2 Януари, 2022 15:20 2 774 15

Ще получават ли болногледачите колкото инженерите?

  • германия-
  • болногледач-
  • инженер

Основните критерии: образование, натоварване и отговорност

Ще получават ли болногледачите колкото инженерите? - 1
Снимка: DW

Тези, които се грижат за възрастните и болните, трябва да получават справедливо заплащане. Но какво означава това конкретно? А и как би могло да се финансира?

"Справедливо заплащане" - лесно е да се каже, но съвсем не е толкова лесно да се изчисли. Социоложката Уте Кламер от университета в Дуисбург предлага подход, който би помогнал в дебата за справедливото заплащане на болногледачите. Тя казва: "Справедливото заплащане на болногледач, който има съответната квалификация, би трябвало да е близо до заплащането, което получава един инженер".

Кламер и колегите ѝ сравняват всички професии на базата на натоварването на работещите. Търсят отговорите на въпросите: Какво обучение ти е необходимо, за да практикуваш? Какво физическо и психическо натоварване трябва да поемеш? Каква степен на отговорност носиш спрямо други хора или машини?

Основните критерии: образование, натоварване и отговорност

"Когато събереш всичко това и претеглиш неговата тежест, можеш да категоризираш професиите в различни групи", обяснява Кламер. "За първи път го направихме по статистически път. И установихме, че гледането на болни е сравнимо с инженерните професии например."

Натоварването все пак е различно: при инженерните специалности най-много натежава продължителното следване, както и отговорността за машините впоследствие. При болногледачите натежава психическото и физическо натоварване, както и това, че те носят отговорност за други хора.

На базата на класацията, изготвена от Кламер и нейните колеги, в един справедлив свят заплатата на болногледачите би трябвало да бъде повишена до тази на инженерите. В Германия те започват работа с около 51 хиляди евро годишно. Това би означавало около 4000 евро брутно месечно възнаграждение за квалифициран болногледач.

Откъде да дойдат парите?

За много от работещите в бранша такъв хипотетичен свят би донесъл повишение на заплащането с до 50 процента. Най-много биха спечелили тези, които се грижат за възрастни хора, защото те получават значително по-малко от работещите в болниците. А това е само една от разликите в заплащането.

То например е повлияно от работодателя - дали той е частна или религиозна организация. Значение има и в коя от германските провинции се работи. Но ако всички болногледачи започнат да получават по 4000 евро, откъде ще дойдат тези пари?

"Ако няма други промени, ще се стигне до по-високи осигурителни вноски", казва Хайнц Ротганг, професор по икономика на здравеопазването в университета в Бремен. "Всичко останало в системата трябва да бъде реформирано. В здравния сектор вече има федерална данъчна субсидия, която може да бъде увеличена. Но така или иначе ще плащаме ние."

А условията на труд?

Ротганг смята, че на първо място,дългосрочните грижи в специализираните домове трябва в бъдеще да бъдат финансират по-справедливо. Защото в сегашната система по-високите заплати могат да доведат дотам, че много хора да не могат да си позволят настаняването в дом за възрастни.

Причината: и в момента не всички разходи за болногледачите се покриват от здравните каси. А по-високите заплати биха довели до повишаване на вноските на пациентите и техните близки.

При това положение много семейства ще изберат да гледат своите роднини вкъщи, което би довело до сериозно натоварване за тях. А за да могат домовете да останат достъпни, държавата вероятно ще трябва да се намеси и да инвестира повече. В крайна сметка, както и да се финансира по-справедливото заплащане, второто сериозно изискване на много болногледачи няма да бъде автоматично изпълнено: това за по-добри условия на труд.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кабел

    10 4 Отговор
    Кламер и топлийка:Това кога ще стане и в България?
  • 2 ха ха

    23 2 Отговор
    Аре, пак глобал-социализъм и социална справедливост. Къде отиде пазара, търсене и предлагане? При въглищата и атомните централи?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    17 3 Отговор
    “ За първи път го направихме по статистически път. И установихме, че гледането на болни е сравнимо с инженерните професии например." 🤣 Един мой преподавател по статистика казваше, че може да се намери корелация между пролетния прелет на щъркелите и увеличението на бебетата през този период ! Простолюдието наистина ще започне да ни убеждава, че бебетата ги носят щъркелите 🤣🤣🤣

    Коментиран от #8

  • 5 Ами ...

    26 3 Отговор
    Ясно. Обработват ги за повишение на здравните вноски. Няма да се отървем лесно от медицинския фашизъм. Не знам как е в Германия, но в България това изравняване отдавна е факт. Ако не платиш сутрин на дневната смяна, няма да погледнат болния през целия ден. Ако не платиш вечер на нощната - няма да погледнат болния през нощта.
  • 6 Госあ

    5 11 Отговор
    Нека простолюдието получава колкото мен, но когато се събуя искам да ми подрежда обувките и никога да не ме поглежда в очите 💁
  • 7 Респект

    6 2 Отговор
    към тези хора !
  • 8 Санитар

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Като ти дойде на картуната железобетонна по друг начин ще разсъждаваш
  • 9 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Инжинери стават ,санитари.Санитри, стават ,,ЛУДА РАБОТА
  • 10 В.В.П.

    14 1 Отговор
    Нуждаем се от санитари с инжиниерна мисъл. Перфектно ,хибрид,невероятен.!
  • 11 Рошко

    10 3 Отговор
    Ами инженерите като искат спокойствие за родителите си ще си плащат, ако ли не да си ги гледат, просто е
  • 12 ежко

    12 0 Отговор
    Могат да вземат пари от банкерите -нито са натоварени и както се оказа-не носят и отговорност!
  • 13 XXL

    12 0 Отговор
    Тц-тц-тц. Клетите джихадисти, които Меркелца покани на талази от по 1-2 милиона годишно, нещо не щат да работят, а ?
  • 14 ИНЖЕНЕР

    13 0 Отговор
    Да ви кажа ли в България колко получават инженерите? :D
  • 15 Санитар

    1 0 Отговор
    А ти какво си направил да се наричаш инженер Истинските нямат проблем с парите
Новини по държави: