27 Януари, 2022 07:20 1 842 12

Берлин, Париж, Москва и Киев: Да се спазва примирието в Източна Украйна

  • украйна-
  • нато-
  • донбас-
  • крим

Руският представител Дмитрий Козак отговори, че призивите на Запада към Москва да спре придвижването на войски на собствената й територия са безпредметни

Берлин, Париж, Москва и Киев: Да се спазва примирието в Източна Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представители на Русия, Украйна, Германия и Франция излязоха с обща декларация за „безусловно спазване на примирието“ в Източна Украйна, „независимо от разногласията по други въпроси, свързани с прилагането на Минските споразумения“. Това е първата договореност на т.нар. Нормандска четворка след края на 2019 година.

Украинският преговарящ Андрий Ермак - началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, подчерта, че за страната му намаляването на напрежението е приоритет, но иска то да се отнася не само за Донбас, но и за украинските граници.

Руският представител Дмитрий Козак отговори, че призивите на Запада към Москва да спре придвижването на войски на собствената ѝ територия са безпредметни. Той поиска от украинската страна да отмени закона, който позволява чуждестранни военни учения в Украйна.

Руският дипломат оцени като „почти нулев“ напредъка на днешните преговори, но добави, че предстои допълнителна среща в Нормандски формат след две седмици в Берлин с участието на външните министри на четирите страни. Козак допусна и лидерска среща, но при условие, че бъдат уредени всички правни аспекти на мирното уреждане в Източна Украйна.

Турският президент Реджеп Ердоган поднови поканата си към президентите на Русия и Украйна, но призна, че все още чака отговор от Москва.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хаха

    1 19 Отговор
    Западния режим си взе Украйна докато бакшиша си бъркаше в носа. Някой помни как реагира Путин на преврата?
  • 3 Факт

    4 27 Отговор
    Най-големият проблем на Русия е умопомрачителния брой примитиви доближаващ общия брой на населението.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    А дали е факт самолетът излетял от БГ и кацнал в Украйна с неизвестен товар ‼️ Справка от последните часове ❗ Сега не е сезона на доматите , нали !

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Rothschild

    2 15 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    За всичко е виновен Путин.
  • 6 ФЕН

    13 1 Отговор
    Путин да внимава, че Янев ще прати батальона! Може даже и целият! А то, и от смях си се умира..
  • 7 Ами ...

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    От къде е информацията? 😀
  • 8 Ами ...

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Това им е наследство от СССР.
  • 9 Що за наглеци са западняците!?

    12 0 Отговор
    Държат сметка, защо Русия си раздвижва вайската по собствената си територия, а не виждат себе си, че зяляха цяла Европа с военни бази на НАТО!? Това им искане Украйна да влезе в НАТО е равносилно на обява за война, но нямат топки да го обявят първи. Съвсем логично е искането на Русия, да се спазват договореностите след ВСВ и краварите да се съобразяват с тези договорености. Каква агресия вижда САЩ в тези искания, по скоро американска алчност прозира в наглостта им.
  • 10 Аналитик плюс

    6 0 Отговор
    Вижте сега, отрговорът на Русия няма да бъде нито военни бази в Куба и Венецуела, нито нахлуване в Украйна. Далаверата ще бъде нов военно-стратегически съюз с взаимни гаранции по примера на НАТО, основан от Русия и Китай. Нито Русия, нито Китай ще продължат да се борят сами, неорганизирано с Глобализма. Може да се очаква пълно връщане към ерата на студената война и това ще бъде оснбовният резултат от отминаващата ера на новия световен ред.
  • 11 Надежда

    1 0 Отговор
    Тази среща е обнадеждаваща за политическото уреждане на кризата между Украина и Русия, което е единствения разумен начин, но и тук иннформацията е недостатъчна поне за читателската публика, както впрочем и за съдържанието на американския отговор до Русия.
  • 12 Цезар

    0 0 Отговор
    Съединените щати са недоволни от Зеленски заради нежеланието му да признае опасността, която представлява Русия. Зеленски е президент на Украйна а не Байдън. Той по добре знае, каква е ситуацията.
    САЩ говорят от името на ЕС и Европа без да са ги питали!$