Last news in Fakti

9 Януари, 2022 12:56 5 771 49

"Ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон". Така ли е?

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия-
  • дезинформация-
  • заразени

Бустерните дози повишават защитата срещу Омикрон

"Ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон". Така ли е? - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на новите инфекции с варианта Омикрон растат бързо в множество държави, а заедно с тях се множат и фалшивите новини. Отскоро например се твърди, че ваксинираните по-често се заразяват с Омикрон. Ето какво обаче сочат данните.

"96% от случаите са на ваксинирани" - лъжа

"Германското правителство заявява, че 96% от случаите с Омикрон са на хора, които са ваксинирани“, пише един потребител в Туитър. Към публикацията върви и диаграма, която уж била на института "Роберт Кох". Тя съдържа данни за инфекциите между 21 ноември и 27 декември. От нея става ясно, че 69% от заразените с Омикрон са изцяло ваксинирани, а 27% дори са с бустер, докато едва 4% - са неваксинирани. Но верни ли са тези данни?

В отговор на запитване от ДВ институтът "Роберт Кох" отговори, че въпросната графика не е тяхна, а актуалните числа могат да се видят в седмичния им бюлетин от 30 декември 2021. Говорителка на института обяснява, че там една от стойностите действително е била объркана, но след това е коригирана. Освен това в Германия 71,6% от населението е ваксинирано. "С повишаването на дела на ваксинираните се увеличава и броят на заразените от COVID, които са ваксинирани", обясняват от "Роберт Кох". Ефективността на ваксините не е 100%, но те предпазват от тежки форми на заболяването. Пробивите при ваксинираните не са белег за това, че препаратите са неефективни. Бустерните дози впрочем увеличават защитата в значителна степен.

Вярно е. Бустерните дози повишават защитата срещу Омикрон

Някои изследвания сочат, че наличните ваксини не защитават така добре срещу Омикрон, както срещу другите варианти на вируса. Резултатите обаче показват също, че предизвиканата от ваксините защита предпазва от тежки форми на болестта поне за определен период от време. Има и друга добра новина: първи резултати от международни проучвания показват, че бустерната доза води до сериозно повишаване на имунната защита на организма. Студия на BioNTech/Pfizer стига до извода, че три дози от тяхната ваксина защитават почти толкова ефективно срещу Омикрон, колкото две дози срещу първоначалния вариант на вируса. Вирусологът Волфганг Прайзер, който е сред откривателите на Омикрон в Южна Африка, изяснява пред ДВ: "В интензивните отделения на Южна Африка почти нямаше хора, които да са били ваксинирани".

Манипулативно тълкуване на изследвания

Критиците на ваксините в момента редовно се позовават и на едно изследване от Дания, което показвало, че ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna само три месеца след имунизацията дори имали негативен ефект върху защитата срещу Омикрон. Един потребител в Туитър пише в тази връзка: "Вероятността от заразяване с Омикрон сред ваксинираните с BioNTech е със 76,5% по-висока, отколкото сред неваксинираните, а при ваксинирани с Moderna - с 39,3% по-висока".

Резултатите на това проучване, което анализира защитата от ваксините срещу Омикрон, все още не са били подложени на експертна проверка и оценка от други учени. Предполагаемата ефективност на ваксините в това изследване е била изчислена на базата на сравнение между броя на инфекциите на двукратно ваксинирани и неваксинирани в първите седмици след появата на Омикрон в Дания.

ДВ разговаря с епидемиолога и съавтор на изследването Кристиан Холм Ханзен от института "Serum" в Копенхаген. "Една от причините за по-големия брой регистрирани инфекции сред ваксинираните е, че те се тестват по-често от неваксинираните", казва той. Затова и по-голям процент от случаите става известен. Експертът посочва и друг фактор: в Дания само ваксинираните и преболедувалите имат право да пътуват и да участват в различни събирания и мероприятия - поради това за тях е по-голяма и вероятността да се заразят на тези места. Това обаче в никакъв случай не означава, че са се заразили ПОРАДИ това, че са ваксинирани. Експертът изрично обръща внимание на този факт в своето изследване.

Освен това делът на ваксинираното население в Дания е значително по-голям от този неваксинираното. Към 5 януари в тази страна са били изцяло ваксинирани около 79,46% от хората. Впрочем цитираното изследване страда и от друг съществен недостатък. То анализира броя на заразените, които са били ваксинирани или неваксинирани, но не прави никаква разлика между леко и тежко протичане на инфекцията.

Заключение: Няма данни, че ваксинираните са по-уязвими, напротив

С други думи данните от Германия и Дания не могат да служат като доказателство, че ваксините не действат срещу Омикрон, и че този вариант на вируса е по-опасен за ваксинираните, отколкото за неваксинирани. Въпросните сведения се използват манипулативно, за да защитават тези против ваксините. Допуснатите до употреба ваксини действително имат по-слаб ефект срещу Омикрон, отколкото срещу първоначалния вариант на вируса, но въпреки това гарантират относително добра защита и предпазват от тежки форми на COVID. Първите изследват показват, че бустерните дози значително увеличават защитата от инфекция и от тежко боледуване.

Автор: Катрин Весоловски


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Covid

    99 2 Отговор
    Зелето има неповторимия талант, да предизвикват неописуема погнуса у хората, още със заглавието.

    Коментиран от #16, #35

  • 2 крим психолог

    102 1 Отговор
    щом крадеца изпадне в обяснителен режим,това е доказателство,че е гузен и лъже!

    Коментиран от #25

  • 3 Така е

    79 1 Отговор
    И са много опасни за нас ЗДРАВИТЕ. Да им слагат марки на ушите за да се пазим от тях...
  • 4 Беги беги

    81 2 Отговор
    Е да де, ама цяла Европа пламна! Защо?
  • 5 гадно

    80 0 Отговор
    Прочетох заглавието и си казвам пак Гьобелс веле ще лъже и маже и така се оказа. Пак се опитват да представят очевадната истина, че и ваксинираните се заразяват в друга светлина.
  • 6 ТаУмВзе

    62 1 Отговор
    Това не е Ваксина, за да има ваксани бре овче зеле! Гьобелс е лаик, Менгеле му съдейства, докато моше спечели Билиарди, за нов шит Срещу Човечеството!
  • 7 Делтатрон

    59 2 Отговор
    Нема се плашите, иде Делтатрон с пети бустер.

    Коментиран от #29

  • 8 ВАКСИНИРАНИТЕ....

    35 1 Отговор
    Отдавна им изпяха опелото в църквата....🤣
  • 9 ТАКА Е

    59 1 Отговор
    Deutsche WC най-често бълва соросоидна пропаганда! Няма кво да четете, цъкайте една звезда. На всеки му е ясно, че ако ваксините бяха ваксини, нямаше в държави с 90% ваксани да има пикове, затваряния и пълни болници. Както и да оревавате орталъка за омикрон, за който дори СЗО казва че е лека работа.

    Коментиран от #28

  • 10 Аман

    46 0 Отговор
    От швабска пропаганда. Тея вече никой не ги чете. Да се забранят на българска територия.
  • 11 Кики

    36 6 Отговор
    В Казахстан за 24 часа победиха ковид фашизма, бяха разтурени и унищожени центрове за ваксинация, арестувани доктори и ковид полицаи, сега е наш ред да направим същото в България
  • 12 КРА

    50 2 Отговор
    Щом флагмана на ковид манипулациите ДВ се оправдава, значи че положението при "ваксинираните" е много сериозно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Въй

    38 1 Отговор
    Някои елементи искат да превърнат института "Роберт Кох" в "Роберт Кух".

    Коментиран от #21

  • 15 корона

    39 1 Отговор
    Факт е,че ваксинираните се заразяват НЕ ПО-МАЛКО от неваксинираните.Да погледнем нашата си статистика:
    Днес,9.01-заразени ваксинирани 26,5%,общо ваксинирани 31,9%,тоест от ваксинираните заразени са 83%
    Вчера,8.01-заразени ваксинирани 26%,общо ваксинирани 31,8%,тоест от ваксинираните заразени са 81,7%
    Такова е положението и за предходните дни-можете да видите данните на:covid.tobel.bg
    Ваксините не спират разпространението,само намаляват смъртността.От което следва,че ЗС са медицински безсмислени.
  • 16 Рошко

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "Covid":

    Аз му викам, дълбока психология не помагат ама иначе пак го извъртат че по лесно се прекарвал ако си боцнат и то с трета игла, много се загрижиха в последните две години за нашето здраве разни ми новоизлюпен професори математици и политици
  • 17 Буха ха

    35 1 Отговор
    Абсолютно манипулативни данни. Казват че не е вярно че 96% от случаите на Омикрон са на ваксинирани, НО ПРЕМЪЛЧАВАТ КАКЪВ Е ПРОЦЕНТА СПОРЕД ТЯХ И ПИШАТ РАЗНИ АЛАБАЛИЗМИ. Възможно е 96% да не е вярно, защото всъщност са “само” 95%, нали така?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Матей преображенски

    35 0 Отговор
    А що,нима не се заразяват?Тъй като ваксините не предоставят никаква защита,а имат само комерсиална цел,тогава посочената статистика може да излезе вярна.Защо,защото В Германия се хвалят с високи проценти ваксани,тогава заразяването се разпределя равномерно между ваксани и не.Неистовата пропаганда показва само несломимото желание на властите да вкарат цялото стадо в кошарата,барабар с вълците,да не оставят нито една шугава овца да се лута из храстите.Може да се оприличи с приемането на исляма,неверниците се заклеймяват и посочват за врагове .
  • 20 😷😷😷

    33 0 Отговор
    DW, лъжат безобразно и нагло! Фактите медицинските са, че основно "ваксинирани" се заразяват! Разбира се има и неваксинирани, но специално омикрона е вируса на "ваксинираните"! Не четете и не слушайте DW, вземете имформирано решение!
  • 21 Статистик

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "Въй":

    German Government Data for the alleged Omicron variant of Covid-19, suggests that most of the “fully vaccinated” will have full blown Covid-19 vaccine induced acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) by the end of January 2022, after confirming that the immune systems of the fully vaccinated have already degraded to an average of minus 87%.

    Това също е от института Роберт Кох. Но явно е твърде неудобно за публикуване от DW?

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Неразбрал

    28 0 Отговор
    Ми DW да погледнат в covidmap.europe и да обяснят защо най-оваксаните държави са тъмносини?
  • 24 Hoho Boho

    39 1 Отговор
    Статия пълна с лъжи и манипулации.
    Ето една от тях:
    "Една от причините за по-големия брой регистрирани инфекции сред ваксинираните е, че те се тестват по-често от неваксинираните"
    Защо им е на ваксинираните да се тестват? Нали си имат сертификат...
  • 25 Сивата чапла

    27 1 Отговор

    До коментар #2 от "крим психолог":

    Те не могат да бъдат гузни, за да си гузен трябва да имаш съвест. Това са списвачи на заплата. ......... Трябва да се поддържа страха, с фалшиви тестове, които на малко повишена температура отчитат ковид, а то е стандартен грип. Трябва хаос. Това им е целта. Да не забравяме че сме в състояние на необявена война и врагът е обикновения човек.
  • 26 ха ха

    19 0 Отговор
    Абе, хора, изпадам в ужас! Навремето ТАСС така опровергаваше когато съветите свалиха южнокорейския пътнически самолет... Ама, със същите недомлъвки. Тези данни били неточни, ама станало грешка при изписването, която била поправена... Никакви данни и източаници... Само изявления от типа: "Такива изводи не могат да се направят." Хахаххаха... на маймуни направихте населението. Това е здраве и наука! Дайте твърди доказателства от експеримент... Дайте, ама няма как, щото се набучкали 80% от населението и няма как само неваксинирани да са болни.
  • 27 Напиши

    12 0 Отговор
    Световна ПАРАНОЯ или ЧЕПИРАНИ ?!!!!
  • 28 Сивата чапла

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "ТАКА Е":

    Задължително една звезда без да се чете.
  • 29 ха ха

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Делтатрон":

    За Делтатрон и Мегатрон не знам, ама Десептикон е вече тук... бустерират ни...
  • 30 волен сидеров

    18 0 Отговор
    И ТУКА Е ТАКА 90% СА НА ВАКСИНИРАНИ ЗАРАЗЕНИТЕ-ЧЕСТИТО ДА ИМ Е -ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ.ТАКА ИМИУНИТЕ ЩЕ ИМ ПАДНЕ С ТЕЗИ ВАКСИНИ И ПРЕЗ 35 ГОДИНА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА 800 ХИЛАДИ БЪЛГАРИ
  • 31 ДВ е Фейк

    27 1 Отговор
    Както всички знаем Д.Веле е гнусна американска пропагандна машина.Всичко което се чете от ДВеле е менте и манипулация.Вадят се думи от контекста на различни актуални нвини,но се тълкуват както на САЩ им е угодно.Сега ще ви кажа мнението на един световно известен специалист,на който ако напиша името ще ми се изтрие коментара,затова го пропускам.Ваксинираните са предразположени към инфаркт,инсулт,унищожаване на мозъчните клетки,репродуктивноста и най опасното е нулиране на имунната система.Ако Омикрона за неваксиниораните не е опасен и не се усеща,то за ваксинираните е тежко болестно състояние и затова болните в Англия например са по. 200 000 на ден.За по тъъъпите ще дам по подробно обяснение-Ваксината преобразува клетките на имунната система в унищожител на вируса(по теория),но нарушава всичко останало,което е безвъзвратно,и ако за пъртвия вирус е имало някаква защита,то за следващите въобще не действа.Единственото решение е нова и нова генетична манипулация и ваксини до живот,отговарящи на появилия се вирус.Проблема е,че след като имунната система е нарушена или унищожена,хората с ваксини нямат никаква защита към останалите болести и една хрема може да ги прати на челнна страница в някой некролог.
  • 32 ха ха

    19 0 Отговор

    До коментар #21 от "Статистик":

    На това му казват VAIDS... СПИН причинен от ваксина... Основно притеснение на много лекари, което никой не знам да изследва сериозно. Всъщност, може и някой да го изследва, но е безкрайно внимателен, защото глобалистките... ъ-ъ-ъ, гьобелистките медии ще го разкостят.
  • 33 НЯКОЙ

    8 1 Отговор
    Катрин, заглавието нещо мирише на провокация! За да се четат творенията ви, не е нужно да шокирате читателите - малко нечистоплътно изглежда!
  • 34 От чужбина

    16 4 Отговор
    Не отдавна написах принципно същото в мой коментар и бях оплют. Ваксинираните се заразяват по-често защото като знаят, че са ваксинирани не се пазят, а НЕ ваксинираните се пазят в по-голяна степен. От друга страна погледнато излиза, че ваксината е "валидна" само и единствено за човека който си е поставил, индивидуално. Т.е ако имате ваксина вие пак може да се заразите и да се разболеете, но ще прекарате заболяването по-леко - само това е ползата и то НЕ на 100% сигурност. В същото време ще сте носител и разпространител на вируса по същия начин както НЕ ваксинираните или с малка разлика. При това положение не виждам смисъл да се изисква задължителна ваксинация. Ако се ваксинирам ще имам достъп до публични места като барове, ресторанти, театри и др. Това обаче означава, че ще разнасям вируса по същия начин както и без да съм се ваксинирал. Разликата се отнася единствено до мен и е в това, че ваксината намалява вероятността да изкарам тежко заболяването и/или да умра. Ако е така, то мерките които които предвиждат изолация на НЕваксинираните не са подходящи защото се явяват насилствени мерки. Решението ДА или НЕ на ваксината и рисковете които поемам си остават само и единствено за мен. При подобно положение по-адекватна мярка може да бъде например: От определена дата и напред обявена предварително /примерно 6 месеца по-рано/ всеки постъпил в болница с Ковид да си плаща за лечението ако НЕ е ваксиниран. Така всеки има избор да си направи или не ваксина и да по

    Коментиран от #44

  • 35 мислещ

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Covid":

    Освен това навик им е от време на време да казват истината в заглавието, пък после да я "оборват" (Че кой изобщо чете статия на Дуче Зеле?)
  • 36 нннн

    17 1 Отговор
    Друг плюс на ваксините е, че ваксинираните умират по- леко...
  • 37 дея

    7 2 Отговор
    Владееш ли медиите, владееш "истината"!
  • 38 1100

    14 4 Отговор
    Не се ваксинирайте.Германия,която е подлога на тъпите сащ,постепенно започва да проглежда.Кои умират и кои пълнят болниците с умирающи-ВАКСИНИРАНИТЕ!!!Най-после БЪЛГАРИ съвземете се!Не ваксинирайте себе си,близките си,родителите си, и особено ДЕЦАТА си.Кой,ще е виновен като умрат от тромбоза /във Западните Ваксини има графенов оксид-като станиол реже невидимо вени и артерии;кръвта изтича на капки и се съсирва ,образувайки тромби,които запушват лумена на кръвоносния съд/ове и причиняват инсулт, инфаркт и СМЪРТ.Най-после оразумейте кой причинява смъртта-Западните Ваксини-Модерна, ПфайзерБайонтех, ДжонсънДжонсън, Янсен АстраЗенека/от нея започна смъртни случаи/Умряха милиони в Европа,в Гърция, Израел/Еврейските корпорации по производство на лекарства ,не пожалиха собствения си народ и при95% нободени евреи,сега умират поголовно именно ВАКСИНИРАНИТЕ.Трябва престъпната СЗО да приеме,че само Руската СПУТНИК V,назална и капелна ваксини,а има и таблетна форма /създадени въз основа на тежкия грип тип SARS/ помагат;да внесат в световен мащаб руските ваксини.Тогава ще могат повечето народи да защитят хората.Естествено Западните ваксини отпадат автоматично.И все пак-руските ваксини са закупени от 60 страни,а 15-купиха лиценза. Само Безродниците от ПП,двамата мошеника ,не са направили нужното за внасяне на Руските ваксини.Затова,умират наивниците,които дори си ваксинираха децата,а като умрат кой ще бъде виновен?!.
  • 39 Ами ...

    11 2 Отговор
    В България нещата се виждат ясно, поради ниските нива на ваксинация. В последните дни процента на ваксинираните сред новите случаи се колебае около процента на ваксинационно покритие. Това означава, че за сега защитата срещу заболяване е нула. Ако процента на ваксинираните сред новите случаи трайно превиши процента на ваксинираните в България, това ще означава, че ваксинацията е проепидемичен фактор, а не противоепидемичен. Още няколко дни и ще разберем със сигурност. Трябва да се ваксинират хронично болните. Разбира се доброволно. Но тормоза, на който са подложени здравите е престъпен.
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор
    бг-649/100000..дупчени 27,7%....велика британия 3516/100000....дупчени 71,7%,Израел
    26.12.2021 г.–8.01.2022 г.
    Общ брой случаи 121 873
    1369/100000 при 65% дупчени с 3та и 4та доза.......това всеки го вижда...Кое помага на дупчените!
  • 41 От чужбина - продължение

    8 0 Отговор
    Така всеки има избор и съответно поема своя риск. Може да си постави ваксина и да се надява, че ако се разболее ще прекара по-леко заболяването и/или няма да умре и ако се наложи влизане в болница ще го лекуват напълно безплатно /от Ковид само!/ Ако вече е прекарал болестта и има естествен имунитет то реално няма нужда от ваксина и може да се надява, че няма да се разболее повторно до такава степен, че да влиза в болница, т.е няма да му изискват плащане заради НЕваксинация. Така всеки има възможност за собствен избор да се ваксинира или не. Моето лично мнение е, че когато управяващите вземат мерки които са видимо и явно справедливи спрямо всички или много по-голяма част от населението, тогава хората ще вярват на тези управляващи и обществените цели могат да бъдат постигнати по-лесно. Това, че някои искат да се ваксинират, а други не искат е напълно нормално. Важното е въведените правила да удволетворяват всички и да се спазват от всички. Но и правилата трябва да са прости, разбираеми и лесно изпълними. Например правилата за носене на маски вътре в магазините и закрити помещения, спазване на дистанция и намаляване на броя хора в магазините, увеличено разстояние между маси и столове в заведенията и др. подобни правила е редно да останат и да се спазват защото са прости, разбираеми и лесно изпълними. Въвеждането на правила които водят до затваряне на заведения и театри и др. са НЕприемливи защото спъват много малки и средни бизнеси. Хората сме социални и имам
  • 42 дявола

    14 1 Отговор
    Как никой не казва на хората че този серум е заразата по този начин ни заразяват и унищожават.Хора не се бутайте на опашки все едно че ви дават олио и салам без пари бият ви отрова която ако не веднага във последствие те убива или трайно уврежда аз лично не съм специалист но има специалисти които го казват.
  • 43 Конаре

    5 1 Отговор
    Добре, но не видях никакви данни показващи и обратното. Цялото послание е: "няма доказателство че нещата са зле, а ако искаш данни че всичко е ОК -- хахаха, чакай още, парцал".

    Ибем ти фактчекинга и дебункинга.
  • 44 Батко

    17 2 Отговор

    До коментар #34 от "От чужбина":

    от чужбина ли си откъде си не знам, но аз си плащам здравните осигуровки ТУК В БЪЛГАРИЯ които към този момент са 100лв месечно (това е тавана) и тези които се осигуряват по 20лв получават същите грижи като мен. Избийте си от главата идеята да си плащаш за ковит или каквото и да му викате там. А иначе Господ да ни пази да не попадаме в болница защото високата смъртност в БГ идва от "адекватното" лечение и парите които им се превеждат за починал , забележете починал а не излекуван от ковид И нека управляващите наблегнат в разследването в броя на умрелите дали наистина са от ковит отколкото на зеления сертификат който и слепите виждат че не работи !!! Принуждаването към ваксинация е геноцид срещу човечеството и не разбирам защо това нещо още го наричат "ваксина" при положение че не те пази от нищо и самите производители вече се оплитат в лъжите си стремейки се само и единствено да ни бодат 1,2,3,4 ......бустери до безкрай а разнасят зараза дори повече и от неваксинираните. НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ

    Коментиран от #47, #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ГОСТ

    12 0 Отговор
    НЕ ЯМ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ .
  • 47 От чужбина

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Батко":

    Принципно те подкрепям. И аз не съм се ваксинирал и не искам да се ваксинирам. В същото време не спирам никой който иска да се ваксинира, избора е личен. Напълно съм против задължителната ваксинация и налагането на ограничения за неваксинираните.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 amida

    0 0 Отговор
    ако населението е 100% ваксинирано то тогава и заболялите с омикрон ще са 100%, но ще преболедуват леко...уж