16 Януари, 2022 12:25 1 769 26

Украйна иска оръжие от Германия

  • украйна-
  • германия-
  • посланик-
  • андрий мелник-
  • оръжие-
  • доставка

Призивът направи посланикът на страната в Берлин

Украйна иска оръжие от Германия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник призова новата германска министърка на външните работи Аналена Бербок да обещае оръжейни доставки при предстоящото си посещение в Украйна. Нежеланието на Бербок и останалата част от новото левоцентристко правителство на Германия за оръжейни доставки е "много разочароващо" с оглед на струпването на руски войски по границата, каза Мелник, предава БТА.

"Народът на Украйна е много разочарован. Сега е моментът на истината за това кой е истински приятел и кой не". Мелник заяви, че украинците са наясно, че управляващата коалиция в Германия се е договорила да води рестриктивна политика по отношение на оръжейния износ, която предвижда да не се доставя оръжие в зони на кризи. "Този политически документ обаче не е библия. Светът в момента е изложен на най-голямата опасност от голяма война насред Европа, най-тежката от 1945 г. насам", каза той.

Украинската държавност е застрашена от руския президент Владимир Путин, заяви Мелник и подчерта, че украинците имат пълното право да се защитават. Украйна от години призовава Германия да ѝ достави оръжие, за да се отбранява от възможно руско нападение - дотук безуспешно.

Водещи германски политици като съпредседателя на Зелените Роберт Хабек и бъдещия лидер на консервативния Християндемократически съюз Фридрих Мерц обаче дадоха сигнали, че подкрепят евентуални оръжейни доставки за Киев. Но Бербок, която е съпредседател на Зелените заедно с Хабек, заяви пред ДПА малко преди Коледа, че "ново военно изостряне на конфликта няма да донесе повече сигурност на Украйна".

Мелник посочи, че в германския Наказателен кодекс е включено престъпление, което се нарича "неоказване на помощ". "Същият основен принцип важи и в междудържавните отношения", обясни той. "Затова призоваваме германското правителство, и в частност външната министърка Бербок, спешно да помогнат на Украйна с необходимите оръжия за отбрана. Това е морален и човешки дълг", призова украинският посланик в Берлин.

Германска външна министърка, която зае поста в началото на миналия месец, заминава утре на първото си посещение в Украйна, а на следващия ден ще отиде в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бебок

    36 2 Отговор
    Е САЩ не им ли дават оражие или укрите искат аванта ?
  • 2 Анална Бербок

    28 3 Отговор
    Ще ги срещате с Д то напред.
  • 3 СЕГА 2022 ИСКАТЕ,

    25 4 Отговор
    АМА 1941 НЕ ИСКАХТЕ😤
  • 4 Германия

    41 8 Отговор
    Никога повече няма да позволи германски оръжие да стрелят против руснаци
  • 5 Иванушка

    39 4 Отговор
    "....Народът на Украйна е много разочарован...." - от теб и Комиците и е време да си дигате чукалата докато не са ви обесили на улицата.
  • 6 Оръжията

    36 5 Отговор
    Не воюват. От двете страни стоят братя. Каквито и оръжия да им дадете накрая те ще се прегърнат
  • 7 сигурно

    35 3 Отговор
    Ами да пратят оръжие ,и на 9 май парада на Червената Армия ,Путин ще го приема в Лисабон !!
  • 8 Джамбаза

    24 7 Отговор
    На Украйна не ѝ трябват оръжия!
    Трябват и мъже, които да се бият за нея, но няма.
    И в Германия няма.

    Коментиран от #12

  • 9 Пламен

    11 9 Отговор
    Германските политици са на заплати при Путин.

    Коментиран от #23

  • 10 леваци

    21 4 Отговор
    Нали хохлите бяха много способни . Май вече един автомат АК не могат да произведат . Нито бронетранспортьори , танкове или друга техника .

    Коментиран от #17, #18

  • 11 Кочо

    19 2 Отговор
    Тез укри станаха едни просяци. и това няма да ви спаси. Русия ще ви прегази и толкоз.
  • 12 стария моряк

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Джамбаза":

    Ама има жени които вирят краката навсякъде по света!
  • 13 един от многото

    21 0 Отговор
    И за какъв чеп им е това оръжие , след като след третата ракета и ще са радиоактивно стъкло!
  • 14 Ицо

    17 0 Отговор
    По добре да искат памперси
  • 15 Размисли

    14 0 Отговор
    Не ми дава мира един екзестенциален въпрос . Как звучи името на Германският министър на външните работи Аналена Бербок в мъжки вариант , ако е мъж трябва да го кръстят Анален . Един такъв министър очаква украинците . Ще ги посрещне гн. Анален още от летището.
  • 16 Сандо

    16 2 Отговор
    Откачалки!След 30 години украини;ация си съсипаха селското стопанство,че и земята,промишлеността и изобщо икономиката,територията им намаля,а от 52 млн. жители станаха 30.Храната скъпа,газта скъпа,парите малко.Бедността им надмина тази на молдовците.И на цялата тая трагедия - още оръжия.Русия щяла да ги превзема - че защо и са тия голтаци?Откъде пари,и то много пари за да им оправи поне до някакво нормално състояние страната?Всъщност мъдрият български народ отдавна го е казал:на гол тумбак-чифте пищове!

    Коментиран от #19

  • 17 допълнение

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "леваци":

    От поне 8 години Украйна не може и един патрон да произведе.

    Коментиран от #20

  • 18 И ракета до космоса ще прави ЛИ

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "леваци":

    Голям смях !!!🤭🤭🤭,Едно време имаше колела ,,Украйна,, но беше едно време !! Чорапа да прави коремни!! Боко и КИРО да си премерят коланите ,а нас кучета ни яли!!?? МАФИЯ затвора са всички останали боклуци от СИК и ВИС Тия мафиоти за затвора са всички останали боклуци!!
  • 19 Митака

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    А ний щот сме цъфнали та вързали.
  • 20 Само, че

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "допълнение":

    и ние нищо не произвеждаме. Внасяме повече домати отколкото банани, а преди 33 години заливахме с домати Европа-та, че и Азия-та.

    Коментиран от #21

  • 21 Механик

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Само, че":

    Е да ама тогава бяхме под "руско робство".
    п.п.
    Поне така казват соросоидите от Козяк.
  • 22 javorrrrr

    1 0 Отговор
    Елате при нас. Ние ще ви заредим достатъчно :))
  • 23 javorrrrr

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пламен":

    Поне газчицата им е от там. GAZPROM е спонсор на една камара футболни отбори в Дойчланд
  • 24 Исторически

    7 0 Отговор
    Германия да не повтаря гршките от втората световна, че тоя път може и да не я делят на две а завземат цялата.
    И да го имат в предвид исторически Германия е изгубила всички войни в които е участвала пряко или косвено извън своята територия.
    Така, че прочетете си исторята и се поучеге от нея.
    По скоро решете проблема с набезите от бежанци и допуснатите от Меркел фатални грешки за нацията ви . Че и този път ако внесете беженци вярно ще ви притопят не за 100 а за 30 години както е тръгнало
  • 25 масура на чурата

    4 0 Отговор
    с моми ке плащат или с ду.е
  • 26 Така е....

    0 0 Отговор
    Докато в ЕС има такива бо..к..лу.ци политици като германци, французи, унгарци и българи нещата няма да вървят, руска корупция е обхванала една част от политиците от ЕС, и страх че нещо може да излезе наяве, добре че САЩ, Великобритания, Полша, Чехия и Прибалтийските държави държат ЕС изправен. Точно сега е момента когато в ЕС и САЩ трябва да бъде постигнато единомислие че сега е сгодният момент русия да бъде унищожена, тази чумна държава, заплаха за нашата цивилизация трябва да бъде изолирана от нашият свят и обезкървена иконимически и военно, и суровините им да бъдат поделени между развитият технологичен и демократичен свят.
Новини по държави: