Last news in Fakti

27 Януари, 2022 08:40 2 171 2

Обилни дъждове и сняг доведоха до повишаване на нивото на язовирите

  • сняг-
  • кипър-
  • язовир

След силните дъждове през последната седмица средните валежи за януари в Кипър се покачиха до почти 150% от месечната норма

Обилни дъждове и сняг доведоха до повишаване на нивото на язовирите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тазгодишният януари е третият най-добър месец за последното десетилетие по пълнота на язовирите в Кипър. След падналите обилни дъждове и сняг през последните дни средиземноморският остров е съвсем близо до поставянето на зимни рекорди.

Към момента са запълнени 70% от общия обем на водохранилищата на острова, което прави януари третия най-добър месец за последните 10 години, съобщиха от Отдела по водите. Три язовира вече преляха, още един се очаква до края на месеца.

Само за последните 24 часа в язовирите са се влели над 6 млн. куб. метра вода, което е надхвърлило всички очаквания, отчетоха още експертите. Общият приток в тях до момента за януари е третият най-добър за последното десетилетие и петият най-добър за месеца от 35 години насам, откакто се води такава статистика.

След силните дъждове през последната седмица средните валежи за януари на острова се покачиха до почти 150% от месечната норма. При прогнозите за продължаващо и в следващите дни бурно време се очаква до края на януари да се запълнят 75% от капацитета на язовирите. Такова ниво на водния резерв ще осигури пълно покриване на нуждите от водоснабдяване на страната за тази година.

Снежната покривка на централния туристически площад в планината Тродос в сряда следобед достигна 75 см, което е най-голямата височина, регистрирана тази зима.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шишарка нашишкана

    5 0 Отговор
    Нека да има вода. Ще ни трябва.
  • 2 Chukan Kirilov

    0 0 Отговор
    Браво Fucks! Хайде сега кажете и за язовирите у нас!