Last news in Fakti

8 Януари, 2022 12:15 4 426 17

Следване в Германия: какво трябва да знаете

  • студенти-
  • следване-
  • германия-
  • пари-
  • вузове-
  • висше образование-
  • университети-
  • немски език

Задължително ли е да владеем немски език?

Следване в Германия: какво трябва да знаете - 1
Снимка: Shutterstock

Как да следваме в Германия? В кой университет да подадем документи и плаща ли се за следването? Ако искате да завършите висше образование в Германия, следващите информации ще са ви полезни.

Има ли студентски такси?

Най-важният факт е, че следването в държавните ВУЗ-ове на Германия е безплатно. Но в почти всички университети се плащат известни семестриални такси, които се движат между между 50 и 400 евро. С тези пари обикновено се покриват разходите за транспортна карта, спортни занимания или езикови курсове.

Финансови средства

Важно за студентите е да знаят, че за да се запишат за следване в Германия, трябва да докажат наличие на достатъчно средства, с които да живеят в страната. Първият вариант е да си открият банкова сметка, от която могат да се теглят само ограничени суми на месец. За първата учебна година студентът трябва да разполага с 10 332 евро, но конкретната сума се мени всяка година, така че бъдещите студенти е добре да проверяват актуалната информация на сайта на германското посолство в тяхната страна.

Другият начин е да си намерят поръчител или да представят справки за финансовите доходи на родителите. А може и да си осигурят стипендия от някоя организация или фондация в Германия. Най-много стипендии отпуска Германската служба за академичен обмен (DAAD), както и различни фондации - например "Александър фон Хумболт", "Хайнрих Бьол", "Фридрих Еберт", "Конрад Аденауер", "Роза Люксембург" и др.

Трябва ли непременно да владея немски език?

Отговорът на този въпрос зависи от конкретния ВУЗ и специалността. За техническите специалности обикновено са достатъчни познанията по английски, но има и случаи, когато се изисква сертификат, потвърждаващ познания както по английски, така и по немски. За хуманитарните специалности се изисква особено добро владеене на немския език. От студентите, които преди това са завършили колеж или средно образование в Германия, не се изисква езиков сертификат. Конкретните правила обаче зависят от съответното висше учебно заведение.

Къде е най-добре да следвам?

В страната има множество висши учебни заведения, затова като начало е добре да уточните какви специалности ви интересуват, освен това да се информирате за потребностите на германския трудов пазар и перспективите за млади висшисти. Последното е особено важно, ако искате да работите в Германия. След това кандидатите могат да потърсят онези направления, които отговарят на личния им интерес на сайтове като Hochschulkompass.de, Studieren.de и Zeit.de/Campus. Не без значение е да се обърне внимание и на рейтинга на съответния университет в някои световни класации, както и позициите на съответните специалности в тях.

Има ли възрастови ограничения?

В германските университети няма ограничения за възрастта на кандидат-студентите. Известно е, че и възрастни германци, които отдавна са завършили някакво висше образование, понякога изпълняват своя стара мечта и се записват в нова специалност - нерядко дори в пенсионна възраст.

Автор: Ксения Сафронова


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 6 Отговор
    види ли човек доче зеле да знае да не чете всичко е лъжа

    Коментиран от #2, #5, #6, #16

  • 2 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД РОБСТВО

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    "Следване в Германия: какво трябва да знаете" - трябва ли да сме инжектирани с ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ против грипа и колко дози трябва да наблъскаме? Предполагам с по-малко от 4 не става.
  • 3 инж технолог по хранене

    14 4 Отговор
    "Най-важният факт е, че следването в държавните ВУЗ-ове на Германия е безплатно." Мдаааааа,не е много безплатно,ама нейсе. Най-важният факт е банковата сметка и да говориш немски. Английският е между другото.
  • 4 глоги

    11 2 Отговор
    Един редовен студент, който живее на квартира, харчи средно по 819 евро месечно. В тази сума влизат наемът, храната, облеклото, разходите за телефон, интернет, учебни пособия, здравна осигуровка, радио- и тв-такса, както и тези за свободното време. АКО В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАШ ЗАПЛАТА КОЛКОТО ЕДИН ДЕПУТАТ,МОЖЕШ И ДА ИЗСТУДЕНТСТВАШ 5 ГОДИНИ. МИНИМУМ 2000 ЛЕВА ЩЕ ИЗХВЪРЧАТ ЗА ТВОИТЕ НАЛИЧНИ РАЗХОДИ. НО НЕ СА САМО ТЕ. ЗАТОВА МАМА И ТАТИ АКО СА БОГАТАШИ,МОЖЕШ СПОКОЙНО ДА УЧИШ НЕ САМО В ГЕРМАНИЯ.
  • 5 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    хахахахах ,хохохохохохо!доиче зеле викаш.друго си е гацо бацов от северозапада нали дрогар!интересно що немците са наи развитите като икономика ,а вие в северозападна българия сте точно обратнотот като сте толкова умни!смях!доиче зеле викаш!хахахахахаха!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А види ли човек ГРАД КОЗЛОДУЙ да знае че мозъкът му отдавна е изветрял.
  • 7 За да следваш в Германия

    7 5 Отговор
    Първо трябва да имаш дебел татко, който да пие кръвта на поне 100 души в родината, за да може охолно да си учиш и шмъркаш! Беше от рода на майката на убиеца на Милен Цветков!

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "За да следваш в Германия":

    това не е вярно.може да идеш д работиш в германия и паралелно с това да учиш.въпросния които спомена където и да учи е загубен.стотици български деца от скромни семеиства учат в австрия ,германия или дания.лично познавам поне 10 такива.лошото е че после хич не им се връща тук.и напълно ги разбирам!

    Коментиран от #13

  • 9 Gucci x Balenciaga

    10 1 Отговор
    Как може да подвеждате така хората ,езика не бил от значение?Ми как ще се оправи този българин и плюс студент говорещ и разбиращ само български, и тоалетната не може да намери ,а дали би разбрал в колко часа започва лекцията на кой етаж.....?Ако нямаш много пари трябва да си намериш и работа а клиентите в ресторанта не са българи например и най смешното да намериш бюрото и да кандидатстваш за стипендия ,намаление трябва да знаеш писмено и говоримо езика в държавата която се намираш.

    Коментиран от #10

  • 10 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Gucci x Balenciaga":

    в германия всички говорят англииски.имам роднина в дания дето бачка от години и не знае датски.цялата му комуникация е на англииски.оправя се прекрасно.в австрия,швеицария и германия има университети в които няма нужда да знаеш немски,същото е в холандия или дания.както писах стотици български деца от различни семеиства учат или са учили там.много са научили немския,датския или холандския в последствие.

    Коментиран от #11

  • 11 Gucci x Balenciaga

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Не споря не знам за тези държави как е във Франция не говориш ли френски си чао ,трябва наистина да имаш приятели да помагат .Слагам и мен в това число ако не беше мъжа ми с моят английски нямаше да се оправя,в началото докато учих тук език се налагаше дори и на доктор да идва с мен една настинка не може да те разбере доктора какво му говориш ми лекарствата как да пиеш...не искам да си припомням .Леля ми живее тук много пъти съм била за месец, два не съм правила план да оставам тук случайно намерих щастието си тук беше трудно

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Gucci x Balenciaga":

    южна европа е друго.французите са доста ревниви към езика си и ако някои ги заговори на англииски се правят че не разбират.все пак френския е бил международния език преди втората световна.в италия,испания,португалия и гърция също не са много добре с англииския макар че са туристически дестинации,но над алпите е съвсем друго!

    Коментиран от #14

  • 13 Браво

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Работил ли си в Германия? Стоянчо, ако бачкаш 4 часа ще вземаш 650 евро, и ще ти яде 6 часа от живота! Училището 8-9, и кога ще ядеш, переш, къпеш и т.н. ? На думи е лесно! В Германия дипломата не излиза като в България с дебелия татко!
  • 14 Gucci x Balenciaga

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Както написах ,на леля приятелка синът и бил ме харесал,добре че говори английски излизахме на ресторант, бар после ми пишеше 2 години пак идвах нямах голямо желание да уча езика ,беше много е труден имат и те диалект в различните градове.
    Много ги яд,често го споменат защо не избрали френският а английски език за международен. Цял свят им е длъжен на тях ,да има едно лесно и животните френски да говорят. И в магазина е така ако не е Френско било боклук или не добро качество, малко са досадни в това отношение малко са дръпнати фанатици на тема родно
  • 15 Име

    5 2 Отговор
    Да си ваксан. Тава им е най важно сега. Да е набоден всеки.
  • 16 Бай Ху (By Who)

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Привет КОЗЛОДУЙ! Много си прав!
  • 17 Димитър Теодосиев

    0 1 Отговор
    Относно статия - 8 Януари, 2022 12:152 94516
    Следване в Германия: какво трябва да знаете.

    Господа, относно информацията в тази статия мога да кажа, че е доста подвеждаща, а на места и невярна.
    Това го твърдя, тъй като нашия консултантски център е специализиран в тази област и вече повече от 20 години се радваме на успешна дейност без нито един неприет студент.. Моля, проверявайте информациите си преди да публикувате подобни статии.
Новини по държави: