Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 11:23 2 406 8

Талибаните искат помощ от ЕС за летищата в Афганистан

  • талибани-
  • кабул-
  • афганистан-
  • катар

В двустранни разговори през уикенда в Доха представители на ЕС са изразили сериозна загриженост заради хуманитарната ситуация в Афганистан

Талибаните искат помощ от ЕС за летищата в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Доха талибаните започват двуседмични разговори с представители на Съединените щати.

През почивните дни те проведоха разговори с представители на Европейския съюз, по време на които поискаха от Брюксел помощ за функционирането на летищата в Афганистан.

В двустранни разговори през уикенда в Доха представители на ЕС са изразили сериозна загриженост заради хуманитарната ситуация в Афганистан.

И двете страни изпратиха висши служители в катарската столица Доха за преговорите.

В изявлението на ЕС се казва, че талибаните обещават да се придържат към обещанието си за "амнистия" за афганистанците, които са работили срещу тях през двете десетилетия на ориентирано към Запада управление. Европейският съюз също така призовава да бъдат зачитани демократичните ценности в Афганистан и момичетата да имат равен достъп до образование.

Талибаните отново се ангажираха да позволят на афганистанци и чужденци да напуснат страната, ако желаят, но „поиска помощ за поддържане на летищата“, за да може това да се случи.

Днес в Доха талибаните започват двуседмични разговори с представители на Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трифон

    12 3 Отговор
    Кои точно са талибаните, че не е обяснено сред представителите на ЕС, САЩ и режима в Афганистан?
  • 2 СССР

    8 3 Отговор
    Готови сме да им изпратим няколко дивизии.
  • 3 ЕРДО

    8 4 Отговор
    да искаш помощ от душманитеси, има доста лъжа в статията
  • 4 Глас в пустиня

    10 2 Отговор
    В Перник мутри-Талибани режат ръце и хвърлят хора от скалите но Българските институции си затварят очите! Защо така бе господа чиновници!?
  • 5 pbdan

    11 0 Отговор
    Щом има амнистия за работилите за НАТО, защо бягат към ЕС? Нали преди бягаха от талибаните, сега победиха и пак бягат, и то все млади мъже? Бежанци от войните са само жени, деца до14г. и мъже над 60г., а такива почти няма.
  • 6 Сесесере

    3 0 Отговор
    Интересно що не се обръщат към Русия, Китай,Северна Корея или Венецуела за помощ!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 pbdan

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    Още по-интересно защо не отиват в богатите, близки до тях географски, с техен манталитет и с тяхна вяра държави като Катар, Кувейт, СА, Оман, Иран, Малайзия, Индонезия? Все в тая християнска Европа се тикат и то пак не навсякъде искат.
  • 8 Отдел " Убииства"

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сесесере":

    Защото драги мой няма да получат нищо. Защото САЩ и НАТО 20 години убиваха талибаните в собствената им страна а и те ги и създадоха за да пък воюват срещу СССР. Създателя иска да унищожи творението си, то пък оцеля и сега иска поне парично обезщетение, не само оръжия за милиарди които американците им оставиха. И са прави да искат.