Last news in Fakti

12 Януари, 2022 18:04 2 285 25

Канцлерът призова за опростен закон за задължителна COVID ваксинация в Германия

  • олаф шолц-
  • германия-
  • ваксина-
  • омикрон

Повече от 72% от населението на Германия е напълно ваксинирано с две дози, а над 44% са получили бустерна ваксина, според последните данни на Института "Роберт Кох"

Канцлерът призова за опростен закон за задължителна COVID ваксинация в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Законът, който ще направи задължителни ваксинациите срещу Covid-19 в Германия, трябва да бъде възможно най-опростен, заяви в сряда канцлерът на страната Олаф Шолц.

Законът не трябва да навлиза в подробности и да обсъжда подробностите на законодателството "до последното му разклонение", добави той по време на речта си пред Бундестага.

В същото време Шолц отправи силен призив към германците да се ваксинират срещу Covid-19, заявявайки, че ако не го направят, излага на риск другите, докато немската държава се бори с бързо разпространяващия се вариант Омикрон.

Говорейки пред парламента в сряда, Шолц потвърди подкрепата си за това, че Covid ваксините трябва да бъдат задължителни за всички възрастни, като каза, че мярката е необходима, за да се гарантира, че здравните услуги няма да бъдат претоварени.

"Няма решения, които да се вземат само за вас и затова мандатът за ваксина е правилният път“, каза Шолц в Бундестага, като речта му бе прекъсната за кратко от протест срещу пандемичните мерки от страна на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

В момента Германия изпитва подобен скок на инфекциите с коронавирусния вариант Омикрон, какъвто се наблюдава в страни като Франция, Великобритания и Ирландия.

"Фактът, че можете да заразите някого, има последствия за цялата ни страна, за нашите приятели и съседи“, посочи канцлерът. "Фактът, че в Германия не са толкова много хора, които са ваксинирани, колкото се надявахме в началото, също има последствия", добави той.

През последното денонощие в Германия бяха отчетени рекордните 80 430 нови случая на Covid-19, според последните данни на Института за обществено здраве "Роберт Кох". Седемдневното ниво на заболеваемост на 100 000 души пък се повиши отново над 400, доближавайки се до най-високата стойност от началото на пандемията от 452, постигната в края на ноември 2021 г.

Въпреки нарастващите инфекции, има по-малко спешност да се налагат строги локдауни на фона на широко разпространената ваксинация и признаци, че Омикрон причинява по-леки симптоми от по-ранните варианти на коронавируса. Броят на пациентите с Covid-19 в германските интензивни заведения непрекъснато намалява от седмици, облекчавайки натиска върху болниците.

Повече от 72% от населението на Германия е напълно ваксинирано с две дози, а над 44% са получили бустерна ваксина, според последните данни на Института "Роберт Кох".

За да ограничат разпространението на заразата, Шолц и регионалните лидери се споразумяха през миналата седмица за по-строги правила за достъп до ресторанти и кафенета, добавяйки рестрикции, които ограничават неваксинираните хора да посещават магазини и театри, които не са от първа необходимост. Има и ограничения за размера на публичните събирания, които важат за всички граждани.

Първоначално правителствените служители казаха, че мандатът за ваксина може да влезе в сила до месец март, но графикът се отклонява на фона на политически спорове, включително в рамките на управляващата коалиция, както и заради правни усложнения. Очаква се Бундестагът да започне обсъждането на това законодателството през следващите седмици, а Шолц каза, че лично ще агитира за опростен закон за задължителна Covid ваксинация.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитлер

    86 1 Отговор
    ФАШИСТИ
  • 2 Гьоринг

    86 1 Отговор
    Хайл Хитлер го задминахте
  • 3 Ха ха ха ха ха

    77 1 Отговор
    Тия нещо се разбързаха. Фаучи го акаушиха и взе да се разплита измамата и тия бързат....
  • 4 Def

    82 1 Отговор
    Тази Меркел ска марионетка се кълнеше бреди изборите, че няма да има задължителни ваксини. Не вярвайте на политици. Всички са лъжци.
  • 5 Майна

    65 1 Отговор
    Айде да видим как ще стане!!! Тоя плешивец май шега му се струва КАКВО ЩЕ СТАНЕ ТУК!!!
  • 6 Пую

    64 1 Отговор
    Умирай бързо мишко, кой си ти да казваш кое ще е задължително ти и целия ти род ще платите
  • 7 ханс

    45 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето .Хитлер 2
  • 8 Сатана

    35 2 Отговор
    Отваряйте Бухенвалд и пускайте Циклон Б на антиваксърите.Що за фашисти сте,23% население да не можете да очистите
  • 9 Е сега,

    60 1 Отговор
    Който вече не вижда, че това е фашистка диктатура, значи вече е с манипулиран Ковид мозък.
  • 10 Последния Софиянец

    5 34 Отговор
    Спокойно! За сега Кирчо се противопостави успешно на Американското посолство и в България няма да има задължителна ваксинация въпреки 35% покритие. Кирчо е герой и заслужава само признание!

    Коментиран от #12, #13, #22

  • 11 😷😷😷

    29 1 Отговор
    Тъпвт фашист си е тъп фашист!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бацай

    21 2 Отговор
    Швабите докато шават. Олаф ще доведе докрай недовършената работа на Сталин.
  • 15 ха ха

    21 1 Отговор
    Хитлер: "Всичко е до късмет. Не се родих в правилното време!" ;)
  • 16 крика

    32 1 Отговор
    ще има май нов Нюрнбергски процес. Дано е по-скоро
  • 17 Продълж@в@ме подмян@т@

    37 1 Отговор
    Аххахх за пръв път чувам че ваксина която не те пази от заразяване, поледуване и пренасяне на вируса щяла да спаси Германците😂как може такива безмозъчни политици да управляват🤔тоя да няма акции в някоя компания произвеждаща ваксини , а😉
  • 18 Агент Алберт

    26 1 Отговор
    Фарма-ционизъм!
  • 19 Иван

    32 1 Отговор
    На Германците търпението ще свърши и тогава ще го питам тоя къде ще се скрие.
  • 20 Анонимен

    25 1 Отговор
    Шолц си показа рогата. Диктатуратата на пролетариата се сменя с диктатурата на ваксините в опростен закон без много шум.
  • 21 Анонимен

    29 1 Отговор
    Всичко е за пари, за много пари и за нов световен ред, обслужващ една малка върхушка за сметка на робията на цялото човечество.
  • 22 кви

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    35% ваксани, невярвай на кирчо, напиши в гоогле "vaccination rate" и виж колко е към днешна дата- 28.2% ваксинирани, също така забележи, че няма с една доза към днешна дата ваксинирани, което ще рече, че няма нови ваксинирани, освен ако не ги ваксат с две дози от първия път..
  • 23 германски

    18 2 Отговор
    Фашисти- националсоциалисти, социалдемократи, християндемократи, зелени минали през проекти на англосаксонските частни олигархични нпо- та- сзо- рокфлер- гейтс, сиф- швааб, затворено общество- шорош, мвф, сб и т.н.
    Същите бюрократи в берлин, брюксел, париж, амстердам, копенхаген, варшава въведоха англосаксонска олигархичната " спот борса за ток, газ"- спекулативно надуване на цените, за да печелят анлосаксонските и местни олигарси, държани на каишка чрез офшорките, олигархичните борсаджии, борсови посредници и спекуланти.

    Повече няма какво да напишеш.
  • 24 IYI

    7 1 Отговор
    С такива изказвания, на някой може да му падне пердето и да ваксинира оловно Шольц…..
  • 25 Ами ...

    3 0 Отговор
    След приемането на този закон, катастрофата ще е пълна.
Новини по държави: