14 Януари, 2022 08:39 1 932 14

Испания поставя бустерна доза на всички над 18 години

  • бустерна доза-
  • испания-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия

Досега трета доза се поставяше само на хората над 40 години

Испания поставя бустерна доза на всички над 18 години - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Испания снижава възрастта и започва да поставя бустер дози от ваксините срещу COVID-19 на всички над 18-годишна възраст. Решението бе взето на заседание на Комисията по обществено здраве, предаде БНР.

Досега трета доза се поставяше само на хората над 40 години, но бързото разпространение на Омикрон варианта принуди властите да променят възрастовата граница. Според министъра на здравеопазването Каролина Дариас ще се спазва низходящ ред. Първо 40-годишните, после 30 и накрая ще се ваксинират и 18-20 годишните. Приоритет ще се даде на хората с хронични заболявания и на тези, чиято втора доза е поставена преди повече време.

Освен това се намалява от 6 на 5 месеца задължителния период между втората и третата доза. Заразените с COVID-19, които вече имат две дози, ще трябва да изчакат 4 седмици, за да получат трета доза, ако са минали 5 месеца от последната. В момента едва 25% от испанските граждани на възраст от 40 до 49 години са получили бустер доза в сравнение с почти 48 % от 50-59 годишните. Трета доза имат и 82% от хората между 60 и 69 години и почти 90 % от тези над 70 години.

Усилията на правителството са насочени към ограничаване на разпространението на Омикрон варианта, който вече е преобладаващ в страната. Продължава и ваксинацията на децата между 5 и 12 години, като 37% вече имат първа доза. Договорена бе и максимална цена на антигенните тестове, които се продават в аптеките от 2,94 евро. Аргументът е, че те вече са освободени от ДДС и трябва да са достъпни и за уязвимите групи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добре бе

    49 2 Отговор
    това е манипулация и лъжа

    Коментиран от #2

  • 2 1355

    52 0 Отговор

    До коментар #1 от "добре бе":

    Истината е че Испания смята да приравни Ковид-19 с обикновен сезонен грип
  • 3 Пич

    41 3 Отговор
    Тези по добре , отново да пуснат да ги бодат биковете !!! От тичането и изпотяването , ползата срещу ковида ще е по голяма от ваксините !!!
  • 4 123

    59 2 Отговор
    Уточнете че,в Испания бустерите не са задължителни,и в страната няма зелени сертификати.Дискотеки ,магазини ,барове и молове,всичко работи на пълна пара.Учениците никога не са учили онлайн.

    Коментиран от #14

  • 5 провинциалист

    39 2 Отговор
    "Испания поставя бустерна доза на всички над 18 години" смислово противоречи на "Усилията на правителството са насочени към ограничаване на разпространението на Омикрон варианта". Следователно това е дезинформация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 само да попитам

    50 0 Отговор
    странно а защо моите приятели живеещи в барселона говорят друго? и защо не отразявате какви протести и сблъсъци има там срещу малоумните мерки???

    Коментиран от #9, #10

  • 8 ЕХОООО o

    14 0 Отговор
    Точно като овце преди стригане .....
  • 9 гадно

    36 0 Отговор

    До коментар #7 от "само да попитам":

    "Свободните" медии у нас отразяват само това което им спуснат всичко останало за тях е фейк.
  • 10 .....

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "само да попитам":

    Защото сме над място 100 по свобода на словото. Тук свободата на словото се изразява в писане на коментари към новините в сайтовете. Ако и тази възможност се премахне, по нищо няма да личи, че не живеем през 1980 г. Тука е така!
  • 11 Баш софиянец

    27 0 Отговор
    Всички имаме близки и познати в чужбина и знаем къде как стоят нещата. Не се излагайте да пишете лъжи.
  • 12 загубени в превода

    17 0 Отговор
    Испания не поставя, а разрешава посътавянето на бустер.
    Има много сериозна разлика за един качествен журналист.
  • 13 Никога ваксина !

    7 1 Отговор
    Болните от ковид умират от страх или ги умарят в болниците ! Дори и възрастен над 65 с всичките съпътстващи хронични заболявания , характерни за годините , спокойно преборват ковид ! Пример съм аз , мъж на 70 .Март 2021 ковид излекувах в къщи за 10-на дена , без усложнения . Омикрон , за около седмица , бледо подобие на грип . За него изпих 10-на нурофена .Никога ваксина !
  • 14 Ко каза ко

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Тая информация да ни си я чул в бакалията ???
Новини по държави: