15 Януари, 2022 21:51 3 335 56

Русия има възможност да увеличи доставките на газ за Европа

  • александър новак-
  • газ-
  • русия-
  • европа-
  • доставки

Доставени са много по-големи количества газ на Германия и Турция

Русия има възможност да увеличи доставките на газ за Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия може да увеличи доставките на природен газ за Европа, заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за държавната телевизия Россия 1. Русия разполага с достатъчно ресурси за увеличаване на доставките на газ за Европа, но тяхното развитие изисква време и инвестиции. Така че са необходими прозрачна политика за продажби на европейския пазар и дългосрочни договори, заяви Александър Новак пред телевизия Россия 1.

Той отбеляза, че Русия е изпълнила всичките си дългосрочни договори за доставки миналата година.

Освен това доставихме много повече за Германия, за Турция, за други държави, които избраха своите обеми, каза Новак.

Според него причината за енергийната криза е недалновидна политика на ЕС и ЕК, които през последните няколко години просто целенасочено отказваха дългосрочни договори, за да се намали зависимостта от Русия, каза Александър Новак.

Русия осигурява около 40% от газовите доставки за Европа. Редица страни от ЕС в периода от септември до декември 2021 г. обвиниха "Газпром", че ограничава доставките на газ за Евросъюза в период на пикови цени на енергията.

В отговор от "Газпром" казаха неведнъж, че доставките за ЕС през есента на миналата година са се увеличили в сравнение със същия период на миналата година и че всички договорни задължения са изпълнени изцяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рошко

    67 5 Отговор
    То хубо ама Европа и най вече Германия все още са под чехъл от обора, та затова ще теглим

    Коментиран от #21, #35

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Европа

    63 5 Отговор
    Просто и ясно казано!
    ЕС от слугинаж към североамериканеца фирми, а не към европейските се направи автогол.

    Коментиран от #41

  • 7 Европитеците

    42 7 Отговор
    ще моржуват. Путин ще им гледа сеира и ще се смее.

    Коментиран от #24

  • 8 ха ха

    42 2 Отговор
    Русите не са идиоти да инвестират след като свиха инвестициите поради ковид кризата. Защо да инвестират? Цената ги устройва. Никаква икономическа мотивация. Същото се получава с кризата на доставките при Бай Дън. Само се пеняви, ама магазините празни, цените на превозите от Китай растат. Цените на превозите в Щатите също. Просто няма луди да инвестират, когато без да мръднат пръст могат да постигнат висока цена на продажбите при същите разходи. Много има да се мъчим с високи цени. Единственото спасение е високи лихвени проценти, които ще съборят давоските правителства. Иначе инфлацията ще ги изгърби. Абе, накратко думите на основна давоска пионка се върнаха върху кликата като бумеранг: "Икономиката, глупако!"... Бумеранг ли казах? Пепел ми на устата, да не ме чуят от фашистка Австралия!
  • 9 Примати

    8 63 Отговор
    Ето нещо много смешно. През 2021 по газопровода силата на сибир 1 , който има годишен капацитет за 38 милиарда кубически метра сгъстен газ , са доставени едва 7 милиарда.Той използва чаяндинското находище което е само за китай. Сега строят силата на сибир 2 който ще се захранва от ямалското находище от което се доставя за Европа през Беларус. Явно Путин търси нови пазари , но дали ще му се отвори парашута след фиаското на силата на сибир 1... едва ли. Както винаги газпром харчи милиарди за инфраструктура и накрая пак идват американските танкери

    Коментиран от #12, #16, #26, #50, #52

  • 10 Камуфлаж

    50 3 Отговор
    Към коментар №1. Китай може да купи и иска да купи 3 пъти повече отколкото Европа. Почнаха строежа на втори газопровод през Монголия!
    Преди да коментираш, провери данните! Европа ще мръзне.

    Коментиран от #18

  • 11 Като се мъчиш да шантажираш

    7 63 Отговор
    Половин милиард население на най развитият континент, с една от най-големите покупателни способности в света, така става. Ти си ненадежден доставчик. Изнамник. Изнудвач. Ще си търсим друг доставчик, да замени твоите 1/3-та от нуждите ни тавариш Путин. Айде ти си търси други балъци на които да го продаваш и да шантажираш. Продавай го на индийците. Да се топлят.
  • 12 МммммДа

    42 1 Отговор

    До коментар #9 от "Примати":

    Американските танкери от Ямал...
  • 13 Blackthorn

    36 3 Отговор
    Това ми звучи като - пуснете новоизградения газопровод Северен поток 2 и ще имате газ. Иначе йок газ!

    Коментиран от #22

  • 14 Ленин

    8 44 Отговор
    Не вярвайте на руснаците,особено когато ви лъжат,че ще ви подарят нещо.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    51 2 Отговор

    До коментар #9 от "Примати":

    Американски танкери идват единствено и само ако цените в Европа са по-високи от азиатските.... Както се казва в поговорката, интереса клати феса! Нищо лично, просто бизнес!
  • 17 Кранчето

    36 5 Отговор

    До коментар #1 от "Конят Лавров 🐴🐎🐴🐎":

    Ами ти РУСИЯ, имала възможност - тя има неограничени възможности за всичко, ама за газта тъй като ги пишете тия ,че нямало накъде да мърда РУСИЯ де ей сега в тази убийствена криза и тази инфлация и тази цена на газта някой може ли да си представи какво ще стане за цяла Европа ако кажат да затворят кранчето само за малко в студа- ето това ще е заедно всички европейци хванати за ръка единни с танцова стъпка към небитието! Всеки го знае това да не стане така ,че от много плямпане вместо да целуваме ръка -да целуваме г.з!
  • 18 Китай иска да купи-да,

    8 50 Отговор

    До коментар #10 от "Камуфлаж":

    но не на цената на която продава Путин на Европа. Защо премълчаваш това. Премълчаваш също, че ако има тръба през океана, Китай би купувал американски газ, защото е няколко пъти по-евтин от руския, дори когато им го карат с газовози. Путин е просто един регионален монополист изнудвач. Всички умуват и търсят решение как да избягат от нуждата да купуват от него. И ще намерят. Рано или късно. Турция вече намери. Инсталациите на находищата които намери са в строеж. И Европа ще намери. По един или друг начин. Няма начин да оставят един комплексиран наглец да се гаври с толкова много хора и държави.

    Коментиран от #29

  • 19 расПУТИН

    8 43 Отговор
    Рашаците едни пушки не се научиха да правят,ще баламосват с хиперзвуково оръжие.Пушките и москвичите ги копираха от германците.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Рошеее

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Още ли работиш по Анадолските тирпаркинги ...
  • 22 ха ха хааа

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Blackthorn":

    Йок газ - йок денги .. Йок препарати ..🤭
  • 23 бечев

    6 34 Отговор
    Големите руснаци големите витязи! Един Кличко ги направи за смях насред Масква! Поветкин сигурно вече е във концлагер,юхахахааааа!
  • 24 Да се смее, да се смее, колко да се смее

    5 36 Отговор

    До коментар #7 от "Европитеците":

    Все едно ти да имаш магазин и да продаваш хляба супер скъпо. Гледаш хората седят отвън гладуват и не могат да си купят. Ти се хилиш отвътре. После отваряш касата и гледаш вътре празно. Няма оборот. Още ли ще ти е смешно. Схващаш ли логиката или да ти я обясня. Всяко действие има последствия. За другите, но и за теб. Понякога на пътя който си решил да поемеш няма място за обратен завой, ако разбереш, че си поел по грешния. Май стана много сложно и няма да хванеш поуката.

    Коментиран от #31, #32, #56

  • 25 нннн

    44 4 Отговор
    Ако Русия си е изпълнила договорените количества, не мога да разбера, какви претенции може да има Европа? Да договори повече и ще получи повече.
  • 26 Кинжал

    36 0 Отговор

    До коментар #9 от "Примати":

    " От началото на 2021 г., по предварителни данни, “Газпром” е увеличил производството на газ с 15,2% (с 58,8 млрд. куб. м) в сравнение със същия период на миналата година - до 445 млрд. куб. м. Износът на газ за страните извън ОНД през този период се е увеличил с 8,3% (с 12,7 милиарда кубически метра) - до 164,8 милиарда кубически метра. Към страните, към които „Газпром“ вече е изнесъл повече газ, отколкото през цялата 2020 г. (по-специално за Турция, България, Румъния и Сърбия), са добавени Германия и Италия – най-големите потребители на руски газ в Европа. Доставките на газ за Китай по газопровода “Силата на Сибир” нарастват. От началото на месеца те надвишаваха ежедневните договорни задължения на Газпром с повече от 30% на дневна база. " ....много им е смешно на руснаците съгласен съм!

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Абе СПЕЦИАЛИСТ

    39 1 Отговор

    До коментар #18 от "Китай иска да купи-да,":

    Ти наясно ли си как се формира цената на газа, наясно ли си какво значи борсови цени, наясно ли си, че доставките на газ от Русия са планирани и се изпълняват в пълен обем. Какво ти е виновен Путин, освен че болния ти мозък не работи.

    Коментиран от #37

  • 30 1520

    20 0 Отговор
    хем им дава газ хем я лаят това се казва храни куче да те лае
  • 31 Европеец

    24 1 Отговор

    До коментар #24 от "Да се смее, да се смее, колко да се смее":

    И какво е противодействието ако ти си единствения който продава хляб от примера който си дал можеш ли ми каза. Та ти схващаш ли поуката - ама заради такива като теб стигнахме до тук.

    Не беше ли по-добре да сключим дългосрочни договори когато цената на газа беше ниска и стабилна но не ще обслужваме краварите и ще сме противници на Русия като си мислим че ще съборим Путин.

    Та от примера който си дал с хлебаря не е ли добре да сключиш договор с него да ти продава хляба следващата година на определена цена - за теб и за него сигурност а не да се чудиш как да го прецакаш защото накрая той теб ще прецака - така е когато се обслужват чужди интереси а не гледаш собствения си.

    Коментиран от #39

  • 32 Ми не е

    23 0 Отговор

    До коментар #24 от "Да се смее, да се смее, колко да се смее":

    все едно щото те газта си я продават, колкото заявена.
    Така че аналогията ти не е точна.
    Заявили 100 хляба, ето ви ги 100те хляба за 100 семейства. А че другите гласуват, еми да са заявили.
    Нещо повее, от тия 100 хляба 80 биват препродавани моменталически на гладуващите, тоест от Германия на Полша.
    Така че хлебарят Путин е ОК.
  • 33 Вън фащ

    23 1 Отговор
    Дреме и на Русия за газа на Европа..
    Който иска енергия, да си я направи или да събира пари и да си купува!
    Капитализъм!
    Комунизмът свърши!
  • 34 МалкоЛогика

    23 0 Отговор
    Газпром доставя всичко което купят или поръчат от него. Който иска - по дългосрочен договор, който иска - от ден за ден. За да се напъне Газпром да достави, някой трябва да подпише/плати. Пазарът решава. Честит ви капитализъм!

    Коментиран от #38

  • 35 НЕ Е ТАКА

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Европа, т.е. германистан и някои други, имат изгода от високата цена на ток и газ. Иначе как ще оправдаят наливането на прясно напечатани хартийки без покритие в бездънната каза на ВЕИ технологиите. НАли тези преки се правят в германистан, соларни панели се правят в Холандия, Белгия прави генератори за перките... само че евтин ток и газ ще им объркат сметките. Затова е ЕССР цените са скочили 3 пъти, докато в Азия и Северна Америка са скочили 2 пъти.
  • 36 Активист на БКП

    15 0 Отговор
    Без руския газ Европа умира ! Венсеремос КПСС 🇷🇺
  • 37 Искаш да кажеш

    5 15 Отговор

    До коментар #29 от "Абе СПЕЦИАЛИСТ":

    Че болният ми мозък не работи заради Путин? Не схващам връзката! Сега да ти обясня за борсовата цена, макар, че не би трябвало да се занимавам с теб. Има една стара икономическа истина "Кажи ми кое е дефицитно и ще ти кажа как се става милионер". Това което се случва в момента си има име-спекулация. Това е така, защото няма достатъчно доставчици на дадена суровина, която е от първостепенна нужда в даденият момент Тоест. Ако някой от малкото продавачи, реши да не си продава стоката, то тя задължително ще поскъпне като цяло заради натрупващият се дефицит Не е нужно да спира доставките, а само леко да ги намали и страхут от натрупване на дефицит започва да качва цената. Това е съзнателно действие на Кремъл, част от идеята да го направят зимата, струпването на войски и ултиматумът към Нато. Имат много малък прозорец на действие на плана. Само зимните месеци. След това ефектът ще изчезне, защото другите доставчици ще успеят да снабдяват производствените нужди през летните месеци. Проблемът е при отоплението зимата. Държавите ще трябва да избират. Да спират производства и бизнес или топло за хората. С всичко това исках да обясня мотива за целенасочените умишлени действия на Кремъл да използва спекулата да изпълни своята част в плана. Целта е с един куршум, да постигнат: договор за неразширение на Нато, Старт на северен поток 2 и сваляне на санкциите. Дългосрочна цел. Европа свиква и разчита на по-високи доставки през северен поток 2 Сваля гарда, Става по-зави

    Коментиран от #40, #42

  • 38 Малко повече логига

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "МалкоЛогика":

    Всичко си има цена .. Едни се "напъват" за едно , други за - друго .. Пазар ..
  • 39 Те не искат да сключат дългосрочни

    3 12 Отговор

    До коментар #31 от "Европеец":

    Договори. Не разбираш ли. Те не искат. Дават ти такива условия за тях в даденият момент, че тогава са неприемливи. Това е стратегия. Ти така или иначе ще купуваш от тях. На това разчитат. Затова е войната в Сирия. Целта е да задържат Асад възможно най дълго на власт. Докато той е на власт, най голямото газово находище в Катар, няма да бъде достъпно за Европейския и Турския пазар. Това е договорката с Асад. Държат го на власт с военна подкрепа, а той не пуска тръба към Турция и Европа Сега започна ли да ти се изчиства мъглата. Това няма как да бъде позволено на Кремъл. Няма начин да накара толкова държави и хора да клекнат пред него. Страхотни умове и дърцави стоят и търсят заедно в момента енергийно решение на задачата да се измъкнат от подлата хватка. И ще измислят Дори с цената да загубят временно доста пари. Друг вариант няма. Путин за това натиска за бързи отговори, защото възможността му за шантаж намалява с всеки изминал ден на зимата. За негово нещастие и Бог е срещу него. Дългосрочната прогноза за времето в Европа беше за изключително тежка и студена зима, нооооо...... уви. Дори в Русия е изключително топло.
  • 40 Отговор

    19 0 Отговор

    До коментар #37 от "Искаш да кажеш":

    Резервират се мощности, когато има заявки. При условие че никой не прави заявки, защо Путин трябва да резервира мощности и да предлага газ. За това се плаща.
  • 41 бай дън

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Европа":

    каза че танкерите пътуват към Европа?!Ама май скъсаха гума и сега ги пълнят с балончета....
  • 42 на санкциите

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Искаш да кажеш":

    деретно влизат в цената на стоката ?!Капито на клиента!

    Коментиран от #43

  • 43 Абе ,

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "на санкциите":

    Изключи прекъсвача ... ДЕректно ..🤭
  • 44 Иванушка

    13 0 Отговор
    Който държи хляба(газа) държи и ножа, просто е и всеки би постъпил така. Отделно че в цената на газа вече се калкулират всички санкции.
  • 45 оня с коня

    4 10 Отговор
    И да се запитаме простичко:ЗАЩО след като Запада санкционира на Поразия Русия и й налага всякакви ограничения/И политически,и икономически/,разширява НАТО накъдето си иска и изобщо не Цепи басма на Руснаците,същата тази Русия УСЛУЖЛИВО И С ГОТОВНОСТ продължава да снабдява с ГАЗ Европа?Ама имало Договори - О.К. ,ама те Изтичат и не е задължително да се подновяват!А елементарната Истина е че Европа ще Страда в известна степен ако 40% от Общия й Каз получаван от Русия секне внезапно,но Русия ако Й врътне Кранчето...просто ще е умряла.Да - Русия изнася Газ и за Китай определени количества,но те са НЕДОСТАТЪЧНИ да покрият огромните харчове за въоръжаване ,поддържане на Многобройна Армия и изхранване на населението,което разчита ЕДИНСТВЕНО на износ на СУРОВИНИ.Между Другото Китайне разчита кой-знае колко на Руският Газ,защото внаса Петрол и Газ както от Иран,така и от Венецуела дори на по-ниски цени!

    Коментиран от #49

  • 46 Hahah

    10 0 Отговор
    Аз си мисля, че идеята на този свободен пазар на ток и газ е да има възможност за спекула и големи и бързи печалби за брокерите, и създаването на една нова длъжност във фирмите - снабдител на енергия, т.е. още места за чиновници. Големите фирми ще имат нужда от цели отдели, които да се занимават с покупка на ток и газ. Малките фирми най-вероятно ще фалират, щото няма да могат да плащат на такива търговци и няма да имат евтина енергия. За мен няма никаква политика, това си е измислица на спекулантите и чиновниците в тяхна полза и не е от полза нито за крайния потребител, нито за производителя.
  • 47 Ейй

    1 7 Отговор
    Опасни изнудвачи са тия !

    Коментиран от #48, #53

  • 48 Хамсал

    6 0 Отговор

    До коментар #47 от "Ейй":

    Що бе, кеф ти катарски, кеф ти сащиански газ!
  • 49 падналия ангел

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "оня с коня":

    "Китайне разчита кой-знае колко на Руският Газ,защото внаса Петрол и Газ както от Иран,така и от Венецуела дори на по-ниски цени!" И двете страни са под американско ембарго и държавите търгуващи с тях са подложени на икономически санкции. Венецуела не може да обработва своя нефт поради факта, че технологичната им база за това е американска и тя не се поддържа поради липса на резервни части. Дългосрочните договори с Европа се подновява винаги с по-високи цени, ако им стиска на европейците те да се отказват от договорите с Русия! И щяха да го направят ако имаха изгодна алтернатива! Вовата е наясно по-добре от твоята елементарна логика какво ще стане ако спре газа за Европа, еврогАйците също!
  • 50 mi6osp

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Примати":

    Не фантазирай . Попитай Гугъл и той ще ти каже с десетки публикации, че Силата на Сибир работи на 130-140% от капацитета си.
  • 51 mi6osp

    2 2 Отговор
    Причината Газпром да не залее Европа с газ при тези четворни цени е проста: залага се на изтощаване на единственото достъпно за Европа останало голямо находище на газ извън Русия- това на Норвегия. Така Газпром си осигурява монопол на газа в Европа за следващия век.
  • 52 Ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Примати":

    А къде са американските танкери сега? Защо те продават в европа на този който плати повече? И не на последно място защо америка купува руска газ през трето лице и я продава в европа?
  • 53 Ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Ейй":

    Кои бре?
  • 54 9ти Примат!! Американските танкери

    3 0 Отговор
    Разтоварват основно в Китай!! Питай Поляците, колко Такива танкери разстовариха при тях?? Защо копуват газ на двойна цена от Германия??
  • 55 Олга

    1 0 Отговор
    Пропуснали: Новак подчерта, че участващите на борсата стават жертви на спекулация (игра на повишение) зад гърба на покупателя. А после покупател реве, че е бил обран по долни гащи (но била виновна Русия - парадокс).А защо той (покупател) не иска директна връзка: продавач - покупател предвид дългосрочните договори? Защото левия му крак пречи на десния.
  • 56 Забравяш,

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Да се смее, да се смее, колко да се смее":

    че точно тез отвън викаха - Ние искаме пазара да определя цената!!!! Пазара!!!!!
    Техните спекулянти вдигнаха цената а сега - всички плачат и Русия им е виновна, че те не могат да плащат по пазарни цени. Виждаш ли - скъпо им било.

    ФАЩ шели да ги спасяват. За целта да нужни над 500 газовоза - само за Гейропа. А ФАЩ нямат толкова. А нов газовоз се строи за мин. 3 год.

    Тотални дебили. И от двете атрани на Атлантика.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания