Last news in Fakti

24 Януари, 2022 15:55 1 486 14

Българският културен клуб в Скопие: Неоправдано е да се противопоставят „българин“ и „македонец“

  • северна македония-
  • българи-
  • култура

Очаква се яснота по определени теми

Българският културен клуб в Скопие: Неоправдано е да се противопоставят „българин“ и „македонец“ - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Българският културен клуб – Скопие (БККС) приветства срещата между министър-председателите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски и поздравяваме новия подход на българския премиер с надеждата, че отношенията между двете страни навлизат във фазата на градивно сътрудничество, съобщи БНТ.

Това се казва в позиция до медиите на БККС.

От българския културен клуб в Скопие изразяват надежда, че двамата премиери следва да намерят решение за трайно и необратимо сближаване и приятелство между братските общества на двете страни, посредством измерими и видими резултати в полза на техните граждани.

Исторически необосновано и политически неоправдано е да се разделят или противопоставят понятията „българин“ и „македонец“, което е резултат на чужди доктрини, посочват от клуба.

Според тях включването на македонските българи в Конституцията на страната, без необходимата яснота за общата история и културно-историческо наследство с гражданите на РСМ, самоопределящи се като македонци, би донесло повече вреди, отколкото ползи и би обезценило съответната клауза в Договора.

"Нашият статут би се свел до този на българите в Сърбия, които са признати за малцинство, но нямат аналогични съвместни корени, културни традиции и език със сръбското население." - се казва в позицията.

Най-доброто решение за всички би било ако преамбюлът на Конституцията на РС Македония декларира, че тя е държава на всички нейни граждани, без да изброява никакви етноси, предлагат от БККС.

Според тях това би било в хармония с гражданската концепция, която доминира в цялостното съдържание на Конституцията и би гарантирало равни права на всички етнически общности, без превратни тълкувания за превъзходство по етнически признак.

В случай, че се вземе решение за включване на „част от … българския народ“, наред с „македонския народ“ в съществуващия преамбюл, непременно трябва да се спомене и общата им история, дефинирана с Договора, допълват от клуба.

На фона на нерешения спор между Белград и Прищина, дестабилизацията в Босна и Херцеговина, както и на изострящия се конфликт НАТО-Русия, в национален интерес и на двете ни държави е възможно най-бързото и трайно решение на спора и даване на зелена светлина за предприсъединителни преговори на РС Македония и Албания с ЕС.

По такъв начин, най-после би се изградил стратегическия за всички нас Коридор 8 и биха се прекратили всякакви опити за прекрояване на границите на Балканите, се посочва още в позицията на Българския културен клуб в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Беляне

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не мой брато!:) Много е мръсна водата! Ще се отровиш!:)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    4 5 Отговор
    Преди малко бяха спрели движението пред заведението ми заради македонската делегация.Излязох като минаха и им показах една конфигурация от три пръста

    Коментиран от #14

  • 6 Рума

    5 2 Отговор
    България и РСМ са като двама пияници на маса в кръчма
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гоце Делчев

    11 2 Отговор
    Крайно време България и Северна Македония да си оправят отношенията. Стига сме позволявали на Сърбия и Русия да ни насъскват един срещу друг.
  • 9 Госあ

    8 1 Отговор
    На тия смешници даже флага им е краден 😂 Сигурно са създали и японския имперски флот ! Определено ! 😂
  • 10 пламен

    7 0 Отговор
    трябва да има разграничаване на българин от северен македонец.
    другото,няма как да стане...все едно да разграничим българин от тракиец и добруджанец.
    така че,правилно е да бъдат разграничени сегашните запазили се българи там от сегашните северни македонци.
    второто което трябва да стане е северните македонци да нямат монопол над названието ,,македония и македонци,, или това което направи Гърция.така нещата се изчистват

    Коментиран от #12

  • 11 Перо

    3 0 Отговор
    Прави са от културния клуб,но това не устройва македонистите за които българското население не е важно, а важна е историята, езика и културата!
  • 12 чочо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "пламен":

    това,хубаво,ама нито кире канадеца го разбира нито 17те му съветника паразити
  • 13 New маке

    4 0 Отговор
    Двата български народа се събраха в София. То в македония населението е от сърби, албанци, румънци,, гърци, цигани и като сложат и българско малцинство, то няма да остане нищо за македонско население. Та затова не искат да впишат в конституцията си българско малцинство. Това братята македонци разбрали като взели да вписват малцинствата в конституцията си. Така че ние сме си баш братя.
  • 14 Илиян

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    С трите пръста вероятно сте искал да покажете и още нещо - коефициента си на интелигентност и размера на половия си орган.
Новини по държави: