20 Януари, 2022 09:37 1 703 9

Върховният съд "поряза" Тръмп за щурма над Капитолия

  • сащ-
  • капитолия-
  • доналд тръмп

Републиканецът от месеци се стреми да отмени решението на настоящия президент Джо Байдън да се откаже от привилегията на изпълнителната власт върху документите

Върховният съд "поряза" Тръмп за щурма над Капитолия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният съд на САЩ в сряда отхвърли искането на бившия президент Доналд Тръмп за предотвратяване на разкриването на документи пред комисията на Камарата на представителите за разследване на атаката срещу Капитолия от 6 януари, съобщи Fox News.

Съдът отбеляза, че Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия, който потвърди искането на комисията от 6 януари за документи, е постановил, че Тръмп губи делото, дори ако все още беше президент.

"Въпросите дали и при какви обстоятелства бивш президент може да получи съдебно разпореждане, предотвратяващо разкриването на привилегировани записи от неговия мандат, са безпрецедентни и пораждат сериозни и съществени опасения ", пише в мотивите на съда.

Тръмп от месеци се стреми да отмени решението на настоящия президент Джо Байдън да се откаже от привилегията на изпълнителната власт върху документите. Федерален апелативен съд заяви, че позицията на Байдън и необходимостта на Конгреса от документите, комбинирани превъзхождат твърдението на Тръмп за секретност.

Апелативният съд даде на експрезидента 14 дни да потърси намеса на Върховния съд. Документите ще останат в тайна до действието на висшия съд.

Спорните записи, съхранявани от Националния архив, включват около 800 страници материали.

Припомняме, че комисията вече обвини в неуважение редица бивши сътрудници на Тръмп, които отказаха да свидетелстват след получени призовки да се явят. Те се позоваха именно на иска на Тръмп за привилегията на изпълнителната власт, позволяваща на президентите да засекретят определени разговори.

Комисията на Камарата на представителите, разследваща щурма от 6 януари в Капитолия, поиска по-рано тази седмица първо интервю с настоящ член на Конгреса - републиканеца Скот Пери от щата Пенсилвания. Пери бе призован, след като бяха получени доказателства, които им дават основание да говорят с него за взаимодействията му с бившия президент Доналд Тръмп в дните до 6 януари.

Участник в бунтовете получи присъда от близо 4 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rothschild

    4 10 Отговор
    Тръмп е господин никой в моята страна.
  • 2 Единственият

    17 4 Отговор
    адекватен президент на САЩ от много време беше той!
  • 3 Смех

    11 5 Отговор
    Какъв щурм? Такова нещо няма има видеа има клипове, всичко е записано. Но фашистите така действат, а папагалите тука повтарят какво кажат фашистите...
  • 4 ARGON

    17 2 Отговор
    Тръмп е безпомощен срещу еврейската "дълбока държава". Сатанистката еврейска династия Ротшилд управлява САЩ, чрез Федералния резерв (централната банка), който е лична собственост на династията. Другата сатанистка еврейска династия - Рокфелер е дясната ръка на Ротшилд.
  • 5 Комон сенс

    9 8 Отговор
    Щурмът на Капитолия беше неворятен провал за Тръмп и тръмпизма като идеология. Идеологията - уж консервативна, про-американска и основана на реда и закона, допусна физическо насилие над символа на държавата, закона и реда?

    Ако Тръмп беше приел ролята на достойният губещ - заради абсолютният републикански рекорд за брой гласове, можеше да бъде и сега в супер комфорнта позиция, т.е. о-позиция и да критикува за всичко властите. Щеше да си запази и многомилионните профили в соц медиите.
    Някой някак си или го е подвел за тази лудост, или просто не му е попречил да я направи.
    Какво са искали да постингат? Стратегическо самоубийство?

    Едва сега републиканците се отърсват от този удар и отново тръгват в настъпление. Досега да си бяха осигурили контрол над всички институции без Белия дом.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 USA

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Комон сенс":

    Обаче щурмът на нашето Народно събрание преди години беше "изразяване на волята на народа" - ех пуста соросоидна пропаганда.

    Пък изтриването на профилите на все още действащ президент от социалните медии беше "върхът на сладоледа" в "най-голямата демокрация" където никой не нарушавал "свободата на словото".

    А пък за "абсолютният републикански рекорд за брой гласове" видяхме как стана - имаше клипчета с едни камиони с бюлетини "по пощата", имаше доказано 143 годишни хора "гласували" също по пощата - съдът излезе със становището че "имало нарушения но те не оказвали влияние на изборния резултат" въпреки че гласовете бяха почти равни.

    Но пък от друга страна много се радвам че поставиха деменцията за президент - той ще досъсипе краварника.

    Коментиран от #9

  • 7 Мислещ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Комон сенс":

    Тръмп винаги е бил ексцентричен, но и много непоследователен в действията си. Както напоследък агитираше за бодеж с експерименталните течности. Причината за бурната реакция си беше огромната измама, която сътвориха на изборите демонократите и фалшифицираха вота. От друга страна има клип на губернатора на Тексас Тед Круз в ютуб, където представя доказателства за вмешателство на ФБР на протеста и подтикване към насилие. При което на разпита на агенти, отговорите им бяха “Не знам”, “Не мога да кажа със сигурност”. Лека-полека истината излиза наяве.

    Коментиран от #8

  • 8 възможно е

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мислещ":

    Това да си непоследователен и импулсивен не е хич добре в ролята ти на Президент.
    В ролята на медиен бос, политически агитатор, творец, инвеститор и пр понякога е добре, но не и като президент.
    Провокациите са били повече от възможни. Не е трябвало въобще да си правят похода. Камо ли след онези непремерени изявления.
  • 9 Комон сенс

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "USA":

    Като за начало не ми слагай думи в устата и не коментирай неща, който не съм казвал.
    Коментирай си ги, но не като реплика към мен. Неадекватно е.