30 Ноември, 2021 12:40 4 309 62

Д-р Александър Симидчиев за ФАКТИ: Ако мерките се изпълняват, няма да имаме пета вълна

  • александър симидчиев-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • covid-19-
  • макси-
  • мерки-
  • мутация-
  • ваксинация

"Мутация на вируса у нас е напълно възможна, но не е толкова вероятна заради това, че не сме чак толкова много на брой”, посочи д-р Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев за ФАКТИ: Ако мерките се изпълняват, няма да имаме пета вълна - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Омикрон” се разпространява по познатия ни начин. Напълно доказано е, че се разпространява повече - около 5 пъти по-заразен е от “Делта” варианта. В мерките за предпазване от него обаче няма нищо различно от това, което сме правили досега - маски, социална дистанция и хигиена. Няма нещо различно, което да трябва да правим, просто трябва да изпълняваме мерките. Ако досега ту изпълняваме, ту не изпълняваме мерки, би следвало, ако имаме малко разум в общността, всички да започнем да ги изпълняваме. Ако мерките се изпълняват, няма да имаме поредната пета вълна”.

Това каза в интервю за ФАКТИ д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни и вътрешни болести и бъдещ народен представител в 47-мото Народно събрание.

Разговаряхме с него относно “Омикрон” - южноафриканския вариант на COVID-19, който вече стигна Европа. Как да се пазим от вируса, добра идея ли е да се ваксинираме в настоящия момент и какво представлява самата мутация - по тези въпроси разговаряхме с д-р Симидчиев.

“Има значение каква маска използваме”, посочи той. “Стандартните хирургични маски намаляват пренасянето с около 15 до 20%, ако се носят правилно - тоест ако покриват и носа, и устата, а около носа е прищипана с малкото железце. По-добрият вариант са т. нар. високоефективни маски - FFP2 и FFP3. Това са маски, които филтрират голяма част - 95%, от фините частици с размер под 2,5 микрона”, каза още д-р Симидчиев.

“Има хора, които говорят, че вирусът бил по-малък и затова нямало смисъл от маска - това фактически е така, но на практика не. Голямата част от това, което ни заразява, е в малки дребни влажни капчици, които излизат от дихателната ни система. Вирусът не плува самостоятелно във въздуха, той е включен в малки парченца секрет, които излизат от дихателната ни система и именно тези парченца се прихващат от маската. Когато намалим броя на тези частици в заобикалящата ни среда, заразността намалява. Маските FFP2 и FFP3 намаляват съответно 95 и 99% от фините частици и съответно намаляват заразността с около 40%. Ако и двете страни носят маска - и здравият, и болният, процентът е значителен - около 70% намалява възможността от заразяване. Тоест носенето на маска е ефективна мярка за недопускане на заразяване. В здравни заведения например се ходи с FFP2 маски”, обясни той.

Разговорът премина към ваксините и влиянието им върху “Омикрон”.

“Все още не знаем в каква степен този вариант на вируса е чувствителен към ваксините, които съществуват сега. Със сигурност в някаква степен е, но дали тази степен е 5-10-15% или 60-70%, към този момент не можем да кажем. Със сигурност обаче е, тъй като това не е чисто нов вирус, той е в значителна степен сходен с предходните варианти, макар че генетично се е отделил преди доста време. Този вариант е имал време да достигне до ниво на мутация като отделен клон. Той не е производно на “Делта”, а се е отделил преди доста време и е мутирал в Южна Африка, вероятно сред хора, които са били с имуносупресия.

Защо точно тях, например хората, които имат СПИН - защото при такива хора имунитетът не работи добре и вирусът може многократно да се размножава на талази в тялото. Тогава вирусът се опитва да се адаптира максимално добре в имунната система на човека. Тези варианти, които активно се изличават от нашата имунна система, отпадат от еволюцията. Тези варианти, с които нашата имунна система не успява да се пребори, остават и дават поколение. Когато това става на няколко етапа, се получава доста неприятен вариант. В хора, които не могат да изчистят вируса няколко поредни месеца, се получават мутации, които са полезни за вируса и вредни за човечеството.

Когато това става в масов вариант - тоест когато имаме много неваксинирани и чувствителни хора, в които това може да се случи, някои от тях са имуносупресирани и това, което получаваме, е нов вариант на вируса. Неслучайно новите варианти се получиха в Индия - сред неваксинирано население, неслучайно се получават в Южна Африка - пак сред огромен процент неваксинирано население и висок процент на имуносупресирани”, обясни д-р Александър Симидчиев.

На въпроса дали моментът е удачен да се ваксинираме, д-р Симидчиев отговори: “Ваксинирането е достъпно и пази към съществуващите в настоящия момент вирусни варианти в България. Вече и Pfizer, и Moderna разработват бустерна доза, която е с характеристиките на “Омикрон”. Докато това нещо бъде разрешено от регулаторните власти обаче, ще мине време. Ако не се ваксинирам, със сигурност няма да имам защита. Ако се ваксинирам, е възможно да имам някаква защита, поради което аз лично бих се ваксинирал. Между другото, аз имам трета доза, за мен този въпрос засега не стои. Ако нямах обаче трета доза, щях да се ваксинирам с трета доза. Ако нямах първоначалния цикъл, също щях да се ваксинирам”.

В края на разговора д-р Симидчиев коментира въпроса дали предвид малкия брой ваксинирани у нас, има вероятност нова мутация да тръгне именно от България. “Това е абсолютно възможно. Единственото нещо, което в момента пази света от България, е че сме много малко на брой като население. Сред 6 милиона човека, вероятността от мутация не е толкова голяма, колкото би била в Индия или в Южна Африка просто защото те са с много повече население. Сред тях, когато има много повече имуносупресирани, вероятността да се получи мутация е голяма. При нас също може да се получи, защото много малко на брой хора реално са защитени - било то от преболедуване, било то от ваксинация. Мутация у нас е напълно възможна, но не е толкова вероятна заради това, че не сме чак толкова много на брой”, посочи д-р Симидчиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    103 9 Отговор
    Мустакатия платен пoмияр е отново на линия.
  • 2 ужасен

    67 9 Отговор
    На всеки ъгъл поставете машини за ваксиниране !!!!

    Коментиран от #30

  • 3 тикви

    90 3 Отговор
    Спокойно ще има и пета,шеста и т.н. Решението е закриване на мафията СЗО!

    Коментиран от #10

  • 4 ТаУмВзе

    92 5 Отговор
    Такива организми трябва да се подведат под наказателна отговорност за всяване на паника и невярна информация. Просто защото нито се знае какво е вируса, нито какво е ваксата.
  • 5 Незначителен

    69 6 Отговор
    Долен клакьор обслужващ себе си!!!
  • 6 Мерките

    74 2 Отговор
    Ги изпълняваме 2 год.. Какво искате повече.. Оставете хората на мира

    Коментиран от #28

  • 7 Пич

    70 3 Отговор
    А ако ви изловят всички ковид идиотчета , и ви накачат на шлепове за на към дълбокото , със сигурност няма да има нито пета , нито каквато и да е друга вълна...
  • 8 гост

    64 3 Отговор
    Явно тук има състезание между доктори ,професори , математици.... кой по, по, най ?
  • 9 А123

    81 1 Отговор
    Е как разбраха, че ваксините работят срещу новия вариант след като в самолета от ЮАР до Холандия всички за били ваксинирани а пък 10% от тях за заразени.
  • 10 съмишленик

    59 1 Отговор

    До коментар #3 от "тикви":

    от някъде трябва да се почне,като пипалото на октопода-сзо!после идват другете пипала и се ститне до главата -федералния резерв!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факт

    29 1 Отговор
    Колко е големината на вируса!?
  • 13 Закс

    36 1 Отговор
    Дааа бе . Тя петата вече пътува !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха ха ха

    55 2 Отговор
    О-макаронь се разпространява по-познатият ни начин - чрез ТВ то, ама ние и по още по-познатият ни начин, не го отразяваме, съответно и той нас! 🤣😁🤣
  • 16 ТАРАЛЕЖ

    44 2 Отговор
    МЕРКИ, ВСЕКИ САМ РЕШАВА КОЕ Е НАЙ ДОБРЕ ЗА ЗДРАВЕТО
  • 17 мечо

    23 4 Отговор
    дебил от даи балгариа
  • 18 Баш софиянец

    54 2 Отговор
    Какъв СПИН, бе докторе? Тази мутация от Южна Африка е засечена в чужденци. И откъде-накъде този пулмолог непрекъснато е канен като "експерт" по инфекциозни болести и по вирусология? Наскоро Байдън каза, че Америка ще дари ваксини на бедните държави, защото изоставали във ваксинацията, особено Африка (пропусна да каже, че и болни няма). И хоп - след 20-ина дена - нов щам, африкански, че там им е ред да ги подпукат.
  • 19 Истински ЛЕКАР

    57 1 Отговор
    Шефа на фирмата-производител на ваксините "Модерна" казва,че те ще бъдат много по-малко ефективни при новия щам "Омикрон",а нашите така наречени "учени" казват,че тези ваксини ще са ефективни при всеки вариант на Ковид.
    Не е ли някак си странно,а?
    Шефа казва, че няма да има ефект от тях и че ще трябват месеци за преработката им, а нашите казват, че и без преработка на продукта ще работят за всички варианти на вируса.
  • 20 Стойко

    27 7 Отговор
    Сънародници! Колеги форумци! Аз съм изумен и приятно изненадан! Вчера си проверих фактурата на абонатния ми номер за ел.енергия за месец октомври. Стойността й е 31 лв.и 60 ст.,като проверих колко е била за октомври 2020 г. Тогава е 46 лв. Има сериозно намаление като причината е социалните мерки на служебното правителство. Не повишиха ел.енергията за битовите абонати. Което се равнява на подвиг при тази световна енергийна и финансова криза. Съжалявам че не може вече тук да се прикачват снимки и видеа да ви пусна видео как климатика ми работи на макс на 22 градуса. Също така има намаление на кубик дърва който се намира на 80-85 лв.,а преди 2 години 2019 при Борисов -3 бе на цена 100-105 лв. Олио "Бисер" от 2 лт.е на промо цена 5.99 лв.като идва по 3 лв.литъра. А назад през годините при управлението на ГЕРБ бе стигнало 4,50 лв. Няма да ми стигнат символите да изброя и сравня всички цени сега и тогава. Явно здраво ни е "щавил" Борисов.

    Коментиран от #43, #51

  • 21 Пламен

    3 8 Отговор
    С оглед на ситуацията, трябва да се обединим. Около Премиера, който е възпрепятстван да работи, но си върши работата.
  • 22 хихи

    17 7 Отговор
    Ако се изпълняват "мерките" ще паднете под 3% на следващите парламентарни избори, които пък няма да са толкова далеч в бъдещето, колкото ви се иска. Но пък хубавото е че ПП ППодмяната, няма да могат да подменят почти нищо.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ами ...

    19 1 Отговор
    И във Франция няма да има. След протестите.
  • 25 Още един доктор проститут

    44 1 Отговор
    Математици, професори, генерали, врачки, политици се хранят от ковид истерията!
  • 26 Сух

    11 8 Отговор
    Когато беше кампанията на Радчо, Кирчо и Кокорчо ми ограничиха коментарите. Писах всичко, което виждах без да преувеличавам. Е не, не ми дадаха да изразя мнението си, което не беше от най-добрите. Но не би, суперлативите за новите спасители валяха. Познай кога ми пуснаха правото да въвеждам текст във форума, не можеш да познаеш.. В деня след спечелването на изборите. Прави си сметка какви интереси поддържат МИСИРОЦИТЕ в този сайт..

    Коментиран от #36

  • 27 Приземен

    32 4 Отговор
    За съжаление вълни ще има докато каже Бил Гейтс, а не д-р Симидчиев! Тоест, докато правителствата добре оберат парите на хората!!! Защото почти всички държави и правителства по света имат огромни дългове.
  • 28 нищо подобно

    6 31 Отговор

    До коментар #6 от "Мерките":

    масово не се носят маски и не се спазват елементарни правила. има пъ един друг празноглавец който си мисли че Бил Гейтс го пръскал с Ковид и искали пари от хорта да си върнели дълговете.

    Коментиран от #44

  • 29 Касички

    25 3 Отговор
    Няколко души жестоко си унищожиха родовата карма за жълти стотинки. Презрени да сте, пастори на ковидиотията!
  • 30 НА ВСЕКИ ЪГЪЛ

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "ужасен":

    И ПО ЕДИН ПРОФЕСОР -------- ДЪРВЕН ФИЛУСОФФ 😂
  • 31 Некой си

    38 3 Отговор
    Докторе, КЪДЕ Е КУНЧЕВ???
    И, докторе, как успяхте да анализирате омакарона за три дни и при общо 25 заразени в целия ЕС?

    Коментиран от #35

  • 32 TROY

    18 2 Отговор
    Абе амсалак, хигиена имахме много преди твоите поучения.
  • 33 Пишман

    27 2 Отговор
    Обичайният начин за разпространение е от професор на професора и по медиите...
  • 34 Нов Световен Ред New World Order

    32 3 Отговор
    Вирусът е димна завеса зад която се осъществява Новият Световен Ред. Мерките целят ограничаване и локдауни, райониране на пазарите, намаляване на потреблението, намаляване на производството, намаляване използването на суровини, изчистване на планетата, преминаване към зелена енергия и всичко това е възможно само чрез редуциране на населението. Намаленото население ще бъде вкарано в електронен виртуален концлагер и ще е под пълен контрол. В това участват всички правителства, защото им е обещана "обетована земя" за елита. Заплахата е че ще се срине финансовата система( не може да генерира повече дълг) и никой не ще удържи озверелия народ. Мерките са "ограбденията" за овцете.

    Коментиран от #48

  • 35 Елементарно:

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Некой си":

    Фърляха боб...
  • 36 TROY

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Сух":

    Мисирок рестартирай си рутера и си със чисто ново IT.
  • 37 айде бе

    0 3 Отговор
    Сигурен ли си , ами ако се наложи по политически причини ?
  • 38 Валерия

    14 1 Отговор
    Ей докато не ни спретнат ЩАМОВЕ с цялата гръцка аэбука - няма да мирясат!!!РЕПТИЛИ!!!
  • 39 Стойчо

    14 1 Отговор
    Кои мерки точно? Че аз не видях нито една мярка досега, която да спира разпространението на вирусите.
  • 40 ОМИКРОН 🌚

    3 0 Отговор
    ЧНГ 🍾🎆 🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Али баба

    6 0 Отговор
    На Симид вяра нямам.
  • 43 ПАСИВЕН ПУШАЧ

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Стойко":

    А ТИ ГАЗ БЕНДЗИН МЕТАН НАФТА ПРОВЕРИЛИ КОЛКО СА СТРУВАЛИ ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА И СЕГА,А😕„колега”
  • 44 Мерките

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "нищо подобно":

    Маските не се носят знаете защо.. Не всеки може да диша с маска.. Аз например немога да дишам с маска и не нося +това съм го преболедувал 2 ти и е излишно да нося маска
  • 45 чичо Доктор

    25 0 Отговор
    Пак реклама на ваксините. Мутациите се дължат именно на ваксинацията. Правило в медицината е по време на пандемия да не се ваксинира, пък хамо ли с бустери! Ако "ваксините" работеха защо при най-ваксинираните нации има бум на болни, пример са Германия и Англия, или може би и там има фалпиви сертификати!? Симидчиев спомни си каква клетва си дал!!!
  • 46 А Гама вариянта

    9 0 Отговор
    Ще 100 пъти по- бързо според измислен дървен философе 😂🤣🤣🤣 когато стане 1000000000” пъти тогава вакса 🤣🤣
  • 47 666

    12 0 Отговор
    Някой познава ли го тоя дет обикаля студията и ръси мозък ...питането ми е тоя дали не си попийва редовно ,че като му слушам глупостите май злоупотребява с алкохола .
  • 48 Пешо

    11 0 Отговор

    До коментар #34 от "Нов Световен Ред New World Order":

    Споко, ред няма да има напротив. Ще има нов световен хаос, ти само чакай още година или две, най-късно три да видиш за какви неща ще става дума, всичко друго ама не и ред. Тепърва ще почнат да тероризират ненабодените и тия дето се бонтуват, до година вече ще ги затварят, а до две ще има сигурно реални военни действия срещу тях. След това като лъсне истината за т.н. ваксини никой няма да може да удържи хаоса защото няма такъв филм да бодеш организма си с тия лай.на през 6 мееца и да живееш дълго и щастливо.
  • 49 Доктор

    7 0 Отговор
    Поредните глупости на този измекяр.
  • 50 др Герев

    13 0 Отговор
    Колега Симидчиев-стига сте плашил хората.Все още не приличате на плашило!Симптомите на новия вариант са грипоподобни!С грип живеем откакто сме се родили!Никой вече не Ви обръща внимание!Кажете нещо успокоително или замълчете!Практиката показва, че ваксините срещу алфа варианта не покрива останалите!Поздрави д-р Герев
  • 51 Приказваш

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Стойко":

    пълни глупости, не знам кой ти слага плюсовете
  • 52 JVS

    11 0 Отговор
    Тук ми липсва д-р МЕНГЕЛЕ Мутафчийски,къде ще се сравнява той,хубавеца с черната SS униформа а ла Химлер с този никакъв ЕЦ Симитчлийски… къде?Дека е Мутафа с бръснатата тиква а ла Юл Бринер,дека е тоз безцветен тип с бозолява мустак?Дека е…..?
  • 53 От същото

    8 0 Отговор
    Ако болниците и лекарите лекуваха, нямаше да има умрели от Ковид , а и не само.
  • 54 дддд

    9 0 Отговор
    Как оценяте колко пъти по-заразен е варианта? Ей това ми е много чудно ...
  • 55 Памперс Панц

    5 0 Отговор
    А бе, къде е Гломб бе
  • 56 ТИР

    8 0 Отговор
    Кога го открихте и така бързо го Опознахте,, Все едно ги четете от Рецептурник тези Вируси,,,
  • 57 хахаха

    8 0 Отговор
    следващия път питайте някой водопроводчик за вируса...май ще ви каже същите неща...:)))
  • 58 вуйчо ваньо

    2 0 Отговор
    Тоя също където го видя ще го бия.
    Шушляк скапан.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Евросим

    2 0 Отговор
    Този специалист пропагандатор, ДБ готвят за Ном министър на здравето! ЖАЛНА НИ МАЙКА!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.