Last news in Fakti

16 Януари, 2022 17:43 1 844 7

Опасност от преливане на язовири

  • кипър-
  • язовири-
  • преливане

Над 60,5% от капацитета на язовирите в Кипър вече е запълнен

Опасност от преливане на язовири - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Очаква се язовири в Кипър да започнат да преливат през следващата седмица. За първите две седмици на януари на острова паднаха почти 70% от месечната норма за валежи. През март в зависимост от натрупаните ресурси ще бъдат определени отпусканите количества вода за напояване, съобщава БНР. Над 60,5% от капацитета на язовирите в Кипър вече е запълнен, при малко над 73% по същото време преди година.

След двата циклона в края на 2021 г. и началото на тази, и след почти цяла седмица с дъждове, „жълт” и „оранжев” код за опасност от лошото време, три от по-малките язовири в страната се очаква да прелеят в следващите дни, предупреждават от Отдела по водите. Въпреки, че общото ниво на запасите в язовирите остава по-ниско, притокът на вода в тях рязко се е увеличил, след като падналите от началото на годината дъждове вече са покрили близо 70% от месечната норма за валежи.

Количеството, вляло се във водните резервоари през първите две седмици на януари, надвишава миналогодишния поток и е едно от най-високите за месеца за последните 10 години. Възможно е тази година да бъде достигнат средният приток за десетилетието от около 95 млн. куб. метра, посочват експерти.

Целта е до март да бъдат запълнени 75% от обема на язовирите, за да не се стига до намаляване на количествата, отпускани за напояване.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Фалита

    3 2 Отговор
    Да прилеят на Киро малко мозък.
  • 2 Ще ви

    9 2 Отговор
    пратиме Доган да ги източи през ВЕЦ-овете балъци
  • 3 Ние

    5 0 Отговор
    Дайте да си гледаме нашите !
  • 4 Въх

    8 0 Отговор
    Аааа ние нашите няма да гледаме ами на Кипър,на Тонго, Ботсвана,Китай и др.Миленче тя щерката ли е там или синчето та си се загрижила за Кипър.
  • 5 Киро язовиро

    1 1 Отговор
    Да си сложат поплаваци от кенефа - Що не питат наш Кирчо?
  • 6 МнениЕ

    1 0 Отговор
    Ще има доста наводнения през месец февруари и март в България...пазете се.
  • 7 Факт

    0 1 Отговор
    Държавата е на авто пилот. От ПП са манекени БСП са доказано некадърни а сценаристите на слафчо за нищо не стават. Ицето от ДБ е най-обикновен лобист.