21 Декември, 2021 23:30 19 822 35

"Тук 15 цента са колкото 1 евро": българите изкупуват всичко в Одрин

  • одрин-
  • турция-
  • турска лира-
  • икономика-
  • българи-
  • пазар в одрин-
  • инфлация-
  • реджеп ердоган

Направо е унизително, лирата никога не е падала толкова ниско

"Тук 15 цента са колкото 1 евро": българите изкупуват всичко в Одрин - 1
Снимка: БГНЕС

Презграничната търговия не е нещо необичайно за мултикултурен град като Одрин, до който бързо се стига и от България, и от Гърция. Но в последните седмици тази търговия придоби съвсем нови измерения, съобщава швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) в репортаж от Одрин.

"Турците гледат с празни ръце подир българските купувачи"

Внимание на темата отделя и германското издание "Тагесцайтунг" (ТАЦ), според което хората в Турция междувременно са истински ядосани от новините, пристигащи от граничния град. Причината за това недоволство: заради драматичния срив на лирата за българите стана изключително изгодно да пазаруват в Турция - дори и за най-бедните българи, които с дребни суми в евро могат да си позволят значителни покупки. Вече от дни автобуси от България заливат Одрин, а хотелите са запълнени чак до след Нова година. "И то точно от българи, на които много от турците гледат с известно превъзходство, включително и поради това, че турското малцинство в съседна България иначе винаги търси помощ от родината-майка. В социалните мрежи възмущението е огромно", твърди ТАЦ.

"Направо е унизително, лирата никога не е падала толкова ниско", казва една продавачка на базар в Одрин пред австрийския "Дер Щандарт". Според изданието кризата на турската лира е предизвикала и сериозен недостиг на вносни медикаменти - липсват не само лекарства за високо кръвно налягане и диабет, но и най-обикновени сиропи за кашлица за деца. В същото време дори най-бедните българи се оказват платежоспособни купувачи. Междувременно в Одрин пристигат армади от автобуси с българи, които се възползват от изгодния курс. В обширния репортаж на Фолкер Пабст от Одрин, поместен в НЦЦ, се казва, че на седмица от България пристигат по 20 000 души с тенденция към покачване. "Тук 15 цента са колкото 1 евро", е цитиран да казва пенсионерът Митко от Пловдив, който също е дошъл в Одрин на пазар.

НЦЦ описва в репортажа си различни сцени от Одрин и отбелязва: "Това, което радва чуждестранните гости, е истинска катастрофа за местните хора". Изданието разказва за турската пенсионерка Айтюл и нейната дъщеря Ремзие, които гледат с почти празни ръце подир българските купувачи, натоварени с пълни пазарски чанти.

"И аз разгледах стоките, но само защото исках да видя цените. За дрехи нямаме пари. Нашият бюджет стига само за ядене", казва Айтюл, а НЦЦ обяснява, че в момента в същото положение се намират много от турците. "Загубата на покупателна способност и благосъстояние се смекчава до известна степен от граничната търговия в Одрин, но положението си остава драматично", коментира швейцарското издание и представя данни за обезценяването на турската валута и политиката на президента Ердоган, който продължава да следва своя курс на ниски лихви. В тази връзка австрийският "Дер Щандарт" отбелязва с ирония, че Ердоган нарича тази своя политика "война за независимост". А НЦЦ коментира, че партията на Ердоган "по циничен начин" е напомнила на турците, че "скромността и отказът от консумация са добродетели".

"Не съм ядосан на българите. И аз бих направил същото."

От интервютата, направени от швейцарското издание, става ясно, че голяма част от турците не гледат с лошо око на пазаруващите българи. Ерай, който работи като келнер, за да си докара допълнителни пари към пенсията, отговаря по следния начин на въпроса дали е ядосан на българите: "Ядосан е грешната дума. Тези хора не могат да бъдат обвинени в нищо. И аз бих направил същото. Освен това благодарение на тях все още имам работа. Но ситуацията е потискаща", казва мъжът. А друг добавя: "Нашите съседи всъщност не са заможни. Просто ние обедняваме много силно".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юрюшшшш

    37 60 Отговор
    Гърците защо не правят като нас? Ако за нас е евтино,за гръцките заплати трябва да е безценица....Как беше направил бай Ганьо преди да се цопне в басейна?...булгар,булгар.., трябва навсякъде да си покажем ганьовщината
  • 2 КОЙ

    41 120 Отговор
    Кой ходи там да пазарува , турци и роми живеещи в България, е има и по някой друг предател.Аз лично никога не бих купил нещо турско независимо от цената.

    Коментиран от #4, #5, #7, #11, #22, #32, #35

  • 3 i-рян

    36 5 Отговор
    еконт офис там няма ли офис?
  • 4 оня с магарето

    55 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОЙ":

    знаеш ли колко от зеленчуците са от там?
  • 5 Hahaha

    74 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОЙ":

    Иди да видиш кой ходи , 99 % са българи
  • 6 555

    78 2 Отговор
    Е кво, иначе тука ни ги продават х10 като ги внесат тия стоки. Да си ходят хората.
  • 7 937339

    63 8 Отговор

    До коментар #2 от "КОЙ":

    Ти всеки ден копуваш и консумираш турски стоки бе
  • 8 иделайно

    57 8 Отговор
    Оставете евтината стока в Турция,пишете за вече скъпия ток в България, който потребителите вече ще плащат от другия месец ,23% увеличение,а скъпия ток ще поведе у цената на много стоки нагоре...
  • 9 Славчо

    65 5 Отговор
    Какво лошо има в такава търговия бе киртаци кирливи? Няма по-нормално от това и е в изгода и на двете страни.

    Коментиран от #12

  • 10 Hoho Boho

    50 4 Отговор
    И какво стана? Ние, българите станахне "баровци"... Пълна пародия. Да се смееш или да плачеш?
  • 11 Роко

    65 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОЙ":

    Когато пораснеш и започнеш да изкарваш парите си сам ще коментираш кой е предател. Дотогава е хубаво да залягаш над учебниците вместо да пишеш глупости в интернет за да не се окаже че си от тези които и турски стоки не могат да си позволят.
  • 12 Роко

    31 6 Отговор

    До коментар #9 от "Славчо":

    Прочети внимателно написаното там е обяснено какво е лошото. Всъщност ако си достатъчно възрастен да помниш Виденовата зима би трябвало да го знаеш от собствен опит.

    Коментиран от #18

  • 13 Lovee

    7 11 Отговор
    Гладни са хората ханханаханханха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Тракиец":

    Заради тях се вдигна цената на свинското.
  • 17 hahaha

    10 4 Отговор
    Лакомията всичко съсипва.
  • 18 Гошо

    64 2 Отговор

    До коментар #12 от "Роко":

    ДВ ,да обясни първо ,какво правят швейцарците и тези от Люксембург в Германия и французите в Белгия и Холандия ,после да разправя за българите в Одрин

    Коментиран от #25, #27

  • 19 Доко

    12 23 Отговор
    Одрин падна и стана отново наш. Сега е момента да го окупираме и да го направим , град като тези у нас.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ковидиотин

    46 6 Отговор
    Отклонявате ни вниманието от мизерията в България.Едно време една тиква ни плашеше с фалита на Гърция също.Не само,че не фалира,но си запазиха пенсиите и заплатите непокътнати и милиарди няма да върнат.Ние сме гламари,че търпим еничари да ни управляват

    Коментиран от #34

  • 22 Ренде

    26 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОЙ":

    Ами сега Ганя копува на едро от там. А ти го копува от магазина с космическа надценка и пълни гушата на на кой тарикати ганьовец.
  • 23 Огнян

    42 2 Отговор
    Презграничната търгвия процъфтява, защото родните търгашески монополи не щат да смъкнат цената, Имаш 80 000 000 държава на границата с 3-4 пъти по-ниски цени. Стоките ти са на 90% внос. Защо тогава в магазините всичко поскъпва, вместо да падне?
    Пазарна икономика ли? Друг път!

    Коментиран от #24

  • 24 Роко

    29 11 Отговор

    До коментар #23 от "Огнян":

    Огняне има един предмет в университета нарича се икономика трябва да го поучиш малко и ще разбереш. Пазарната икономика не е да ходиш в Турция с торбите.Това че там цената в момента по - ниска не значи че автоматично и у нас трябва да падне означава само че турците заради мъдрото управление на Реджи могат да си купят по - малко неща. През 1995 година положението беше същото но у нас, идваше турчина и с няколко лири изкупуваше магазина, а българите гледахме със завист пълните му торби и се чудехме дали заплатата ще ни стигне за един хляб.

    Коментиран от #26

  • 25 Роко

    10 9 Отговор

    До коментар #18 от "Гошо":

    Гоше не си разбрал за кво иде реч във въпросната статия. А за швейцарците и жителите на Люксембург не се притеснявай те не ходят в Германия щото са бедни, а и за тях да отидеш до Германия е като за перничани да отидат в София.
  • 26 Огнян

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "Роко":

    Има един предмет в първи клас - нарича се "четене". Постарай се да го изучиш адекватно.
    Репликата ти няма нищо общо с постинга ми.
    Ама Роко не читатель, он писатель.......

    А какво Е Пазарната икономика мога да водя лекции на тези, които са ти я преподавали така, че да звучиш толкова комично по темата,

    Коментиран от #31

  • 27 Тираджия

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гошо":

    Хайде, хайде точно немците ходят да пазаруват в Люксембург, цените дори в бензиностанцията там до пограничната зона да по ниски отколкото в Лидъл в немско.
  • 28 I C Phone

    22 0 Отговор
    Лошо няма. Швейцарците ходят с пълни багажници с боклук да го изхвърлят в Франция, датчаните ходят в Германия в супермаркета, а всички заедно идват през лятото в Слънчев бряг поради същата причина. Да не говорим за дентален, а и за секс туризъм. Всички казват че българките били с най добро отношение цена-качество :-) И аз гледам с празни ръце, ама 100 евро ми се виждат много... .:-))))
  • 29 666

    8 1 Отговор
    Добре че са ШВЕЙЦАРСКИТЕ Весникаре щото DW ни липсва. 😉😉😉
  • 30 Евала балканци !

    4 4 Отговор
    В калабалъка се прави най-големият алъш-вериш. Гледаш как другите пълнят "дисагите" ; и се залепваш и ти за сергиите и рафтовете - сакън да не останеш назад. Те така, турците, с тези валутни джамбазлъци, хубавичко ни зарибиха и се отърваха от купища стоки, които много много не се "харчеха" в страната.
  • 31 Роко

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Огнян":

    Ох милият ми той професор. Приятелю предполагам си учил (ако въобще си учил) икономика в УНСС Карл Маркс, а там освен да цитираш "мъдрите мисли" на Маркс за икономиката на друго не могат да те научат. За пазарна икономика трудно ще ми обясниш нещо както личи от предишния ти коментар. Предлагаш да внасяме евтини стоки от Турция сигурно си мислиш че ти първи си се сетил за това, но можеш да бъдеш сигурен не си ти откривателя на топлата вода, но можеш да се пробваш (трябва да си богат щом много разбираш от пазарна икономика така че парите не би трябвало да са ти проблем) не е трудно отиваш в Турция купуваш евтинииката и правиш невероятни печалби дори като продаваш на по - ниски цени у нас разликата е три-четири пъти така че все ще остане нещо и за тебе а и ще печелиш от количеството което ще продаваш. Просто не схващаш идеята на пазарната икономика. А тя е наистина елементарна балансът на търсенето и предлагането определя цената на даден пазар.
  • 32 Реститут

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОЙ":

    Отиди в местния мол все едно си в мол Paradise,почти няма местни коли,а все български и то нови модели.
  • 33 Змеят

    1 0 Отговор
    Гьозел
  • 34 Провери

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ковидиотин":

    Естествено че се промениха, имаше огромна пенсиинно и социална реформа в ущърб на гърците. Това библиотекар да е първа категория на труд не е нормално.
  • 35 ГооШоо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОЙ":

    Пълен безумник си. Лекарствата ми за кръвно налягане в Турция са ми два пъти по евтини от Бълария по здравна каса. Предател си ти.
Новини по държави: