7 Декември, 2021 15:24 3 513 50

"Разгневих Ви се, господин М.": емоционалното писмо на лекар към пациент, починал от COVID-19

  • неваксинирани-
  • интензивна грижа-
  • пациент-
  • коронавирус-
  • германия-
  • пандемия-
  • лекар-
  • писмо

Германският "Ди Цайт" публикува емоционално писмо на един лекар до негов пациент

"Разгневих Ви се, господин М.": емоционалното писмо на лекар към пациент, починал от COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

"Разгневих Ви се, господин М." - под това заглавие германският седмичник "Ди Цайт" публикува дълго и емоционално писмо на лекар от интензивно отделение на една университетска клиника в Германия до свой пациент. "Единият се разболява от COVID-19 без да е бил ваксиниран, другият се бори за живота му", посочва в анонса вестникът, който запазва в тайна името на автора. "Помня много ясно деня, в който постъпихте с тежка форма на COVID-19 в нашето отделение - с нарастващ задух", пише в първите редове медикът. От своите колеги той научил, че новият пациент не е ваксиниран. "В този момент през главата ми минаха мисли за ужасяващия ръст на инфекциите, за прекалено високата заболеваемост, заради която адекватният мениджмънт на пандемичната криза става невъзможен и заради която след броени седмици щеше да се препълни и нашето интензивно отделение."

"Актуалната смъртност можеше да бъде предотвратена"

"Като лекар, който вече от 20 години работи в интензивно отделение, съм свикнал да се сблъсквам със смъртта и със страданията. Смятам себе си за устойчив човек. Но това, което ми се налага да преживявам в момента, ме прави свръхчувствителен. Тази свръхчувствителност се дължи и на убеждението ми, че актуалната смъртност при пациентите с COVID-19 можеше да се предотврати, че тя е съвършено излишна", пише по-нататък лекарят до своя пациент.

"И тогава дойдохте Вие, господин М. - неваксиниран, и то неваксиниран по убеждение." Медикът се опитвал да запази спокойствие, но всъщност бил гневен и добре разбирал, че ще се стигне до разговор помежду им. В същото време си задавал въпроса дали все пак не е по-добре лекуващият лекар целенасочено да си спестява информацията за това дали пациентът е ваксиниран или не. "Ние, лекарите, не сме просто лекуващи - ние винаги изграждаме лична връзка с пациента. Независимо от желанието ни да бъдем абсолютно обективни, ние си оставаме хора, които хем се опитват да третират с уважение страдащите пациенти, хем могат да им разяснят някои противоречия и да заемат позиция относно решенията и поведението им."

Вместо да се борим заедно срещу пандемията...

Тъкмо това направил лекарят: влязъл в открит диалог с пациента и му изложил най-важните си мисли по въпроса. "Може би Вие, господин М., си спомняте разговора ни. Не знам как сте се чувствали Вие, но за мен някои точки бяха изключително важни. Вероятно ще отречете първата, но аз съм убеден, че Вие сте получили лъжливи съвети докато сте взимали решение за това дали да се ваксинирате, или не. И поради това сте си направили и грешни заключения. Второ - вероятно сте се чувствали изоставен от политиката и обществото", пише още лекарят и стига до един важен извод: "Изчезнал е здравият разум на нашето общество по отношение на пандемията и мерките срещу нея. Вместо заедно да се борим срещу COVID, ние използваме COVID, за да се борим едни срещу други." Лекарят е убеден, че в един момент обществото просто е кривнало от пътя. И самокритично признава, че е част от тази грешка, защото не е влизал достатъчно активно в диалог с хората от другата страна. "Дали и аз не правих прекалено много умни изказвания? Дали и аз не задавах твърде много въпроси за подхода към тази пандемия, въпреки че нямам повече познания и отговори от много други? И дали в този момент не соча с пръст към хора, които всъщност правят същото като мен? Всички ние взаимно се обвинявахме, вместо да учим един от друг, да се опитаме заедно да разберем къде сбъркахме по пътя."

"И тогава очите Ви издадоха, че сте осъзнали"

В писмото си до пациента М. лекарят размишлява и за отговорността на смъртно болния човек към онези, които остават след него. Дали е морално просто да заявиш, че твоята евентуална смърт е твой личен проблем, пита медикът. "Аз Ви попитах как ще се чувствате, ако се окаже, че ще умрете от COVID-19. А Вие сравнително бързо ми отговорихте: "Ами ще умра и толкова". Нямах чувството, че не осъзнавате какво ми отговаряте. Всичко Ви беше напълно ясно." В писмото си лекарят подчертава, че всеки умиращ човек е тежка загуба за близките си и предизвиква огромна тъга - така че не можем просто да кажем "Ами ще умра и толкова", особено когато става дума за една напълно ненужна смърт. "Тогава Ви казах: представете си, че Вие сте седнали на болничното леглото, а в него лежи Вашият син, който е взел същото решение като Вас сега - неваксиниран на крачка от смъртта. Помните ли? (...) Тогава очите Ви издадоха как точно в този момент осъзнахте, че човек носи отговорност спрямо близките си, отговорност, която тръгва от страха и притесненията да не загубим близък и обичан човек. Не е ли това съществено за семействата, за приятелствата?"

