Last news in Fakti

30 Декември, 2021 13:06 998 2

Президентът на Казахстан подписа закон за премахване на смъртното наказание

  • казахстан-
  • смъртно наказание

Смъртното наказание се изключва от санкцията на 17 члена от Наказателния кодекс на страната, като най-строго наказание остава доживотен затвор

Президентът на Казахстан подписа закон за премахване на смъртното наказание - 1

Държавният глава подписа закон на Република Казахстан „За изменение и допълнение на някои законодателни актове на Република Казахстан по въпроса за премахване на смъртното наказание“.

Съгласно закона, от 11 члена в общата част на Наказателния кодекс на Република Казахстан, смъртното наказание се премахва като вид наказание, включително от членове, касаещи системата на наказания, назначения и замяна на наказание. Освен това се отменя специална статия за понятието за смъртно наказание, условията и приложенията на изискването за мораториум.

Смъртното наказание се изключва от санкцията на 17 члена от Наказателния кодекс на Казахстан, като най-строго наказание остава доживотен затвор. Чрез допълнения в Наказателния кодекс на Казахстан се въвежда забрана за условно предсрочно освобождаване на лица, на които смъртното наказание се заменя с доживотен затвор.

Този закон сенаторите на парламента на Казахстан одобриха на 23 декември. На заседанието на Сената те отбелязаха, че това е логично продължение на работата, която се провежда в Казахстан за поетапно намаляване на прилагането на смъртното наказание.

По този начин, приемайки този закон, Казахстан се присъединява към група страни, в които смъртното наказание е законодателно забранено. Освен това страната доказва, че подкрепя международното движение, насочено към пълно премахване на смъртното наказание.

В света има повече от 150 страни, които са се отказали от смъртното наказание законодателно или на практика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пайпер

    3 2 Отговор
    Голяма грешка
  • 2 Атлантик

    1 5 Отговор
    Още една съветска република тръгва към ЕС и НАТО.