Last news in Fakti

13 Януари, 2022 20:34 4 371 8

Коронавирусът скоро като грипа и варицелата? Какво показва примерът с Африка.

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • африка-
  • варицела-
  • грип-
  • ендемия-
  • пандемия

Мотото там гласи: трябва да се научим да живеем с коронавируса

Коронавирусът скоро като грипа и варицелата? Какво показва примерът с Африка. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Никак не е приятно", казва малката Бриджит Аканкваза. Черна защитна маска покрива почти цялото ѝ лице. Ученичката в училище "Света Мария" в Киватуле - едно предградие на Кампала - е разстроена, че няма възможност да прегърне приятелките си в първия учебен ден. Бриджит е едно от 15-те милиона деца в Уганда, които от тази седмица отново ще могат да се завърнат в клас. По данни на ЮНЕСКО Уганда е последната африканска страна, която отваря отново училищата си след локдауна, който беше въведен още през март 2020 година.

Много деца няма да се върнат в училище?

Но след почти двугодишно прекъсване в частното начално училище не се появи почти нито едно дете. Собственикът на училището Джоузеф Муказа е изненадан: "Когато затворихме училището, тук имаше 300 ученици, а днес не дойдоха даже и 20 деца", казва той. Надеждата му е, че те все пак ще се появят през следващите дни. "В противен случай ще трябва да мисля за нов поминък", казва Муказа полу на шега, полу на истина. Експертите предполагат, че голям брой деца в африканските страни вече няма да се върнат в училище: След като пандемията от коронавирус замрази обществения живот през пролетта на 2020 година, много от тях бяха принудени да започнат работа, за да издържат семействата си, а много момичета бяха принудително омъжени. Но след локдауна животът в Африка сега явно отново започва да тече по старому - въпреки пандемията.

Коронавирусът ще стане ендемия?

Строгият локдаун вече не е най-добрият начин за ограничаване на COVID-19, казва Джон Нкенгасонг, директор на здравните служби на Африканския съюз (Africa CDC). Това време, според него, е вече отминало. Южна Африка очевидно дава добър пример в това отношение. Нкенгасонг хвали страната за балансираната реакция в отговор на последната вълна от инфекции, предизвикана от варианта Омикрон.

От края на ноември 2021 Южна Африка отбеляза рязко покачване на инфекциите с COVID-19 - по времето, когато навсякъде в света предупреждаваха за опасността от Омикрон. Но заболяванията проотичаха по-леко от очакванията, поради което правителството не наложи никакви драстични ограничения. Преди Нова година правилата дори бяха облекчени, а междувременно броят на новите инфекции намаля. Според Волфганг Прайзер, вирусолог от университета в Стеленбош, по-голямата част от пълнолетните южноафриканци (между 60% и 80%) вече са прекарали инфекция с коронавируса - още преди четвъртата вълна на пандемията, предизвикана от Омикрон. Това, според него, е създало - и то относително бързо - един базисен имунитет, който е спасил Южна Африка от най-лошото.

Към момента напълно ваксинирани срещу коронавируса са едва под 10% от африканското население е напълно ваксинирано. Нкенгасонг се опасява, че с оглед на бавния темп на ваксинации, COVID-19 може да стане ендемичен за континента - ако Африка не успее до края на тази година да увеличи нивото на ваксинациите до 70 или 80 процента. Опасността от ендемична ситуация съзират редица учени по света. Това означава, че вирусът на практика ще остане да присъства постоянно, подобно на грипа или варицелата. Според Анжелик Кутзи, председателка на Южноафриканския лекарски съюз, "има голяма вероятност за ендемия". "Няма шанс да увеличим процента на ваксинациите в Африка до 60% или 70% през следващите няколко месеца. Това е нереалистично", казва тя.

"Проблематични са не само закупуването на ваксините, но и логистиката, човешките ресурси и много други фактори", казва лекарката, която е сред откривателите на Омикрон в Южна Африка. "В Южна Африка е доста затруднена доставката на ваксини. Това е свързано с високите външни температури и необходимостта от съхранението на ваксините при ниски температури, както и с големите разстояния между градовете и селските региони".

"Ще има силни изблици на инфекции"

Поради тези причини Кутзи настоява да се използват таблетки или назални спрейове като алтернатива на ваксинациите. Какво би означавало за хората, ако пандемията от коронавирус стане ендемична? "Ще има силни сезонни изблици на инфекции, но ваксините не са единственото нещо, което помага. Роля играят също предпазните маски, както и спазването на социална дистанция", казва експертката и добавя: "Едно е сигурно. Само с ваксини никога няма да излезем от тази ситуация."

Но да се оставят нещата на произвола, също не е решение, смята вирусологът Прайзер. "Цената би била твърде висока - ще има голям брой тежки за овладяване и дълготрайни инфекции - тук говорим включително и за пост COVID, както и за множество смъртни случаи. Дори хора с бустерна доза могат да се заразят с Омикрон", казва експертът.

Яп Бум е регионален представител за Африка на Epicenter, изследователския клон на организацията "Лекари без граници". За камерунеца сега все още не може да се предвиди как ще се развие пандемията. Според него е интересен фактът, че Омикрон би могъл да измести всички останали варианти: "Ако се стигне до такава стабилност и никой друг вариант не надделее, ще трябва да се научим да живеем с вируса. Особено по-възрастните и болните хора ще трябва да са готови да се ваксинират, включително и преди пътувания“, каза Бум пред Дойче Веле. Той не смята, че ограниченията за пътуване ще останат в сила в дългосрочен план. „Защото ако COVID стане ендемичен, вирусът ще се среща навсякъде и всеки ще се заразява с него редовно, дори и да е не особено силно разпространен. Такъв явно ще бъде новият ни живот“, казва той.

Автор: Мартина Швиковски


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде подпукаха

    15 2 Отговор
    И афро лейдитата и джентълмени. Бацай доде шават.
  • 2 ЕВРО НЮЗ

    57 2 Отговор
    Примерът в Африка показва че цивилизования свят е съставен от тъпи безмозъчни елементи, втренчени в телевизора или телефона
  • 3 Грамофонна плоча

    40 1 Отговор
    Поредната порция подсъзнателно манипулиране. Единственото нещо, което се изисква от читателите, е да коментират глупостта, всеки ден по няколко пъти.
  • 4 Hoho Boho

    50 2 Отговор
    "10% от африканското население е напълно ваксинирано"
    "Нкенгасонг се опасява COVID-19 може да стане ендемичен"

    При 100% ваксинирано испанско население, в Испания също стана ендемичен.
    Там отмениха пандемията. Бил като грипа..

    Киро да отмени мерките!
    Киро да отмени пандемията (справка испанците)!
    Киро да премахне сертификато, щото нема пандемия!
    Киро да не ни кара пак да ходим на избори!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    6 5 Отговор
    Добре, решихте няма вирус, който да убие човек, как го решихте, нима човек е природата!? Колко болести можем да лекувам!? Защото цъкаме в нета ли, малки и жалки сме и съвсем не сме на върха на Земята, смирете се и мислете...
  • 7 .....

    21 0 Отговор
    Цял живот социална дистанция, заради един грип? Вие съе изперкали тотално.
  • 8 Миро

    11 0 Отговор
    Момичето било с черна маска. Е как па му видя лицето на това момиче?