"Чувствам се безпомощен. За лекар това е мъчително."

По-нататък лекарят пише: "Исках да споделя с Вас тези свои размишления, още докато бяхте в болничното легло. Искаше ми се да разбера дали се намирам на прав път или пък съм просто лош медик в одеждите на още по-лош философ. Лош, защото Вие дишахте все по-трудно и отново се наложи да Ви вкараме в интензивното. А там в крайна сметка издъхнахте много бързо, въпреки усилията на лекарите. Чувствам се безпомощен, а за един лекар това е много мъчително. Не разбирам Вашето решение да не се ваксинирате, макар че това с голяма сигурност щеше да предотврати ненужната Ви смърт." "Днес, броени дни след смъртта Ви, вече знам: Аз отново бих търсил диалог с Вас. И ми се ще ние като хора и лекари и занапред да установяваме връзка с онези, които за себе си не откриват друг изход от тази ужасяваща пандемия, освен да поемат и да приемат риска от една ненужна и преждевременна смърт" - така завършва писмото на лекаря, публикувано в седмичника "Ди Цайт".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    79 6 Отговор
    Гьобелс е лаик! Брао на овче зеле.
  • 2 zeus

    77 7 Отговор
    Пак ли Дойче Зеле пропаганда :)
  • 3 Ицхак

    72 12 Отговор
    Емоционална приказка на измамник, чиято цел е ясна – да се накара населението да си инжектира коктейлите с отрова, а след това да чака като от ТОТОто – кога до две години ще му се усмихне щастието да се спомине по внезапен, или агонизиращ начин.
  • 4 Директно:

    63 7 Отговор
    Поредния фарс и гротеска от дойче веле!
  • 5 Уфффф

    76 9 Отговор
    Невероятни глупости! Един лекар.... Писал до един пациент... Господин М. Айде стига, оляхте се вече!
  • 6 Гьобелс

    56 6 Отговор
    Типична Гьобелсова пропаганда.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Covid

    47 4 Отговор
    Ще повърна!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Раданч Татлъту

    40 3 Отговор
    Пускам Голема сълза и отивам да се ваксинирам!☠🤡🥳👍
  • 11 Майна

    44 6 Отговор
    От САЩ ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ :,,250 000 коментара за ваксини, Facebook разкрива цунами от нежелани събития

    Местна новинарска станция ABC публикува молба във Facebook хората да споделят своите истории за неваксинирани близки, които са починали. Те искаха да направят новина за това. Това, което се случи, беше напълно неочаквано. За пет дни над 250 000 души публикуваха коментари, но не и за неваксинирани близки. Всички коментари говорят за ваксинирани близки, които са починали скоро след инжектиране или които са инвалиди за цял живот. 250 000 коментара разкриват шокираща смъртна вълна сред населението и сърцераздирателния ефект, който тези инжекции причиняват.
  • 12 DW-пропаганден машинен

    40 5 Отговор
    Пропаганда 5786798 Фашистите от DW се трудят неуморно, какво тук значат някакви си хора !?
  • 13 Да,бе

    47 2 Отговор
    Интересно какво ще е съдържанието на писмо от същия лекар до починал пациент с ваксина.

    Коментиран от #16

  • 14 Факт

    19 5 Отговор
    Тия толкова са и лекари!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    35 3 Отговор
    DW - достойни наследници на Гьобелс. Наистина ли мислите хората за толкова елементарни?! При вас може и да върви, но тук сте ни ясни като бял ден! Писна ни от пропагандните ви материали! Факти, а вие поради каква причина така активно публикувате нелепиците им, това е по интересно?! За да дразните хората, да си вдигате рейтинга пред рекламодателите?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    26 1 Отговор
    "Разгневих Ви се, господин М.": емоционалното писмо на БГ пациент към БГ лекарите, министъра на здравеопазването, Здравната каса и дУпЕтатите: Когато бях здрав и нямах нужда от болници и лекари, плащах здравни осигуровки и вошите заплати. И всички вие сторяхте много нови частни болници и ви плащах големи заплати, без да имам нужда от вас. И в БГ има вече над 12000 болнични легла, 30 000 лекари и над 50 000 медицински сестри. И как така когато се разболяха по-тежко 7000 човека от коронавирус изведнъж се оказа, че за тях няма достатъчно легла. След като има 12000 легла в БГ болници. След като зала Армеец беще подготвена да приеме още няколко хиляди болни в случай на нужда. Как така се оказа, че имаме на заплати по 5 лекаря и 7 медицински сестри на един болен от кжроновирус. А няма достатъчно лекари и медицински сестри, в болницити при болните. Къде са тези лекари и медицински сестри. Придпологам работят директори на болници, вместо да лекуват болни или пък са чиновници в министерство на здравеопазването или пациентки организации като Стойчо Кацаров и никога през живота си не са лекували, не са споставяли диагнози, не са слагали системи, инжекции... След като са напускането медицинския университет.
  • 22 От страни

    28 2 Отговор
    Това ли стана тренда на агитацията - уж писма. Уж лекар на уж болен та да почнеме да съжеляваме бедния лекар дето е много загрижен. А в Русия са написали писмо 11 лекари, които са много заети в "червената зона" но са отделили време за писмо, и пак са загрижени че не се ваксаме, завалиите. По цял свят са се загрижили че не могат да ни натикат в тоя ку-ар концлагер, та сега ще ни пишат писма.
    Скъпи лекари! Пиша ви своето писмо: Много искам да се наваксам ама предполагам че от тая ваксина ще ми стане по зле. Айде да ми дадете гаранция, че ако умра от ваксата ще плащате на моите деца доживот моя среден доход всеки месец. Нали сте честни хора и сте готови не само на дкми да ме подкрепите пред опасния вирус и пред недоработена ваксина. Благодаря. Знам кво ще ми отговорите.

    Коментиран от #26, #45

  • 23 Това лекарско съсловие

    20 2 Отговор
    става все по нагло.За да стигне пациента до интензивно отделение,значи преди това не е лекуван или е лекуван погрешно.Не може да лекуваш грипен вирус само с парацетамол.А това е основното лечение в много страни
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пенчо Стоянов

    26 0 Отговор
    Към всички лекари ( повечето в днешно време - мошеници ) : НИКОЙ НЕ ВИ Е КАРАЛ НАСИЛА ДА СИ ИЗБИРАТЕ ТАЗИ СВЕЩЕНА ПРОФЕСИЯ ! А който иска да е предпазен, да иде в планината овчар - ще е на чист въздух, без хора и ще се храни здравословно !
  • 28 БББ

    15 1 Отговор
    Чета и плача, чета и плача! Пак ще си ударя три водки плюс две бустерни. Толкова ми позволяват силите, пък и бутилките са половинка.
  • 29 незнайко

    17 0 Отговор
    Без конкретни имена статията е КРЪГЛА НУЛА !!!
  • 30 селтак

    14 0 Отговор
    Абе тоа господин доктор що не напише гневно писмо до банкомата да му пусне 1/4 от заплатата,примерно! Ай стига сте се правили на умрели лисици!
  • 31 Теодоро

    11 0 Отговор
    Поредния пасквил.Бялата мафия в ЗАТВОРА,СКОРО
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Нибиру

    1 0 Отговор
    всички ще ви ваксам
  • 38 Теодоро

    1 0 Отговор
    А така работете
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГОСТ

    8 0 Отговор
    Като неможе да се справя да си търси другаде работа.
    Даже и в поропагандата се провали .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 МалкоЛогика

    0 11 Отговор
    Един лекар се кефи да си изправя пациентите на крака, а не да ги гледа как умират. Всеки иска успехи в професията си. Нормално е лекарите да се вкиснат когато пациентите им сами си правят по-лошо. Не мисля че писмото е фалшиво.
  • 44 ЕВРО НЮЗ

    5 0 Отговор
    ОХ.... Голям зор видях но се напънах.. Прочетох го. Сега очаквайте сценариите за следващата вълна сапунени опери да бъдат с такъв сюжет.. След Индийските и Турските сериали очаквайте Дойчовските.. Където ще се подчертава че филма е по действителен случай..... А на мене по действителен случай ми попаднаха вчера починали три деца и 120 деца в тежко състояние в болница във Виетнам, където от 14 ноември са започнали ваксането на децата..
  • 45 ЕВРО НЮЗ

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "От страни":

    Вчера в Италия пострадали
    ,, осакатени и близки на починали се бяха събрали пред Министерството на здравеопазването защото никои не им обръща внимание, няма никаква система за контрол и лечение на пострадалите. Търсят самостоятелни пътища за лечение, което им струва доста над 5000 € . В очакване на диалог с министерството получиха полицейски кордон който ги изтика в съседна глуха улица защото на площада пречели.. Някой неможеха и да се придвижват, но полицията е много добра да ги натика в масата... ПОЗОР ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА...... Ако изобщо това е цивилизация
  • 46 Fattass

    4 0 Отговор
    Малиии, как му се ядосва, че умрял!?!
    Ами ако беше оживял тоз болния мръсник, доктора сигур щеше да откачи от гняв и да земе да го убий с правата лопата.
    Нещо не ми стана ясно май?
  • 47 Читател

    2 0 Отговор
    Почнах да чета и не можах да стигна до края, защото повърнах.
  • 48 Пази, Боже

    2 0 Отговор
    от разгневен и надъхан с пропаганда лекар! Докторите трябва да лекуват, а не изпадат в монолози, писмени и вербални. Още повече, че ваксинирани пациенти също умират. Или той е сляп и вижда само неваксинираните.
  • 49 Ами ...

    0 0 Отговор
    Звучи ми пресилено
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: