Last news in Fakti

1 Декември, 2021 18:41 5 821 38

Откриха антитяло, неутрализиращо всички щамове на COVID-19

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • антитяло-
  • щамове-
  • нов вариант-
  • пандемия-
  • ваксини

Антитялото предпазва всички гризачи от смърт и тежки белодробни увреждания

Откриха антитяло, неутрализиращо всички щамове на COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Молекулярни биолози от Китай откриха антитяло 35B5, способно да се свързва с най-стабилния участък в структурата на S-протеина на коронавируса и да неутрализира всички негови щамове, включително вариацията Омикрон. Първите резултати от експериментите с тези молекули са разкрити в статия в цифровата библиотека bioRxiv, предаде Dariknews.bg.

"Получените от нас изображения показаха, че молекулата 35B5 се свързва с част от S-протеина на коронавируса, която всъщност не се променя в хода на еволюцията на SARS-CoV-2. Това позволява тези данни да се използват не само за създаване на антитела, но и за разработване на универсална ваксина срещу всички щамове на коронавируса", пишат учените. Екип от китайски изследователи, ръководен от професор Ден Кай от университета "Сун Ят-сен" в Гуанчжоу, Китай, е идентифицирал уникално антитяло в кръвна проба от преболедувал коронавируса китайски жител, което е еднакво ефективно при неутрализирането на всички разпространени щамове на SARS-CoV-2.

Тази молекула, наречена 35В5, е открита при мащабно проучване, насочено към изследване на голям брой кръвни проби на жители на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и наблюдават кои вирусни частици могат да атакуват.

Универсалното антитяло

Тези търсения помогнали на лекарите да идентифицират две молекули - 35B5 и 32C7, чиито дори малки концентрации активно неутрализират частиците на първата разновидност на SARS-CoV-2. Последвалите експерименти показват, че антитялото 35В5 е също толкова ефективно срещу щамовете Бета и Делта на коронавируса, докато силата на действието на втората молекула намалява драстично. Учените са получили подобни резултати при експерименти с мишки, заразени с всички разпространени щамове на коронавируса.

Антитялото 35В5 предпазва всички гризачи от смърт и тежки белодробни увреждания, докато ефективността на втората молекула значително намалява в борбата с новите варианти на SARS-CoV-2. Универсалният характер на действието на антитяло 35В5, както показват снимките от криоелектронния микроскоп, се дължи на факта, че тази молекула се свързва с частта от S-протеина на коронавируса, която почти не се променя при еволюцията на SARS-CoV-2. Структурата му е еднаква за всички разновидности на коронавируса, включително и за наскоро идентифицирания щам Омикрон. Според професор Ден Кай и колегите му, същият този участък може да се използва като "мишена" за създаване на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи щамове на коронавируса, както и бъдещите разновидности на SARS-CoV-2, които могат да се появят през следващите месеци и години.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    34 14 Отговор
    Само на гербави гризачи действа.
  • 2 CoV TV

    48 8 Отговор
    Това е края на пандемията :)

    Коментиран от #19, #28

  • 3 Точка Омега

    42 9 Отговор
    Едно антитяло, една ваксина, една религия, един език, една валута, едно правителство, един Бог - Лукавия.
  • 4 Делю Хайдутин

    47 6 Отговор
    Поне е китайска и ще е евтина.

    Коментиран от #21, #31

  • 5 Коко

    25 4 Отговор
    Опа-а-а-а! Я да видим, че май нещо вече на нищо не вярваме!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аман...

    23 2 Отговор
    ...от гръмки заглавия...!Дайте най-накрая нещо реално...!
  • 8 MERS

    22 4 Отговор
    Това антитяло ще действа на цялата гръцка азбука ли ?
  • 9 Ломоносов

    32 5 Отговор
    Антитялото се намира в 100мл чашка с дядовица. Лекува 101 болежки.
  • 10 Да,бе

    25 4 Отговор
    Последната стръв за световната популация лапнишарани.Нямат сметка от спиране на тая лудост,все пак за пари иде реч.Всичките пари на всички народи.
  • 11 др Гей Билтс

    13 6 Отговор
    Добро утро, аз това антитяло го имам от минали декември в кръвта си. И не ме лови накакъв пестицид и токсин вече цяла година.
  • 12 Искате да цакате

    3 2 Отговор
    Бате били, ма той е под ръка и боята му е дълга, с тоя вирус минава ниско
  • 13 Наблюдател

    6 4 Отговор
    Еволюцията ще си каже думата.
  • 14 Голям Слон

    43 3 Отговор
    :-))) Предлагам своите антитела. Вече втори път карам смотания ковид безсимптомно и с обилно количество антитела. Но не. Опасен съм. Затова навсякъде ми искат сертификат. Не разбирам защо здравите хора с работещи имунни системи са дискриминирани. Не трябва ли да борим вируса? Или по-важно е да се държат хората стресирани и регулярно да се боцкат?

    Коментиран от #38

  • 15 6479

    1 3 Отговор
    Брей брей...
  • 16 Сандо

    25 1 Отговор
    Тия жълтурковци ще развалят далаверата.
  • 17 гост

    6 2 Отговор
    В тубата , гейтовото били казва че , всичко ще свърши 03 2020 год. Сигурна знае ?
  • 18 гост

    6 2 Отговор
    03.2022 г
  • 19 Още не е разработена дори универсалната

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "CoV TV":

    ваксина. А нали "умните" антиваксъри искат да се изпитва с години. Къде го видя края? Има надежда да измислят някаква ваксина с по-голяма ефективност или лекарство, но още е твърде рано за прекален оптимизъм.
  • 20 GRAVITY

    8 2 Отговор
    Ухааа ... Универсални тела ... Универсални ваксинки ... УНИВЕРСАЛНА СМЪРТ !!!
  • 21 Китайските ваксини не са по-евтини от

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    западните. Астра Зенека беше най-евтина, а китайските са долу-горе на цената на Pfizer и Модерна. Едва ли ако има нова универсална ще е по-евтина.Още е тествано антитялото само при гризачи. Твърде е дълъг пътя, за да започне да се прилага по някакъв начин за лечение на хора.
  • 22 Шопо

    1 0 Отговор
    Сигурно ще струва скъпо???
  • 23 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    - Какви вируси има изобщо и какво правят те?



    Структури, които могат да се определят като вируси са открити в много видове бактерии и в прости форми на живот, подобни на бактерии. Те са константни елементи от живеещи заедно различни клетки в един общ клетъчен тип. Това се нарича симбиоза – ендосимбиоза, която се случва в процеса на комбиниране на различни клетъчни видове и структури, извън която клетъчният вид се е появил като част от човека, животното и растението. Вирусите са съставни части на клетките, така както бактериите в нашите клетки подпомагат преноса на кислород, т.е. подпомагат митохондриите или както бактериите в растенията подпомагат образуването на кислород, т.е. хлоропластите.



    Много важно: вирусите са съставни части на много прости организми, като например власинките на водораслите (Fibre Algae), определен тип едноклетъчно водорасло (Chlorella Algae), както и от много бактерии. Тези вирусни компоненти се наричат фаги. Въпреки това, такива структури, които някой може да нарече вируси, никога не са наблюдавани при по-сложни организми, особено при хора, животни или растения. За разлика от бактериите в нашите клетки – митохондриите – или от бактериите в растенията – хлоропластите, които не могат да излизат извън пределите на клетката, поради участието им в метаболизма, то вирусите могат да излизат извън клетката, тъй като не участват в някакви важни за оцеляването процеси вътре в нея. Следователно вирусите са съставни части

    Коментиран от #24

  • 24 Просветен илюминат

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Просветен илюминат":

    Следователно вирусите са съставни части на клетката, които са предоставили своя метаболизъм на тази клетка и затова могат да я напускат. Извън пределите на клетката те помагат на други клетки при транспортирането на изграждащи и енергийни вещества. Никой никога не е наблюдавал нещо различно от това. В действителност, научно доказаната роля на вирусите при висшите сложни взаимодействия на клетките е да помага, да подкрепя и по никакъв начин да не разрушава. Всъщност при заболяванията, нито в болните организми, нито в телесните течности някой някога е наблюдавал или е изолирал структура, която може да се определи като вирус. Твърдението, че съществуват вируси, които причиняват болести е очевидна измама, една смъртоносна лъжа с драматични последици.



    - Ще се съгласите ли с твърдението, че опасният вирус на СПИН също е само виртуален?



    Не само аз твърдя, че т.нар. ХИВ вирус на СПИН никога не е бил научно доказан, но само се казва, че е доказан на базата на консенсус. Министърът на здравеопазването Ула Шмид, писа на 5 януари 2004 г. до един от членовете на Конгреса, Рудолф Краус: „Разбира се човешкият имунодефицитен вирус се смята за научно доказан, съгласно международен научен консенсус. Днес германските здравни власти вече не твърдят, че всеки т.нар. вирусен причинител на заболяване е бил точно доказан, след като гражданите в продължение на няколко години имаха възможност отново и отново да питат за научно доказателство относно съществуван

    Коментиран от #25

  • 25 Просветен илюминат

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Просветен илюминат":

    Днес германските здравни власти вече не твърдят, че всеки т.нар. вирусен причинител на заболяване е бил точно доказан, след като гражданите в продължение на няколко години имаха възможност отново и отново да питат за научно доказателство относно съществуването на вируси, причиняващи заболявания. След един продължителен процес на подаване на петиции в Бундестага (германският парламент), Министерството на здравеопазването прехвърли цялата отговорност на Министерството на научните изследвания. Министерството на здравеопазването заема абсурдната позиция, че конституционно гарантираната свобода за знания възпрепятства държавата при проверяването на научни твърдения.”

