Last news in Fakti

6 Декември, 2021 04:13 2 728 20

6 декември 1917 г. Финландия обявява независимост - Декември 2021

  • финландия-
  • независимост-
  • мерки

Стремежът към независимост възниква естествено след подема на национализма през втората половина на XIX век

6 декември 1917 г. Финландия обявява независимост - Декември 2021 - 1
Снимка: Shutterstock

На 6 декември 1917 г., малко след Октомврийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост. Тя е призната от руското правителство на Владимир Ленин.

Това става възможно отчасти в резултат на Първата световна война и отчасти поради факта, че обществото узрява за идеята за независимост след падането на монархията през 1917 г.

След като в продължение на 600 години Финландия е част от шведската държава, през 1809 г. след Наполеоновите войни страната минава в ръцете на Руската империя.

Финландия получава статут на Велико Руско княжество със собствени административни и правораздавателни инстанции, припомнят от посолството на Финландия.

Стремежът към независимост възниква естествено след подема на национализма през втората половина на XIX век. Идеолог на това движение се явява Йохан Вилем Снелман, преподавател в Университета на Хелзинки и самият той ученик на немския философ Хегел. Снелман подбужда финландския народ да отстоява своята езикова и културна идентичност.

Идеята за независима Финландия набира все по-широка популярност през втората половина на XIX в. и достига връх със застрашителното наближаване на Първата световна война в началото на XX в.

Движението за независимост става все по-активно по време на войната и особено след декларацията от ноември 1914 г., с която се отнемат основни права на Финландия: правителството се „русифицира” и се предприемат стъпки за потискане на зараждащия се финландски национализъм.

Свалянето от трона на руския цар през 1917 г. и Октомврийската революция са двете събития, които окуражават т. нар. Независим Сенат, предвождан от Пер Евинд Свинхувуд, да внесе предложение в парламента Финландия да обяви своята независимост и новата суверенна държава да бъде със статут на република. Предложението е одобрено от парламента на 6 декември 1917 г.

На 31 декември 1917 г. по настояване на Сената, правителството на Ленин официално признава новата държава, последвано от Франция, Швеция, Германия, Австро-Унгария, Гърция, Дания и Норвегия, а година и половина по-късно и от САЩ и Великобритания.

Националните чествания на Деня на независимостта на Финландия започват с вдигане на знамето в хълма Тахтиторни в Хелзинки, последвано от тържествена литургия в катедралата на Хелзинки, на която традиционно присъства и президента на републиката.

На Деня на независимостта армията организира военен парад, навсякъде се вее финландският флаг и във всеки дом се палят традиционно две свещи, оцветени в бяло и синьо.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai NOODLES

    7 9 Отговор
    С десет години по млада държава от нас но...

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 rusnak

    24 6 Отговор
    Като Шведска провинция, Финландия каква държава е била преди това, интересно? Някак обръщате последователността, че били 600 години освободили се от нещо... Та тази провинция, взета от Руската Империя, де ли пък не е станала държава точно след оформянето и от Ленин, както и укропитеците неблагодарни на Сталин?

    Коментиран от #13, #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 падналия ангел

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "Bai NOODLES":

    Финландия, като държавен субект се появява едва в рамките на Руската империя, като Велико княжество Финландия. При шведското владичество е нямало понятие Финландия и финландски народ! Десетина фински племена са щъкали на тази територия преди това!
  • 10 Тежки последици

    12 4 Отговор
    Финландците пак са били късметлии, защото правителството на Ленин по същия начин официално създава и новата държава УКРАЙНА като я включва в СССР !!!
  • 11 Костова

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бъркаш нещо":

    Всяка държава си има своите мрачни периоди. Както и всеки човек. Интересното е, че Финландия си остана до сега, ако те съвсем дружествата, то неутрална спрямо Русия.Колкото и обединеният Запад да се старае да засее и там русофобските семена.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Костова

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "rusnak":

    Ленин отдава на украинската република Мало Русия и изобщо градове като Одеса например, където никога и не е имало и следи от украински дух. А Сталин им подарява откъснатите от Полша сегашни Западни украински територии. След това във висшите ешалони на КПСС има най-много украинци. Едно трябва да им се признае на украинците, виртуозни кариеристи са. И след всичката тази обща история с Русия се стремят да забранят руския език и руската култура.
  • 14 Kcaniba

    8 1 Отговор
    И паметника му стои още в Хелзинки!! Тая жидовска хибридка ленин, не само Финландия, той и Окраина създава с лека ръка земи раздава, по заповед на кукловодите си - ротшилд!!!
  • 15 Щото са

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Костова":

    големи тарикати, затова.
    Не са в НАТО, по времето на Студената война си продаваха стоките в СССР, щото там дефицит, хващат влака за Ленинград всяка събота да се напият евтино, абе кеф.
    Щото са тарикати.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДжафДжаф

    6 3 Отговор
    През 50-те години САЩ пускат в употреба термина "финландизация", който тогава има изключително негативно значение. Финладия след войната, подписва със СССР договор за дружба сътрудничество и приятелство, с който се ангажира да не участва в никакви военно-политически блокове. Интересното е, че началото на този процес е поставено от двама Президенти, които преди войната са крайни националисти и русофоби. През 60-те и 70-те години Финландия развива изключително активно сътрудничество със СССР, което е в основата на превръщането и в страната с най-висок жизнен стандарт в света. През 80-те впрочем Финландия става асоцииран член на СИВ, като се възползва максимално от съветските ресурси и пазар. С една дума: "Прагматизъм". И до ден днешен финландската армия е въоръжена основно със съветски образци оръжие. Поддържат безвизов режим за жителите на ленинградска област, а това са над 10млн. Що се отнася до историята....Е, ако не беше Русия, днес Финландия просто нямаше да съществува. Щяха отдавна да са станали шведи. Всъщност подобно е положението и в Полша. В рамките на руската империя, Полша има политическа и културна автономия. Полските територии попаднали под контрола на Прусия, фактически до края на Първата световна са 100% асимилирани. Ако не беше Русия, Полша днес също нямаше да съществува. Всичко това щеше да е Германия. Те това е положението.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 2121

    1 1 Отговор
    Финландия,се крепи на Русия.За тяхното пиянство,са известни в целия свят.Всеки петък , след обед отиват в Санкт Петербург ,пият до насита, и на четири крака, в неделя се прибират в страната си.Не виждам,нито култура, нито образование,нито морал, срам и приличие.Русия,ги поддържа,от край време,без това да намалява нейното световно влияние.
Новини по държави: