Last news in Fakti

17 Април, 2013 14:32 6 954 4

Бомбите в Бостън - в тенджери под налягане

  • взривове-
  • терористичен акт-
  • маратон-
  • бостън
Бомбите в Бостън - в тенджери под налягане - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бомбите, които окървавиха Бостънския маратон, може да са били поставени в тенджери под налягане, съобщи Би Би Си, цитирайки източници от следствието. Специалният агент на ФБР Ричард Де Лориърс е съобщил на пресконференция, че на мястото на инцидента са открити парчета от найлон (от саковете за бомбите), фрагменти от сачмени лагери и др., които вероятно са били в състава на експлозива. Те са изпратени за анализ в лабораторията на Бюрото в Куантико, Вирджиния.

Американски медии вече публикуваха снимки на останките от самоделните взривни устройства – изкривени метални съдове, овъглени кабели, малка батерия и предмет, напомнящ монтажна платка.

Бостънският тв канал 7NEWS показа ексклузивни фотокадри на едно и също място, направени преди и след един от взривовете. На първия кадър се вижда светла чанта, оставена без надзор в близост до пощенска кутия – тя се намира в края на тротоара от външната страна на огражденията по маршрута на маратона. На втория кадър, който на места е „замазан“, за да не се виждат прекалено отчетливо кървавите последствия от експлозията, тази чанта вече я няма. Според автора на снимките, те са били направени с разлика около час.

Друга серия кадри, направени веднага след взривовете, показва нещо странно: докато реакциите на зашеметените хора са объркани, един човек – бял, с раздрани панталони и тъмна тениска, тича в права линия. Възможно е той да е бягал в паника, но може и да се е опитвал да се скрие от местопрестъплението. В момента ФБР проучва изображенията.

В блогосферата и медиите много коментари предизвика и фотография с тайнствен човек на покрива на близка сграда, който случайно е попаднал в кадър, заснет от очевидец на взривовете – студентът Дан Лампарело, и публикуван в Туитър. Там се вижда мъж със светли панталони и тъмно сако, който върви по покрива на сградата, чиято фасада е точно до финиша на маратона, където гръмват експлозиите, съобщава Christian Science Monitor.

Снимката по случайност е запечатила точно момента на взрива, а човекът на покрива не проявява никакво безпокойство и изненада, сякаш е знаел какво трябва да се случи.  Тази снимка показаха в ефира си и водещи електронни медии като Си Ен Ен, Ей Би Си, Си Би Ес.

Четири версии за терористичния акт

Списание The Week публикува обзор на четирите основни версии за случилото се, за което засега няма нито заподозрени, нито арестувани.

Според първата от тях терористичният акт и проява на ислямисткия джихад. Не се изключва към трагедията да е съпричастна международната терористична групировка „Ал Кайда“. Анонимни източници от спецорганите твърдят, че стилът на организация на взривовете, както и съставът на бомбите подсказват, че терористите може да са били оръдие именно на „Ал Кайда“

Следствието не изключва актът да е дело и на антиправителствени екстремистки групи. В полза на тази версия говори фактът, че разузнаването не е получило никакви предупреждения за възможен терористичен акт. Освен това експлозиите станаха в Деня на патриота, когато САЩ си спомнят и отбелязват войната за независимост.

Съществуват трета и четвърта хипотеза: че правителството само е организирало взривовете за постигане на свои собствени цели и че взривът е заложен от психичноболен, който е действал самостоятелно.

Кръгът на заподозрените все така остава широк

До момента никоя организация не е поела отговорност за терористичния акт, довел до смъртта на трима души и до над 180 ранени. ФБР продължава да твърди, че кръгът на потенциалните заподозрени е много широк. Спецслужбите са получили около 2000 информации от граждани, които ще бъдат използвани за разкриване на престъплението, уточни Си Би Ес нюз. Задържаният по-рано емигрант от Саудитска Арабия засега не се разглежда като заподозрян, а само като свидетел.

Установена е самоличността и на третия загинал в атентата – китайски студент, който следвал в Бостънския университет. Другите са 8-годишно момченце и 29-годишна жена, и двамата граждани на САЩ.

Утре сутринта, 18 април, в Бостън ще се проведе траурна церемония в памет на жертвите, на която ще присъства и президентът Барак Обама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 румбо

    1 1 Отговор
    Не може да тормозиш(и да живееш на гърба на) целия свят и да очакваш да ти се размине!Но естествено го отнасят хора които нямат вина.
  • 2 tooshortname

    1 0 Отговор
    Poslednata versia e nai- logichna. Veche nikoi ne im viarva na iankite.
  • 3 Румен Янев

    0 1 Отговор
    Еми атентатора най-вероятно е бил готвач и е преценил че е по-добре в тенджера отколкото в тиган
  • 4 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Кръгът на заподозрените бил широк. Ми широк ще е, половината свят питае " топли " чувства към тази така наречена държава.