    Коментиран от #29

  • 26 Баба рече че гроба лекува сички болести

    1 2 Отговор
    И отиде да се лекува😂😂😂😂😂
  • 27 Behemoth

    7 1 Отговор
    Китай се развива с чудовищни темпове и чак е плашещо...щото това е съвсем различна за европееца култура и евентуалната им доминация няма да е в наша полза...
  • 28 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "CoV TV":

    Тц, това трябва да е петия бустер, с който вече да се превърнем психически в мишки
  • 29 Много ясно

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Просветен илюминат":

    Няма никакви вируси.
    Както няма и нищо реално.
    Всичко е виртуално.
    Ти също.
  • 30 пациент

    4 0 Отговор
    докторите на тов. си ще съсипят "бизнеса" на сума народ!
    кеф!
  • 31 00014

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    EC няма да го одобри, защото било продълговато като китайските очи.
  • 32 ТОДОР СТОЯНОВ

    0 0 Отговор
    ХА ХА ХА...
    ИМАМ ЕДНО ТЯЛО...ДЕБЕЛО, КОЖЕНО...С ГОЛЯМА ГЛАВА...ПРЕДАВА АНТИТЕЛА...ХА ХА ХА...
    ГЛАШАТАИТЕ НА ЛУДОСТТА...ХА ХА ХА...
  • 33 eu MAFIA

    7 1 Отговор
    Начело на изпълнителната власт на ЕС стои поддръжница на Pfizer

    Няколко реда, написани от известния френски журналист Пиер-Ален Депо, добавиха гориво към масовите протести срещу задължителните ваксинации и санитарните паспорти във Франция.

    Журналистът съобщи, че съпругът на главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Хайко фон дер Лайен, е медицински директор в Orgenesis, американска биотехнологична компания, специализирана в генната терапия. „В експерименталните „ваксини“ срещу COVID са открити генни методи“, намекна прозрачно Депо, имайки предвид американските РНК ваксини Pfizer и Moderna, които се купуват в огромни мащаби от властите на ЕС.

    Скандалната новина сега се разнася като пожар в социалните мрежи, и причинява ужас дори сред невъзмутимите французи.

    „Урсула фон дер Лайен, нашият главен купувач на стотици милиони дози ваксини, се оказва, че има съпруг Хайко, който управлява Orgenesis, биотехнологична компания, специализирана в генната терапия. Сега всичко ни стана ясно“, пише известният френски икономист и предприемач Франсоа Дюкрок.

    Трябва да се каже, че корупционните скандали и обвиненията в непотизъм съпътстват кариерата на главата на изпълнителната власт на ЕС през цялата й политическа кариера.

    „Урсула фон дер Лайен е нашият най-слаб министър. Очевидно е, че това е достатъчно, за да води Европейската комисия“, заяви бившият лидер на СДП на Германия и бивш президент на Европейския парламент Мартин Шулц на 2 юли 2019 г
  • 34 ЦЯРЗА КОВИД

    1 1 Отговор
    ИМАЦИАНКАЛИЙИСКОРОЩЕСЕПОЛЗВАЗАНЕВАКСИНИРАНИ ПИША НА ЕГИПЕТСКИ ДИАЛЕКТ ЧЕ НАЛИ ЗНАЕТЕ ЗАЩО

    Коментиран от #37

  • 35 Госあ

    5 0 Отговор
    В Китай с тези неща се занимават молекулярни биолози у еврокоптора гинеколози и шахин (къв беше ?) 💁 Да поговорим в стил Аспарухчо да разликата в жертвите между Китай и Германия ? И не, локдауните много отдавна приключиха там.
  • 36 ComfortablyNumb

    0 0 Отговор
    Антитялото се казва ГАНЧО.
  • 37 asd

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "ЦЯРЗА КОВИД":

    Твоя "египетски" диалект всъщност е сигански. Който те е оставил да завършиш е за бой!
  • 38 Ооо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Голям Слон":

    Разберете . че не е лично и логика не търсете .Само БИЗНЕС :)))