Last news in Fakti

9 Декември, 2021 07:24 4 742 28

Ердоган иска да спасява турската икономика с "китайски модел"

  • турска лира-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • китай-
  • китайски модел-
  • икономика

Турската лира се свлича все по-надолу

Ердоган иска да спасява турската икономика с "китайски модел" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турбо инфлацията тресе турската икономика вече от години. Неудържимият ръст на цените изпива силите на населението: ток, отопление, бензин, жилище, основни хранителни продукти, всичко това вече се купува на нечувано високи цени. Много турци са особено гневни поради факта, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и правителството в Анкара не предприемат нищо, за да обърнат тази тенденция. Дори напротив.

Показаха го последните седмици. По нареждане на Ердоган Централната банка свали отново водещата лихва от 16 на 15 процента. А да снижаваш лихвата във времена на инфлация – това е нещо твърде необичайно. Емисионните банки обикновено вдигат водещата лихва, когато искат да възпрат поскъпването. Наказанието за грешката дойде съвсем закономерно: турската лира се срути. Сега един щатски долар вече струва 14 лири – около 50% повече, отколкото преди месец. Съответно ускорение получи и инфлацията, която в момента се движи около 21%.

По-близо до "китайския модел"

Който е мислил, че след това фиаско Ердоган ще промени курса си, остана разочарован. Напротив, президентът в момента апелира към хората да проявят търпение и обещава, че монетарната му политика дългосрочно ще даде добри резултати. Президентът вярва, че скоро инвестициите и производството ще дръпнат нагоре, че ще се усили и турският износ. Философията на сегашната икономическа и финансова политика, водена от Анкара, се приближавала до „китайския модел“, заявил Ердоган пред ръководството на неговата Партия на справедливостта и развитието. Едно е вярно: когато местната валута е „евтина“, износът върви добре, защото на външния пазар експортираните стоки се оказват по-евтини и привлекателни. През последните години срещу Китай често отправят упрека, че изкуствено държи собствената си валута на ниско равнище, за да може да изнася евтини стоки на външния пазар.

Но Ердоган вижда и други общи черти между Китай и Турция. Двете икономики успяха да запазят някакъв икономически прираст дори през кризисната 2020 година, в разгара на пандемията. И двете страни привличат много чуждестранни инвеститори, защото цената на труда и на производството е ниска. Независимо от тези сходства мнозина експерти и опозиционни политици смятат сравнението с Китай за подвеждащо. Турция няма как да усвои китайския модел, просто защото далеч не притежава толкова голяма икономика и толкова многобройно население, казва финансовият специалист Арда Тунджа. „В Китай икономическата динамика е съвсем различна. Те имат най-многочисленото население на света и огромен производствен капацитет,“ казва Тунджа.

За разлика от Турция, Китай никога не е загърбвал грижата за добрата подготовка на квалифицирани кадри. Тунджа се опасява, че Турция не разполага с необходимите специалисти, които могат да внесат нужните иновации в производството. Вместо това турското правителство залага на евтина работна ръка от Сирия и от Афганистан. „Ако иска да се индустриализира, Турция трябва да води политика към трайно повишаване на производителността на труда, вместо да си играе с обменните валутни курсове и с лихвените проценти“, добавя експертът. Икономистът Мурат Бирдал от университета в Истанбул стига дори по-далеч: той твърди, че китайският модел е направо противопоказен за Турция. Според него, подобна икономическа философия може да функционира единствено в условията на авторитарен режим. А освен това, казва Бирдал, китайското народно стопанство не разпределя богатството равномерно сред всички слоеве на населението.

Ердоган вреди на собствените си избиратели?

Навремето Ердоган се хвалеше, че е успял да приобщи цялото население към икономическия подем в началото на хилядолетието и тъкмо това му осигурило такава голяма политическа подкрепа. Вярно е, че тогава парче от баницата получиха и хората в икономически слабите анадолски региони, където населението е особено религиозно. Днес обаче инфлацията изтощава най-вече тъкмо по-бедните турци, които всъщност са твърдият електорат на Ердоган. А президентът дори увеличава страданието им, като притиска Централната банка да вдига водещата лихва.

Автор: Даниел Белут


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гадно

    23 3 Отговор
    То така не става трябва първо на глас да прочете трудовете на другаря Мао, после да проведе културна револия , сетне да изловят врабчетата, че им ядели житото и чак след това може.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 доган

    18 16 Отговор
    Този диктатор вече не знае какво прави, народа беден, държавата загива,ако продължава така, кюрдистан е спасението им!
  • 6 Хаха

    15 1 Отговор
    Сега един щатски долар вече струва 14 лири – около 50% повече, отколкото преди месец.
  • 7 фастум

    29 10 Отговор
    Велика Турция, султана иска да възражда империята, горкият колко е тъп, както и тези дето му вярват!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Още в началото

    16 5 Отговор
    Преди година бях писал, че задната мисъл на Ердоган е китайския модел. Стар лисугер е. Може и да успее, защото населението на Турция е младо, но е по-разглезено от влиянието на западния модел и мода, до като за китаеца е чест да работи цял ден във фабрика и са много жилави хора.
  • 10 ДаЗдраПерМа

    16 6 Отговор
    има някаква логика защото след финансовите трусове 2009г. само Китай и Турция бяха на "плюс"

    Коментиран от #11

  • 11 Антимилиционер

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "ДаЗдраПерМа":

    Китайският юан е вързан за долара. Лирата е свободно търгувана валута и всеки може да залага, че ще падне след 2 месеца или 2 години. Стига да има много пари да ги залага.
  • 12 Сорос

    17 2 Отговор
    За една седмица изкарах няколко милиарда. Прилича ли ви ситуацията на българската зима през 96-97 година.

    Коментиран от #22

  • 13 Mитко

    13 4 Отговор
    Май на Ердоган му остава само да хвърля слама от моста над Босфора, та икономиката да има за какво да се хване.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Турска мъка

    14 4 Отговор
    В момента прилага модела на Бангладеш. 100 евро заплати, мизерия, бедност и побоища в парламента.
  • 19 Асад

    8 2 Отговор
    Статиите на Ротшилд Веле къртят.
  • 20 Край Босфора

    7 2 Отговор
    Днес всички в Турция се занимават със срещата Мицотакис-Путин и какво казаха за Турция, Източното Средиземноморие и кипърския въпрос, а в същото време в Турция цари паника след новината, че Гърция след модернизацията на F-16 във Viper и придобиването на френските Rafales, също се интересува от закупуване на F-35. Политическите анализатори в Турция смятат, че подобно развитие би било най-голямото бедствие за външната и отбранителната политика на Турция. Те също така посочиха, че това показва, че политическото настояване на Турция за S-400 е било толкова пагубно за Турция, особено след като тя беше страна за съвместно производство и щеше да вземе 100 F-35. Гърция, след сътрудничеството в областта на отбраната със Съединените щати и Франция, постигна голям успех във външната политика със сътрудничеството си с Израел, Египет и арабските държави от Персийския залив, а сега го прави и с Русия, твърдят политически анализатори в Турция. Те също така твърдят, че промяната във външната политика на Турция спрямо тези страни и тяхното сближаване се дължат на различната реалност, създадена от Гърция и че Турция сега е принудена да следва политиката, която Гърция определя със своите ходове.
  • 21 Erdoganomics

    8 1 Отговор
    Освен правилните думи на Арда Тунджа и Мурат Бирдал...."Едно е вярно: когато местната валута е „евтина“, износът върви добре, защото на външния пазар експортираните стоки се оказват по-евтини и привлекателни"....И още нещо е вярно! С африканските заплати турският работник не може да оцелее, така че всичко това с опустошителното обезценяване на местната валута, за да стане продукта конкурентен, няма смисъл. Също така, когато всички суровини, които са ти необходими за производството, са вносни, при силно обезценена местна валута те стават много скъпи и това се отразява негативно на крайната цена на продукта.

    Коментиран от #26

  • 22 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сорос":

    Прилича ми на ситуацията, в която БСП ограби и фалира България.
  • 23 Любо Желев

    2 4 Отговор
    Погледнете го изключва .Казах ви ,че изключва.Ето го не помръдва слуша музика и е изключил
  • 24 Rexrex

    5 4 Отговор
    Все повече турски износ - вижте магистралата - толкова турски тирове никога не е имало. Отделно, пристигат с влак стотици ремаркета по жп линията.. И българите на пазар в Одрин се увеличават..

    Коментиран от #25

  • 25 Cтудена пот

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Rexrex":

    Или лъжеш ти или лъже Ердоган, който каза, че Западът води война срещу Турция. Война от Запада, турска борба за независимост, западни заводи - инвестиции в Турция и закупуване на турски продукти/боклуци от Запада, едновременно, не става. Значи ти "5иция" или Ердоган е предателят, терористът и т.н. в случая? Анадолските будали с бангладешките заплати са в очакване на отговор.
  • 26 Кристин Лагард

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Erdoganomics":

    Целта на турския икономически истеблишмънт не е нищо повече от това да превърне Турция в евтино производствено предприятие в покрайнините на Запада. Ниският обменен курс на турската лира намалява цената на първоначалните инвестиции. Ниската цена на парите позволява лесно финансиране и безпроблемно осигуряване на оборотен капитал. Евтината работна сила, липсата на защита на работниците и нарушаването на всички закони, регулиращи работната среда, обещават максимизиране на печалбата. Особено във време, когато на Запад новите модели на предприемачество трябва да оставят положителна следа в обществото. Тъй като това са несъществуващи неща в Турция, Турция предлага на запад интересна среда. С ниска възраст на работната сила, ниски разходи за труд, несъществуващи трудови права и нарушени права на човека и нулеви социални реакции. И като се има предвид, че новата икономическа политика в ерата след Ердоган ще носи печата на Международния валутен фонд, какво повече биха могли да искат западните инвеститори? Разбира се, че турците ще пострадат до голяма степен, но след като турската политическа система не се интересува от тях, защо да го интересува Запада!

    Коментиран от #28

  • 27 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ЕВРЕЙСКА БАНКЕРСКА АТАКА ОТ ЦРУ -ЦИОНИСТИТЕ ЕВРЕИ !!!! ПУСНАЛИ В ТУРЦИЯ ХЛЯБ ПО 15 БГ СТ. - А ПУСНЕТЕ В БГ -НАТЮВСКОТО- ХЛЯБ ПО 50 СТ . И КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА ??????? НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА КАКВО ЯДАТ АМЕРИКАНЦИТЕ --ИЛИ ЩЕ ПОВРЪЩАТЕ ИЛИ ЩЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД -- ДОБРЕ И ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕЩИ СЕ БЪЛГАРИ --- ВСЕКИ ДЕН У НАС Е ДЕН НА БЛАГОДАРНОСТ -КЪМ ПРЕДЦИТЕ И СОЦИАЛИЗМА / 45-89 -ЧИСТА ХРАНА / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! " ТУРКИЯ КЕ ПОБЕДИ В 2022 ГОДИНА " !!!!
  • 28 Йо Несбьо

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Кристин Лагард":

    Ох, нима?! Целта на Ердоан е по-скоро да привлече големи инвестиции от чужбина в производство и технологии, изнасяйки все повече турски продукти. В един момент може да се окаже, че 70% от европейското производство е в Турция, с която има митнически съюз. Аз лично знам за "Панасоник", които от десетилетия са в Чехия и от 2022 се местят в Турция...😁. Смея се, но никак не е смешно, защото работните места се местят в Турция, заплати ще се плащат в Турция, данъците ще са в Турция, износът ще е турски... Фолксваген се отказа от завода, защото Турция се намеси в конфликта в Сирия, но той не е вечен...

    Накрая Турция ще се превърне в "работилницата на Европа" , а самите европейци ще имат по-нисък стандарт...
Новини по държави: