Last news in Fakti

16 Януари, 2022 16:10 3 013 8

Почина известен бивш президент

  • ибрахим бубакар кейта-
  • президент-
  • мали

Ибрахим Бубакар Кейта беше свален от поста си през август 2020 година

Почина известен бивш президент - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият президент на Мали – Ибрахим Бубакар Кейта, който беше свален от военните от поста си през август 2020 г., почина в неделя на 77-годишна възраст, съобщава агенция Франс прес, позовавайки се на семейството на политика. „Кейта почина в неделя сутринта в дома си в Бамако“, каза роднина на бившия държавен глава.

Завършил специалност „Международни отношения“, Кейта влиза в политическия живот на Мали в средата на 80-те години на миналия век. През есента на 1993 г. поема поста външен министър на Мали, а през февруари 1994 г. е назначен на поста министър-председател, на който остава шест години. Кейта не печели президентските избори през 2002 и 2007 г. Това става едва през 2013 г., а през 2018 г. е преизбран за президент.

На 18 август 2020 г. в Мали се състоя военен преврат, висшето ръководство на страната, включително президентът на републиката, беше арестувано. Под натиска на военните, Кейта обяви оставката си на 19 август, както и разпускането на правителството и парламента.

Вечерта на 1 септември той беше приет по спешност в болница в Бамако. Близки съобщиха, че Кейта е получила инсулт, но в лека форма. Той беше изписан от болницата на 3 септември. Два дни по-късно самолет с група лекари пристигна в Бамако от Обединените арабски емирства, отлетя за Абу Даби с бившия президент на борда. След като премина лечение в чужбина, Кейта се завърна в Мали на 22 октомври 2020 г. Оттогава той живее в дома си в Бамако.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любопитен

    6 1 Отговор
    Той пък от какво се е изморил та да почива

    Коментиран от #2

  • 2 АНТИ ВАКСИ,

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Любопитен":

    ТОВА Е😑😑😑.....
  • 3 БгТопИдиот

    5 1 Отговор
    Канибал ли е??
  • 4 Дюфюр Сейнт Тропе

    4 3 Отговор
    Приятел на Франция, която окупира Мали, ли е бил??
  • 5 Не разбрах

    2 0 Отговор
    Военните са го свалили от власт ,но защо?
    Дали не е поискал да води страната ,в грешната посока?
  • 6 Алфa Вълкът

    3 1 Отговор
    Аааа тоз ли бе? А бе аз го зная, има да ми дава 250лв на свара! Айде голяма работа, дето се вика за свещи и тамян да ги даде!
  • 7 Тоалетна хартия

    3 0 Отговор
    Миленоооо, можеш ли да намериш Мали на картата, без гугъл и ГПС????!!! ИЗвестене , че умрял.....
  • 8 Софи Маринова

    1 0 Отговор
    Всиички сме гости на този свят....