Last news in Fakti

18 Януари, 2022 10:20 2 210 5

Ердоган призова Албания да подкрепи Турция

  • гюлен-
  • фетхуллах гюлен-
  • реджеп ердоган-
  • албания-
  • турция-
  • ердоган

И преди Албания се е съобразявала с настояването на Турция за мерки срещу привържениците на Гюлен

Ердоган призова Албания да подкрепи Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган произнесе вчера слово пред албанския парламент, в което призова за подкрепа в борбата срещу ислямския проповедник Фетуллах Гюлен и неговите последователи, съобщи информационният портал Екзит. Турция обвинява живеещия в САЩ Гюлен и неговите привърженици, които определя като "Фетуллахистка терористична организация" (ФЕТО), за организирането на опита за преврат през 2016 г., предаде БТА.

Въпреки че Ердоган по-рано заяви, че турската подкрепа е безусловна и се прави в името на солидарността и братството между двата народа, пред парламента той каза: "Предварително условие за нашата подкрепа и братство е вашият ангажимент в борбата срещу ФЕТО". В словото си, както и на по-ранната пресконференция с албанския премиер Еди Рама, Ердоган отбеляза различните турски инвестиции в Албания, сред които болница в град Фиер и апартаменти за пострадалите от земетресението през 2019 г. в град Ляч, които вчера бяха открити от турския президент.

Главният площад на град Ляч в северозападната част на страната ще бъде наречен на името на Ердоган в знак на благодарност за изградените 524 апартамента, стана ясно по време на визитата. Според Ердоган Турция е инвестирала около 3,5 млрд. евро в Албания чрез 600 компании, които осигуряват над 15 хиляди работни места. Турският президент се спря и на подкрепата на Турция за Албания в борбата срещу COVID-19, като обеща Анкара да достави на страната новоразработената турска ваксина Турковак.

И преди Албания се е съобразявала с настояването на Турция за мерки срещу привържениците на Гюлен, като екстрадира няколко предполагаеми последователи на проповедника, което беше определено в доклади на ООН като "екстратериториални отвличания". Посещението на Ердоган провокира и някои негативни реакции в Албания заради обстоятелството, че съвпада с 554-ата годишнина от смъртта на албанския национален герой Скендербег, който е често възприеман като защитник на християнската вяра срещу Османската империя. Вчера албанският президент Илир Мета посети мемориал на Скендербег в Лежа, където заяви, че Скендербег е имал решаваща роля в създаването на европейската идентичност на албанския народ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Info

    2 0 Отговор
    Турците са ядосани на Реджеп Тайип Ердоган, заради скъпите цени живеят в условия на мизерия и заплашват да го свалят. Така че във време, когато Турция изпраща дронове, хуманитарна помощ и пари в други страни и строи домове в Албания, нейните граждани са изправени пред сериозни финансови проблеми и се оплакват от мизерия. Турците казват, че са в трагична ситуация и вече ядат месо само по празници, а други казват, че дори не могат да си купят пиле. Показателно е, че органичното пиле, което се продаваше преди няколко месеца за 70 лири, вече достигна 170 лири, приблизително 11-12 €, докато бензинът се повиши със 100%. Съответно зеленчуците вече не се продават на килограм, а в грамове. "Спряхме да продаваме на килограм. Сега продаваме 250 грама чушки, 2 патладжана, 3 тиквички", каза търговец пред камера. От своя страна турският президент казва, че само той може да реши проблемите, които е причинил. "Всички проблеми, които трябва да бъдат решени, и особено инфлацията, можем да решим само ние", каза той.
Новини по държави: