Last news in Fakti

24 Януари, 2022 16:23 967 4

Надежда за Асандж! Британският съд разреши на австралиеца да обжалва екстрадицията си

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс

Джулиан Асандж е в затвора на Острова, откакто беше арестуван, след като беше осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 г.

Надежда за Асандж! Британският съд разреши на австралиеца да обжалва екстрадицията си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лондонският върховен съд разреши на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да обжалва решението за екстрадирането му в САЩ, съобщава "Асошиейтед прес".

На 10 декември миналата година Върховният съд на Великобритания отмени предишното решение на британски магистратски съд, съгласно което би било "потискащо" 50-годишният австралиец да бъде екстрадиран и предаден на американската съдебна система заради психичното му здраве и риска от самоубийство.

Сега обаче съдът разреши на Асандж да обжалва това решение пред най-висшата съдебна инстанция на Острова по "правни въпроси от общо обществено значение".

Припомняме, Джулиан Асандж е изправен пред 18 обвинения, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета.

САЩ настояват Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 г. от "Уикилийкс" на секретни военни документи относно войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор в Съединените щати. Асандж живя години наред в посолството на Еквадор в Лондон, но Еквадор оттегли защитата си и той беше насилствено отстранен от посолството и арестуван през април 2019 г.

Тогава САЩ поискаха екстрадирането му.

Асандж е в затвора във Великобритания, откакто беше арестуван, след като беше осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 г.

Асандж и неговият екип се борят срещу екстрадицията му в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chapo

    2 1 Отговор
    Знаете ли че клетките на тялото и кожата ви остаряват заради кислорода на земята така че ако искате да сте на 60 години и да изглеждате на 30 Айде всички под ръчичка и на луната
  • 2 Путин

    4 1 Отговор
    Хм, дали пък да не разреша и аз на Навални да обжалва? Може би по-късно - да навърти първо затворнически "стаж" колкото Асандж. Тогава ще реша. Ако е още жив.
  • 3 Boxer EZ 3.0

    10 0 Отговор
    Виновниците за войните получават награди (тони блеър - сър). А този който разкри военните престъпления е в затвора!
    Евро атлантически ценности!
    Свобода за Асандж!
  • 4 Освободене Асандж!

    4 0 Отговор
    трябва да разобличи ваксмафията
Новини по държави: