Last news in Fakti

8 Януари, 2022 19:07 2 076 47

Бустерната доза намалява наполовина шанса от инфектиране с Омикрон

  • бустерна доза-
  • омикрон-
  • коронавирус-
  • българия-
  • ваксини-
  • заразени-
  • ваксинирани-
  • радостина александрова

2 дози ваксина или преболедуване не предпазват от заразяване с Омикрон

Бустерната доза намалява наполовина шанса от инфектиране с Омикрон - 1
Снимка: БГНЕС

Бустерната доза ваксина намалява наполовина шанса от заразяване с Омикрон. Това заяви в "Говори сега" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, предаде БНТ. Тя цитира проучвания, които предстои да бъдат публикувани в сп. "Нейчър". Според тях две дози ваксина или преболедуване не предпазват от заразяване с Омикрон. Защита от новия щам имат хората, които са преболедували и след това са ваксинирани с 2 или 3 дози, както и хората, които са си поставили бустерна доза ваксина.

"При Делта варианта тези, които са били неваксинирани, са били с два-три пъти по-голям риск да бъдат инфектирани, докато при Омикрон се оказва, че наистина позициите са изравнени. Това обаче по никакъв начин не отменя значението на ваксините, защото говорим по принцип за инфектиране, а ваксините продължават да пазят по отношение на тежко боледуване и усложнение", коментира професор Александрова.

Тя изтъкна, че все още никой не може да се ангажира с прогноза дали вълната от Омикрон ще протече с по-ниска смъртност и по-малко усложнения и у нас, подобно на ЮАР и Западна Европа. Причина за това е, че в ЮАР населението е съставено в голямата си част от млади и здрави хора, повечето от които са преболедували COVID-19 при предишни вълни. В Западна Европа пък има много висок процент имунизирани. У нас средната възраст на населението е много по-висока от тази в ЮАР, следователно - има повече хронични заболявания, а процентът на ваксинирани е нисък. Затова тепърва ще стане ясно въздействието на Омикрон.

"Да речем в държави като Гана, Кот д`Ивоар, Мадагаскар - там увеличаването на броя на случаите върви ръка за ръка с увеличаването на смъртните случаи, а това са държави, където процентът на ваксинираните е много нисък", заяви проф. Александрова. Според проф. Радостина Александрова COVID-19 няма да изчезне напълно, защото винаги може да намери резерви в природата. Тя обаче е оптимист, че с или без помощта на Омикрон, хората ще добият базов имунитет – по света вече са поставени над 9 млрд. дози ваксини.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    59 1 Отговор
    Ваксината не пази от заразяване.Тя не е щит.

    Коментиран от #42

  • 2 Математик-разбивач...Витанов

    61 1 Отговор
    Значи с две бустерни ще сте напълно защитени..
  • 3 Делю Хайдутин

    65 1 Отговор
    Как може професор да говори такива глупости!?Само с пари може да се обясни.
  • 4 дявола

    59 2 Отговор
    Пълна смехория няма такова нещо всичко е пунта мара просто искат да си пробутат боклуците
  • 5 Грульо

    39 2 Отговор
    "проучвания, които предстои да бъдат публикувани в сп. "Нейчър". Според тях две дози ваксина или преболедуване не предпазват от заразяване с Омикрон. Защита от новия щам имат хората, които са преболедували и след това са ваксинирани с 2 или 3 дози, както и хората, които са си поставили бустерна доза ваксина."

    Смех! :D
  • 6 Пич

    46 1 Отговор
    Според кого...!!!?? Защото освен слугите на юдео- масоните , има и почтенни медици и учени , които казват истината !
  • 7 Ковид 19 хахха

    42 2 Отговор
    Бустерната доза намалява наполовина шанса ви оцеляване
  • 8 Дед

    47 0 Отговор
    Божееее. Колко сте смешни. Ама вярва ли ви някой наистина...
  • 9 И. Иванов

    9 4 Отговор
    Ще бъде без предупреждение. Явно друга оправия няма.
  • 10 Ваксиниран3002

    43 0 Отговор
    Ти да видиш, поредната доза отрова, те спасява от 3 дни хрема. Е как да не се бустнеш. Смешници :)
  • 11 селтак

    38 0 Отговор
    За Израел да кажете нещо че,един прищтел се интересува такова,за четвъртия бустер!
  • 12 А СЪС...

    23 0 Отговор
    ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЩО ЩЕ ПРАВИМ. ТОВА Е ПРОТИВНО.
    БОЦКАШ СЕ А МОЖЕ ПАК ДА ТЕ ГЕПИ. ФИФТИ ФИФТИ.
  • 13 ха ха

    40 0 Отговор
    Доклад, който предстои да бъде публикуван в Нейчър... Абе, Раде, кога проведохте експеримента, кога обработиха резултатие? Омикрон се развихри в Южна Африка през ноември. Кога успяхте да подберете неваксинирани. Да ги разделите на групи. Да ги ваксате с първа, втора и бустерица... предполагам през ден сте го правили за да смогнете за Нейчър... кога ги наблюдавахте, кога и резултати извадихте... Ми, като търпим лъжци в политиката, така става... Започват да никнат като гъби след дъжд във всяка област от живота ни.

    Коментиран от #38

  • 14 Надарен

    53 0 Отговор
    Хайде спрете се вече,колко дози трябва да сложим. Един комшия наркоман оня ден ми вика брат вие почнахте да се дупчите повече и от нас
  • 15 Здрав

    43 0 Отговор
    Бустерната доза намалява наполовина шанса от инфектиране с Омикрон - дали това е вярно не се знае, но със сигурност ще увеличи шансовете за миокардит, и стерилност. Доказано!
  • 16 Хари

    26 0 Отговор
    Я стига сте лъгали! Кой и кога го доказа това с научни изследвания?
  • 17 Hoho Boho

    30 0 Отговор
    Бустерната доза ви гарантира 50% вероятност да се заразите с Омикрон,
    т. е. всеки втори. Не е зле...
  • 18 Бустер

    18 0 Отговор
    Довечера ще сложа на мойта кифла една бустерна доза.

    Коментиран от #34

  • 19 ха ха

    33 0 Отговор
    Само не ми излизайте с номера, че такива били резултатите от наблюденията върху епидемията, защото това е откровено призание, че ежспериментирате върху живи хора без тяхото съгласие! Което е очевидно, защото нямате представа как взаимодействат Омикрон, ваксинация и бустеризация, но принуждавате хората да се ваксинират погазвайки закона - Нюрнберг... В същото време, когато ви показват емпиричните данни, че 5 пъти повече млади хора спортисти се хващат за гърдите и падат по терените, вие ни убеждавате, че било от стрес и климатични промени... Луда работа! ;)
  • 20 mi6osp

    14 2 Отговор
    Междувременно изследователи от един от университетите на остров Кипър , при изследване на проби от болни от ковид , откриха хибрид между щамовете Делта и Омикрон и го нарекоха делтакрон.

    Коментиран от #24

  • 21 Гост

    22 0 Отговор
    Да, да, вЕрваме ви! Първите ТРИ дози не предпазват, но видите ли СЛЕДВАЩИТЕ 100%или не точно...там където тече БУСТЕРНОТО ваксане е най-голямото ЗАРАЗЯВАНЕ, защо? Как една доза не работи, втората също, трета и тя, а за четвърта инпета със сигурност, ще ни дупчите с по няколмо бустера с всеки ЩАМ, така ли?
  • 22 Брена

    19 1 Отговор
    Отворих статията заради снимката. Прекрасна снимка. Запазих си я. И понеже съм тук, ето ви нещо интересно: ако разместите буквите от имената на DELTA и OMICRON, получавате MEDIA CONTROL. Наврете си пропагандата там, където слънце не огрява!
  • 23 Плашимир

    7 0 Отговор
    Аааааапчикрон....
  • 24 Брена

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "mi6osp":

    DELTA и OMICRON - анаграма на MEDIA CONTROL. OMICRON от своя страна е анаграма на "MORONIC" (буквално преведена от английски думата означава "идиотски", "олигофренски").
  • 25 Верно ли

    24 0 Отговор
    Да, бе, да! В реално време следим как "намалява" в Западна Европа, преди това в Израел. Продължавате да пеете, ама да не прегракнете!
  • 26 😷😷😷

    16 0 Отговор
    Спринцовката е наполовина пълна или наполовина празна, ковидиоти!

    Коментиран от #30

  • 27 Ооо

    24 0 Отговор
    Бустерната доза намалява наполовина шанса ви оцеляване

    Имунната система става след всяко убождане резистентна и трябва пак и пак ..като инсулин и антибиотик докато съвсем откаже ...
  • 28 Ооо

    18 0 Отговор
    Имунитета привиква на ваксината = имплант и трябва още и още докато не откажат органите ?

    Кой колко бустера и дози ще издържи ..

    Коментиран от #31

  • 29 Иван Ненов

    8 0 Отговор
    Дрън Дрън ЯРИНА !!!!!!!!!!!!!!
  • 30 Брена

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "😷😷😷":

    По-добрия въпрос е какво е имало в нея, преди да бъде изпразнена. Вълшебното сокче или плацебо? Молете се близките Ви да са били набоцкани с плацебото и сами да се осъзнаят за измамата, ако думите не са помогнали...На 12.01 можем да отворим нова страница в историята на България а оттам - в "новата" история на света. "Нова" от 13.03.2020 - синхронично и в цял свят.
  • 31 Брена

    17 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ооо":

    В така наречените "ваксини" доказано, но отричано от комунистическите масмедии на Сорос и компания, има графенов оксид. Вълшебното вещество, което прави хората магнитни. Неведнъж и в този сайт са ми трили коментари в които споменавам за това нещо. Същевременно Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и други вече активно рекламират "мета" вселената и виртуалния свят, който искат да превърнат в "нова реалност". Чичко Бил дори каза как предвижда до 2-3 години всички бизнес срещи да се провеждат в "мета" - сиреч виртуалния свят. Както сега хора водят видеоразговори чрез зуум и скайп (собственост на майкрософт). Гледали ли сте "Матрицата"? Чудили ли сте се как хората са попаднали в този капан? Надали сте предполагали, че може да е било "доброволно и за тяхно добро", но явно в тази посока вървим. Целта на врага не сме ние, а децата ни и тези, които тепърва ще се раждат в "прекрасния" нов свят.
  • 32 Мамул

    19 0 Отговор
    Бустерна доза е трета инжекция от препарат който не работи при две инжекции. Но бустерна звучи по шик. Интересно четвъртата как ще я кръстат, най-добре ще е да бъде пенкилер.
  • 33 Преболедувал

    18 0 Отговор
    Абе мамкави нещастници няма ли да спрете да промивате мозъците ни. Тая течност отровна освен да навреди нищо друго няма да направи. Колко ви плащат да лъжете така нагло боклуци гнусни.
  • 34 Коча

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бустер":

    Аз пък мойта кифла ще я пъна с антитела
  • 35 Лесно е

    11 0 Отговор
    И защо тогава си слагат две игли щом бустера предпазва на половина от омикрон. Слагайте си само бустери. Каква е тази глупост.
  • 36 Нещо не разбирам

    10 0 Отговор
    току-що по една телевизия съобщиха, че първата доза /няма да кажа от коя ваксина, но тя е сред най-популярните и рекламирани/ -защитавала към 30%; след втората и третата - до 70%; за руската Е ДОКАЗАНО /публикувано е в едно от най-авторитетните световни медицински издания и никой досега не е публикувал обосновано опровержение!/ ,че защитата е над 90%. А ЕС не я допуска, пък у нас рекламите за останалите е държавна политика. Това ли е съвременният хуманизъм - или е просто поредното право на човека да избира това, което други му определят?
  • 37 Идко Видков

    1 1 Отговор
    Важното е, че заразяването вече е шанс.
  • 38 Времеврът

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    Има само едно обяснение, трябва да имат машина на времето.🤔 И утре пак същата доза облъчване......, която пропаганда е напълно легална.
  • 39 ПРОСТ и ВАКСИНИРАН1403

    9 0 Отговор
    Бустерната доза намалява наполовина шанса от инфектиране с Омикрон !?!?!??!
    Пичове, кво става тука бе? 50 на 50-тука има, тука нема-Къде е топчето?....смех,голям
  • 40 Oмaкapoн

    8 0 Отговор
    Преболедуването наистина предпазва, но това с бустерните дози е глупост. Няма как да си направиш бустерна доза, защото в БГ поне не се внася нито една истинска ваксина срещу COVID. Тия препарати са крайно неефективни и няма как да се нарекат ваксини.
  • 41 guest

    4 0 Отговор
    да питаме канцлера на Австрия на какво мнение е , а ?
  • 42 СМЪРТНОСТТА от ковид до 50г. е НИСКА

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА:

    За България статистиката за СМЪРТНОСТ от КОВИД по възрастови групи е:

    Възрастова група ◼ Починали ◼ Оздравели

    0 - 19 год. ◼ 0.05 % ◼ 99.95 %

    20 - 29 год. ◼ 0.11 % ◼ 99.89 %

    30 - 39 год. ◼ 0.29 % ◼ 99.71 %

    40 - 49 год. ◼ 0.80 % ◼ 99.20 %

    50 - 59 год. ◼ 2.08 % ◼ 97.92 %

    60 - 69 год. ◼ 5.87 % ◼ 94.13 %

    70 - 79 год. ◼ 12.52 % ◼ 87.48 %

    80 - 89 год. ◼ 21.02 % ◼ 78.98 %

    Над 90 год. ◼ 26.35 % ◼ 73.65 %

    Както се вижда, за хора до 49 години смъртността от корончо в България е ПОД 1.00%. Същевременно инжекциите НЕ спират заразяването и разпространението на вируса. Тогава каква е ползата от тях при МЛАДИТЕ? И за кого?
  • 43 Ами ...

    3 0 Отговор
    Хубаво. Няма да се бустерирам.
  • 44 Интензивното

    2 1 Отговор
    Експерименталния период на ваксините е още в процес и първите резултати са,че ваксините не предпазват от грип,ковид и подобни вируси.Колкото и бустерни да си сложите няма никакъв полезен ефект а само негативи
  • 45 Още една лъжа

    1 0 Отговор
    И то голяма
  • 46 селтак

    0 0 Отговор
    ЦИРКАДЖИЯ!!!
  • 47 Цуню

    1 0 Отговор
    Бустера дава 100 процента шанс за ловните полета на Маниту!!! Иначе казано: " Да гушнеш букета"!