Last news in Fakti

2 Януари, 2022 13:36 1 232 6

Голям пожар бушува в южноафриканския парламент в Кейптаун

  • кейптаун-
  • южна африка-
  • пожар

Миналата година пожар опустоши част от библиотеката на университета в Кейптаун, която беше дом на уникална колекция от африкански архиви

Голям пожар бушува в южноафриканския парламент в Кейптаун - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Голям пожар бушува в сградата на парламента в южноафриканския град Кейптаун. Видеозапис показва облак черен дим, изпълващ небето, и огромни пламъци, излизащи от покрива на сградата.

Десетки пожарникари се борят с огъня. Все още не е ясно какво е причинило избухването на пожара, само часове след държавното погребение на архиепископ Дезмънд Туту в катедралата Сейнт Джордж, близо до парламента.

Покривът е запален, а сградата на Националното събрание също е запалена, съобщиха първоначално градските власти.

Първоначалните информации сочат, че пожарът е започнал в офис пространство и се е разпространил към фитнес зала, каза Жан-Пиер Смит, член на кметската комисия на Кейптаун, отговарящ за безопасността и сигурността.

Министърът на общественото строителство и инфраструктурата Патриша де Лил заяви, че пожарът в залата на Съвета на провинциите (горната камара на парламента) е бил овладян, но сградата на Националното събрание все още гори:

"Това е много тъжен ден за нашата демокрация, защото парламентът е домът на нашата демокрация. Парламентът също така е стратегическа ключова точка. Всички въпроси ще бъдат разследвани. Полицията вече започна разследването, съдебна медицина е тук. Засега не можем да ви кажем откъде точно е тръгнал огънят:, посочи Патриша де Лил.

Парламентът не заседава в момента заради празниците.

Сградата в Кейптаун се състои от три части, като най-старата датира от 1884 г. В по-новите части, построени през 20-те и 80-те години на миналия век, се помещава Националното събрание.

Миналата година пожар опустоши част от библиотеката на университета в Кейптаун, която беше дом на уникална колекция от африкански архиви.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бил Гейтс

    4 0 Отговор
    Минали пика на Омикрон ли имам 7 деца да отглеждам и да им гарантирам безсмъртие те ше ми спирта пандемията ше видат ся
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 жалко

    6 0 Отговор
    А нашия трябваше да гори по времето на боко със всички депутати в него !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 цербер

    4 0 Отговор
    Покривът е запален И сградата на Националното събрание също е запалена. Засега не можем да ви кажем, откъде точно е тръгнал огънят.- посочи Патриша де Лил.
  • 5 Гаглей

    1 0 Отговор
    Те тия и без това са за утрепване
  • 6 Hoho Boho

    0 0 Отговор
    То и 12.01.2022 наближава...