Last news in Fakti

21 Декември, 2021 10:35 1 150 4

Омикрон вече е доминиращият вариант в САЩ

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • заразени-
  • нов щам-
  • пандемия-
  • джо байдън-
  • мерки-
  • локдаун-
  • антъни фаучи

Д-р Антъни Фаучи прогнозира трудни седмици и месеци с наближаването на зимата

Омикрон вече е доминиращият вариант в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Омикрон вече е доминиращият вариант на коронавируса в Съединените щати, предадоха световните агенции. 73,2 процента от новите случаи в страната през седмицата до 18 декември са били с Омикрон, сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ). Делът на доминиралия допреди дни вариант Делта е намалял рязко до 26,6 на сто, предаде БТА.

За сравнение, преди седмица според статистиката на същата федерална здравна агенция 87 процента от новите случаи са били с Делта и 12,6 на сто - с Омикрон. В редица щати в северозападната и югоизточната част на САЩ делът на Омикрон вече надхвърля 95 процента. В страната вече бе регистриран първи смъртен случай след заразяване с новия коронавирусен вариант. Той е бил потвърден от здравните власти в окръг Харис, щата Тексас.

Идентифициран в Южна Африка преди по-малко от един месец, новият вариант на коронавируса се разпространи бързо по целия свят, предизвиквайки вълна от безпокойство и затягане на ограничителните мерки на много места. Омикрон вече е доминиращ и във Великобритания. Около 60 процента от новите случаи в страната вече са с този коронавирусен вариант. Днес президентът на САЩ Джо Байдън ще произнесе дългоочаквана реч, посветена на епидемичната обстановка и по-конкретно на Омикрон. Байдън не планира да наложи локдаун в страната въпреки потенциалната нова вълна на коронавирус с настъпването на зимата и появата на варианта Омикрон, каза вчера говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Франс прес. Тя добави на редовния си дневен брифинг, че президентът на САЩ по-скоро ще подчертае ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

В неделя съветникът в Белия дом за борбата с епидемията д-р Антъни Фаучи прогнозира трудни седмици и месеци с наближаването на зимата. Пътуванията на американците за коледните празници ще допринесат за разпространението на Омикрон, предупреди той пред телевизия Ен Би Си. Съединените щати са най-тежко пострадалата от пандемията държава, с най-много регистрирани заразени и смъртни случаи. При население от около 330 милиона души, в страната са потвърдени общо повече от 51 милиона случая на коронавирус. Над 807 хиляди от заразените са починали. Президентът на САЩ е дал отрицателен тест за коронавирус след контакт със заразен, съобщи Белият дом в комюнике. Служител на американското президентство на средно равнище е бил около 30 минути близо до Байдън на борда на неговия самолет в петък. Вчера сутринта въпросният сътрудник е дал положителна проба за коронавирус.

Байдън бил уведомен за случая и си направил Пи Си Ар тест, който е отрицателен, така както и бърз антигенен тест в неделя в рамките на редовното тестване на стопанина на Белия дом. 79-годишният президент на САЩ е напълно ваксиниран срещу COVID-19, а през септември си постави и бустерна доза. ЦКПЗ междувременно призоваха американците да избягват пътуванията до още осем държави и територии заради влошаване на епидемичната обстановка. Испания, Финландия, Ливан, Чад, Монако, Сан Марино, Гибралтар и остров Бонайре, нидерландска територия в Карибско море, вече са в максималната, четвърта категория, с много висок риск. В нея попадат страни с над 500 случая на коронавирус на 100 хиляди жители през последните 28 дни. В четвърта категория вече са около 85 държави, сред които почти всички в Европа, включително България. Испания надхвърли в петък прага от 500 случая на 100 хиляди жители, въпреки че около 80 процента от 41-милионното население на страната вече са напълно ваксинирани срещу COVID-19, а към 10 милиона души са с поставена бустерна доза.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    8 0 Отговор
    Ще активираме Оптимус Прайм
  • 2 Румен

    6 0 Отговор
    Убиват ни а ние стоим. Трябва ни рогат овен. Овците са много и са за мляко.
  • 3 Пипи Чорапчето

    10 1 Отговор
    Да, да, знаем, че сте напред с матрияла... даже вече Омикрон ви отесня, гответе се за Мимикрон или каквото там име сте му харесали.
    Щом има кой да ви търпи и вярва... ама струва ми се, че вЕрващите нещо намаляват и даже "дългоочакваната реч" на байДън няма да ви вдигне вярата!
  • 4 стоян георгиев

    0 5 Отговор
    явно този вариант вече няма силата на предните и се превръщав в нормален грип.след толкова нови заболели няма смъртни случаи .първи такъв в сащ след като над 70% са болни от него!!!!все пак белите държави внимават за населението си и не се повтарят предните си грешки квито направиха тръмп и джонсън пренебрегваики заразата!в българия и африка нещата ще минат основно през естествения подбор,ноза разлика от африка тк населението е старо и болно и наи-важното има избор ,които африканците нямат!