се пазар, да влезе между т.н. развити пазари. Какво ги отличава едни от други? Най-вече характера на капитала в икономиката. Докато развитите, работят със собствен капитал, развиващите поддръжат темповете си на развитие с привлечен капитал, за който се плащат баснословни лихви! Какво прави Ердоган, ами взе да мачка лихвите на долу и плаща мъжки цената за това, докато лирата пада, труската икономика във валутно изражение расте баснословно всяка година. Това може да продължи някоя друга година, но в края на този процес, от черупката ще излезе една велика сила и той, като голям лидер, подготви стъпка по стъпка, всички предпоставки за това! А какво ще сатане с лирата ли? След някоя друга година, не повече от десет, лихвте в Турция ще са на равнищата на западните, Турция ще е от страните изнасящи капитал, а на лирата ще се направи още една, последна деноминация и ще се махнат една две нули. От този ден нататък, самолетоносачите на Републиката, ще обикалят световните океани, а силите на изрудите, които за пари тормозят народите по света, вече няма да стигат, за да тормозят който и да било!

    Коментиран от #26, #36, #38

  • 24 КОЙ

    9 8 Отговор
    Скоро турците ще станат неуправляеми заради техните амбиции , такива за съсед не трябват на никого.
  • 25 Султан

    9 2 Отговор
    Ша ти пратим Бойко за заместниксултан.Той има 4 милиарда кеш.Ще ви изправи икономиката.Пък и двамата сте прочели по една книга,той Винету ти Корана.
  • 26 бузю

    10 5 Отговор

    До коментар #23 от "Месут":

    брех , че икономист се извъди! мен ми се струва , че няма да е точно така, но бъдещето ще покаже
  • 27 жалка работа

    11 7 Отговор
    Турците са страхлива слугинска нация, подчинена на волята на своите господари, никога не вдигат глави, та затова днес страдат от престъпника Ердоган. Нямам жал за тях. Те заслужават това, което получават. Всъщност всичко това ще им помогне, тъй като арогантността и илюзията за всемогъщество, които наскоро придобиха, ще изчезнат. Това ще бъде от полза и за цялата зона, която е изложена на риск от тях.
  • 28 Цццц

    12 6 Отговор

    До коментар #20 от "Черни дни":

    Стига глупости, никой не гладува и то в Турция.

    Коментиран от #29

  • 29 2800 лири

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Цццц":

    работна заплата месечно. Публикувано във факти.бг: Дeниз ce връщa oт мaгaзинa - изглeждa умoрeнa. Cтaвa вce пo-труднo дa ce cпрaвяш при тeзи цeни, въздишa дoмaкинятa. "Вcичкo пocкъпвa: хрaнaтa, oтoплeниeтo, тoкът, нa дeцaтa рaзнocкитe зa училищe и зa дрeхи. Вижтe зa кaквo плaтих 30 лири: зa eдин хляб, шecт яйцa и нямa и килoгрaм кaртoфи", жaлвa ce Дeниз и ни пoкaзвa cъдържaниeтo нa плacтмacoвaтa тoрбичкa.

    Коментиран от #37

  • 30 Калвачь Изродоглу

    4 5 Отговор
    Турците от ден на ден стават по зле .Имаше репортаж горд на техните ченгета как залавят хора които хапват банани на публично място.Товарат ги в бусове и ги карат в полицейски управления.Пълна примитивност в 21в.
  • 31 Султанка Петрова

    4 2 Отговор
    Да ме последват и да се кръстят.

    Коментиран от #33

  • 32 Анонимен

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ханде Беладин":

    Наи бедната държава в Европа , а и нищо не произвежда а само чака подаяния от Европейския съюз ,това ли са вашите умствени възможности ..
  • 33 Анонимен

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Султанка Петрова":

    Точно обратното Европа върви към Ислямизиране ,тоест в близките години всички християни ще приемат религията ИСЛАМ " ..защото тази религия е религия Аврамова на всичките народи ,и е основаната вяра на Господ.. мога даго потвърдя със стихове от Библията и от Свещения коран..

    Коментиран от #46

  • 34 Анонимен

    9 3 Отговор
    Абе хора колко найвно си вярвате че икономически сте по добре от турците ,и че турците са вече пропаднала държава , нима не виждате че те произвеждат от игла до конец за нуждите на своя народ та дори и в момента българите и гърците пазарувате от там на поразия като не видели ,...лирата се обезценява не заради това че икономиката им е слаба ,а защото Ердоган. не им сваля шапка на САЩ и на Европейските фашисти...парадоксално е че стане ли въпрос за турците хората които имате негативно отношение към мюсюлманите почвата да бълвате с еднакъв глас какви ли не омразни думи по тези форуми .????

    Коментиран от #39, #47

  • 35 Свой

    6 3 Отговор
    Трябва да имаш топки, за да се опънеш на соросоидите. Пожелавам им успех. Ще ми се един ден и ние да можем да кажем "Не желаем споразумение с Международния валутен фонд", но ние отдавна сме зависими от почти всичко и всеки.
  • 36 Просто някой

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Месут":

    😂, ама ти сериозно ли... Турция не е ядрена сила ... Значи - у лево...силните приказки всички ги знаем.
  • 37 666

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "2800 лири":

    Не знам къде пазарува тази Дениз но на пазара там всичко това е едва 10 лити.

    Коментиран от #40

  • 38 Финансист

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Месут":

    Хаха то така ставало махаш нулите и хоп лирата стабилна😊. Тези лихви не са високи случайно има си причина за това, да хубаво е да са ниски ама не на цената на срив. В момента никой не иска лири от къде ще дойдат доларите? А Турция има и дългове да изплаща. Турция няма никакви ресурси, икономиката страда от скъпият долар. Това пречи много на компаниите. Ердоган знае това и се оправдава с кюрдите в Сирия и Ирак ходи си вре носа в Либия и така. Защо му е това като света на империализма е в залеза си хората не искат вече да са роби.
  • 39 Икономика

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    То си има икономически показатели ние вяра не ползваме за разлика от теб. Хайде сега блъскай главата в земята и не говори за икономика аргументиран на една гола вяра.

    Коментиран от #41

  • 40 хиперинфлация

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "666":

    всичко това беше 10 лири. не си информиран.. хората страдат много.

    Коментиран от #45

  • 41 Анонимен

    6 5 Отговор

    До коментар #39 от "Икономика":

    Ти не бери грижа за турците...а се вгледаи в собствената си кочина, те турците по някакъв начин ще се оправят турският народ е жилав и корав народ единственият народ които не е коленичил и не е бил слуга на нечий интереси ....що се отнася до вярата аз вярвам в една Висша сила която ръководи човешките съдбини , а вие дали вярвате или не това си е ваш проблем.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Под феса има Ум

    5 1 Отговор
    Oткaктo кaзaхмe, чe нямa дa cключвaмe нoвo cпoрaзумeниe c МВФ, oттoгaвa тe нe миряcвaт. Ниe кaзвaмe, чe cвeтът e пo-гoлям oт пeт, кaзвaмe cъщoтo и в икoнoмикaтa"

    Няма какво повече да се каже! А вие теглете заем след заем и злорадствайте, цървуланци!
  • 43 Епонимен

    2 3 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    Казваш едно и също нещо отново и отново през последните години, Хасане, но нещата се влошават. Стига с нелепостта. Променете курса, ти и твоият шеф, защото турците са на път към изчезване.
  • 44 Религия

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Анонимен":

    Да знаем за султан Баязид затворед в клетка и използван за столче от монголите. Иначе Турция беше силна заради босфора и Англосаксите които ги е страх от Русия. Вече Баидън презира Ердоган. Така че започва свободното падане. А сигурен знак за това е ислямизирането на държававата. Там където религията вземе връх се появява невежеството.
  • 45 666

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "хиперинфлация":

    Е да де да речем че има поскъпване от 50 % би трябвало да е 15 лири но не както са се будалкали с теб че е похарчил 30. Найвен ли си?
  • 46 айде бе

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Анонимен":

    а че ватикана е в основата на измислянето на исляма ко ше кажеш ?
  • 47 е ми

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    не ги обичаме ве, 500 години са ни клатили и сме изостанали от свободна европа през това време на рабство
Новини по държави: